Önerőnek számít a megelőlegező CSOK?

A lakásvásárlás előtt állók számára nagy jelentőséggel bír az a kérdés, hogy a lakás vételárának banki finanszírozása esetén a július elsejétől elérhető CSOK önerőként vehető-e figyelembe. Mint ahogy arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a meglévő gyermekek után adható kedvezmény önerőnek számít, de mi az eljárás akkor, ha vállalt gyermek után szeretnénk igénybe venni a megelőlegező CSOK-ot. Ennek jártunk most utána!

A megelőlegező CSOK – önerő vagy teher?

Az ingatlanok maximális finanszírozási arányát MNB rendelet rögzíti, mely szerint az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Kérdés az, hogy a megelőlegező CSOK-ot bele kell-e számítani ebbe a 80%-os kitettségbe?

Megelőlegező CSOK igénylésénél a CSOK a vállalt gyermek vagy gyermekek megszületéséig kölcsönnek tekinthető, ezért a maximális finanszírozási arány meghatározásakor teherként kell figyelembe venniük a hitelintézeteknek. Ez azt jelenti, hogy a megelőlegező CSOK és a lakásvásárlási hitel összege nem lehet több a vásárolandó lakás forgalmi értékének 80%-ánál.

Mit jelent ez számokban?

Példánkban 40 év alatti, gyermektelen házaspár szeretne használt lakást vásárolni 2 gyermek vállalásával. (A vonatkozó kormányrendelet értelmében a meglévő gyermekek számától függetlenül legfeljebb 2 gyermek vállalására van lehetőség.) A vásárolandó lakás 60 m2 hasznos alapterületű. Az erre igénybe vehető kedvezmény összege 800.000 Ft.

oneronek szamit a megelolegezo csok

Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a vételár 80%-ához juthatunk hozzá, amibe – megelőlegező CSOk lévén – bele kell számolni a kedvezmény összegét is. A hitel és a támogatás együttes összege tehát nem lehet több 6.000.000 Ft-nál. Ebből 800.000 Ft a megelőlegező CSOK és 5.200.000 Ft a lakáshitel. A 7.500.000 Ft-os vételár finanszírozásához ez esetben 1.500.000 Ft készpénzre van még szükség.

Ha a kedvezményt a támogatott személyek meglévő gyermekek után igénylik, akkor – miután a CSOK összegét nem kell beleszámolni a 80%-os kitettségbe – a hitelösszeg maximum 6.000.000 Ft lehet, plusz 800.000 Ft a CSOK, s ez esetben csupán 700.000 Ft készpénzre van szükség az előző példában vázolt 1.500.000 millió Ft helyett.

CSOK igénylés feltételei

A CSOK igénylés feltételeiről részletes leírás olvasható ITT.

Legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek

Ha Ön is lakásvásárlás előtt áll és szeretne tájékozódni a legkedvezőbb lakáshitelekről, az elérhető CSOK és a szükséges önerő összegéről, akkor kérje Tanácsadóink személyre szóló, díjmentes ajánlatát!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy melyek azok a bankok, ahol a CSOK-ot vállalt gyermekekre igénybe lehet venni mint önerő?
Mindenképp olyan banknál szeretnénk felvenni lakáshitelt, ahol a CSOK-ot önerőként használhatjuk fel és ami fontos, hogy nem meglévő, hanem vállalt gyerekekre.
Köszönöm.
Üdvözlettel: Médea

Kedves Médea!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel nyújtanak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Kérdésem az lenne, hogy használt házat szeretnénk vásárolni. A bank előzetes hitelbírálata alapján 5,2M Ft-ot kaphatnánk. 2 meglévő gyermekünk, van bevállaltunk még 1 gyermeket, így a CSok összege 2,2M lenne, de a bank visszadobta az igényünket és csak 4,2M Ft-ot adnának arra hivatkozva, hogy a felvehető hitel összegét csökkentik a vállalt gyermekre kapható 770.000 Ft-tal. Elvileg a Csok az önerőnk része, akkor nem értem miért csökkenti a felvehető hitel összegét.
Ez jogos a bank részéről?

