Tiszteletem!

A mi helyzetünk a következő. Férjem, annak testvére és édesanyja tulajdonában van egy 3 generációs lakóingatlanná alakítható családi ház. Jelenleg édesanya 14/16-os, a két fiú 1/16-od arányban rendelkezik a tulajdonjoggal. Természetesen a feltételek miatt átíratásra kerülne az 50% a férjem és az én nevemre. A 3 szintes házból 2 szint van kialakítva, mi jelenleg albérletben lakunk, mert az alsó szint egy 96 nm-es műhely.

A tervünk a következő lenne, a műhely részt átalakítjuk lakóingatlanná, és a 96 nm-hez hozzábővítenénk min 8 nm-es szobát. A lakóingatlan kialakítását elkezdenénk július előtt hitelből, majd a bővítésre igényelnénk a CSOK-ot. 2 gyermekünk van és 13 hetes várandós vagyok, 3. gyermekemet szeptemberre várjuk.

A CSOK-ot csak a gyermek megszületését követően vegyük igénybe a teljes összeg eléréséhez, vagy ha július 1-én betöltöm a 24. hetet magzatommal, akkor már igénybe vehető a teljes összeg a 3 gyermekre?

Kérem, ha az elképzelésem valamilyen okból nem valósítható meg, legyen kedves megírni, milyen lehetőségeink vannak a CSOK igénybevételéhez, ha ebben az ingatlanban gondolkodunk csak. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy férjem által októberben járna le egy passzív bárlista, addig kizáró ok lehet a CSOK igénylése?

Nagyon szépen köszön válaszait: Beatrix

Kedves Beatrix!

Ha megtörténik az alsó műhely rész lakássá alakítása, majd ezt követően kérnek annak bővítéséhez engedélyt, akkor véleményünk szerint igényelhető lesz a CSOK. Ehhez azonban több feltételnek is meg kell felelni. Amennyiben a ház egy helyrajzi számon szerepel, de külön lakás jön létre a műhely átalakításával, akkor célszerű egy Használati megosztási szerződést készíttetni ügyvéddel, amiben rögzítik, hogy mely lakás kinek a tulajdonában áll, s a tulajdoni arányokat úgy meghatározni, hogy az a lakás, amelynek bővítését kérik az Önök tulajdonában legyen.

A bővítéshez költségvetést kell benyújtani. Fontos, hogy a bővítési munkálatokat nem lehet elkezdeni a CSOK kérelem benyújtása előtt. Ellenkező esetben nem lesznek jogosultak a kedvezményre.

Mivel a CSOK igényléséig biztosan betölti a 24. terhességi hetet, ezért a 3. gyermek után sem megelőlegező CSOK formájában kell kérniük a kedvezményt. 104 m2 hasznos alapterületre bővített lakóingatlanra a 3 gyermek után felvehető CSOK alapösszege 2 millió forint.

A passzív BAR lista a CSOK jogosultságot nem befolyásolja, de a hitelfelvételt igen. Egyetlen banknál lehetséges a hitelfelvétel passzív BAR lista esetén, de ott is csak akkor, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll.

A bővítés esetén előírt további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy a CSOK kizárólagosan lakás vásárlására és bővítésre használható fel?
A házunkon szükséges lenne nyílászárók cseréjére. Erre is igénybe vehető a CSOK?
Előre is köszönöm a választ!
Attila!