Olajradiátor, hősugárzó – nem elfogadható fűtési módok CSOK igénylésnél?

Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a pénzügyminisztérium szakmai állásfoglalását arról, hogy melyek az elfogadható fűtési módok CSOK igénylés esetén. Az iránymutatás azonban további kérdéseket vetett fel olvasóink részéről, ezért igyekszünk pontosítani a részleteket.

Lakás helyiségeinek fűthetősége

A pénzügyminisztérium tájékoztatása alapján a CSOK jogosultsághoz szükséges, hogy a nappali, a szobák, az étkező és a fürdőszoba állandó jelleggel beépített közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel rendelkezzen.

Többlakásos lakóingatlan

Több lakást érintő, központi fűtés – házközponti fűtés, távfűtés, tömbfűtás – esetén a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül. Az ilyen jellegű lakások tehát teljesítik a fűtési módra vonatkozó CSOK feltételt.

Egylakásos lakóingatlan

Ha a lakóingatlan – lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb. – önálló fűtési rendszerrel rendelkezik, akkor az alkalmazott fűtési módtól függetlenül a következő helyiségekben kell, hogy legyen közvetlen hőleadó fűtőberendezés:

  • Nappali
  • Szoba
  • Étkező
  • Fürdőszoba

FONTOS

Amennyiben az ingatlan rendelkezik fűthető szobával, de nem minden szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Ha az ingatlan így is eléri a CSOK jogosultsághoz szükséges minimális hasznos alapterületet, akkor a kedvezmény igénybe vehető.

Ha a fenti helyiségek közül a fürdőszoba nem rendelkezik megfelelő fűtéssel, akkor a lakóingatlan NEM teljesíti a fűtésre vonatkozó feltételt és a kedvezmény NEM vehető igénybe.

Fűtőberendezések elfogadhatósága

Fűtési módok elfogadhatósága
ELFOGADHATÓ NEM ELFOGADHATÓ
Központi fűtés a következő hőleadó berendezésekel: radiátor, padló-, fal-, mennyezetfűtés Olajradiátor
Konvektor Kéménybekötéssel NEM rendelkező kályha, kandalló, sparhelt, gázkályha
Kéménybekötésű kályha, kandalló, sparhelt, gázkályha Mobil hősugárzó
Falra szerelt infrapanel (konnektorba vagy hálózatba kötött)  Falra felrögzített mobil hősugárzó (lásd fotó)
Falra szerelt fűtőpanel NEM épületszerkezhez rögzített fűtőtest
Fali hősugárzó Nem rendeltetészerűen használt fűtőtest
Fűtéscső (táv, házközponti-, és tömbfűtás esetén)
Csőregiszter

Elfogadható

Kizárólag olyan fűtőberendezés fogadható el, amely állandó jelleggel beszerelt, beépített, épületszerkezethez rögzített ÉS közvetlen hálózati bekötéssel VAGY hálózati aljzatba (konnektorba) csatlakozással rendelkezik.

Nem elfogadható

A mobil berendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – vagy a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – kályha, kandalló, sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Megjegyzés

Olyan helyiségek esetén, amelyeknél a helyiségfunkció (pl. nappali-étkező) egy légtérben valósul meg, a közvetlen hőleadó fűtőberendezés követelményének megfelel, ha a fűtést a megfelelően méretezett hőleadó, és a közös légtéren belüli légáramlás megoldja.

Fűtési mód ellenőrzése

A fűtési rendszerrel kapcsolatos ellenőrzés a hitelintézetek értékbecslőinek hatásköre. Az ellenőrzést a helyszínen kell elvégezni.Utolsó módosítás: 2021. január 14. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
67 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Csok meglévő házra csak bővítésre igényelhető? Felújítani szeretnénk a házat, 2 gyerekre igényelnénk belső-külső módosításra, m2-t nem növelnénk.

Üdvözlöm!
Előzetes értékbecslést kértünk egy családi házra, amit csok igénybevételével szeretnénk megvásárolni. Azonban nincs falra szerelt fűtés a fürdőszobában. Ezért csok igénybe vételére nem alkalmas. Minden más megfelelő.
A kérdésem az lenne, hogy ha szerelnék be nekünk oda fűtést, akkor változtathatunk ezen az állásponton? És ha igen, milyen módon?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
A CSOK jogosultsághoz feltétel, hogy a fürdőszóba is fűthető legyen. Megfelelő, ha az értékbecslés során a fürdőszoba rendelkezik egy falra szerelhető fűtőpanellel. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Preferált településen igényeltünk tetőcserére Falusi CSOK-ot (1M3e Ft). A probléma, hogy a fürdő másik helységből kapja a meleget, a nappaliba nincs fűtés!
Milyen fűtési módot fogadnak el? Pl: Klíma, elektromos melegítő stb.

Üdvözlöm!
Férjemmel CSOK támogatást szeretnénk igényelni használt ház vásárlására 2 gyermek (egy már meglévő és egy vállalt) után. A ház alapterülete 107 nm, amely áll egy előtérből, egy fürdőszobából, egy konyhából, három szobából, egy kamrából és egy kisebb helyiségből. Az előtérben/folyosón, a kamrában, a kisebb helyiségben és az egyik szobában nincs fűtés. A másik két szobában pedig ablak nincs, viszont a legbelső szoba és az előtér között üveg nélkül van beépítve ablakkeret. Az előtér/folyosó több ablakkal is felszerelt, ezáltal van természetes világítás és szellőzés. A fűtés nélküli szobában konnektoros infrapanelt eszközölnénk.
Van értelme benyújtanunk a támogatás igénylését?
Köszönettel,
Anita

Kedves Anita!
Hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a CSOK-kal vásárolni kívánt ingatlannak IDE kattintva érheti el. Fontos még, hogy a konyha önálló szellőzéssel rendelkező helyiség legyen. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!


67
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x