Tisztelt Hitelnet!

Az oldalukon olvastam, hogy elméletileg március-áprilisban megkötött adásvételi szerződések esetén is igényelhető lehet a CSOK, feltéve, hogy a bankok időben bevezetik ezt a lehetőséget, és "július 1. előtt ugyan megköthető az adásvételi szerződés, de a kedvezményt az állam a vételár kiegyenlítéséhez nyújtja, tehát ha a teljes vételár kifizetésre kerül korábban, akkor hiába történik a kérelem benyújtása az adásvételi szerződést megkötését követő 120 napon belül, a kedvezményre nem jogosult a lakásvásárló".

Ha valaki mostanában köt adásvételi szerződést, akkor néhány ritka esetet leszámítva szinte biztos, hogy a megvenni kívánt ingatlan tulajdonosa nem tud hónapokat várni a pénzére. A kérdésem az lenne, hogy ha most kell a hitelt igényelni, akkor vajon ki lehet-e valahogy "cselezni" a bankot. Elfogadható-e egy bank számára hiteligénylés esetén egy olyan adásvételi szerződés, miszerint a vevő x összeget kifizet az eladónak önerőből eddig és eddig, y összeget banki hitelből finanszíroz, a fennmaradó 1 millió forint fedezetét pedig majd a később igényelt CSOK fogja fedezni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Anna

Kedves Anna!

A CSOK jogosultságot illetően az a lényeg, hogy a teljes vételár ne kerüljön megfizetésre. A vételárból legalább akkora összegnek kell kiegyenlítésre várni, mint a CSOK összege. Az nem jelent problémát lakásvásárlásnál, ha akár a teljes önerő már az adásvételi szerződés megkötésekor - július 1. előtti időpontban - átadásra kerül.

Amennyiben nemcsak önerőből és CSOK-ból történik a vételár finanszírozása, hanem hitelfelvétel is történik, véleményünk szerint nem megoldható, hogy a bank a CSOK kérelem pozitív elbírálása előtt folyósítaná a lakáskölcsönt, hiszen ha a lakásvásárló valami oknál fogva mégsem jogosult a CSOK-ra, akkor meghiúsulhat a lakásvásárlás. Ilyen esetben a pénzintézeti kölcsön és a CSOK fizetési határidejeként mindenképpen egy későbbi - július 1. utáni - időpontot tanácsos megjelölni az adásvételi szerződésben. Ettől függetlenül a lakáshitel kérelem már július 1. előtt is benyújtható és pozitív hitelbírálat esetén a bank ki tud adni az ügyfél részére egy hiteligérvényt. Érdemes mindezt előre tisztázni az eladóval. Amennyiben az eladónak nem áll módjában ezt a határidőt megvárni, akkor sajnos olyan vevőnek tudja eladni a lakást, aki nem kíván CSOK-ot igénybe venni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekünk van és egy 6 és fél millió forintba kerülő ingatlant szeretnénk megvenni! A ház 100 négyzetméter, és minden kitételnek megfelel, azaz 6 millió Ft CSOK-ot igényelhetünk rá! Azért ilyen olcsó, mert a tulajdonos külföldi és nagyon gyorsan szabadulni akar a háztól. Ebben az esetben 500 ezer Ft-ot fizethetek ki és a fennmaradó 6 millió Ft-ot majd a CSOK-ból fedezhetem? Nincs minimumár meghatározva CSOK igénylésnél?
Köszönöm a választ: Judit

Tisztelt Hitelnet!
2015.január 28-án kötöttem adás-vételi szerződést egy új, az építtető által sem lakott /lakáshasználatba vételi engedély 2015. január 26./ családi házra, de mivel nem vállalkozó építette, ezért használt lakásnak minősül, így az OTP a szocpolt nem adta meg, az adás-vételi szerződést újra írtuk, ezért a vételár kifizetéséhez magasabb kölcsönösszeget vettem igénybe. Két kislányt egyedül nevelek /7 és 9 évesek/. Most örömmel értesültem, hogy visszamenőlegesen is lehet kérni, de van-e olyan szerencsém, hogy rám is vonatkozik a visszamenőlegesség? Esetleg egyedi kérelmet nyújthatnék-e be?
Köszönettel.
Judit

Tisztelt Hitelnet!
A páromnak van 1/4 tulajdonrésze a szülői házból, amit öröklés útján szerzett 2003-ban.
A kérdésem,hogy ilyenkor igényelhető-e a csok?
Köszönöm
Henci

Tisztelt hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy vagyonmegosztáskor tulajdonjog megváltásához is igényelhető a CSOK? És egyedülálló is igénybe veheti egy gyermekre?

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy életkorhoz kötött-e a CSOK igénylése. A párom május 15-én tölti a 36. évét, én április 27.-én a 40-et. Jelenleg kisbabát várunk, aki már 10 hetes.
Esélyünk van arra, ha kb. júniusban vásárolunk használt lakást, akkor megkaphatjuk ezt a támogatást?
Mi a teendő, ha igen?
Köszönettel:
Tamás