Az elmúlt hónapok folyamán számos megkeresés érkezett hozzánk az ügyfelek részéről azzal kapcsolatban, hogy megvalósítható-e önerő nélkül, csak a 10+10(+5) milliós támogatásból egy építkezés, ha ez az összeg fedezi a teljes bekerülési költséget. Ez a lehetőség egészen a CSOK rendelet szeptember 15.-ei módosításáig működött. Megmutatjuk hogyan változott ezt követően!

Önerő nélküli finanszírozás 10+10+5M-s támogatás esetén 2016. szeptember 16. előtt - LEHETSÉGES

Amennyiben a támogatott személyek a CSOK rendelet módosítása előtt szerettek volna felépíteni egy 25 millió forintos költségvetésű új házat önerő nélkül, csak a 10+10+5 (CSOK, támogatott hitel, ÁFA –visszatérítés) milliós támogatásból, akkor – megfelelő jövedelemfedezettség és a jogszabályi feltételeknek való megfelelés esetén – ez kivitelezhető volt.

Önerő nélküli finanszírozás 10+10+5M-s támogatás esetén 2016. szeptember 16. után – NEM LEHETSÉGES<

Fenti esetben ma már nem működik az önerő nélküli építkezés. A változás oka a 16/2016. (II.10.) kormányrendelet már eddig is létező 47. §-a, amelyet szeptember 16.-tól már nem csak CSOK igénylés, hanem a 3 vagy többgyermekesek otthonteremtési kamattámogatása és az adó-visszatérítési támogatás igénylésekor is megfelelően alkalmazni kell:

Új lakás építése
47§ (1) A családi otthonteremtési kedvezmény összegének folyósítása új lakás építése esetében, a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik. A családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részletének folyósítására a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatását követően kerülhet sor.

(2)Építőközösség esetén, valamint amennyiben az építtető igénylő vagy támogatott személy a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos ügyintézéssel mást hatalmaz meg, úgy a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása csak a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány bemutatását követően, egy összegben történhet.

(3) A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a családi otthonteremtési kedvezményen és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét az új lakás építésére már felhasználta.

(4) A hitelintézet új lakás építése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a készültségi fok feltételeinek teljesítését a helyszínen, valamint a 44. § (2) és (3) bekezdés szerinti számlabemutatással ellenőrzi.

(5) A családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részletének folyósítására akkor kerülhet sor, ha az új lakás a műszaki állapotára tekintettel a lakhatási igények kielégítésére alkalmas. E követelmény vizsgálata kapcsán a 25. § (1) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

Összegzés

A 10 milliós kamattámogatott hitelnél történt szigorítás következtében a bank a folyósítást csak a saját erő beépítése és a készültségi fokkal arányos számlaellenőrzés után kezdheti meg. Tehát a jövőben nincs mód arra, hogy a támogatott személy önerő nélkül kezdje meg az új lakás építését, ha ahhoz csak és kizárólag kamattámogatott hitelt és támogatást kíván igénybe venni.

Ugyanakkor a támogatott személynek lehetősége van kiegészítésként az építkezéshez piaci lakáshitelt is felvenni. Piaci lakáshitel esetén továbbra is lehetőség van az előfinanszírozásra.

Önerő minimum építkezés esetén

Fenti esetben az önerőre vonatkozóan nincsen jogszabályi előírás, de mivel készültségi fok alapján történik a folyósítás, ahhoz, hogy normál ütemben lehessen haladni az építkezéssel, legalább 15-20% önerőt célszerű beépíteni.

Az önerő kérdését úgy lehet orvosolni, hogy a kamattámogatott hitel egy része helyett az ügyfél piaci kamatozású építési hitelt igényel, melyből 0% készültség mellett is folyósítható részösszeg.

Konkrét, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Építkezni szeretnénk. Telkünk van és 3 gyerekünk. 2019. február 1-én lesz meg a Csokhoz szükséges tb igazolás. Sajnos több önerővel nem rendelkezünk.
Kérdésem, hogy egy kb. 28 milliós ház építéséhez a Csokon felül 8 millió hitelt lehet igényelni még az építkezés elején, amiből a kivitelezőt megbízzuk a munkával és elkezdhesse?

Üdvözlet!
Házat szeretnénk építeni, 3 gyermek, és a telek megvan, a többi feltételnek is megfelelünk, de 0 Ft az önerő!
Érdeklődnék, így érdemes belevágni, illetve egyáltalán megkapnánk-e?
Köszönöm.

Üdvözlet!
A telek már megvan és most már szeretnénk tavasszal elkezdeni a saját házunk építését!
Kérdésem: aktuális-e még a csak az állami 10 millió, vagy mindenképpen fel kellene venni a plusz 10 millió maximum hitelt?
Megoldható-e az állami támogatásból az ingatlanunk építése, illetve elegendő-e esetleg némi önerő, hogy ne kelljen a banki hitelt kivenni, sok sok évre elkötelezni magunkat!
Köszönöm.

Jó napot!
Most szeretnénk építkezni. Telek, terv megvan. 3 gyermek van. 2 gyerekre volt felvéve félszocpol. A meglévő lakást nem tudtuk eladni. Azon van még hitel. Az építkezés ettől még megkezdődhet gondolom.

Külföldi (Franciaország) munkaviszony eseten (a több mint két év megvan), igényelhető-e CSOK, van-e olyan bank, ami ad hitelt külföldi jövedelemre?
Amennyiben lehetséges, természetesen a megvett lakásba bejelentkeznénk, de jelent pillanatban (hetedik éve) még külföldön élünk. Két gyerek van eddig, a harmadikat vállalnánk.
Tisztelettel.
Tibor

Hogyan lehet igénybe venni a csokot és mi kellenek hozzá? Ha esetleg valaki 5 éven belül eladta a házat és másikat szeretne vásárolni, az igénybe veheti a csokot?

A fiamék éppen most építkeznek. Az ácsok éppen a tető kialakításán dolgoznak. Nagy szükségük lenne valami támogatásra. Ők abba a hibába estek, hogy egy meglévő szuterént vettek meg, ami 2008 előtt épült. Statikus, egyéb ellenőrző szervek megjelennek a munkálatok ellenőrzésére. Természetesen minden megfelel a követelményeknek. Még a bizonylatokat is be kell nekik gyűjteni az új építési anyagokról, de még az áfát sem tudják visszaigényelni. Tehát semmi állami segítséget nem kapnak, 2 gyermekük van. Egyik 3 éves lesz decemberben, a másik 3 hónapos.
Miért nem felel meg a szuterén önerőnek? Ha megkapták az építési engedélyt, miért nem kaphatják meg a támogatást új ház építésére?
Hova forduljunk, ki tud segíteni?
Kérem válaszoljanak!

Üdvözlet!
Mi a házunkat szeretnénk bővíteni 1 szobával, 1 nappalival és egy fürdővel! 3 gyermekünk van. A család összes bevétele ~410.000 Ft.
Érdeklődnék, önerő nélkül megvalósítható-e CSOK + hitellel! Így lenne 3 szoba, 1 nappali, 1 konyha, 2 fürdő, 1 kamra, 1 előszoba!
Köszönöm válaszukat.
Ferenc