Tisztelt Hitelnet!

Jogosultak vagyunk-e a lakásfelújítási támogatásra, ha 25 év feletti, rokkantsági járadékban, mozgássérült kártyával rendelkező, súlyos fogyatékos gyermekünk van, és mindketten öregségi nyugdíjasok vagyunk? Kérdésem leginkább arra irányul, hogy megfelelünk-e a Tbj.6.§ szerinti TB jogviszonynak? A többi kritériumnak megfelel családunk.
Köszönettel: A-né

Kedves Asszonyom!

A vonatkozó kormányrendelet az alábbiakat írja elő az elvárt TB jogviszonnyal kapcsolatban:

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő –

a) a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. törvény 6. §-a szerinti biztosított legyen – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt -, vagy 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül, és

b) legalább 1 éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan

ba) a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottként szerepel – ide nem értve az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt,
bb) magyar állampolgár igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott,
bc) a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek minősül,
bd) a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott,
be) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/E. §-a alapján megállapított gyermekgondozási díjban részesült.

A nyugdíj nem keletkeztet TB jogviszonyt, így nyugdíjra a támogatás nem igényelhető. Nyugdíjas személy akkor igényelheti a lakásfelújítási támogatást, ha a nyugdíj mellett kiegészítő keresőtevékenységet folytat.

Ha nem végez kiegészítő keresőtevékenységet a saját jogú nyugdíjas, illetve a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő személy, akkor csak abban az esetben lehet jogosult erre a támogatásra, ha kiskorú rokona után igényeli a támogatást, akinek a gyermek szüleinek halála miatt lett a kirendelt gyámja.

Nem feltétel a Tbj. 6. §. szerinti TB jogviszony igazolása továbbá, ha az igénylő végleges határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

kalkulátor

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket

Felújítási hitelek összehasonlítása

A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva olvasható részletes leírás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
37 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Milyen támogatásban részesülhetünk, ha nincs kiskorú gyermek a családban, és nyugdíjasok vagyunk a lakásfelújításhoz?

70% egészség károsodással rokkantsági ellátáson vagyok,mozgás korlátozott, egyedül nevelem tartósan beteg gyermekemet. Fére tét pénzem nincs a szükséges felújításra. Mijen lehetőségem van akár akadály mentesített környezet kialakitáshoz , a tető beazásának megszüntetéséhez vagy gáz bevezeteséhez ? Hitel kizárva.

Jó napot kívánok.
Én rehabilitációs ellátásban részesülők és van munkahelyem is. 52 éves egyedülálló nő vagyok. Elkezdtem felújítani a hazámat, de több lett a költség mint gondoltuk. Váratlanul beszakadt a mennyezet.
Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatók-e én állami támogatást a befejezéshez.
Köszönöm szépen.

Férjem rokkant nyugdíjas, Én havi ápolási díjat kapok utána. Emellett fogyatékos támogatásban is részesül, 2017-ben a jobb lábát térd alatt amputálták. Szeretnénk felújítani a családi házunkat.
Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e bármilyen támogatásra és ha igen, milyen formában?

57-esen jogosult vagyok lakás felújítási támogatásra? Konyhafelújítás. Ajtócsere vagy légkondi csere esetén igényelhetem-e a támogatást?
Üdv.
Ildikó

És ha a szülõ saját jogú nyugdijas és 25 év feletti megváltozott munkaképességü ill. Mozgássérült gyermeke és fogyatékossági támogatásban részesül de dolgozik tehát tb-biztositott? Akkor elég ha neki Van tb-je ha együtt igénylik? (Kettejüknek együtt Van 50% felett a lakástulajdon)

Ezen az oldalon azt irják hogy csak a tb-t önmaguk után fizetõk ill a a közfoglalkoztatottak nem jogosultak a TB szerint a lakásfelújitási támogatásra.

Tehát a lényeg az, hogy mint nyugdíjas kérhetek-e állami támogatás a saját lakásom szigetelésére?

Ha a gyermekem 50%-os tulajdonosa az ingatlannak, de a férjem elhalálozott, de a gyermekemmel egy háztartásban élünk, akkor is jár-e a támogatás?

Csak annyi a kérdésem, hogy nyugdíjasként jogosult lehetek-e valamilyen lakásfelújítási támogatásra?

Tisztelt Hitelnet!

A bejegyzéssel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy öregségi nyugdíj esetén, ha egyszerűsített foglalkoztatottként van keresőtevékenység jogosult lehet a támogatásra?
Előre is köszönöm a választ.

Saját jogú nyugdíjas élettársa munkaviszonyban áll, de a tavalyi évben a munkaviszonya megszűnése után 35 nappal 3 hónapig munkanélküliként volt nyilvántartva. Igényelhető e közösen az otthonfelújítási támogatás?
Köszönöm!

Az otthonfelújítási támogatás igénylésénél a nyugdíj mellett KATAS egyéni vállalkozó, aki csak havi 25.000 Ft-ot fizet, megfelel-e az igénylés feltételeinek?

Öregségi nyugdíjban részesülök, részleges lakásfelújítasra készülök. Van némi önerőm, de ez kevésnek bizonyul a várható költségeimhez. Milyen segítséget kaphatok? Nyugdíjam hav i összege 127.000.-Ft.Egyedülálló vagyok. Illetve, jól értelmezem, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonyomnak is lennie kell?

Öregségi nyugdíjban részesülök, részleges lakásfelújítasra készülök. Van némi önerőm, de ez kevésnek bizonyul a várható költségeimhez. Milyen segítséget kaphatok? Nyugdíjam hav i összege 127.000.-Ft.Egyedülálló vagyok.

Öregségi nyugdíjban részesülök, részleges lakásfelújítasra készülök. Van némi önerőm, de ez kevésnek bizonyul a várható költségeimhez. Milyen segítséget kaphatok? Nyugdíjam hav i összege 127.000.-Ft.Egyedülálló vagyok. Illetve, jól értelmezem, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonyomnak is lennie kell?

Öregségi nyugdíjban részesülök, részleges lakásfelújítasra készülök. Van némi önerőm, de ez kevésnek bizonyul a várható költségeimhez. Milyen segítséget kaphatok? Nyugdíjam hav i összege 127.000.-Ft.Egyedülálló vagyok.

élettársam nyugdíjas évek óta,a családban nem nevelünk kiskorú gyermeket,kérdésem igényelhető e ,a lakásfelújítási támogatás,és milyen feltételekkel?

Tisztelt Hitelnet.
Az a kérdésem, hogy én rokkantsági járadékban részesülök, munkahellyel nem rendelkezem, így jogosult vagyok-e otthonfelújítási támogatásra? Azt is kérdezném, hogy ha én nem vagyok rá jogosult, akkor a feleségem, aki én utánam kap ápolási díjat, más munkahelye nincs, velem egy lakásban lakik, ő részesülhet-e otthonfelújítási támogatásban?

A támogatás feltételeire vonatkozóan van kérdésem. Saját jogú nyugdíjas részére, aki 65 éves, két kiskorú iskolás gyermeke van, adható-e a támogatás. Családi ház 50 %-ának tulajdonosa, még soha semmilyen támogatást nem vehetett igénybe.
Köszönöm.