Tisztelt Szakértő!

Tájékozódni szeretnék, hogy a 2015. évi CSOK törvény tervezet szerint jogosult vagyok-e CSOK kedvezményre?

Saját tulajdonomban lévő (44 m2) lakásomat szeretném nagyobb használt lakásra "cserélni". 2015 márciusától 2 gyermekes családapa leszek. A koromat tekintve jelenleg 38 éves vagyok. Korábban gyermek, gyermekek után járó kedvezményt nem vettem igénybe.

Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel:
Kálmán

Kedves Kálmán!

Az említett törvénytervezetből egyelőre annyi ismert, hogy a támogatást jövőre kiterjesztenék a használt lakásokra is. Használt lakás vásárlásához és használt lakás bővítéséhez egyaránt igényelni lehetne a gyermekek után járó kedvezményt. Azt nem említi külön a tervezet, hogy lakáscseréhez, nagyobb lakás vásárlásához nyújtja a félszocpolt, de értelmezésünk szerint a használt lakás vásárlásába beletartozik az is, ha a támogatott személy meglévő lakását eladja és helyette másik lakást vásárol. Azt ugyanis nem mondja ki a tervezet, hogy kizárólag első lakás szerzéséhez nyújtaná a kedvezményt.

Az viszont követelmény lehet, mint ahogy a jelenlegi szocpoligénylésnél is az, hogy az 5 éven belül értékesített lakás árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába. A továbbforgatandó összeg csökkenthető például az eladott lakást terhelő banki hitel, munkáltatói vagy önkormányzati kölcsön visszafizetésére fordított összeggel.

A jogosultság feltételeiről jelenleg csupán annyit tudunk, hogy legalább komfortos lakást kell vásárolni. A vásárláshoz négyzetméterenként nyújtható támogatás maximális összege régiónként, s ezen belül is településenként változó lesz. A legmagasabb négyzetméterárakra Budapesten lehet számítani (legfeljebb 260 ezer Ft/nm), a legkisebb támogatást az Alföldön élők kaphatják (megyeszékhelyen 180 ezer, városokban 120 ezer, egyéb településeken 100 ezer Ft/nm).

A félszocpol igénylésének életkori feltételeit nem tartalmazza a tervezet. Arról tehát, hogy milyen egyéb előírásoknak kell megfelelni, egyelőre nincs információnk. Ha elfogadásra kerül a törvényjavaslat és ismertté válnak az igénylés további feltételei, akkor honlapunkon be fogunk részletesen számolni róla!

Amit még tudni érdemes, használt lakás vásárlásához a piaci kamatozású lakáshitelek mellett továbbra is elérhetők lesznek az állami kamattámogatással nyújtott lakáskölcsönök. A jelenleg elérhető lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletéről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Arra lennék kíváncsi, 8 gyermekem van, 4 gyermekem támogatását igénybe vettem lakásépítés céljából, de nem vettem fel hitelt, hanem volt önerőm. A később született 4 gyermekem után igénybe tudom-e venni? Például nagyobb lakásra lenne szükségem.
Előre is köszönöm.

Jó napot kívánok!
3 gyermekem van, egy másfél szobás lakásban élünk, ami 48 négyzetméter. Én 34, a feleségem 30 éves. Szeretnék még egy gyermeket bevállalni. Ami lenne a kérdésem, hogy találtunk egy nagyon jó állapotban lévő lakást, 130 négyzetméter, de ahhoz, hogy az eladó kivárja a szocpolt, foglalót kér, ami 300.000 Ft. Mit tegyek? Ebben szeretném, ha segítene. Egyébként a lakás 4 millió Ft.
Köszönettel.
Béla

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel közös 41 nm2-es lakásunk van, 1/2-1/2 tulajdoni hányaddal. Jelenleg 1 gyermekünk van, de várjuk a következő gyermeket. Nagyobb használt lakásba szeretnénk költözni (ehhez természetesen el kell adnunk a jelenlegi lakást).
A kérdésem az lenne, hogy a meglévő ingatlan kizárja-e a CSOK igénylését? Először értékesítenünk kell a meglévő lakást, hogy ne a mi nevünkön legyen vagy a lakáseladás, másik lakás vásárlása és a CSOK igénylése történhet-e párhuzamosan, egyszerre?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Endre

Egy 86 m2-es, saját, 50-50% tulajdonjogú lakásban lakunk férjemmel és ikergyermekeinkkel (3 évesek). Útban van a harmadik gyermek. Szeretnénk nagyobb lakást venni. Ha eladjuk a jelenlegi lakásunkat, jogosultak leszünk szocpolt felvenni az újabb lakás vásárlás esetén, mely hitelfelvétellel történne? Mindhárom gyermekre igényelhetjük a szocpolt vagy csak legkisebb gyermekünkre?
Köszönöm a válaszukat.
Üdvözlöm.
Noémi

24 négyzetméteres lakással rendelkezem, melyben édesanyám lakik. Családommal, 2 meglévő gyermek, és a harmadikat várjuk, szeretnénk vásárolni nagyobb lakást, amelyben mi laknánk.
Jogosultak vagyunk-e valamilyen módon szocpolt igényelni?

Jelenleg 2 gyermekünk van és tervezzük a harmadikat. Szeretnénk nagyobb lakásba költözni, terv szerint 80-100 nm közötti lakásban gondolkozunk. A kérdésünk, hogy igényelhetjük-e a legújabb szocpolt, ha 1. jelenleg van lakásunk (56 nm, de félszuterén), ami a férjem nevén van, az én nevemen nem volt még korábban lakás, 2. ha én 32 éves vagyok, a férjem viszont már 40 év fölötti.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Három gyermekünk van, akik 2009 05.01.-én születtek. A jelenlegi lakásunk 136 m2, 3 szintes földszint, emelet és alagsor.Az alagsorban nincs kialakítva semmi, kazánház és egy pinceszoba található, az emeleten és a földszinten pedig összesen 3 szoba. Amit szeretnénk megvásárolni, az egy használt ingatlan. 109 m2, és 4 szobás. Igénybe lehet erre venni a szocpol kedvezményt majd júliusban vagy sem? Ha ez az adásvétel nem történne meg, akkor lehet-e a már meglévő ingatlanunkban lévő alagsor lakhatóvá tételére igénybe venni a szocpolt?

Tisztelt Szakértő!
2010 októberében vettünk lakáshitellel egy panel lakást. Akkor nem volt gyermekünk és szocpol sem. Kérdésem az lenne, hogy mivel most 3 gyermekünk is van, használt ház vásárlására (lakáshitellel és 3 millió önerővel) felvehetünk-e szocpol-t, illetve újabb nevén csok-ot egy 13-15 milliós családi házra. Természetesen július 1. után, mikor hatályba lép.
Köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel,
Gábor

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg egy két szobás lakásban élünk férjemmel, és immáron 3 gyermekünkkel. A lakás 50-50%-ban a tulajdonunk, de lakáshitellel terhelt. Szeretnénk nagyobb lakásba költözni, és ehhez igénybe venni a CSOK-ot. A kérdésem az lenne, így, hogy van lakástulajdonunk jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra. Természetesen jelenlegi lakásunkat szeretnénk eladni, amennyiben biztosak lehetünk benne, hogy megkapjuk a támogatást.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
3 gyermekünk van, egy egyszobás kis házunk (50-60 m2), melyre 2006-ban vettünk fel hitelt (szocpolt nem). A bővítés nem lenne egy jó megoldás a ház állapota miatt, ezért inkább nagyobbra lecserélnénk. Kérdésem az lenne, hogy lehetőség van-e erre az új rendszerben, vagy csak a bővítést engedi? Ha bővítést enged, akkor hogyan számolja a négyzetmétert? A végeredmény számít (bővítés utáni)? Igazolni kell számlákkal, mire költöttük az összeget?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy felvehetjük-e úgy a CSOK-ot, hogy van a tulajdonunkban ingatlan, de szeretnénk egy nagyobbat venni, mert még egy gyermeket szeretnénk vállalni ebben az évben. Ha jól értem a feltételeket, akkor nem lehet ingatlan a tulajdonunkban, de ha közben eladjuk, és albérletbe költöznénk, akkor jogosultak lennénk rá?
Tisztelettel:
Bernadett

