Tisztelt Hitelnet!

Lányomék CSOK-ot igényeltek lakás korszerűsítésre (napelem). Falun élnek, két gyerekkel. Beszerezték az összes papírt amit kértek, rengeteg futkosással. Minden rendben volt, a pénzintézet szerint is. Megvolt az árajánlat, szerződés, családi kölcsönből az önrész is.

Elkezdték bontani a tetőt, helységet kialakítani a műszaki berendezéseknek, stb. Majd a beszerelő szakemberek érkezése előtt (akikkel természetesen szerződés van) néhány nappal, a pénzintézet egy rövid e-mail-ben közölte, hogy mégsem kaphatják meg a CSOK-ot, mert 9 évvel ezelőtt(!) igénybe vették a szocpol kedvezményt a gyerekeik után.

Ez így normális?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ferenc

Kedves Ferenc!

A vonatkozó kormányrendelet rendelkezik arról az esetről, amikor a támogatott személy korábban kapott már vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást. Ez esetben a következők szerint kell eljárni: ha az igénylő a CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel lakáscélú állami támogatást vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

A CSOK összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Minderről bővebb információ IDE kattintva olvasható.

Fentiek alapján sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy lányáék korábban kaptak már ilyen jellegű támogatást. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg elérhető falusi CSOK összegéből le kell vonni a kapott szocpol összegét.

Az elérhető támogatási összeg szempontjából meghatározó, hogy mekkora összegű szocpolt vettek igénybe. A falusi CSOK keretében két gyermek után korszerűsítésre 1,3 millió forint összegű támogatás igényelhető. Ebből az összegből kell tehát levonni a szocpol összegét. Ha a 9 évvel ezelőtt kapott támogatás 1,3 millió forintnál alacsonyabb összeg volt, akkor a különbözet igénybevételére van lehetőség. Ha ugyanekkora vagy magasabb összeg, akkor falusi CSOK különbözet érvényesítése sajnos nem lehetséges.

A témában további bejegyzés ITT és ITT olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben adott lakáscél megvalósításához kölcsön felvételére lenne szükség, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat. Ez alapján Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak készíteni lányáéknak. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése