Minimum 5 év után adható el a CSOK-os lakás, ha helyette használtat vennénk

Használt lakás vásárlásához tavaly július elsejétől igényelhető ismét vissza nem térítendő állami támogatás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) néven. Már 2015. év elejétől sokan várták e rendelet hatálybalépését, s amint lehetőség nyílt rá éltek is a támogatás adta lehetőséggel. A 2016. év elejétől hatályba lépő új CSOK rendelet növelte mind a használt, mind az új lakásszerzéshez adható kedvezmény összegét. Mára már sokan vélekednek úgy, hogy elhamarkodottan vették igénybe a CSOK-ot és szeretnék kihasználni az emelt összeget. Kérdés: megoldható-e a CSOK különbözet igénybevétele, illetve legkorábban mikor és milyen feltételekkel működhet a CSOK továbbvitele másik ingatlanra?

Igénybe vehető utólag a CSOK különbözet?

Egy már megvalósult lakáscél esetén utólag nem érvényesíthető a tavalyi illetve idei évben elérhető CSOK különbözete. Aki tehát 2015-ben vett 50 m2 hasznos alapterületű használt lakást, az két gyermek után 800.000 Ft összegű támogatást kapott a vételár kiegyenlítéséhez, szemben a 2016 januárjától adható 1.430.000 Ft-tal.  A különbözet (630.000 Ft) visszamenőleg már nem vehető igénybe ugyanazon adásvétel vonatkozásában.

A CSOK-kal vásárolt lakás eladása után igénybe vehető az emelt összegű CSOK vagy annak különbözete?

A kedvezménnyel vásárolt lakás értékesítése után a CSOK másik lakóingatlanra való továbbvitele meghatározott feltételek teljesülése esetén oldható meg.

Használt vagy új lakás

Egyrészt nem mindegy, hogy új vagy használt lakást vásárolunk. Amennyiben ugyanis használt lakást szeretnénk vásárolni, akkor a CSOK átjegyzésére a korábbi támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével van lehetőség.

Aki még 2015-ben vásárolt CSOK igénybevételével használt lakást, az a szerződés aláírásától számított 5 év letelte előtt is továbbviheti a kedvezményt másik használt lakásra. Aki azonban a 2016-tól elérhető CSOK-ot vette igénybe, annak csak a támogatási szerződés aláírásától számított 5 év letelte után lesz lehetősége a kedvezményt másik használt lakásra átvinni.

Más a helyzet, ha a támogatott személy új lakást kíván vásárolni vagy építeni a korábbi, CSOK-kal finanszírozott – újonnan vagy használtan vett – lakás helyett. Újépítésű lakóingatlan esetén ugyanis nem kell megvárni az 5 évet, a korábbi CSOK 5 éven belül is továbbvihető, valamint az esetleges CSOK különbözet érvényesíthető.

Hasznos alapterület

Az újabb lakás hasznos alapterületének meg kell haladnia a családi otthonteremtési kedvezménnyel finanszírozott lakás hasznos alapterületét. A támogatás tehát csak olyan lakásra vihető tovább, amely nagyobb hasznos alapterületű, mint az eladott lakásunk.

Eladott lakás árának továbbforgatása

A korábbi lakás eladásából származó teljes bevételt – csökkentve bizonyos tételekkel – az újabb lakás megszerzésére kell fordítani. A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető:

a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,

 – azzal az összeggel, melyet az adós az eladásból származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegének kétszeresét.

Példa

1.430.000 Ft összegű CSOK-kal finanszírozott használt lakásunkat eladjuk 13 millió forintért, és helyette újépítésűt veszünk. A támogatást szeretnénk továbbvinni az újabb lakásra. Az eladott lakás hasznos alapterülete 55 m2, a vásárolandóé 72 m2. Az ingatlan lakásvásárlási hitellel terhelt, a fennálló tartozás teljes összege 2,5 millió forint, melyet az eladási árból végtörlesztünk.

 Legalább mekkora értékű lakást kell vásárolnunk ahhoz, hogy a korábban kapott CSOK teljes összegét továbbvihessük?

Picture0111

A végtörlesztés összegével csökkentett bevétel (10,5M Ft) eléri az igénybevett CSOK összegének (1.430.000 Ft) kétszeresét (2.860.000 Ft).Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
109 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm! A mi szituációnk a következő: 2016 novemberében vásároltunk CSOK-kal lakást, egy meglévő és két vállalt gyermekkel a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatással. Időközben megszülettek a vállalt gyermekek, így kinőttük a lakást. Ha jól értelmezem, akkor használt házra öt év után, azaz idén novemberében vihetjük át a támogatást. Mi ennek a menete? Most úgy néz ki, lenne egy megfelelő sorházi ingatlan, amit a tulajdonos egy évre bérleti díj ellenében kiadna, aztán ahogy eladjuk, eladhatjuk a miénket, megvásárolhatnánk azt. Másik gondolatom: szüleim házába költözni, jóval nagyobb, kétgenerációs ház. Ha mondjuk ajándékozási szerződéssel megkapnánk azt az ingatlant, átjegyeztethetnénk a 10… Továbbiak »

Kedves Félix!
5 év után átvihetik használt házra is a támogatást, ha az nagyobb hasznos alapterületű és értékű. Az átjegyzéssel kapcsolatban a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önöknek további tájékoztatást adni.
Az ajándékba kapott ingatlanra a támogatás nem jegyeztethető át. Sőt, ha a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt egészen a lakás eladásáig nem a támogatott ingatlanban laknak életvitelszerűen, akkor a támogatások vonatkozásában visszafizetési kötelezettségük keletkezik.
A CSOK hitel egy alkalommal vehető igénybe. Újbóli igénylésre sajnos akkor sincs lehetőség, ha korábban nem használták ki a teljes összeget.

Üdvözlöm!
3 éve vett használt lakásunkat Csok-kal vettük meg 2 gyerekkel, idén pedig szeretnénk nagyobb használt lakásba költözni.
Érdeklődni szeretnék, van-e lehetőség 5 éven belül átvinni a csok összegét vagy visszafizetés után újra felvenni illetve nem használt, hanem új ingatlan vásárlására igényelhető-e a csok különbözet utólag?
Köszönöm.

Kedves Timi!
Másik használt lakásra átvihető a korábban felvett CSOK, valamint önkéntes visszafizetés esetén ismét igényelhető. Van lehetőség CSOK különbözet érvényesítésére is új építésű lakás vásárlása esetén.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm. 2019-ben igénybe vettük a falusi csokot meglévő ingatlan korszerűsitésére. A kérdésem az lenne hogy így eltudom e adni az ingatlant ha másikat szeretnék vásárolni. Esetleg ha vissza fizetem a falusi csok támogatást amit igénybe vettem 2 gyerekre korszerűsitésre akkor igénybe vehetem e újra vásárlásra? Vagy valami megoldás van e? Köszönöm a válaszát!

Kedves Anikó!
Ha önkéntesen visszafizeti a támogatást, akkor újra igényelheti azt a vásárláshoz, ha a jogosultsági feltételek jelenleg is teljesülnek. Másik megoldás lehet, ha továbbviszi a vásárolandó ingatlanra a CSOk-ot és a különbözetet igényli. Bővebben a témában IDE kattintva olvashat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy 2016-ban vásárolt lakás ami 3 gyermekemre lett vásárolva CSOK-ra, most a végre hajtó kitűzte árverezésre. Végrehajtás alatt van ami 10 évig elidegihetetlen. Most mit lehet tenni, hova forduljak?
köszönöm szépen a segítséget!

Kedves Asszonyom!
CSOK-os ingatlan ugyanúgy elárverezhető, mint egy tehermentes ingatlan. Árveréssel kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon ebben illetékes szakértőhöz.

Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy mikortól árverezhetnek el egy falusi csokos házat, ha pl. valamilyen szolgáltató leterheli, miután a nevünkre került.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Dia!
Falusi CSOK-os ingatlan ugyanúgy elárverezhető, mint egy tehermentes ingatlan. Árveréssel kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon ebben illetékes szakértőhöz.

Üdvözlöm. 3 ève vásároltunk új csokos lakást. Kinöttük,szeretnènk családi házat. Csere esetèn is 5 èven túl van lehetőség? Milyen feltételekkel lehet? Köszönöm szépen.

Kedves Magdi!
Amennyiben használt lakást vásárolnának, úgy csak 5 év után vihető tovább a CSOK támogatás.
Ha használt lakást vásárolnának, úgy megoldás lehet, ha Önkéntesen visszafizetik a támogatást majd újra igénylik azt. Ehhez feltétel, hogy a jogosultsági feltételek teljesüljenek az igénylésnél. A témában IDE kattintva olvashat bővebben.

Tisztelt Hitelnet!
2017 júliusában vásároltunk egy lakást. 2 meglévő gyerekre vettük igénybe a csokot.
Találtunk most egy közel 2x akkora családi házat, amit meg szeretnénk venni.
Abszolult esélytelen a dolog?

Kedves József!
Lehetőség van a CSOK továbbvitelére másik ingatlan vásárlás esetén. Erről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

2016-ban vettem csokra a házam 2.200.000 Ft-ért. Eladtam ugyanennyiért, viszont a másik ház, amibe ezt az összeget beleforgatom, 5 millió.
Kérdésem, hogy tudnak-e ajánlani hozzá hitelt, hogy meg tudjam venni.

Kedves Attila!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is.

Üdvözlöm.
2015 decemberében vásároltunk (kötöttünk szerződést) használt lakást csok támogatással (3 gyermek után 1.2 millió Ft támogatást kaptunk). Eladnánk a lakásunkat és nagyobb használt ingatlant vásárolnánk. A megkeresésemre arról tájékoztattak, hogy ki kell várnom az 5 évet, ha vissza szeretném kapni a Kincstárnak visszafizetett állami támogatást. A cikkben is azt írják, hogy aki 2015-ben vásárokt annak nem kell megvárni az 5 évet. Ez pontosan milyen jogszabályon alapul? Mire hivatkozhatok erre vonatkozóan?
Köszönöm.

Kedves Gusztáv!
Információink szerint a CSOK továbbvitelére a támogatás igénybevételekor érvényes jogszabályok mérvadók, azaz jelen esetben a 2015 decemberében hatályos rendelkezések. Így javasoljuk, hogy ennek egyeztetésére keressék fel a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályát.

Üdvözlöm.
2015 decemberében vettünk egy házat Csok által. Most eladásra kínáljuk és most tájékoztattak róla minket hogy mivel 10 év alatt adjuk el így vissza kell fizetnünk a felett összegért kamattal együtt de mi ezt nem így tudtuk. Tudna erről tájékoztatni minket? Köszönöm

Kedves Nikoletta, Abban az esetben nem kell visszafizetni a CSOK-os támogatást, ha a ház eladását követően másik házat vásárolnak, és a kapott támogatás összegét ezt megelőzően, átmenetileg befizetik egy Kincstári számlára. Ez az átmeneti időszak 1 évig tarthat, és akkor folyósítják ki a támogatást teljes összegben, ha ezalatt megvásárolt egy nagyobb ingatlant, mivel a támogatás átjegyzésének további feltétele, hogy az újabb lakás hasznos alapterülete nagyobb legyen, mint az eladott lakásé. Ha kisebb értékű vagy kisebb hasznos alapterületű lakást vásárolnak, mint az eladott lakás eladási ára, illetve hasznos alapterülete, akkor a támogatás az eladási és a vételár (ideértve a bekerülési költséget… Továbbiak »

Köszönöm szépen a gyors válaszát. Még csak annyit, ha mégis most sikerül eladni a házat, és visszafizetjük a MÁK-nak a 10M Ft-ot járulékaival együtt, akkor újból tudjuk igényelni a falusi 5+5M csokot?
Köszönöm még egyszer.

Kedves Zoltán!
Úgy tudjuk, hogy igen, igényelhető újra a támogatás, kivéve, ha megelőlegező CSOK-ot is igényeltek korábban és a gyermekvállalás még nem teljesült.

Üdvözlöm.
2016-ban vásároltunk új kertes házat 10 milliós csokot felhasználva, illetve + 6M hitel. Szeretnénk eladni, nagyobb használtat vásárolni.
A kérdésem, az ingatlanosokat kihagyva, hogy kezdjük az egészet? Illetve érdemes-e megvárni az 5 év leteltét, a 10M miatt?
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Zoltán!
Új lakásra felvett CSOK esetén a támogatás 5 év eltelte után vihető át másik használt lakásra, tehát mindenképpen javasoljuk az 5 év kivárását. Ellenkező esetben vissza kell fizetni a 10M Ft-os támogatást és csak a használt lakásra jutó összeg vehető igénybe/vihető tovább.

Kedves szakértő!
Vettünk egy Csok-os házat. A feleségemnek adó- és végrehajtói tartozás van.
Hozzányúlhatnak?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves László!
CSOK-kal terhelt ingatlan is végrehajtás alá vonható.

Kedves Szakértő!
2016 októberében vásároltunk 15 m Ft-ért használt ingatlant, melyhez 3 gyerek után vettünk igénybe CSOK támogatást. Sajnos válás miatt el kell adnunk az ingatlant. A gyerekekkel kisebb lakásba költöznénk. A CSOK tovább vihető vagy vissza kell fizetnünk?
Köszönöm.

Kedves Tímea!
Ha kisebb hasznos alapterületű lakásba költöznek, akkor a CSOK teljes összege nem vihető tovább. További pontos tájékoztatást erről a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önnek.

2016-ban vásároltunk használt lakást csokkal és hitellel.
Végtörlesztés esetében mi történik a csokkal? Szeretnénk családi házat vásárolni, átvihető-e a csok, ha az ingatlan tehermentes?
Köszönöm, Marcsi.

Kedves Marcsi!
A CSOK átvihető másik ingatlanra meghatározott feltételekkel. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Üdvözlöm önöket!
Szeretnék érdeklődni, hogy a csokos ingatlant egy idő után el lehet ajándékozni a gyerekeimre? Mivel olvasom eladni csak 5 év – de ajándékozás nincs feltüntetve.
Illetve elidegenítési sem eladni se lecserélni – de ajándékozni lehet, nem? Nincs olyan opció, hogy nem.

Kedves János!
Az elidegenítés fogalmába az ajándékozás is beletartozik, így a tilalom arra is vonatkozik.

Kedves Szakértő!
Szeretnénk eladni 2 éve vásárolt, 10 milliós CSOK-kal támogatott lakásunkat, hogy egy számunkra megfelelőbb ingatlant vehessünk. Az új ingatlan is új építésű, az értéke nagyobb, mint a jelenlegié, azonban a hasznos alapterülete 13 négyzetméterrel kisebb. Át tudom vinni erre a CSOK-ot? Ha nem, akkor teljes egészében vissza kell fizetnem a 10 milliót kamatostul? A kamatot csak az eltelt 2 évre kell megfizetnem?
Köszönettel, Csilla

Kedves Csilla!
Ha kisebb hasznos alapterületű lakást vásárolnak, akkor a támogatás arányos része vihető tovább. További tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önnek.

2016-ban vásároltam családi házat csokra 600.000 Ft-ért. Eladható már? Újat vásárolnék csokkal. 3 gyermek után.

Kedves Hajnalka!
Eladó az ingatlan, s másik, nagyobb hasznos alapterületű lakás vásárlása esetén továbbvihető a támogatás. Az is megoldás lehet, hogy önkéntesen visszafizeti a 600.000 Ft-ot és teljes összegben igényli a CSOK-ot az új lakásvásárláshoz. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

T. Cím,
2018-ban vettünk új építésű lakást, melyre igényeltük a meglévő 3 gyerekünkre járó CSOK-ot (2-re már korábban kaptunk szocpolt, így a különbözetet kaptuk meg) és valamennyi hitel + kp.-ért vettük meg. A férjem munkája miatt 200 km-rel arrébb költöznénk, ahol vennénk egy használt házat. A csok-os ingatlant nem szeretnénk eladni, de a támogatást sem szeretnénk elveszteni.
Van arra lehetőség, hogy a támogatást másik, a vásárolt ingatlanra átvigyük?
Köszönöm segítségét.

Kedves Emma!
Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.
A támogatás másik ingatlanra történő átjegyzésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat vagy a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályánál érdeklődhet.

Ha egy család csok-ra kapott házat, nem lakják, sőt eladták, úgymond feketén, a házastársak külön élnek, ilyenkor ez nem ütközik törvénybe?
Hol lehet az ilyen eseteket bejelenteni?
Köszönöm!
Szép napot.

Kedves Marcsi!
A támogatott ingatlan értékesítése esetén a támogatott személyeknek az adásvételi szerződés aláírását követő 30 napon belül be kell jelenteniük az eladás tényét a területileg illetékes járási hivatalnál. A továbbiakról a járási hivatal intézkedik.

Ha eladom idő előtt a csokos házamat, milyen módon kell visszafizetni és mennyit 3 év után?
Köszi.

Kedves Róbert!
Ebben az esetben a kapott támogatást az adásvételi szerződés megkötésétől számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal vagy a hitelintézet tud adni Önnek.

Tisztelt Szakértő!
Tavaly, azaz 2018-ban vásároltunk egy 92 négyzetméteres családi házat, hitel nélkül, csak az 1 gyermekre igényeltük a 600 ezer forintos Csok támogatást.
Ha el szeretnénk hamarosan adni az ingatlant és kisebb lakást vásárolni, akkor mi a teendő a 600 ezer forint Csok támogatással?
Vissza kell fizetni a banknak egyösszegben?
Milyen kamattal? Vagy átvihető a másik, de ugyanúgy használt lakásba?
Köszönöm a segítséget!

Kedves Imre!
Másik lakás vásárlása esetén van lehetőség arra, hogy továbbvigyék a támogatást. A meglévő lakás eladásakor a 600.000 Ft-ot kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni.
Ha kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakást vásárolnak, úgy a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár különbözetével arányos része visszafizetett CSOK-nak minősül. Ha a megszerzett újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt kisebb a CSOK-kal vásárolt lakás értékénél és hasznos alapterületénél, a CSOK visszafizetési kötelezettséggel érintett összege az érték vagy a hasznos alapterület alapján számított, nagyobb eltéréssel arányos összeg.

Tisztelt Szakértő.
2018-ban vásároltunk egy új lakást 10 millió CSOK igénybevételével.
Az lenne a kérdésem, hogy továbbvihető-e a tízmillió forint nagyobb használt ház vásárlására?

Kedves Krisztián!
Az új lakásra kapott CSOK 5 év után vihető tovább használt lakóingatlanra.

Szeretném eladni a csokos házam, mert egyedül maradtam három gyerekkel és nagy a fenntartása.
Hogyan lehetne eladni? Csak kettőre lett felvéve és a párom elköltözött, itt hagyott a három gyerekkel és szeretnék innen elmenni.

Kedves Elizabeth!
A 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt a támogatott személyeknek a támogatott lakásban kell lakni életvitelszerűen. Ha párja elköltözött, ezzel megszegte ezt a kötelezettséget, így a támogatás rá eső részét illetően visszafizetési kötelezettsége keletkezik.
Ha eladják az ingatlant és nem vásárolnak helyette másikat, akkor a támogatást vissza kell fizetni. Erről további részletes tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni Önnek.

Kedves Szakértő!
Köszönöm szépen előző válaszát, még annyi lenne a kérdésem, hogy milyen dokumentumokat szükséges leadni a banknak ahhoz, hogy megfeleljen az adásvétel a támogatás átviteléhez?
Köszönöm szépen!

Kedves Kata!
Arról, hogy pontosan milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatás másik ingatlanra törétnő átviteléhez, a területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud Önnek pontos tájékoztatást adni.


109
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x