Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem volna az adó-visszatérítési (ÁFA) támogatással kapcsolatban. 2019-ben igényeltük meg a falusi CSOK-ot 2 meglévő gyermek után meglévő ingatlanunk korszerűsítésére. A készültségi foknak (65%) megfelelően már meg is kaptuk egy részét a CSOK támogatásnak. Fűtés korszerűsítésre, 3 nyílászáró cserére, családi ház külső szigetelésére igényeltük a CSOK-ot. Ezekből a fűtés és a nyílászáró csere elkészült, a szigetelés 1/3-a kész, és tavasszal folytatjuk a szigetelést.

Kérdésem az volna, hogy az ÁFA visszatérítést tudjuk-e igényelni az eddig és az ezután végzett munkálatokra vagy nem? Vagyis utólag is lehet kérni, igényelni az adó-visszatérítési támogatást?

Személyes kérdésünkre az OTP Bank ügyintézője szerint mi már nem igényelhetjük az ÁFA visszatérítést, mivel már tavaly megigényeltük a CSOK-ot és leszerződtünk, és csak egyben lehet igényelni a CSOK-al az ÁFA visszatérítést, utólag és külön nem.

Az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálata kérdésünkre azt a választ adta, hogy a már befejezett munkákra nem, csak az áfa visszatérítési igény beadása utáni munkákra igényelhetjük.

A 17/2016. (II. 10.) Korm. Rendelet 19/A. § (3) bekezdése alapján az adó-visszatérítési támogatásra az igénylő, együttes igénylők esetén bármelyik igénylő egy alkalommal jogosult és a 19/I. § (2) bekezdés alapján adó-visszatérítési támogatás egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal igényelhető. Itt az egyidejűleg mit jelent? Nem találtam konkrétan leírva a jogszabályban, hogy az ÁFA visszatérítés igénylése csak és kizárólag a CSOK támogatás igénylésével egyidejűleg igényelhető, továbbá azt sem találtam meg a jogszabályban, hogy a már elkészült munkára nem lehet igénybe venni.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Péter

Kedves Péter!

A Pénzügyminisztérium által kiadott Falusi CSOK tájékoztató választ ad az adó-visszatérítési támogatással kapcsolatban felmerült kérdéseire is.

Adó-visszatérítési támogatás igényelhető a falusi CSOK szerinti bővítési és/vagy korszerűsítési célok hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségének megfizetéséhez. Az adó-visszatérítési támogatás a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő, még hátralévő bővítési/korszerűsítési bekerülési költségek finanszírozásához egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2018. január 1-jén vagy azt követően, kizárólag 27%-os általános forgalmi adó-mértékkel kiállított számla alapján igényelhető.

A bővítési és korszerűsítési munkálatokra a támogatások csak a kérelem benyújtásának időpontjában a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még hátralévő bekerülési költségek erejéig igényelhetőek.

Egyidejűleg, ugyanazon támogatási kérelemben igényelhetőek a falusi CSOK, és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, valamint az adó-visszatérítési támogatás (ez utóbbi csak a bővítési/korszerűsítési munkálatokra)
– a vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre, vagy
– a meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére.

Fentiek alapján véleményünk szerint nincs már lehetőségük az ÁFA visszatérítést igényelni ezen munkálatokra. Információink szerint újabb korszerűsítési munkálatok esetén nyílhatnak lehetőség a támogatás igénybevételére.

A témában további bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Falusi Csok-ot vettünk igénybe korszerűsítésre az MKB Banknál. Már készen vannak a munkák és megnézte az értékbecslő, még az utolsó részletet nem kaptuk meg. Viszont a Bank most közölte Ők ÁFA visszatérítéssel nem foglalkoznak, menjünk más Bankhoz. Az OTP elutasított, hogy megkezdett munkára már nem lehet visszaigényelni. Az volna a kérdésem, vissza kaphatjuk-e a meglévő számlákra az ÁFÁ-t valamilyen módon?
Köszönettel: Norbert

Tisztelt Hölgy/Úr !
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a falusi csok keretein belül vettünk, illetve felújítottuk a lakóházat. Hogy a felújítás során keletkező számla áfa tartalmát vissza tudjuk igényelni vagy sem? A szerződés 2019 augusztus körül írtuk alá a bankkal. A felújítás még nem fejeződött be. Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy igényelni lehessen az áfa visszatérítést mint magánszemély.
Tisztelettel.
István

Jó napot!
Mi is igényeltük a Csok-ot és nem tudtuk, hogy az Áfát együtt kell igénybe venni a csok-kal.
Olyan kérdésem lenne, hogy ezt hogy lehet igénybe venni? Mert beadtuk 70%-ról a számlákat és már utaltak ki összeget, de a többi számla még nincs leadva. Azokat vissza lehet esetleg igényelni?
Mit tegyek, nem tudom! Segítséget szeretnék kérni.
Üdv.
Edit

Tisztelt Hitelnet!
Az ingatlanon banki jelzálogjog és munkáltatói kölcsön van bejegyezve. Bejegyzés nem tartalmaz elidegenítési és terhelési tilalmat. Az ingatlan preferált településen van, meglévő 3 gyermekre az 5 000 000,- korszerűsítés támogatás FACSOK igényelhető -e? A FACSOK alanyi jog jár, vagy az ingatlan értékétől függ?