Használt lakás vásárlásához tavaly július elsejétől igényelhető ismét vissza nem térítendő állami támogatás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) néven. Már 2015. év elejétől sokan várták e rendelet hatálybalépését, s amint lehetőség nyílt rá éltek is a támogatás adta lehetőséggel. A 2016. év elejétől hatályba lépő új CSOK rendelet növelte mind a használt, mind az új lakásszerzéshez adható kedvezmény összegét. Mára már sokan vélekednek úgy, hogy elhamarkodottan vették igénybe a CSOK-ot és szeretnék kihasználni az emelt összeget. Kérdés: megoldható-e a CSOK különbözet igénybevétele, illetve legkorábban mikor és milyen feltételekkel működhet a CSOK továbbvitele másik ingatlanra?

Igénybe vehető utólag a CSOK különbözet?

Egy már megvalósult lakáscél esetén utólag nem érvényesíthető a tavalyi illetve idei évben elérhető CSOK különbözete. Aki tehát 2015-ben vett 50 m2 hasznos alapterületű használt lakást, az két gyermek után 800.000 Ft összegű támogatást kapott a vételár kiegyenlítéséhez, szemben a 2016 januárjától adható 1.430.000 Ft-tal.  A különbözet (630.000 Ft) visszamenőleg már nem vehető igénybe ugyanazon adásvétel vonatkozásában.

A CSOK-kal vásárolt lakás eladása után igénybe vehető az emelt összegű CSOK vagy annak különbözete?

A kedvezménnyel vásárolt lakás értékesítése után a CSOK másik lakóingatlanra való továbbvitele meghatározott feltételek teljesülése esetén oldható meg.

Használt vagy új lakás

Egyrészt nem mindegy, hogy új vagy használt lakást vásárolunk. Amennyiben ugyanis használt lakást szeretnénk vásárolni, akkor a CSOK átjegyzésére a korábbi támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével van lehetőség.

Aki még 2015-ben vásárolt CSOK igénybevételével használt lakást, az a szerződés aláírásától számított 5 év letelte előtt is továbbviheti a kedvezményt másik használt lakásra. Aki azonban a 2016-tól elérhető CSOK-ot vette igénybe, annak csak a támogatási szerződés aláírásától számított 5 év letelte után lesz lehetősége a kedvezményt másik használt lakásra átvinni.

Más a helyzet, ha a támogatott személy új lakást kíván vásárolni vagy építeni a korábbi, CSOK-kal finanszírozott – újonnan vagy használtan vett – lakás helyett. Újépítésű lakóingatlan esetén ugyanis nem kell megvárni az 5 évet, a korábbi CSOK 5 éven belül is továbbvihető, valamint az esetleges CSOK különbözet érvényesíthető.

Hasznos alapterület

Az újabb lakás hasznos alapterületének meg kell haladnia a családi otthonteremtési kedvezménnyel finanszírozott lakás hasznos alapterületét. A támogatás tehát csak olyan lakásra vihető tovább, amely nagyobb hasznos alapterületű, mint az eladott lakásunk.

Eladott lakás árának továbbforgatása

A korábbi lakás eladásából származó teljes bevételt - csökkentve bizonyos tételekkel - az újabb lakás megszerzésére kell fordítani. A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető:

- a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,

 - azzal az összeggel, melyet az adós az eladásból származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Példa

1.430.000 Ft összegű CSOK-kal finanszírozott használt lakásunkat eladjuk 13 millió forintért, és helyette újépítésűt veszünk. A támogatást szeretnénk továbbvinni az újabb lakásra. Az eladott lakás hasznos alapterülete 55 m2, a vásárolandóé 72 m2. Az ingatlan lakásvásárlási hitellel terhelt, a fennálló tartozás teljes összege 2,5 millió forint, melyet az eladási árból végtörlesztünk.

 Legalább mekkora értékű lakást kell vásárolnunk ahhoz, hogy a korábban kapott CSOK teljes összegét továbbvihessük?

Picture0111

A végtörlesztés összegével csökkentett bevétel (10,5M Ft) eléri az igénybevett CSOK összegének (1.430.000 Ft) kétszeresét (2.860.000 Ft).

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

186 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy 2017-ben építettünk egy új házat CSOK-kal. 5 év után eladható azt olvastam. Sima 10 millió vissza nem térítendő támogatás volt 3 gyerekre tehát hitel nélkül. El szeretnék adni és egy új házat építtetnénk nagyobb négyzetméterrel, de kevesebből, mert könnyűszerkezetes lenne. Tehát az eladott ingatlan és az új ingatlan építése közt kb. 15 millió különbség lenne. Telket is vásárolnánk természetesen, de az nem tudom számít-e. Na mi át szeretnénk vinni azt a 10 milliós elidegenítést a maradék öt évre az újonnan épített ingatlanra.
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e és ha igen, azt honnan tudom meg, hogy mennyi a büntetőkamat, mivel nagyobb m2, de olcsóbb összegből épülne fel? Sajnos a lakástámogatási osztály nem tudott ebben segíteni. Azt tudom, hogy le kell rakni az összeget egy letéti számlára és visszakapom, ha megvan az új ház használatbavételije, de nem tudom mennyit kapok vissza a 10 millióból, amit leraktam letétbe.
Válaszukat előre is köszönöm!
Albert

Tisztelt Hitelnet!
2021 januárjában vásároltunk használt lakást 44 m2. A lakást kinőttük, úton a második gyerek. Idén szeretnénk házat vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy az 5 év letelte előtt a meglévő lakásunk vásárlásához igényelt 600.000 Ft (1 gyermek) eladás előtti vissza fizetésével vásárolhatunk-e egy új ingatlant (nagyobb, drágább). Illetve, hogy 5 éven belül új építésűnek kell-e lennie. Van-e lehetőség 5 éven belül használt ingatlan (ház) vásárlására? És hogy a nagyobb családi ház vásárlásához újra igényelhető-e a CSOK.

Sziasztok,
arra van lehetőség, hogy ha eladom a csokos házat, a vételárból fizetem vissza a támogatást, amit kaptunk? Illetve annyit kell, amit adott az állam 2M 750 ezer?

Jó napot!
2020-ban vettünk falusi Csok-ra egy családi házat. Legkisebb gyermekünk gyógykezelése miatt vissza kellene költöznünk a városba.
Eladhatjuk vagy elcserélhetjük a családi házunkat egy városi használt ingatlanra?

Csokos ingatlant eladhatom? Júniusba lesz 2 éve, hogy vásároltuk csak csokra, 4 gyerekre, de szeretnénk más országba költözni.

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2020 márciusban vásároltunk egy ingatlant Budapesten. CSOK hitellel, és piaci hitellel. De kilátásban van egy jobban fizető állás vidéken. Lehetséges-e, hogy eladjuk a budapesti lakásunkat, végtörlesztjük mindkét hitelt, és a maradék pénzből vásárolunk egy ezzel az ingatlannal megegyező, vagy nagyobb ingatlant. A kérdésem milyen pénzügyi tétellel kell számolnunk még?
Segítséget előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértők!
2017.10. hó-ban vásároltunk CSOK-kal használt lakást, ami 54 nm-es. 1.430 ezer Ft volt a CSOK. Most szeretnénk eladni 2022.11. hóban.
Szeretném a segítségüket kérni, minek kell megfelelni, hogy ne kelljen visszafizetni a kapott támogatást? Tervezünk újra használt lakást venni, persze azóta a lakásárak megemelkedtek és azon a településen ahol nézzük a lakásokat vételi szándékkal magasabbak az árak mint az eladási ár, így a nm lehet kisebb lenne.
Köszönettel: Andrea

Szép napot!
Szeretném megkérdezni, hogy vettünk egy használt régi házat Csokkal (plusz egyéb hitellel) 2021-ben, de szeretnénk eladni, és vásárolni egy új építésű házat. Eladható a házunk? Át lehet vinni a másik házra?
Illetve az a kérdésem még, hogyha sikerül tegyük fel eladnom 50 millióért és az új ház is ennyi, az lehetséges? Vagy csak kevesebb összegért eladható, mint az új ingatlan ára?
Köszönöm válaszukat!

Jó napot!
Jelenleg van egy „2 gyerekes” CSOK + babavárós ingatlanunk (lakás). 5 éven belül átköltöznénk egy másik városba, ahol vagy a „3 gyerekes” CSOK-ot vennénk igénybe, vagy maradna a „2 gyerekes CSOK” + piaci hitel.
Az lenne a kérdésem, hogy a 2022-ben megvásárolt, jelenlegi ingatlannál is megkapott kedvezmények (illetékmentesség, áfavisszaigénylés) az új, leendő ingatlannál is meg lehet kapni? Illetve azt szeretném még megkérdezni, hogy zöld hitelt már nem lehet igénybe venni?
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Falusi csokra 3 éve vásárolt 1/1 tulajdonú ingatlanom eladható lehet esetleg? Jól értelmezem, hogy 60 napon belül vásárolni kellene nagyobbat (nm-ben és vételárban is). Esetleg cserélhető is lehetne ezen ingatlanom?
Köszönöm a választ!

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 2017-ben vettünk egy sima csokos házat 2.2M Ft. Viszont tavaly felvettük a falusi csokot, amiből levonták a 2.2M-t. Így ha el szeretnénk adni a sima csokost el lehet-e vagy meg kell várni a 10 évet?

Tisztelt hitelnet!

Férjemmel 3 éve vásároltunk használt ingatlant, CSOK támogatással és hitellel 2 vállalt gyermekre. Gyermek még nem született. Most munkahely váltás miatt kötöznünk kell.
Hogyan tudjuk eladni a CSOK-os ingatlant? Mi a menete?
Köszönöm.

Tisztelt hitelnet!
Csokkal 5 éve vásárolt lakásomat kisajátíthatja-e az önkormányzat? 10 évig ugyanis az állam elidegenítési tilalmat tett rá.

2-3 éve vettük új lakásunkat. Eladnánk (vagy csere+ráfizetés) ugyanabban a városban vennénk nagyobb, használt házat. „Átvihetjük”a használt házra a 10 milliós csokot? Hitelt nem igényeltünk hozzá. 4 gyermekünk van.
Köszönöm.

Tisztelt hitelnet.hu.
Azt szeretném kérdezni, a CSOK-os új lakás 5 év utáni cseréjével kapcsolatban, hogy: Mikortól számítódik az 5 év, magyarán mi az időszámításhoz figyelembe vett időpont. Pl.:mi 2017. júniusban kötöttünk először adásvételi szerződést az új lakásra előleg fizetéssel. Az építkezés elhúzódott, így többször is kellett módosítani az adásvételi szerződést. Végül a teljes vételár kifizetésére 2018 áprilisában került sor. A két időpont között majdnem egy év telt el. Tehát az adásvételi szerződés első időpontja, a használatba vételi engedély kiadása, esetleg a teljes vételár kifizetése az 5 év számításához figyelembe vett időpont?
Válaszukat előre is köszönöm.

2016-ban vásároltunk használt ingatlant két gyermekre azaz 1.430.000 Ft csok támogatással jelenleg áruljuk a házunkat mivel kinőttük. A jelenlegi ingatlanunk 110 m2 amit venni szeretnénk használt ingatlan 185 m2.
kérdésem az lenne, hogy a teljes vételárat be kell forgatni a másik ház vételébe vagy végtörleszthetjük a meglévő hitelünket az összeg egy részéből?

Tisztelt cím!
2016-ban vásároltunk egy új építésű, 2 szobás 66 m2-es lakást, 19 millió forintért. 8,8M CSok és 9,3M lakáshitel segítségével. Kinőttük, így vásárolni szeretnénk egy használt 4 szobás panelt. Ez 68 M2 és 31 M Ft. A lakásunkat a jelenlegi piacon 45 M Forintért tudjuk eladni. Az eladás és a vásárlás 2022 év elején történne.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez így működik-e? A lakást ugye 19M Ft ért vettük, ilyenkor ez számít? Illetve a lakásért kapott 45M Ft teljes egészében az ingatlanba kell fektetni? A maradék összeget, hogy tudom adómentessé tenni?
A választ előre is köszönöm, tisztelettel!

Tisztelt Címzett,
4 éve vásároltunk az agglomerációban egy használt családi házat. Ehhez igénybe vettünk CSOK-ot két gyermekre. Egy hónapja vásároltunk Budapesten egy másik használt lakást, szeretnénk majd ide áthelyezni a tartózkodási helyünket is idővel. Ezzel együtt szeretnénk a CSOK-ot is átmozgatni az új ingatlanra (a régit egyelőre nem adnánk el). A CSOK-ot az 5 év letelte után mozgatnánk át. Alapesetben erre a 2. ingatlanra kell illetéket fizetnünk. Arról viszont nincs információm, hogy a CSOK átmozgatásával tudnánk-e illetékmentesek lenni? Utólag illetéket visszaigényelni? Erre esetleg van információja vagy tud abban segíteni, hogy hol tudok ennek utánakérdezni?
Köszönettel!
Tamás

Szia!
Mi most szeretnénk felvenni a CSOK-ot használt lakásra. Ha jól tudom így illetéket nem kell majd fizetnünk a lakásra. Ha 5 és 10 év között eladjuk és a CSOKot átvisszük egy másik lakásra, az illetéket utólagosan ki kell fizetni arra a lakásra, amit most tervezünk venni?
Köszönöm a válaszod.

Tisztelt Hitelnet!

2018 novemberében folyósították részünkre a CSOK-hitelt. Az akkori lakást kinőttük, így eladnánk, viszont úgy tudom, 5 éven belül csak új építésűt lehet venni helyette, amire át kell jegyeztetni az Állam jelzálogjogát.
Van esetleg bármilyen lehetőség arra, hogy 5 éven belül használt ingatlant vegyünk?

Köszönettel,

Tisztelt Hitelnet!
4 éve élünk új építésű CSOK-kal vásárolt lakásunkban, de kinőttük, ezért tovább szeretnénk költözni. Úgy tudom, 5 éven belül is tovább lehet értékesíteni a lakást, ha az új építésű, nagyobb alapterületű és/vagy drágább, mit a korábban vásárolt.
Az lenne a kérdésem, hogy magánszemélytől vehetünk-e új építésű (használatbavételit még nem kapott) lakást vagy mivel eredetileg CSOK-ot igényeltünk a most eladandó ingatlanhoz, ezért most is csak és kizárólag beruházó cégtől vásárolhatunk. (Az állam zálogjogát át kell jegyeznünk mindenképp az új ingatlanra is.)
Köszönettel,
Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Vettünk a feleségemmel egy használt ingatlant pár éve, melyhez igénybe vettük a CSOK-ot is, s + banki hitelt is. A banki hitel már legalább 1 éve vissza lett teljesen fizetve rá, viszont mi elváltunk. 50-50% a tulajdon megosztás. El szeretnénk adni az ingatlant, de újat nem szeretnénk venni, se használtat az árából, mert arra kevés az ingatlan értékének 50%-a, így albérletbe vagy rokonokhoz költöznénk. Ez esetben a CSOK-ot is vissza kell fizetni vagy mi a teendő?
Gyula

Kedves Hitelnet,
Jelenlegi új építésű CSOK tehát 10 MFT-ot kaptunk. (3 gyerek megvan.) Most költözünk családi házba, mert kicsi lett a régi, de ennek négyzetmétere csak 85 nm nettó.
Kérdés, ha nem akarjuk eladni a régi sorházat, akkor valahogy át lehet vinni a CSOK összegét? Most vagyunk az adásvételbe és az ingatlan értéke amit lefoglalóztunk csak 10M Ft, viszont a CSOK-kal vásárolt ingatlan vételára 14M Ft volt 4M Ft és 10M Ft csok és 10M Ft hitel.
Átvihetem valahogy az új CSOK-ot a régi használt házra, amit meg fogunk venni?
Igényelhetem oda a használt CSOK-ot legalább a 2 gyerekest (mert nem éri el a nettó nm a 90-et) Vagy semmiképpen, el kellene a sorházat adni előbb? Vagy ki is tudom fizetni a 10 M Ft-os CSOK-ot, de átvinni használtra nyilván nem tudnám a használt ingatlanra, ha még el is érné a CSOK összegét akkor is csak 2,5M Ft lenne.
Hallottam a használtra is az új CSOK-ot át lehet vinni.
Köszönöm a válaszukat előre is!

Jó estét!
1 éve vásároltunk falusi csokra lakást és el szeretnénk adni, máshova költözni más faluba. Bejelentjük, hogy eladjuk a lakást és sikerül eladni és abból az összegből veszünk 60 napon belül nagyobbat, drágábbat, akkor nem kell visszafizetni? Vagy ha lemondunk a házról, akkor vissza kell fizetni?

Tisztelt cím!
Újépítésű lakásunkat (2 gyerekes csok csak a 2,6M) szeretnénk lecserélni egy kertes újépítésű vagy használt lakásra. 2019-ben vettük. Van rá lehetőség, hogy eladjuk a közeljövőben illetékmentesen, ha azonnal vagy még az eladás előtt vennénk a kerteset?

Tisztelt Cím!
2016 októberében vásároltunk egy használt lakást 48 m2. Idén szeretnénk vásárolni egy szintén használt, de nagyobb családi házat.
A kérdésem annyi volna, hogy a jelenlegi lakásunk vásárlásához igényelt 600.000 HUF-ot, (1 gyermek,-CSOK) vissza kell-e fizetnünk vagy ha 2021 októbere után adnánk el (5 év elteltével), akkor már mentesülnénk ez alól?
Illetve érkezik a második gyermek – már félidős a feleségem – és a nagyobb családi ház vásárlásához szintén igényelnénk CSOK-ot.
Köszönöm előre is a tájékoztatást!

Jó napot kívánok!
Öt évvel ezelőtt vettünk egy új csokos lakást, amit szeretnénk kisebbre (a gyerekek kirepültek), de nagyobb értékű ingatlanra cserélni. Lehetséges ez, vagy csak nagyobb m2-es lakást tudunk választani. Vissza kell fizetni valamennyit? Van olyan hely, telefonszám, ahol naprakész segítséget kaphatnék?
Előre is köszönöm a válaszát!

Jó napot.
3 évvel ezelőtt vettünk sima csokra használt lakást, de venni szeretnénk egy másik használt lakást nagyobbat.
Átvihető ez így?

Üdvözlöm!
Egy speciális kérdésem lenne: 4 év 2 hónappal ezelőtt vásároltuk a 10M-s CSOK-kal a házunkat. Most el kell adnunk, tudom, ilyen esetben csak új építésű ingatlanra vihetjük tovább.
Az egyik kérdés: az új ingatlant magánszemély építi, és a PM szerint ez emiatt már jogilag nem számít újnak » nem jegyezhető át rá a 10 M-s támogatás.
Van erre tapasztalat, megoldás?
A másik kérdés: lehetséges-e, hogy most, 4 év 2 hónap után értékesítjük az ingatlant, majd szépen kivárjuk egy albérletben míg letelik az 5 év és hivatalosan csak utána szerződünk a következőre, ami így már használt is lehet? Vagy ebben az esetben az eladás pillanatában „megáll az idő” és nem ketyeg tovább az 5 év, hiába várnánk erre?
Nagyon köszönöm előre is a választ!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 4. gyerekre 2014-ben kaptuk meg a szocpolt, a 3nagyobbra előbb.
Az lenne a kérdésem, hogy ráírathatjuk a gyerekekre az ingatlant? Vagy meg kell várni, amíg lejár a tíz év?