Tisztelt Szakértő!

Kicsit bonyolult kérdésem lenne. 2005-ben kaptunk félszocpolt lakóépület bővítésére. A házunk egy melléképületéről van szó, amit 2002-ben vettünk, a melléképület istállóként funkcionált, ebből építettünk (belső átalakítással) egy különálló garzont. 2006-ban el is készült, de én figyelmetlen voltam s nem kértem használatbavételi engedélyt. Ami most ugyebár hiányzik.

Szeretném eladni a házat (a meghatározott 10 év letelt – amit normál esetben a használatbavételi engedélytől számítanak). Vevő lenne, adásvételi szerződést írtunk, a soproni kormányhivatalba beadtam a törlésre a kérelmet, de ott is kérték ezt az engedélyt. Az ügyvédnek fogalma sem volt, hogy honnan szerezhetem – visszamenőleg – használatba vételi engedélyt. Annyit tudott mondani, hogy ha visszafizetem a támogatást, akkor törlik. Hát nagyon nem szeretném visszafizetni, mert 1. Így is áron alul adtuk el (válunk stb), 2. Amire felvettük elkészült pár hónapon belül, csak az engedélyt nem kértem ki.

Kérem adjon valami tanácsot, hogy merre induljak ügyintézni. Nagyon sürgős lenne.

Köszönöm, Ibolya

Kedves Ibolya!

Amennyiben a bővítési munkálatok befejezésekor nem kérték meg a használatbavételi engedélyt, akkor információink szerint utólag fennmaradási engedély kérésére van lehetőség. A fennmaradási engedély kiadásának ügyében a területileg illetékes építési hatóságnál érdeklődhet. Az ebben illetékes szakember a helyszínen felméri a bővített lakrészt, valamint földmérő változási vázrajzot készít, amit a területileg illetékes földhivatalba szükséges beadni ahhoz, hogy a térképmásolaton is feltüntetésre kerüljön a bővítmény.

Arról, hogy mindezek birtokában mikor töröltethető az eladni kívánt ingatlanról a Magyar Állam javára bejegyzett, szocpolt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom, a területileg illetékes kincstár tud Önöknek pontos felvilágosítást adni. Célszerű lenne elsőként utánakérdezni annak, hogy amennyiben most kérnek fennmaradási engedélyt, akkor mikor kerülhet sor a törlésre. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis a szocpol igénybevételével bővített lakásra valóban a használatbavételi engedély megadását követő 10 évig terjedő időszakra jegyzik be jelzálogjogot, valamint az elidegenítési és terhelési tilalmat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése