Nem kaphatunk CSOK-ot, ha családtagtól vásárolunk lakást?

Tisztelt Hitelnet!

A ház, amibe több mint 10 éve élek a gyerekeimmel, a szüleimé. Minden papíron, például önkormányzat, gáz szolgáltató felé, “szívességi lakóként” szerepelünk, mivel bérleti díjat nem kérnek. Viszont sajnos anyagi okok miatt el kell adják a házat, amibe még épp élünk. Kb. 35 éve van a tulajdonukba, és több mint 20 éve már ők nem lakják. Viszont mivel gondolom, hogy a szüleim közeli hozzátartozónak számítanak, nem kapunk rá a férjemmel szocpolt. Sajnos a nélkül nem tudjuk megvenni! Az évek alatt fejlesztgettük, saját igényeink szerint kialakítottuk és persze megszerettük. A tervek szerint nem kellett volna eladni, mindig ez maradt volna az otthonunk, de a banki hitelek megemelkedése miatt, a szüleimnek választaniuk kell, hogy ez a ház vagy amibe élnek, az megy a fejük fölül.

A kérdésem, hogy mindenképp el kell hagyjuk az otthonunkat, vagy van rá bármilyen lehetőség, hogy megtartsuk? Esetleg a családba vagy barátok közt keressünk egy megbízható személyt, akinek a nevére átíratnánk, majd tőle már megvehetjük szocpolra? Minden lehetőségre nyitottak vagyunk, csak ne kellene elhagyni az otthonunkat!

Válaszát előre is nagyon köszönjük! Csodás napot kívánok!
Tisztelettel: Ancsa

Kedves Ancsa!

Használt lakás vásárlásához 2015. július 1. után lesz igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), ám a vonatkozó kormányrendelet értelmében közeli hozzátartozótól történő vásárláshoz a kedvezmény valóban nem lesz igénybe vehető. A Ptk. rendelkezése szerint közeli hozzátartozónak az alábbi személyek minősülnek: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. Egyeneságbeli rokon: Azok a rokonok, akik közül egyik a másiktól származik. (szülő, nagyszülő, dédszülő, illetve a gyermek, unoka, dédunoka.)

Fentiek értelmében a szülőktől történő házvásárláshoz sajnos nem tudják felhasználni a támogatást. Az ingatlan elajándékozása megoldás lehet, de csak olyan személynek, akitől történő vásárláshoz a CSOK felhasználható. Ebben az esetben viszont számolni kell azzal, hogy az ajándékozás miatt illetékfizetési kötelezettség, illetve az azt követő eladás után adófizetési kötelezettség merül fel, így nem biztos, hogy érdemes ebbe belemenni. Az illetékek mértékéről a NAV illetékfőosztályánál pontos tájékoztatást kérhetnek.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
93 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Falusi csok-ot szeretnénk igényelni férjemmel. 1 gyermekünk van és még két gyermeket vállalnánk. A ház, amelyet megvásárolnánk az, amelyben életvitelszerűen élünk. Az anyósomék elajándékozták az unokájuknak. A férjem testvérének a fiának. Tőle megvásárolhatjuk, mivel ő el akarja adni. A férjemmel és a kislányommal ezen a lakcímem lakunk. Nagyon sokat költöttünk már erre a lakásra. Nem szeretnénk, ha el kellene innen mennünk. 1 hónapja ajándékoztak el az unokának, mi nem is tudtuk.
Így lenne lehetőségünk a vásárlásra?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt hitelnet!
Volt élettársammal van két közös gyermekünk, akik már csak velem és az új házastársammal élnek. Megvásárolhatjuk-e volt élettársamtól a lakását csok-ra? Ilyen esetben számít-e, hogy a gyermekek közeli hozzátartozók? Vagy csak a vásárlót kell nézni?

Szeretném kérdezni, hogy a férjem megvenné a házat csokra amiben élünk. A tulajdonos a testvérem, de nekem nincs részem a házban, teljesen a testvérem nevén van.
Lehetséges-e így a vásárlás?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Szeretnénénk megvásárolni nagymamám hazát. Mamám, édesapám és testvére azaz keresztanyum tulajdonában áll a ház. Mamám és apum az ő részüket nekünk ajándékozná, így csak keresztanyumat kell kifizetnünk. Erre szeretnénk felvenni a CSOKot és a babavárót. Azt szeretném megkérdezni hogy így igénybe tudjuk venni a CSOKkot? Illetve így illetéket kell e fizetni? A CSOK használt lakásra jutó támogatás összege nem fedezi a teljes vételárat, így a fennmaradó részből számolnak illetéket vagy teljesen illetékmentes?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
András

Kedves András!
A vonatkozó CSOK rendelet értelmében a támogatás az ingatlan 100%-os tulajdoni hányadának egyidejűleg történő vásárlásához használható fel. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a kedvezmény igénybevételével az ingatlannak csak egy bizonyos tulajdoni hányada kerüljön megvásárlásra.
Mivel a Babaváró hitel egy szabad felhasználású hitel, így azt igénybeveheti az említett tulajdonész vásárlásra. A Babaváró hitel jogosultsági feltételeiről IDE kattintva olvashat.
Amennyiben a Babaváró hitel jogosultsági feltételei teljesülnek, akkor kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Babaváró hitel ügyintézést!

Jó estét!
Én a férjemmel és a 3 gyerekemmel lakom a szüleimmel egy udvaron, de külön házban. Akkor sem jár a falusi csok, ha a férjem nevén vennénk meg?

Tisztelt Hitelnet.hu!

A tényállás a következő: A féltestvérem meg szeretné venni a házamat CSOK igénybevételével.
Tudjuk, hogy a féltestvér közeli hozzátartozónak minősül, így elvileg kizárt a CSOK igénybevétele. Van esetleg bármilyen ötletük a jogszabály megkerülésére? Mi arra gondoltunk, hogy először eladnám a házat egy megbízható 3. személynek, majd tőle megvenné a féltestvérem. Ebbe ‘beleköthetne’ a kormányhivatal vagy a NAV az utólagos ellenőrzés során? A testvérem szerint ez így rendben lenne, de szerintem ez egyértelműen jogszabály megkerülésére irányul, ami, ha jól tudom, semmisséget eredményez.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Imre

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel közösen kívánjuk megvásárolni édesanyja 1/2 és testvére 1/4 tulajdonrészét. Feleségem 1/4 részben tulajdonos az ingatlanban. Férjként nem minősülök közeli hozzátartozónak, és a vételt követően 50%-os tulajdonrészt szerzek az ingatlanban. Két gyermek vállalásával CSOK igénybevételére van-e bármilyen lehetőség?

Szép napot!
Ha a szüleim építtetnek egy házat Csok + Hitel (10+10 millió) felhasználásával, abban lakhatok én életvitelszerűen a párommal?

Szép napot. A nagyszüleim házát szeretnénk megvenni,de mivel egyenesági rokon ezért nem kapunk rá falusi csok ot. Ha ők elajándékozzák nagybátyámnak s mi tőle vesszük meg akkor jár a falusi csok? Másik kérdésem az lenne, hogy babaváró hitelt kaphatunk e ha ezt a nagyszülői házat szeretnénk megvenni. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Fanni,
A nagybátyjától történő házvásárláshoz igényelhető a falusi CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. A babaváró hitel szabad felhasználású, tehát az adott ház vételárának kiegyenlítésére is fordíthatják. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és babaváró hitelügyintézést is!

A férjemnek testvérének a fiának, tehát a sógoromnak a fiának eladhatom az ingatlanomat, ha a férjem is tulajdonos? Falusi csokra?
Szíves válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Ha a megvásárolni kívánt ház édesanyám párjáé 100%-ban, de édesanyámnak haszonélvezeti joga van és tartós lakcíme is ide köti, akkor a vásárlásra igényelhetem-e a csokot? Illetve, ha az ingatlanba lenne bejelentve lakcímünk, változtat-e az igénylésen?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Nekem és édesanyámnak van tulajdona egy házban. A kérdésem az lenne, ha a feleségem veszi meg az édesanyámtól a részét, akkor az támogatható-e? A PTK szerint a feleségemnek nem közeli hozzátartózója az én édesanyám, “csak” hozzátartozója. Első körben az OTP elutasított, de a jogszabály szerint közeli hozzátartozótól nem lehet vásárolni, hozzátartozót nem zárja ki.
A választ köszönöm előre is!

Ha párommal nem vagyunk hivatalosan papíron élettársak és van két gyermekünk, csokkal én megvehetnem párom édesanyjától a házat vagy rokonnak számít?

Tisztelt Hitelnet!
A Csokot szeretném felvenni, evvel megvásárolni sógoromtól egy családi házat. Tudni kell, házastársak húgommal. Ez így gondot tud okozni?
Válaszát ellőre is köszönöm!


93
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x