Üdvözlöm!

Mozaikcsaládban élünk férjemmel, két felváltva gondozott gyermekével, valamint az én két gyermekemmel. Jelenleg az én lakásomban élünk, amelynek megvásárlásához még házasságunk előtt 1.430 ezer Ft CSOK-ot vettem igénybe (2018-ban). Férjem a válásakor a volt felesége javára lemondott a CSOK-ról, mert – a családi kedvezménnyel ellentétben – a CSOK-ot nem lehetett megosztani. A volt feleség a lakásvásárlásához igénybe kívánta venni az 1.430 ezer Ft-ot.

Most, hogy ilyen sokan lettünk, szeretnénk nagyobb házba költözni úgy, hogy a férjem lakását értékesítenénk. Az én CSOK-os lakásomat nem adnánk el. Használt lakás vásárlásban, esetlegesen bővítésben van lehetőségünk gondolkodni.

Szeretném segítségüket kérni, hogy a CSOK átvihető-e másik lakásra, ha a CSOK-kal érintett lakás nem kerül értékesítésre?
Van-e lehetőségünk az én két gyermekemre a kedvezményes CSOK hitel felvételére egy használt ház vásárlása esetén?
Egy esetleges tetőtér beépítés esetén jogosultak lennénk-e a CSOK-ra? Egyáltalán bármire jogosultak leszünk-e?
Lehetséges, hogy nemhogy jogosultak nem vagyunk a kedvezményekre, de ha ennek ellenére elköltözünk, akkor még az 1.430 ezer Ft CSOK-ot is vissza kell fizetnünk?

Köszönöm.
Edit

Kedves Edit!

Arról, hogy a leírt esetben átvihető-e a CSOK az újabb ingatlanra, illetve keletkezik-e visszafizetési kötelezettségük, a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

A kedvezményes CSOK hitel igénylésére abban az esetben van lehetőség, ha a támogatást is igénybe veszik legalább két gyermek után. Mivel ezt a lehetőséget Ön korábban már kihasználta, így egy újabb lakáscél esetén CSOK igénybevétel nem történne. Emiatt sajnos a CSOK hitel igénybevételére sem lenne lehetőség.

A meglévő lakóingatlan tetőtér-beépítéssel történő bővítésére két gyermek után ugyancsak 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Mivel ezt az összeget Ön már megkapta a használt lakás vásárlásakor, ezért további különbözet igénylésére nincs mód.

CSOK különbözet igénybevételére akkor lenne lehetőségük az Ön két gyermeke után, ha nem használt, hanem új építésű lakást vásárolnának vagy építenének. A CSOK különbözet összege 1.170.000 Ft lenne, melyhez igényelhető a CSOK hitel maximum 10 millió forint összegben.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése