Tisztelt Hitelnet!

Három gyermekünk van. Egyikük 2017-ben lesz 18 éves. Érettségi után nem szeretne továbbtanulni, viszont velünk élne. Ebben az esetben jogosultak vagyunk az új lakás vásárlásához igényelhető CSOK-ra?

A másik kérdésem arra vonatkozna, hogyha más városba szóló munkaszerződéssel bizonyíthatóan öt éven belül el kellene költöznünk, eladható-e a CSOK-kal terhelt ingatlan, hogy a másik városban vásároljunk helyette másikat?

Válaszát előre is köszönöm.
Melinda

Kedves Melinda!

Az NGM állásfoglalása alapján, amennyiben az igénylő 25 év alatti vérszerinti gyermeke vele egy háztartásban él és ezt a lakcímkártyájának adataival is igazolja, valamint az igénylő nyilatkozata alapján általa eltartott, mivel olyan összegű rendszeres, munkával szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti, igényelhető utána a CSOK. Fentiek alapján tehát az Önökkel egy háztartásban élő, 18 éves gyermekük után igényelhető a kedvezmény akkor is, ha már nem tanul. Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

Amennyiben a CSOK-kal finanszírozott új lakás értékesítését követően másik új lakást építenek vagy vásárolnak, úgy a CSOK-os lakás 5 éven belül is eladható. Ha azonban az eladott újépítésű lakóingatlan helyett használtat kívánnak vásárolni, akkor mindezt 5 év eltelte után tehetik meg. A támogatás átjegyzésének további feltétele, hogy az újabb lakás hasznos alapterülete nagyobb legyen mint az eladott lakásé. Ha kisebb értékű vagy kisebb hasznos alapterületű lakást vásárolnak mint az eladott lakás eladási ára, illetve hasznos alapterülete, akkor a támogatás az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget is), illetve a hasznos alapterület különbözetével arányos részét vissza kell fizetni. Az újabb lakás eladója az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó gazdálkodó szervezet, az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

A vonatkozó kormányrendelet azt is lehetővé teszi, hogy a támogatott személy munkavállalására tekintettel - indokoltan - legfeljebb öt évig az új lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodjanak anélkül, hogy a CSOK-kal finanszírozott lakást értékesítenék. Arról, hogy mely esetekben lehet elköltözni a CSOK igénybevételével szerzett lakásból, IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése