Üdvözlöm!

1/2 tulajdonrészem van az ingatlanon ahol lakunk. Ez az ingatlan 2 haszonélvezettel terhelt, egy szerződéses és egy örökölt. Az udvaron található egy kb. 50 nm-es kis ház, melyet felújítanék és bővítenék.
A bővítéshez igényelhető-e a csok?

Illetve párom nem magyar állampolgár. Ez akadály-e? Ha nem, kell-e neki is tulajdonrész az ingatlanon? 2 gyermekünk van.

Köszönettel.
Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!

Osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan bővítése esetén is van lehetőség CSOK igénylésre ügyvéd által készített használati megállapodás benyújtásával, melyből megállapítható, hogy az adott lakásra vonatkozóan a támogatott személek kizárólagos használata fennáll. További feltétel, hogy a CSOK-kal bővítendő ház nem lehet haszonélvezeti joggal terhelt, valamint a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult.

A kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőknek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett - élettársak, házastársak esetén együttesen - legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. A bővítendő ingatlanban tehát mindkettejüknek kell, hogy legyen tulajdoni hányada, vagyis párja tulajdonosa kell, hogy legyen a bővítendő lakásnak már a CSOK kérelem benyújtásakor. Arra vonatkozóan, hogy mekkora tulajdoni aránnyal kell rendelkeznie, nincsen előírás.

A bővítéshez igényelhető CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat részletesen.

Nem magyar állampolgárokon kívül az alábbi személyek igényelhetik a támogatást:

- a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
- a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
- a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el, vagy
- a menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy.

Nem magyar állampolgár részére a családi otthonteremtési kedvezmény a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése