Nevelőszülő is igényelheti a szocpolt?

Nevelőszülők vagyunk. Tartós nevelésbe vett gyerekeket nevelünk. Rájuk is felvehetjük a szocpolt, vagy rájuk ez nem vonatkozik? Hozzánk vannak bejelentve. Sehol nem találok a kérdésemre választ.
Köszönöm.
Ildikó

Kedves Ildikó!

A lakásépítési támogatásról szóló, 256/2011. (XII. 6.) Kormányrendelet alapján lakásépítési támogatás az alábbi gyermekek után igényelhető:
a) a támogatott személy a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt új lakásba vele együtt beköltöző
aa) vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke után, vagy
ab) gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő és általa eltartott gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a lakásépítési támogatást visszafizeti
vagy
b) a fiatal házaspár – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két születendő gyermek vállalása esetén.
A támogatás 2012-ben új lakóház építéséhez vagy új lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Ha osztott gyámság van a gyermeknél, akkor igénybe vehetem a CSOK-ot? Nevelőszülő vagyok.

Kedves Aranka!
Nevelőszülő nem lehet jogosult CSOK-ra. Gyámság esetén az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után igényelhető a CSOK a gyermek szüleinek halála esetén.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha elvégzem a tanfolyamot és hivatalos nevelő szülő leszek, én igényelhetem-e a nem saját, de az én gyámom alá tartozó gyerekekre?
Köszönöm szépen!

Kedves Gabriella!
A vonatkozó kormányrendelet alapján nevelőszülő a nevelt gyermekek után nem lehet jogosult CSOK-ra.

Szeretném megkérdezni, hogy nevelőszülők igényelhetnek-e CSOK-ot a nevelt gyermekek után?

Kedves Edit!
A CSOK nevelt gyermekek után sajnos nem vehető igénybe.

Érdeklődöm, ha az unokámnak mi vagyunk a gyámja az élettársammal, akkor a szocpolt fel lehet használni a meglevő lakáshitelre előre is?
Köszönöm.

Kedves Veronika!
A CSOK-ot gyám a gyermek szüleinek halála esetén igényelheti, ha a gyermek legalább egy éve a gyámsága alatt áll és közös háztartásban élnek. Erről további részleteket IDE kattintva olvashat.
Fenti feltételek teljesülése esetén a kedvezmény új és használt lakás vásárlására, új lakásépítésre és meglévő lakóingatlan bővítésére használható fel.

Üdv!
1998-ban építkeztem és én igénybe vettem akkor már egyszer a szocpolt. Sajnos két éve meghalt nagyobbik lányom és a két gyermekét én vettem gyámságba és szeretnénk venni egy másik lakást. A lányom nem vette igénybe ezt a támogatást, mivel sajnos nem volt lehetősége. Én szeretném eladni a jelenlegi ingatlanomat és venni egy nagyobb lakást, ha igénybe vehetném a szocpolt a gyám gyerekeimre!
A kérdésem, mivel 45 éves vagyok, igényelhetem a szocpolt a gyám gyerekeimre, van ilyen lehetőségem vagy már nincs?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Sándor

Kedves Sándor!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után a gyermek szüleinek halála esetén igényelhető a támogatás, tehát akkor, ha a gyermek mindkét szülőjét elveszítette.

Azt kérdezném, hogy nevelőszülőként igénybe vehetem-e a csok-ot? Legfrissebb információm szerint március 15. után jön ki a Magyar Közlönyben és akkor lesz hivatalos. Úgy tudom, hogy 4 vagy több nevelt gyermek után járhat 2 750 000 Ft csok támogatás. (Banki ügyintézők mondták, (OTP, Erste.), de nem hivatalos. Jelenleg 3 gyermek van nálunk, de szeretnénk még 2 gyereket nevelésbe venni.

Kedves Mihály!
A március 15-től hatályos CSOK rendelet sem teszi lehetővé sajnos nevelőszülők részére, hogy nevelt gyermekek után CSOK-ot vegyenek igénybe.

Nevelőszülők vagyunk a párommal és szeretnék igényelni CSok-ot használt lakás vásárlás céljára. Háztartásukban 4 kiskorú gyerek van, ebből 1 saját, a másik 3 nevelt gyerek. Nincsenek a gyámságom alatt, kirendelt gyámjuk van. Viszont az osztott gyámság lehetséges. Osztott gyámsággal igényelhető a támogatás? Már 2 éve vannak a háztartásunkban.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Marcell!
A hatályos CSOK rendelet értelmében a kedvezmény vér szerinti és örökbefogadott gyermek után igényelhető. A korábbi rendelet lehetővé tette gyámság esetében is a CSOK igénybevételét, de az új jogszabály alapján ez nem lehetséges.

Kérdésem lenne, hogy 51éves nevelőszülő vagyok. Azt szeretném kérdezni, igénybe vehetném-e a szocpolt 6 nevelt gyermekemre.
Köszönöm.

Kedves Katalin!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy mely gyermekek után igényelhető a szocpol.

Főállású nevelőszülő vagyok. 2006-ban vettük házunkat, akkor az egy saját gyermekre megkaptuk a félszocpolt. Hitelt vettünk fel a ház megvásárlásához, ami azóta sem járt még le. Akkor azt mondták, ha lesz még gyermekünk, a félszocpolt igénybe lehet venni a hitelbe törlesztésként. Jelenleg három nevelt gyermeket nevelünk férjemmel. Rájuk igényelhető a szocpol a házvásárlásra felvett hitel betörlesztésére?
Köszönöm válaszát.

Kedves Szilvia!
A CSOK-ot igényelheti a támogatott személy a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített, bővített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző
– vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke után, vagy
– gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő és általa eltartott gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a családok otthonteremtési kedvezményét visszafizeti.

Van egy fiam, én vagyok a gyámja, bírósági határozat van súlyos szellemi fogyatékos. Jár-e a csok?

Kedves József!
A CSOK olyan személy után is igénybe vehető, aki a 16. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Főállású nevelő szülő vagyok. 3 gyermekem van, 14-12-6 évesek. Lakást szeretnék vásárolni. Jelenleg összes jövedelmem 91.300.- Ft. Kihez fordulhatok a szocpol igénybevételével kapcsolatban? Mennyi a 3 gyermekre járó szocpol? Mik a feltételek? Van-e olyan aki egyáltalán foglalkozik a szegények kérdésével? Ezidáig csak elutasításokat kaptam.
Válaszukat megköszönöm.

Kedves Sándor!
Gyámsága alatt álló, legalább egy éve Önnel együtt élő és Ön által eltartott gyermek után igényelheti a szocpolt, ha vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a lakásépítési támogatást visszafizeti. A szocpol csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez igényelhető, használt lakás vásárlásához sajnos nem. A 3 gyermek után járó támogatás összege az új lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függően változik. Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

Nevelőanya vagyok és szeretném megtudni milyen feltételekkel vehetem fel a szocpolt nevelésem alatt lévő gyermekeimre, a még jobb körülmények minél hamarabb elérése érdekében. Családi házam szeretném korszerűsíteni. Hallottam a korhatár változásáról, mivel 40 éves leszek ősszel. Mire számíthatok?

Kedves Monik!
Lakáskorszerűsítéshez nem vehető igénybe a szocpol. Erre a célra lakáshitelt igényelhet, melyekről Tanácsadóink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online ajánlatlakérő adatlapunkat!
Arról, hogy nevelőszülőként új ház építése vagy újépítésű lakás vásárlása esetén milyen feltételekkel igényelhető szocpol, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat!

Nevelőszülő vagyok. Nagyon nagy szükségünk lenne felújítani a fűtést, a nyílászárók tönkre vannak, na meg nem beszélve a fürdőszobáról, és kellene egy külön fürdő a fiúknak. Szeretném tudni azt, hogy jogosult vagyok-e a támogatásra az én általam nevelt gyermekek után, és milyen feltételekkel, ha igen?
Válaszukat előre is köszönöm, és minden jót!

Kedves Mónika!
Gyermekek utáni támogatás, vagyis szocpol lakásfelújításra, lakáskorszerűsítésre sajnos nem vehető fel. Erre a célra lakáshitel igényelhető, akár állami kamattámogatással is. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják!

Azt szeretném tudni, hogy 4 éve nevelőszülők lettünk a párommal és lakásátalakítás, felújítás kellene. Mi igénybe vehetjük? 5 gyermeket nevelünk + 2 saját.

Feleségem 2006-ban új építésű lakást vásárolt államilag támogatott jelzáloghitelből, (FHB) a lakás elméletileg 2 gyermek nevelésére alkalmas. Idén fogadtunk örökbe újszülöttet.
Igényelhetjük-e utólag a szocpolt?
Válaszukat várva, köszönettel!
Dániel

Három gyerekemet egyedül nevelem. Szeretnék ingatlant vásárolni szocpol segítségével. Egyik gyermek gyám gyerekem, nem tudom hogy igénybe vehetem-e rá is a szocpolt? Elváltam, most 33 éves vagyok.

Üdvözlöm.
A kérdésem a következő lenne. Nevelőszülő vagyok a férjemmel együtt. 4 kiskorú leányt nevelünk így és 1 saját, még nem 7 éves kislányt. A férjemnek van munkahelye, családi háza. Engem az érdekelne nekünk megjár-e a szocpol (Pl: szigetelésre?). Sajnos mindketten elmúltunk 40 évesek. Erre sehol nem találtam választ. A kislányok 1 éve vannak nálunk és én vagyok a gyámjuk is.
Kérem segítsen nekünk választ találni a kérdésünkre. Előre is köszönöm a segítségét.
Maradok tisztelettel:
Margit

Egyedülálló édesanya vagyok! 2 gyermeket nevelek albérletben! Jelenleg gyesen vagyok! Szeretnék egy saját lakást! Lakáshitelre nincs lehetőségem! Szeretném igénybe venni a szocpolt, de bármilyen támogatás jól jönne!
Válaszát előre is köszönöm!


36
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x