Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhetünk-e CSOK-ot használt lakás vásárlásra. Az ingatlant 2015.07.02-án vásároltuk meg teljesen önerőből, és már a nevünkre is került. Még benne vagyunk a 120 napos határidőben, és szeretnénk megigényelni a CSOK-ot, ám eddig két hitelintézet is elutasított minket, mert teljesen ki lett egyenlítve az ingatlan vételára, és a CSOK igénylését bele kellett volna írni az adásvételi szerződésbe.

Sajnos maga a szerződés még a 06. hónapban íródott, és gyakorlatilag sem a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján, sem a pénzintézeteknél nem volt semmilyen tájékoztatás a CSOK igénybevételéről.

Tényleg nem vehetjük igénybe így már a kedvezményt?
Ha nem lehet, akkor lehetőségem van egy esetleges elutasítás fellebbezésére méltányosságra hivatkozva a korai adásvételi szerződési dátum miatt?

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet alapján a családok otthonteremtési kedvezménye a használt lakás vételárának kiegyenlítéséhez vehető igénybe. Az adásvételi szerződésnek valóban tartalmaznia kell a CSOK-ot, mint a vételár egyik forrását. A kedvezményt a bankok a saját erő megfizetését követően, utolsó vételárrészként folyósítják az eladónak.

Ha tehát a vételár teljes egészében megfizetésre került, akkor a kedvezményre már sajnos nem lehetnek jogosultak akkor sem, ha az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül vannak. A vonatkozó rendelkezések alapján úgy véljük, hogy az Önök esetében a két hitelintézet elutasítása sajnos jogos volt.

A CSOK kérelem elutasításáról a bankok írásban tájékoztatják az igénylőt. Az igénylőnek van lehetősége arra, hogy az írásos elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül a kedvezményére jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérje a kormányhivataltól. Első fokon a kormányhivatal, másodfokon a Kincstár jár el.

Véleményünk szerint azonban méltányosságra hivatkozva a fellebbezésnek jelen esetben nincs alapja. A CSOK nyújtását rögzítő kormányrendelet 2014. december 18-án kihirdetésre került a Magyar Közlönyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján a 2015. július 1.-től hatályos CSOK tájékoztató tavasszal már elérhető volt. Honlapunkon 2015 februárjától kezdve a CSOK-kal kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolásával szintén igyekeztünk az érdeklődők segítségére lenni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése