Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulnék önköz, hogy vagy egy ingatlanunk és a két kiskorú gyermekem nevén van és el akarjunk adni az ingatlant. Egy nagyobb ingatlant szeretnénk vásárolni és én is szeretném a másik ingatlanra igénybe venni a két gyerekre a csokot, de a gyámhivatal azt mondta, hogy úgy nem egyezik bele, hogy a másik ingatlan csak az én nevemen legyen.

Mivel igénybe szeretném venni a csokot, akkor csak én lehetek a tulajdonos az ingatlanban és eben szeretnék segítséget kapni, hogyan oldjam meg, hogy tudjam igényelni a csokot? Mivel akkor nem tudom megvenni a másik ingatlant, mert a meglévő ingatlant 2.200.000 Ft-ért adnám el és a másik ingatlan ára meg 3.600.000 Ft és ezért lenne szükségem a csok igénylésére.

Előre is köszönöm, hogy segít ebben a bonyolult ügyben.
Tisztelettel.
Annamária

Kedves Annamária!

A használt lakóingatlan vásárlásához igényelhető CSOK nyújtását szabályozó 17/2016. (II.10.) kormányrendelet valóban kimondja, hogy a vásárolandó lakásban csak az igénylő (támogatott személy) szerezhet tulajdont. Házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek (bármilyen arányban) az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Ebből következően sajnos nem lehetnek jogosult a kedvezményre, ha a CSOK-kal megvásárolni kívánt lakóingatlanban a gyermekek is tulajdonrészhez jutnak.

A gyámhivatal minden esetben a gyermekek érdekeit tartja szem előtt. Éppen ezért, ha egy adott ingatlannak kiskorú gyermekek a tulajdonosai, akkor annak eladásához és másik vásárlásához csak abban az esetben járul hozzá, ha abban a kiskorú gyermekek szintén tulajdoni hányadot szereznek.

Fentiekből következően a két rendelkezés gyakorlatilag kizárja egymást. CSOK kérelmét a hitelintézetek mindegyike el fogja utasítani, ha gyermekeinek is lesz benne tulajdonrésze. Esetleg a gyámhivatallal kellene egyeztetni, hogy nincs-e más megoldás adott esetben, mivel a CSOK rendelet nem teszi lehetővé a gyermekek tulajdonszerzését, jóllehet a másik ingatlan vásárlása a gyermekek érdekeit szolgálja.

Ha ez nem oldható meg, akkor a vételár hiányzó részét banki hitel segítségével pótolhatják. Bankpartnereink között van olyan pénzintézet, amely 3,6 millió forint forgalmi értékű házat elfogad lakáshitel fedezeteként, s megfelelő jövedelemfedezettség esetén felvehető a szükséges hitelösszeg. Személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot Szakértőink készséggel készítenek Önöknek, miután kitöltötte online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése