Minimum 5 év után adható el a CSOK-os lakás, ha helyette használtat vennénk

Használt lakás vásárlásához tavaly július elsejétől igényelhető ismét vissza nem térítendő állami támogatás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) néven. Már 2015. év elejétől sokan várták e rendelet hatálybalépését, s amint lehetőség nyílt rá éltek is a támogatás adta lehetőséggel. A 2016. év elejétől hatályba lépő új CSOK rendelet növelte mind a használt, mind az új lakásszerzéshez adható kedvezmény összegét. Mára már sokan vélekednek úgy, hogy elhamarkodottan vették igénybe a CSOK-ot és szeretnék kihasználni az emelt összeget. Kérdés: megoldható-e a CSOK különbözet igénybevétele, illetve legkorábban mikor és milyen feltételekkel működhet a CSOK továbbvitele másik ingatlanra?

Igénybe vehető utólag a CSOK különbözet?

Egy már megvalósult lakáscél esetén utólag nem érvényesíthető a tavalyi illetve idei évben elérhető CSOK különbözete. Aki tehát 2015-ben vett 50 m2 hasznos alapterületű használt lakást, az két gyermek után 800.000 Ft összegű támogatást kapott a vételár kiegyenlítéséhez, szemben a 2016 januárjától adható 1.430.000 Ft-tal.  A különbözet (630.000 Ft) visszamenőleg már nem vehető igénybe ugyanazon adásvétel vonatkozásában.

A CSOK-kal vásárolt lakás eladása után igénybe vehető az emelt összegű CSOK vagy annak különbözete?

A kedvezménnyel vásárolt lakás értékesítése után a CSOK másik lakóingatlanra való továbbvitele meghatározott feltételek teljesülése esetén oldható meg.

Használt vagy új lakás

Egyrészt nem mindegy, hogy új vagy használt lakást vásárolunk. Amennyiben ugyanis használt lakást szeretnénk vásárolni, akkor a CSOK átjegyzésére a korábbi támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével van lehetőség.

Aki még 2015-ben vásárolt CSOK igénybevételével használt lakást, az a szerződés aláírásától számított 5 év letelte előtt is továbbviheti a kedvezményt másik használt lakásra. Aki azonban a 2016-tól elérhető CSOK-ot vette igénybe, annak csak a támogatási szerződés aláírásától számított 5 év letelte után lesz lehetősége a kedvezményt másik használt lakásra átvinni.

Más a helyzet, ha a támogatott személy új lakást kíván vásárolni vagy építeni a korábbi, CSOK-kal finanszírozott – újonnan vagy használtan vett – lakás helyett. Újépítésű lakóingatlan esetén ugyanis nem kell megvárni az 5 évet, a korábbi CSOK 5 éven belül is továbbvihető, valamint az esetleges CSOK különbözet érvényesíthető.

Hasznos alapterület

Az újabb lakás hasznos alapterületének meg kell haladnia a családi otthonteremtési kedvezménnyel finanszírozott lakás hasznos alapterületét. A támogatás tehát csak olyan lakásra vihető tovább, amely nagyobb hasznos alapterületű, mint az eladott lakásunk.

Eladott lakás árának továbbforgatása

A korábbi lakás eladásából származó teljes bevételt – csökkentve bizonyos tételekkel – az újabb lakás megszerzésére kell fordítani. A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető:

a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,

 – azzal az összeggel, melyet az adós az eladásból származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Példa

1.430.000 Ft összegű CSOK-kal finanszírozott használt lakásunkat eladjuk 13 millió forintért, és helyette újépítésűt veszünk. A támogatást szeretnénk továbbvinni az újabb lakásra. Az eladott lakás hasznos alapterülete 55 m2, a vásárolandóé 72 m2. Az ingatlan lakásvásárlási hitellel terhelt, a fennálló tartozás teljes összege 2,5 millió forint, melyet az eladási árból végtörlesztünk.

 Legalább mekkora értékű lakást kell vásárolnunk ahhoz, hogy a korábban kapott CSOK teljes összegét továbbvihessük?

Picture0111

A végtörlesztés összegével csökkentett bevétel (10,5M Ft) eléri az igénybevett CSOK összegének (1.430.000 Ft) kétszeresét (2.860.000 Ft).
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
132 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Öt évvel ezelőtt vettünk egy új csokos lakást, amit szeretnénk kisebbre (a gyerekek kirepültek), de nagyobb értékű ingatlanra cserélni. Lehetséges ez, vagy csak nagyobb m2-es lakást tudunk választani. Vissza kell fizetni valamennyit? Van olyan hely, telefonszám, ahol naprakész segítséget kaphatnék?
Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Ferenc!
Úgy tudjuk, akár kisebb hasznos alapterületű, akár kisebb értékű lakást vásárolnak, a támogatás arányos részét vissza kell fizetni. A témában bővebb információt IDE kattintva olvashat. A támogatás továbbvitelével kapcsolatban pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni Önöknek.

Jó napot.
3 évvel ezelőtt vettünk sima csokra használt lakást, de venni szeretnénk egy másik használt lakást nagyobbat.
Átvihető ez így?

Kedves Zsolt!
A leírtak alapján működhet a CSOK átvitele, ha nagyobb értékű lenne az újabb lakás, mint amennyiért a meglévőt eladják. Az átjegyzés menetéről pontos tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni Önnek.

Értem. Köszönöm a választ. És mi van akkor, ha nem átvinni szeretném, hanem ezt is megtartanánk, és a különbözet összegből, ami 7,8M annak a feléből vennék egy másik használt lakást, a többit meg korszerűsítésre. Mert mi a falusi csokot még nem vettük igénybe. Ha jól láttam itt a hozzászólásokat volt, aki erről írt, hogy 2 csokos ingatlanja van.

Kedves Zsolt!
Elvileg a CSOK-os ingatlan megtartására és csak a különbözet igénylésére is van lehetőség. A bentlakási kötelezettséget az újabb ingatlanban kell teljesíteni. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Jó napot!
Voltam az OTP-ben és azt mondták erre nincs lehetőség, hogy megtartsam a csokos házat és megigényeljem a különbözetet másik használt lakásra a falusi csokból. Akkor most hogy van ez, melyik bankban lehet ezt intézni? Itt olvastam, hogy volt rá példa, hogy vásároltak sima csokkal lakást és vettek még egyet a falusi csok különbözetből.

Kedves Zsolt!
A járási hivatal lakástámogatási osztályának tájékoztatása szerint működhet a fenti leírt eset. Javasoljuk, hogy elsőként a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályával egyeztessen, majd töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.


132
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x