Kedves Csaba!
Ugyan az MNB állásfoglalása alapján a CSOK összegét vállalt gyermek után igényelt támogatás esetén sem kell beleszámítani az ingatlan terhelhetőségébe, azonban a legtöbb bank a megelőlegező CSOK összegét teherként veszi figyelembe, vagyis a maximálisan felvehető hitelösszegét csökkentik vele, mint ahogy az Önök esetében is tették. Ezt saját hatáskörben hozott rendelkezés szerint megtehetik. Van azonban olyan bankpartnerünk, amelyik a megelőlegező CSOK összegét sem számítja bele a maximálisan felvehető hitelösszegbe. Amennyiben szeretnének erről a lehetőségről bővebb információt kapni, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy tartósan beteg, 19 éves tanuló fiam után milyen szocpol kedvezmény vehető igénybe, ha egyedülállóként nevelem és használt lakást szeretnék venni.
Köszönettel: Bojána

Kedves Bojána!
1 gyermek után használt lakás vásárlásához 600.000 Ft összegű CSOK igényelhető. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy nekünk van 1 gyermekünk, de 2 gyermekre szeretnénk felvenni. 90 nm felett van a ház, amit kinéztünk. A férjemnek van 7 hónapos munkaviszonya eddig. Ő szeretné igénybe venni. Viszont őnáluk a fizetés csak kézhez kapott, nem kártyára! Ilyenkor mi a teendő?
A szocpolt elfogadják teljes önerőnek? Mondjuk egy 8-9 milliós házra gondolunk, többi hitelből menne!
Szép napot és köszönjük!

Kedves Adrienn!
Házastársi kapcsolat esetén a CSOK-ra együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak, tehát a vásárolandó házban mindkettejüknek tulajdonjoghoz kell jutniuk. A kézbe kapott fizetés nem befolyásolja a CSOK-ra való jogosultságot.
A bankok még sajnos nem tudnak pontos tájékoztatást adni arról, hogy a CSOK összegét beleszámítják-e az ingatlanok maximális 80%-os terhelhetőségébe. Ha igen, akkor a finanszírozás nem valósulhat meg csak CSOK-ból és hitelből. Az önerő kérdéséről néhány napon belül remélhetőleg pontos információnk lesz, amiről honlapunkon be is fogunk számolni. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Üdvözlöm
Kérdésem, hogy a megvásárolt ingatlan 70%-át finanszírozza a bank, a többi az önerő, ez egész pontosan 8,6 M az ingatlan és ebből 6 M-t fizet a bank. A szocpol, mint önerő szolgálhat? Használt ingatlan esetén 95 m2 hasznos terület és 2. gyermek vállalása, így akkor elvileg 1.3 M az összeg? És ha ugye 70%-ig beterhelik jelzáloggal az ingatlant, a szocpolt is terhelik pluszban?
A mai napon szerettünk volna érdeklődni a banknál, de nem tudnak bővebb információt.

Kedves Zoltán!
Vállalt gyermekek után megelőlegező szocpol (megelőlegező CSOK) lesz igényelhető július 1. után. A CSOK-ot is bejegyzik az ingatlanra ugyanúgy, mint a hitelt. A vállalt gyermekek után kapható támogatást bele kell számolni az ingatlan terhelhetőségébe. Amennyiben adott banknál a vásárolandó ingatlan értékének 70%-áig terhelhető, akkor ebbe a 70%-ba bele kell férnie a megelőlegező CSOK-nak is véleményünk szerint.

Üdvözlöm!
Köszönöm a cikket, nagyon hasznosnak találtam.
A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben mi a helyzet, ha 2 gyermek után szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni, de jelenleg egy gyerkőcünk van. Ilyen esetben hogyan oszlik meg az összeg, amit önerőként vesznek figyelembe?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Ákos

Kedves Ákos!
Jelenleg várjuk az állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy meglévő és vállalt gyermekek esetén hogyan történik a kedvezmény megoszlása a különböző támogatási összegek esetében. Ha megkapjuk a választ, egy újabb cikkben olvashat erről. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy sikerült-e újabb információhoz jutniuk a fentebbi kérdéssel kapcsolatban, miszerint “meglévő és vállalt gyermekek esetén hogyan történik a kedvezmény megoszlása a különböző támogatási összegek esetében”?
Előre is köszönöm!

Kedves Ákos!
Meglévő és vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén a kedvezmény összegét úgy kell számítani, hogy meg kell nézni az egy gyermek után járó összeget, majd a második gyermek után adható támogatást úgy számíthatjuk ki, hogy a két gyermek után járó kedvezmény összegéből kivonjuk az első után adható összeget.

Tisztelt Hitelnet.hu.
Első házasságomból rendelkezem a ház 50% tulajdonjogával és az lenne a kérdésem, hogy élettársammal közös 3 kiskorú gyermekemre igénybe vehetjük-e a csok-ot használt lakásvásárlásra. Én 37 éves vagyok és elvált.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel. Ildikó

Kedves Ildikó!
Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent kizáró okot CSOK igénylésénél, IDE kattintva tájékozódhat. Ha nem a fenti módok egyikén szerezte 50%-os tulajdonrészét, akkor meg kell válnia a ház felétől ahhoz, hogy jogosult legyen CSOK-ra használt lakás vásárlásakor. A CSOK igénylésének egyéb feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.


16
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x