Tisztelt Szakértő.
2015-ben jár nekünk gyermekek után járó félszocpol (CSOK), vagy visszamenőleg felvehetjük-e a szocpolt úgy, hogy 2011. 09. hóban vásároltunk egy nettó 44 nm2-es új építésű társasházi lakást 50-50%-ban. Ezt úgy vettük meg, hogy a tulajdonosnak havi szinten törlesztjük a vételárat. Így nem vettünk fel sem hitelt, sem Szocpolt. Rendes hivatalos szerződést írtunk, illetve a lakás után járó adót is befizettük. Ténylegesen a lakás a vételár 80% megfizetése után fog a nevünkre íródni. Jelenleg 2 kiskorú gyermekem van és útban van a 3. is. A lakást bővíteni nem lehet, így mindenképpen költözni szeretnénk egy nagyobb ingatlanba.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: András

Kérdésem, hogy az Ltp-vel kombinált hitelű lakásunkat amennyiben sikerülne eladni, mert nagyobbat szeretnénk venni, a jelenlegi 35 nm-t legalább 55 nm-re szeretnénk cserélni, jogosultak lennénk-e az eladás után a nagyobb lakásra szocpolt felvenni meglévő gyermekre? (a hitel mellett lehet vagy csak hitel nélkül igényelhető?)
Válaszát előre is köszönöm.
Andi

Én már vettem föl szocpolt 2005-ben 2 gyermekem után. Azóta született még 2 gyermekem. Most nagyobb lakást szeretnék vásárolni. Édesanyám után örököltem lakást, egyharmad része az én nevemen szerepel és a jelenlegi ház fele is, másik fele az élettársam nevén. Hogyan oldható meg, hogy jogosult legyek a szocpolra?
Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlöm!
Van egy 59 nm-es lakásunk, amit szeretnénk egy szobával nagyobbra cserélni vagy eladni és venni egy nagyobbat. Nevelőszülő vagyok és létszámbővítés miatt szeretnénk nagyobb lakást.
A lakásunk 2/3 részt a férjem, 1/3 részt a kiskorú (16 éves nappali tagozatos diák ) nevén van, az enyém a haszonélvezet. 49 évesek vagyunk, semmilyen támogatást nem kaptunk eddig.
Érdeklődnék, hogy van-e rá esély, hogy valamilyen vissza nem térítendő támogatást (szocpolt) kapjunk?
Válaszát előre is köszönöm.
Zsuzsa

Tisztelt Szakértő!
2014. novemberben adtuk el 2 szobás lakásunkat. Mielőbb készülünk minimum 3 szobás használt sorházat venni, 3 kiskorú gyermekünk és saját részünkre. Korábban szocpolt nem vettünk igénybe, férjemnek van viszont ingatlanban egy negyed tulajdonjog öröksége, amelyben nem lakik Ő. Mind a ketten elmúltunk 40 évesek. Van lehetőségünk szocpol igénybevételére jelenleg? Esetleg az új még nem elfogadott szocpolra utólag jogosulttá válhatunk, ha januárban vásárolunk ingatlant és korábban nem kaptunk még szocpolt? Ha igen, akkor szocpol hol igényelhető? Ha nem, akkor esetleg várható, hogy legalább felújításra 2015. június után igényeljünk némi szocpolt?