Most épülő ház vásárlásra vennénk fel a szocpolt, de van még lakás a nevünkön

Tisztelt Szakértő!

Idén júniusban kötünk házasságot párommal. Mindketten 40 év alattiak vagyunk. Egy most épülő kis családi ház telkének megvásárlására és a kivitelezővel ház felépítésére kötöttünk szerződést a napokban. A ház júliusban készül el és addig kell kifizetni a teljes vételárat. Augusztusra ígéri a kivitelező a használatba vételi engedélyt.

A páromnak van egy kis lakása, amelyet szeretne minél előbb eladni és a vételárat is a ház vásárlására fordítanánk. Két gyereket szeretnénk.

Kérdésünk, hogy milyen feltételekkel tudnánk szocpolt igényelni? Meddig kell a meglévő lakást eladni? Ha az elkészült ház vételárának kifizetéséhez a szülőktől kölcsönt veszünk igénybe, ennek visszafizetésére is felhasználható-e?

Nagyon köszönjük a segítséget, üdvözlettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

A szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakástulajdonuk. Ez azt jelenti, hogy a szocpolkérelmet akkor tudják csak benyújtani, ha már eladásra került a párja nevén lévő lakás. Ellenkező esetben a nevén lévő lakástulajdon kizárja a szocpolra való jogosultságot.

Mivel nem meglévő gyermekek után kívánják igénybe venni a lakásépítési támogatást, ezért további feltétel a házastársi kapcsolat. Megelőlegező szocpol igénylésére tehát júniusban, a házasságkötésüket követően lehetnek jogosultak.

A szocpol a vételár kifizetéséhez használható fel. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a szülőktől kapott kölcsön visszafizetésére használják fel a támogatást. Ha a vételár kiegyenlítésre kerül, akkor már nem tudják igénybe venni a szocpolt.

A szocpoligénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy új lakás vásárlás esetén önerő hiányában a megelőlegező szocpol tulajdonképpen csak "hátráltat"? Mert olvastam, hogy a gyerekek megszületéséig ez csak kölcsönnek minősül az esetleges hitelbírálat folyamán.
Önerő nélkül vagy minimális önerővel szeretnénk nekikezdeni a lakásvásárlásnak. Van esetleg valamilyen megoldás a plusz ingatlan bevonásán kívül? Van-e olyan hitel, ahol önerőként használható fel a megelőlegező szocpol?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Ani!
A megelőlegező szocpol a gyermekek megszületésééig valóban kölcsönnek számít, így a terhelhetőségbe bele kell számítani. A kölcsön és megelőlegező szocpol összegének tehát bele kell férnie a jogszabály által megengedett maximum 80%-os finanszírozási arányba. Plusz ingatlanfedezet bevonásán kívül sajnos nem tudunk egyéb lehetőséget javasolni az önerő nélküli vagy minimális önerővel történő lakásvásárláshoz.

Megelőlegező kölcsönt vettünk fel és két gyereket bevállaltunk. Ebből egy már megszületett és most kettő van útban.
Lehetséges-e hogy a harmadikra valamit kapjunk?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
36 éves nő vagyok, párom (akivel nem vagyunk házasok), az előző házasságában a volt feleségével igényelték a szocpolt, de abból a házasságból gyermek mégsem született. A szocpol összeg visszafizetése folyamatban van.
Én még soha nem igényeltem ezt a támogatást. Megtehetném én ezt attól függetlenül, hogy a párom már igényelte valaha? (én vele terveznék gyermeket).
Köszi,
Kati

Kedves Hitelnet!
2004-ben megelőlegező kölcsön bevonásával vettünk lakást. (kamattámogatásos forinthitel.) A 2 gyerkőc időben meglett, így a kedvezménnyé alakulás rendben van. Most, 8 év után eladtuk az ingatlant. Vissza kell fizetnünk az 1.600.000 Ft-ot, vagy letétbe helyezzük és ha 1 éven belül veszünk másikat, akkor visszaigényelhetjük.
Kérdésem: ha 1 év alatt nem vásárolunk és hagyjuk “veszni” a pénzt, akkor később igényelhetünk-e újra megelőlegező kölcsönt vagy szocpolt (ahogy nevezzük) további gyermekek vállalása nélkül? Elvileg amit kaptunk azt visszaadtuk, így tekinthetjük-e úgy, hogy nem is volt?
Kriszta

A kérdésem a következő lenne! A párommal mindketten 38 évesek vagyunk, 8 éve élünk együtt, élettársi kapcsolatban. Szeretnénk 1 gyereket vállalni, és egy bruttó 46 m2-es 1,5 szobás új építésű, tetőtéri iroda lakást vásárolni, amire szocpol támogatást szeretnénk igényelni! Kaphatunk-e ilyen feltételekkel támogatást, ha nem akkor min kellene változtatni, ilyen lakásra igényelhetünk-e szocpolt? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm,
2007-ben vettünk fel a születendő második gyermek reményében 1,5 M forintot. Sikertelen próbálkozások után a feleségem 3 hónappal később, idén lett terhes, de a négy év lejárt 2012 októberében. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a második gyerek megszületésekor jóváírják a hitelt, de a visszamenőleg kiszámított kamatot (490,000 Ft) mindenképpen vissza kell fizetni. A kérdés: létezik az, hogy a kamat alapjául szolgáló tőkét megkapjuk (utólag), de az egész kamatot ki kell fizetni?
– Lehet erre kérelmet benyújtani?
– Amennyiben minden hitelt visszafizetünk most, akkor is jár majd a születés után a támogatás?
Köszönettel.


12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x