Nem közös gyermekek után is igényelhető a CSOK?

Tisztelt Hitelnet!

Sok korrekt választ is lehet itt olvasni, ezért merészelek írni fogós kérdésemmel, mert ha nem is lehetetlen, de minden szempontból neccesnek érzem a lehetőségeimet.

Jelenlegi barátnőm 3 gyerekkel rendelkezik, családit kap rájuk, de egyéb jövedelme nincs, csak tartozása, külön apától vannak, de egyik sem az enyém. Élettársak vagyunk, de papíron nincs közünk egymáshoz, lakhatásunk bizonytalan lábakon áll. A másik a kiszemelt ingatlan, mbvk árverésen árulják, 2,8M minimáláron. A harmadik necces dolog az, hogy a házban ki van kapcsolva az áram, és a víz, csatorna a ház előtt, de nincs rákötve. Negyedik: munkanélküli voltam 1 hónapig, addig kaptam a járadékot is, de még a járadék kimerítése előtt találtam új munkát, tehát elvileg a TB jogviszony folyamatos. Ötödik: eladtam egy házból 50%-os tulajdonrészem 2 éve, gondolom ezt be kell forgatni a vételárba.

Van rá esély hogy sikerülhet? Barátnőm és a gyerekek velem együtt egy lakcímre kerülnének (ideiglenes lakcímet elfogadnak albérlet miatt?), élettársit nem tudom be kell-e jegyeztetni valahová, illetve árveréses házat hogyan lehet vásárolni? Mert árverésen nincs adásvételi, csak jegyzőkönyv, aztán ha a bank elutasít, akkor bukom az előleget ami nem kis összeg.

Válaszukat előre is köszönöm!
Péter

Kedves Péter!

Árverésen vásárolt lakás vételárának CSOK-kal történő finanszírozásával azért lehet probléma, mert a kérelem benyújtásához minden esetben megfelelő tartalommal rendelkező adásvételi szerződés szükséges. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, úgy – csak árverési jegyzőkönyv alapján – a támogatás információink szerint nem nyújtható. Továbbá CSOK igénybevételével csak olyan lakóingatlan finanszírozható, amelynek működő közműhálózata van. Ha a csatorna a ház előtt van, azt is rá kell kötni.

Amennyiben másik használt lakóingatlant találnának, úgy a kedvezményre – mint élettársak – jogosultak lehetnének közös lakcím esetén. Úgy tudjuk nem probléma, ilyen esetben az ideiglenes lakcím vagy tartózkodási hely. Az élettársi kapcsolatról és annak fennállásáról elegendő nyilatkozni a CSOK kérelemben. Együttes igénylés esetén a közös háztartásban lévő, eltartott gyermekek után igényelhető a CSOK akkor is, ha nem közös gyermekek után kérik.

Aki álláskeresési támogatásban részesül, szintén biztosítottnak számít, tehát ezzel nem szakad meg az Ön folyamatos TB jogviszonya. Az eladott lakóház Önre eső árát tovább kell forgatni a CSOK jogosultsághoz. A továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételekről IDE kattintva tájékozódhat.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételeket ITT ismerheti meg.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy felvehetem-e a két gyermekem után úgy a CSOK-ot, hogy elváltam az édesapjuktól, közös felügyeletben neveljük őket, de az állandó lakcímük nálam van? A másik kérdésem pedig az, hogy hamarosan 40 éves leszek. Ez kizáró ok? Ha igen, akkor az nem segít-e, hogy a jelenlegi férjem, akivel közösen építkeznénk, még nincs 40 éves. Figyelembe vehető?
Köszönöm előre is választ!

Jó napot!
Falusi csokkot szeretnénk igényelni. Szeptemberben lesz meg a páromnak a 2 éves munkaviszony. 3 gyerek van, ebből 2 közös, a legnagyobb csak az enyém, 16 éves, nem tanul már. A kérdésem az lenne, hogy kérnek valami papírt arról, hogy nem közös gyermek? És hogy attól jár-e rá a támogatás, hogy nem tanul már?

Nincs velem egy háztartásban lévő gyermek, de szeretném rájuk kihasználni.

Páromnak van már egy gyermeke az előző kapcsolatából. 14 éven aluli. Most szeretnénk mi is egy közös gyerkőcöt, viszont szeretnénk CsOK-hoz jutni.
Ebben az esetben 2 gyermek után kapnánk? A gyermeket az édesanya neveli.
Köszönöm válaszukat.

Üdvözlöm!
Párommal van egy közös gyermekünk 2,5 éves! Plusz nekem van az előző házasságomból 2 gyermek (14, 9 év), akik nálam vannak elhelyezve. Erről jogerős bírósági végzésem van!
Mivel én gyesem vagyok és a párom keresőképes, neki van TB jogviszony, így csak ő tudná igénybe venni a CSOK támogatást.
Az érdekelne, hogy mind3 gyermekre megkaphatja-e a CSOK-ot? Életársi kapcsolatban vagyunk! Plusz passzív bárlistás 1 évig még. Ezt kérik a csoknál vagy sem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Noémi

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni CSOK-kal kapcsolatban, férjnél vagyok, a férjemmel most jön a közös babánk, de nekem van két gyermekem, aki nem közös.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a férjem a nevelt gyermekre fel tudja venni a csokot úgy, hogy engem kihagy a hitelből? Mert nekem sajnos tartozásom van!
Köszönöm válaszát!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy részletfizetésre vett az élettársam házat, van öt gyerek, de nem közös. Belefizetünk a házba 1.900.000 Ft-ot. 3.800.000 Ft-ba kerül a ház. A többit ki lehet-e fizetni csokból? Én gyesen és családi pótlékon vagyok, párom szakmunkásbért kap.

Tisztelt Cím!
Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Van egy gyermekem egy előző kapcsolatból gyermek édesapjával elv. Elváltak útjaink, amikor a kislány 1,5 éves volt. Azóta velem él életvitelszerűen, és az édesapja elviszi két hetente hétvégén, de bíróságon ezzel kapcsolatban nem jártunk, csak közös megegyezéssel történt ez a megállapodás. Mostani párommal szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni.
Az lenne a kérdés, hogy az előző apától származó kislány beleszámít-e ebben a formában a CSOK-hoz szükséges három gyermekbe.
Ha nem, akkor milyen módon lehetne elintézni, hogy beleszámíthasson?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel:
Anett


16
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x