Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a pénzügyminisztérium szakmai állásfoglalását arról, hogy melyek az elfogadható fűtési módok CSOK igénylés esetén. Az iránymutatás azonban további kérdéseket vetett fel olvasóink részéről, ezért igyekszünk pontosítani a részleteket.

Lakás helyiségeinek fűthetősége

A pénzügyminisztérium tájékoztatása alapján a CSOK jogosultsághoz szükséges, hogy a nappali, a szobák, az étkező és a fürdőszoba állandó jelleggel beépített közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel rendelkezzen.

Többlakásos lakóingatlan

Több lakást érintő, központi fűtés - házközponti fűtés, távfűtés, tömbfűtás – esetén a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül. Az ilyen jellegű lakások tehát teljesítik a fűtési módra vonatkozó CSOK feltételt.

Egylakásos lakóingatlan

Ha a lakóingatlan – lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb. – önálló fűtési rendszerrel rendelkezik, akkor az alkalmazott fűtési módtól függetlenül a következő helyiségekben kell, hogy legyen közvetlen hőleadó fűtőberendezés:

  • Nappali
  • Szoba
  • Étkező
  • Fürdőszoba

FONTOS

Amennyiben az ingatlan rendelkezik fűthető szobával, de nem minden szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Ha az ingatlan így is eléri a CSOK jogosultsághoz szükséges minimális hasznos alapterületet, akkor a kedvezmény igénybe vehető.

Ha a fenti helyiségek közül a fürdőszoba nem rendelkezik megfelelő fűtéssel, akkor a lakóingatlan NEM teljesíti a fűtésre vonatkozó feltételt és a kedvezmény NEM vehető igénybe.

Fűtőberendezések elfogadhatósága

Fűtési módok elfogadhatósága
ELFOGADHATÓ NEM ELFOGADHATÓ
Központi fűtés a következő hőleadó berendezésekel: radiátor, padló-, fal-, mennyezetfűtés Olajradiátor
Konvektor Kéménybekötéssel NEM rendelkező kályha, kandalló, sparhelt, gázkályha
Kéménybekötésű kályha, kandalló, sparhelt, gázkályha Mobil hősugárzó
Falra szerelt infrapanel (konnektorba vagy hálózatba kötött)  Falra felrögzített mobil hősugárzó (lásd fotó)
Falra szerelt fűtőpanel NEM épületszerkezhez rögzített fűtőtest
Fali hősugárzó Nem rendeltetészerűen használt fűtőtest
Fűtéscső (táv, házközponti-, és tömbfűtás esetén)
Csőregiszter

Elfogadható

Kizárólag olyan fűtőberendezés fogadható el, amely állandó jelleggel beszerelt, beépített, épületszerkezethez rögzített ÉS közvetlen hálózati bekötéssel VAGY hálózati aljzatba (konnektorba) csatlakozással rendelkezik.

Nem elfogadható

A mobil berendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel - vagy a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – kályha, kandalló, sparhelt - kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Megjegyzés

Olyan helyiségek esetén, amelyeknél a helyiségfunkció (pl. nappali-étkező) egy légtérben valósul meg, a közvetlen hőleadó fűtőberendezés követelményének megfelel, ha a fűtést a megfelelően méretezett hőleadó, és a közös légtéren belüli légáramlás megoldja.

Fűtési mód ellenőrzése

A fűtési rendszerrel kapcsolatos ellenőrzés a hitelintézetek értékbecslőinek hatásköre. Az ellenőrzést a helyszínen kell elvégezni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

117 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A megvásárolni kívánt ingatlanban a két szoba cserépkályhával fűtött, viszont a fürdő és az étkező kémény bekötésű kályhával. Illetve a WC egy helyiségben van a fürdővel.
Kérdésem, hogy így is megkapnánk a Csok hitelt 2 gyerekre?

Ha cserépkályhával van fűtve az ingatlan, akkor a fürdőszobában milyen fűtési módot kell kialakítani?
Továbbá a cserépkályhával fűtött ingatlan megfelel-e a CSOK-nak?

Tisztelt Hitelnet!
A megvásárolni kívánt ingatlanhoz lakáshitelt szeretnénk igényelni. Csok-ot NEM veszünk fel. A családi ház 96 nm és kályhafűtéses. Komfortosnak kell lennie, hogy megkapjuk a hitelt azt tudjuk, de minden helyiségben kell lennie fűtőtestnek? A csok-nál macerásabb ez, de ha nincsen csok, akkor mi a jogszabály? Villany, szennyvízbekötés, víz van az ingatlanban.
A fűtés nem tudjuk, hogy mit fogadnak el, hogy komfortos legyen.

A kérdés az, hogy ha faluban szeretném a sima csokot felvenni, milyen fűtenek kell kiépítve lenni? Tehát ha nem központi fűtés van a lakásban, hanem cserépkályha, akkor nem kapom meg a csokot?

Üdvözlöm.
3 gyermek után szeretnénk megigényelni a CSOK-ot lakás bővítéshez. Egy szobát építenének hozzá, amihez szeretnénk bejárati ajtót is tenni, ami hátsó bejárat lenne. Ezt elfogadják-e az igénylésnél? Másik kérdés: a meglévő lakásban egyben van a fürdőszoba a WC-vel. Nem különálló helység. Így is megkaphatjuk a CSOK-ot? Vagy rendelkeznie kell különálló WC-vel?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Csok igénylésével szeretnék 50 nm panel lakást vásárolni. A két szobában (20 + 12 nm) van konvektor, a fürdőben (3 nm) egy régi konvektor van, aminek a csöve el van vágva. A WC-ben, közlekedőben és konyhában nincs konvektor. A lakás 8. emeleti.
Szükséges beszerelnem fűthető panelt?
Köszönöm válaszát.
Anikó

Infrapanelt is csak bekötve fogadják el fűtésként a fürdőszobában? Hiába dugó aljzatos a kivitelezés? Ha fel van szerelve a falra?

Üdvözlöm!
A megvásárolni kívánt lakásban a WC a fürdőszobán kívüli 1-2 m2-es helyiség. Ide is kell külön fűtés? Ha jól tudom, nem kizáró ok egyből ha nincs, csak esetleg nem számolják bele a hasznos m2-be azt a területet. Azért lenne fontos, hogy fűtés nélkül is beleszámolják-e, mert a WC-vel együtt pont 60 m2 a lakás, és mi 3 gyerekre szeretnénk felvenni a támogatást használt lakásra.
Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlöm!
Vásárolunk egy használt, polgári lakást Budapesten, amihez szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot és a kamattámogatott CSOK hitelt is. A lakás felújítandó és jelenleg az egyik szobában és a fürdőszobában nincs működő fűtés. Ez számunkra nem volt gond, mivel az egész lakást teljesen szeretnénk felújítani, így egy teljesen új fűtési rendszert fogunk kialakítani benne.
Mivel a CSOK-nak feltétele a fűtés megléte, ezért a hitelbírálathoz szeretnék felszerelni elektromos fűtést a falra, ami a következő típus lenne: „PTC FALI FŰTŐTEST 1000/2000 W”
A kérdésem az lenne, hogy ez elfogadható fűtés szempontból a csok-hoz?
Előre is köszönöm a választ!
János

A kérdés, hogy a házban kandallóval fűtenek, ami a konyhában található. A fürdőszobában és a két szobában elektromos hősugárzó megy, de a két szobában van kályhához kivezető nyílás, viszont a fürdőszobában konnektorba dugós hősugárzó van.
Ez megfelel a csok követelményének?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy hőtárolós kályhát közvetlen hálózati bekötéssel elfogadnak-e fűtőberendezésként?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy fürdőszobába el fogadnak-e elektromos fürdőszobai fűtő klímát?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy távfűtéses panel lakásban, ahol nincsen a fürdőszobában külön fűtőtest, kizáró ok-e a CSOK igényléséhez. Ha igen, milyen módon oldható meg ez a probléma?
Köszönöm szépen.
Szilvia

Most adjuk el az üres (nem lakott) szülői családi házat. A vevők csok-ot vesznek fel. Amikor kimegy az értékbecslő, a központi fűtésnek működnie kell? Hibátlan, de szeretnénk leengedni a vizet, nehogy elfagyjon a rendszer. Az üres házat viszont nem szeretnénk fűteni, ki tudja mikor érkezik az értékbecslő.
Magát a meglétet nézik, vagy a működését?
Válaszukat köszönöm!

Fürdőszobámban nincs fűtés. Kérdésem a következő: mit lehet beletenni, mert gázt nem szeretnék bevezetni, kandallóm és légkondim van, ami hűt és fűt.
Szeretném kerni a szakszerű válaszát, mivel oldhatnám meg a fűtest, hogy az értékbecsüs ne kössön bele.
Köszönettel.

Egy másik internetes felületen azt olvastam, hogy a konnektorba dugott épületszerkezethez rögzített fűtési mód sem elegendő. Az Önök információi milyen forrásból származnak, a gyakorlati tapasztalatokból, vagy esetleg van valami állásfoglalás, kiegészítés, mert a használt lakásokra vonatkozó CSOK tv.-ben erről nem olvastam. Vagy minden értékbecslő jön és a saját belátása szerint ítél?

Infrapanel fűtés (nem konnektorba dugós) elfogatható-e?

Üdvözlöm!
Gázkonvektoros házat szeretnénk vásárolni, a fürdőszobába nincs fűtés. Egy fali elektromos törölköző szárító felszerelése esetén az értékbecslő elfogadja azt? Jelzálog alapú lakáshitelre szeretnénk megvenni.
Válaszát köszönöm.

Falusi CSokot szeretnék igényelni 3 gyermek után meglévő lakás korszerűsítésére. Kérdésem a következő: jelenleg központi fűtésünk gáz (20kw), illetve vegyes tüzelésű kazánról (20kw) működik. 4 millió forintot szeretnék napelemre elkölteni, a fennálló részből elektromos kazánt szeretnék bekötni. A kialakítandó fűtési rendszer akkor támogatható, ha az részben vagy egészben árammal működik. Az elektromos kazán teljesítménye elegendő egy 6kw, amely részben látja el a fűtési célt?
Áfa visszaigénylés esetén az anyag és munkadíj tekintetében nettó értékkel kell számolnom, valamint a nettó érték 70%-áról kell saját névre szóló számla?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy Kvarc Fali hősugárzót falra szerelt állapotban a fürdőszobában elfogadják-e a CSOK igénylés esetén.

Jó napot!
Falusi csok központi fűtésrendszer cseréje átalakítását jelöltük meg, és a kérdésem az lenne, hogy a szobákba, és az összes helyiségekbe elektromos wifis fűtőpanellal szeretnék fűteni, illetve a költségvetéshez is ezt adtuk le. A falra fel lesz szerelve és vagy konnektorba, vagy majd egyből hálózatba lesz kötve.
Ugye nem központi fűtés, hanem helységenként tudom állítani a termosztátját, telefonról.
Ez így elfogadható a támogatás visszaigényléséhez?

Szeretnék venni egy 75 nm-es nyaralót 300 nm-es telken, amihez kb. 8-9 millió forint jelzáloghitelre lenne szükségem. A vételár: 21 millió forint.
A nyaraló alsó szintjén gázkonvektoros fűtés van, itt élnék életvitelszerűen (konyha, fürdő, 2 szoba).
A felső szint külső lépcsőn közelíthető meg, ott viszont nincs bekötött fűtési mód. Emiatt a bank elutasíthatja hitelkérelmemet?
Köszönöm a választ!

Üdv!
Családi házat vásárolunk a feleségemmel és az lenne a kérdésem, hogy ha klímával szeretnénk fűteni, akkor mindenképpen hőszivattyúsan kell megoldanunk? Mert úgy tudom, nem elég a klíma minden helyiségben, hanem központilag kell vezérelni őket, ezt pedig kizárólag hőszivattyú segítségével lehet megoldani!
Előre is köszönjük!

Tiszteletem!
Csok meglévő házra csak bővítésre igényelhető? Felújítani szeretnénk a házat, 2 gyerekre igényelnénk belső-külső módosításra, m2-t nem növelnénk.

Üdvözlöm!
Előzetes értékbecslést kértünk egy családi házra, amit csok igénybevételével szeretnénk megvásárolni. Azonban nincs falra szerelt fűtés a fürdőszobában. Ezért csok igénybe vételére nem alkalmas. Minden más megfelelő.
A kérdésem az lenne, hogy ha szerelnék be nekünk oda fűtést, akkor változtathatunk ezen az állásponton? És ha igen, milyen módon?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zsuzsa

Preferált településen igényeltünk tetőcserére Falusi CSOK-ot (1M3e Ft). A probléma, hogy a fürdő másik helységből kapja a meleget, a nappaliba nincs fűtés!
Milyen fűtési módot fogadnak el? Pl: Klíma, elektromos melegítő stb.

Üdvözlöm!
Férjemmel CSOK támogatást szeretnénk igényelni használt ház vásárlására 2 gyermek (egy már meglévő és egy vállalt) után. A ház alapterülete 107 nm, amely áll egy előtérből, egy fürdőszobából, egy konyhából, három szobából, egy kamrából és egy kisebb helyiségből. Az előtérben/folyosón, a kamrában, a kisebb helyiségben és az egyik szobában nincs fűtés. A másik két szobában pedig ablak nincs, viszont a legbelső szoba és az előtér között üveg nélkül van beépítve ablakkeret. Az előtér/folyosó több ablakkal is felszerelt, ezáltal van természetes világítás és szellőzés. A fűtés nélküli szobában konnektoros infrapanelt eszközölnénk.
Van értelme benyújtanunk a támogatás igénylését?
Köszönettel,
Anita

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy hűtő-fűtő klímát elfogadnak-e a Falusi CSOK keretében végzett fűtéskorszerűsítésre. Előfordulhat az, hogy a bankok saját hatáskörükben döntenek erről, azaz van olyan bank, amelyik elfogadja, míg máshol elutasításra kerül a klímát tervező költségvetési terv?
Köszönöm.

Üdvözlöm! Falusi csokra vennék egy parasztházat. A két szoba között és a fürdőben elektromos fűtőpanelek vannak, a többi helyiségben konvektor. Elfogadja ezt az értékbecslő? Köszönöm a választ!Adrienn

3 gyerekre szeretnénk CSOK-ot igényelni! A kinézett ház vályog és kb. 64 m2.
A kérdésem az lenne, hogy mennyinek kell lenni a belmagasságnak?
Csak a CSOKot szeretnénk igényelni magában, nem szeretnénk mellé hitelt!
Így mekkora összegű a kapható CSOK?
Egyedi fűtésnek mi felel meg? Fürdőszobában megfelel falra szerelt hősugárzó, ami konnektorba dugva működik?
Főzőhelyiségbe kell lenni fűtésnek?
A nappali és étkező egy térben van, ez gond lehet?
Válaszukat előre is köszönöm!