2009-ben használt családi házat vásároltunk az élettársammal. A ház elég rossz állapotban volt. Gyakorlatilag teljesen szétbontottuk, csak a főfalak maradtak meg. Építési tervet készíttettünk és 2 év alatt újraépült a házunk. Külső szigetelést is kapott, új nyílászárókat, padlófűtést. Ez már egy teljesen új családi ház lett. A tetőt sajnos még nem tudtuk kicserélni, mert nem maradt rá pénzünk. A lakhatási engedélyt még nem kaptuk meg.

Az a kérdésem, hogy igényelhetjük-e a szocpolt? Ha igen, akkor 2 gyermek vállalása esetén, milyen összeget kapunk és mi a feltétele a kifizetésnek?

A párom 30 éves, én 28. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy minden szempontból egy modern és a jelenlegi elvárásoknak (energiaosztály, besorolás) megfelelő házunk legyen. Nagyon nagy szükségünk lenne a szocpolra, hogy be tudjuk fejezni a házunkat és végre beköltözhessünk.

Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel: Magdi

Kedves Magdi!

A szocpolra való jogosultságnak feltétele, hogy az építési engedély lakóház építésére szóljon, továbbá az építési engedély kiadásának dátuma nem lehet 2010. január 1. előtti. Amennyiben az engedély átalakításra vagy bővítésre szól, az sajnos nem minősül új építésnek. Ha az engedélyt már 2009-ben kiadták, akkor ez szintén kizáró ok lehet a lakásépítési támogatás igénylésénél.

A fenti feltételeken kívül az alábbi követelmények teljesülése szükséges.

Megelőlegező szocpolt élettársak nem igényelhetnek. A vállalt gyermekek után járó támogatás nyújtásának egyik feltétele a házastársi kapcsolat, tovább az igénylők életkora a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet több 40 évnél.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Idén, azaz 2014-ben adtunk el egy budapesti lakást, majd vettünk egy vecsési házat, ami kb. 70 nm. (Közben július 18-án született meg a kisfiunk). A vecsési ház legalább 60%-át bontani kell és 2015-ben szeretnénk újjá építeni és egy keveset bővíteni is.
Kérdésem, hogy kaphatunk ilyen körülmények mellett szocpolt, hogy egy gyerekünk van, egyet vállalunk?
Amennyiben igen, akkor milyen feltételei vannak? Hitelt nem szeretnénk felvenni, illetve milyen összegről kell számlát benyújtani, ugyanis minél többet szeretnénk saját erőből csinálni.
Köszönettel, Emese

Tisztelt Szakértő!
2010-ben vásároltunk egy ingatlant, mely jelenleg is gazdasági épületként van feltüntetve. A tervrajz elkészült a lakóházzá alakításról, építési engedélyt is kaptunk, de még nem kezdtünk el építkezni. Élettársi kapcsolatban élünk, egy gyermek, van és 6 hónapos munkaviszonyom. Szeretném megkérdezni, hogy jár-e valamilyen támogatás?
Köszönettel: Anita

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy vállalati kölcsön esetén is igényelhető-e a szocpol? Olvastam, hogy csak akkor igényelhető a szocpol, ha a hitelintézeti kölcsön, és az önerő is elfogyott.
Előre is köszönöm a válaszát.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, 4 gyermekem van, hogyan tudnám a szocpol támogatást igénybe venni ás kell-e hozzá alaptőke és mennyi pénz jár a 4 gyerek után?
Köszönöm.

Mobil ház vásárlása és szocpol.
Élettársi kapcsolat. 2 gyermek: 2 hónapos, 17 éves nappali tagozatos tanuló.
Bér: 90.000 Ft., 130.000. nettó jövedelem.
Páromnak van 1 lakás a tulajdonában! Hogyan lehet átríatni a legolcsóbban?
Nyomtatványok, egyéb iratok kitöltése, mit kell lefénymásolni, hová kell mit elküldeni?
Köszönöm!

Szeretnék érdeklődni, hogy 21 éves vagyok, június 16.-ára várjuk az első babánkat a barátommal. Szüleimnél élünk jelenleg, de a ház fele az én nevem van. A barátomnak nincs semmi ingatlan a nevén és rendelkezik bejelentett munkahellyel. Mire a baba megérkezik szeretnénk külön költözni a szüleimtől, amihez szükségünk lenne valamennyi pénzre és a szocpol jól jönne. Szeretném tudni, hogy van-e lehetőségünk igényelni és ha igen, hol?
Segítségét előre is köszönöm.