A lakásvásárlás előtt állók számára nagy jelentőséggel bír az a kérdés, hogy a lakás vételárának banki finanszírozása esetén a július elsejétől elérhető CSOK önerőként vehető-e figyelembe. Mint ahogy arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a meglévő gyermekek után adható kedvezmény önerőnek számít, de mi az eljárás akkor, ha vállalt gyermek után szeretnénk igénybe venni a megelőlegező CSOK-ot. Ennek jártunk most utána!

A megelőlegező CSOK – önerő vagy teher?

Az ingatlanok maximális finanszírozási arányát MNB rendelet rögzíti, mely szerint az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Kérdés az, hogy a megelőlegező CSOK-ot bele kell-e számítani ebbe a 80%-os kitettségbe?

Megelőlegező CSOK igénylésénél a CSOK a vállalt gyermek vagy gyermekek megszületéséig kölcsönnek tekinthető, ezért a maximális finanszírozási arány meghatározásakor teherként kell figyelembe venniük a hitelintézeteknek. Ez azt jelenti, hogy a megelőlegező CSOK és a lakásvásárlási hitel összege nem lehet több a vásárolandó lakás forgalmi értékének 80%-ánál.

Mit jelent ez számokban?

Példánkban 40 év alatti, gyermektelen házaspár szeretne használt lakást vásárolni 2 gyermek vállalásával. (A vonatkozó kormányrendelet értelmében a meglévő gyermekek számától függetlenül legfeljebb 2 gyermek vállalására van lehetőség.) A vásárolandó lakás 60 m2 hasznos alapterületű. Az erre igénybe vehető kedvezmény összege 800.000 Ft.

oneronek szamit a megelolegezo csok

Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a vételár 80%-ához juthatunk hozzá, amibe – megelőlegező CSOk lévén – bele kell számolni a kedvezmény összegét is. A hitel és a támogatás együttes összege tehát nem lehet több 6.000.000 Ft-nál. Ebből 800.000 Ft a megelőlegező CSOK és 5.200.000 Ft a lakáshitel. A 7.500.000 Ft-os vételár finanszírozásához ez esetben 1.500.000 Ft készpénzre van még szükség.

Ha a kedvezményt a támogatott személyek meglévő gyermekek után igénylik, akkor – miután a CSOK összegét nem kell beleszámolni a 80%-os kitettségbe – a hitelösszeg maximum 6.000.000 Ft lehet, plusz 800.000 Ft a CSOK, s ez esetben csupán 700.000 Ft készpénzre van szükség az előző példában vázolt 1.500.000 millió Ft helyett.

CSOK igénylés feltételei

A CSOK igénylés feltételeiről részletes leírás olvasható ITT.

Legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek

Ha Ön is lakásvásárlás előtt áll és szeretne tájékozódni a legkedvezőbb lakáshitelekről, az elérhető CSOK és a szükséges önerő összegéről, akkor kérje Tanácsadóink személyre szóló, díjmentes ajánlatát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot,
az lenne a kérdésem, hogy fel szeretném használni a 2 kiskorúra a csokot önerőnek hitel nélkül egy 3.500.00 Ft-os ingatlanhoz.
Lehetséges ez? 2 éve kőzfolalkoztattotként dolgozom.
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy melyek azok a bankok, ahol a CSOK-ot vállalt gyermekekre igénybe lehet venni mint önerő?
Mindenképp olyan banknál szeretnénk felvenni lakáshitelt, ahol a CSOK-ot önerőként használhatjuk fel és ami fontos, hogy nem meglévő, hanem vállalt gyerekekre.
Köszönöm.
Üdvözlettel: Médea

Kérdésem az lenne, hogy használt házat szeretnénk vásárolni. A bank előzetes hitelbírálata alapján 5,2M Ft-ot kaphatnánk. 2 meglévő gyermekünk, van bevállaltunk még 1 gyermeket, így a CSok összege 2,2M lenne, de a bank visszadobta az igényünket és csak 4,2M Ft-ot adnának arra hivatkozva, hogy a felvehető hitel összegét csökkentik a vállalt gyermekre kapható 770.000 Ft-tal. Elvileg a Csok az önerőnk része, akkor nem értem miért csökkenti a felvehető hitel összegét.
Ez jogos a bank részéről?

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy tartósan beteg, 19 éves tanuló fiam után milyen szocpol kedvezmény vehető igénybe, ha egyedülállóként nevelem és használt lakást szeretnék venni.
Köszönettel: Bojána

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy nekünk van 1 gyermekünk, de 2 gyermekre szeretnénk felvenni. 90 nm felett van a ház, amit kinéztünk. A férjemnek van 7 hónapos munkaviszonya eddig. Ő szeretné igénybe venni. Viszont őnáluk a fizetés csak kézhez kapott, nem kártyára! Ilyenkor mi a teendő?
A szocpolt elfogadják teljes önerőnek? Mondjuk egy 8-9 milliós házra gondolunk, többi hitelből menne!
Szép napot és köszönjük!

Üdvözlöm
Kérdésem, hogy a megvásárolt ingatlan 70%-át finanszírozza a bank, a többi az önerő, ez egész pontosan 8,6 M az ingatlan és ebből 6 M-t fizet a bank. A szocpol, mint önerő szolgálhat? Használt ingatlan esetén 95 m2 hasznos terület és 2. gyermek vállalása, így akkor elvileg 1.3 M az összeg? És ha ugye 70%-ig beterhelik jelzáloggal az ingatlant, a szocpolt is terhelik pluszban?
A mai napon szerettünk volna érdeklődni a banknál, de nem tudnak bővebb információt.

Üdvözlöm!
Köszönöm a cikket, nagyon hasznosnak találtam.
A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben mi a helyzet, ha 2 gyermek után szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni, de jelenleg egy gyerkőcünk van. Ilyen esetben hogyan oszlik meg az összeg, amit önerőként vesznek figyelembe?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Ákos