Tisztelt Szakértő!

Falusi CSOK-ra szeretnénk megvásárolni és korszerűsíteni egy ingatlant, kiemelt településen. Ez egy sorházi lakás. A villany és a gáz ki van kötve, az óra leszerelve. A jelenlegi tulajdonos így vásárolta árverezés útján. A vízellátáson pedig "szűkítő" van. A tartozások rendezve lettek.

Ilyen állapotban megfelelhet?
Illetve a főzési lehetőség mit takar? Mivel jelenleg nincs gáz és villany, az értékbecslésig oda kellene vinni egy palackos gáztűzhelyet?

Illetve a másik kérdésem, hogy az adásvételiben szereplő 10% előleget hogyan lehet visszakapni a CSOK-ból, hiszen 3 gyermek után az ingatlan teljes 4 milliós vételára fedezhető lenne, és az önerőből kifizetett előleg jelentős kiindulás lenne, a felújítási munkák megkezdéséhez.

Köszönettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

Nem jelent kizáró okot, ha a falusi CSOK kérelem benyújtásakor az ingatlan még nem rendelkezik minden közművel. Van arra lehetőség, hogy a hiányzó közműveket – amit a hitelintézethez benyújtott költségvetés is tartalmaz – 3 éven belül alakítsák ki. Ami alapfeltétel már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor, az a 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószoba és főzőhelyiség – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótér, térbővület megléte.

Fentiek alapján a konyhában teljesülnie kell a főzési- és vízvételi lehetőségnek. Kell tehát a konyhában csap, amiből folyik is víz, továbbá megfelelő lehet a palackos gáztűzhely is.

Közművek tekintetében a korszerűsítési munkák keretében az alábbiakat szükséges teljesíteni a munkálatok befejeztéig:
– közműves villamos energia szolgáltatás (működő hálózat)
– egyedi fűtési mód (nem feltétel a gázközmű bevezetése)
– közműves szennyvízelvezetés, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatás, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Továbbá fontos, hogy ekkor már rendelkezzen az ingatlan fürdőhelyiséggel és WC-vel is.

CSOK-ból a vételárból még meg nem fizetett összeg fedezhető. Ha tehát 4M Ft a vételár és kifizetnek 10% önerőt, azaz 400.000 Ft-ot, akkor a vételár finanszírozásához maximum 3,6M Ft vehető igénybe. A fennmaradó 6,4M Ft pedig a ház korszerűsítési munkálataira fordítható. Ha a teljes vételárat – 4M Ft – a támogatásból szeretnék megfizetni, akkor az csak úgy lehetséges, ha nem fizetnek előleget, foglalót.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
“Ideiglenesen” megfelel egy egyszerű 2 lapos elektromos hálózatra dugható főzőlap is? Minden más megvan.
Köszönöm válaszukat!
Hajnalka