Üdvözlet!

Párommal szocpolt vagyis az új csok-ot szeretnénk felvenni lakásbővítéshez! Több kérdésem is kenne ezzel kapcsolatban!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen tulajdoni hányaddal kell rendelkeznünk a házban, amit bővíteni szeretnénk?
Hol tudom igényelni a CSOK-ot? Milyen feltételekkel?

Azt röviden leírnám, hogy párommal élettársak vagyunk és 4 gyermeket nevelünk, ebből csak kettő közös, a másik kettő az én előző kapcsolatomból van. Tudjuk mind a 4 gyermekre kérni? Valamint, hogy ahol építkezni szeretnénk, ott jelenleg párom 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, a másik 50% a nagymamáé, de a későbbiekben páromé lesz az egész!

Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel: Adrienn

Kedves Adrienn!

A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt házban az igénylőknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek kell, hogy legyen az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoga. Az igénylőkön/támogatott személyeken kívül csak az általuk eltartott gyermekeknek lehet tulajdonrésze az ingatlanban. A jelenlegi tulajdonviszonyok mellett - párja 50%-os tulajdoni hányad, nagymama 50%-os tulajdoni hányad - sajnos nem jogosultak a kedvezményre. Ahhoz, hogy jogosultak lehessenek a támogatásra, a tulajdonviszonyoknak a fent leírtak szerint kellene lennie. Ugyancsak feltétel, hogy a bővítendő ingatlan a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye legyen, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult, vagyis Önök a bővítendő ingatlanban kell, hogy lakjanak.

Arról, hogy a tulajdonviszonyra vonatkozó feltételek mellett milyen egyéb követelményeknek kell eleget tenni, IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben az előírások teljesülnek, mind a 4 gyermek után jogosultak lehetnének a támogatásra, mivel az Ön előző kapcsolatából született gyermekek is az Önök eltartottjai. A 4 gyermek után felvehető CSOK összegét befolyásolja a ház bővítést követő hasznos alapterülete és energetikai minősítése. Továbbá a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Számlával a költségvetésnek legalább a 70%-át kell igazolni. A konkrét támogatási összegeket a fent jelölt oldalon szintén megtalálja.

A CSOK július elsejétől lesz elérhető azoknál a hitelintézeteknél, amelyek a CSOK nyújtására vonatkozóan szerződést kötnek a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral. Arról egyelőre nincs konkrét információnk, hogy melyek lesznek ezek a hitelintézetek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Mi bővítésre szeretnénk igényelni a CSOK-ot. A kérdésem az lenne, hogy a feleségemmel mindkettőnknek külön-külön vagy ketten együtt kell rendelkeznünk az 50%-os tulajdonrésszel a bővítendő ingatlanban? Az OTP-nél azt az információt adták, hogy külön mindkettőnknek 50%-os tulajdonjog szükséges, de a törvény szövegéből nekem ez nem ennyire egyértelmű. A feleségem és köztem 5/8-3/8 arányban oszlik meg a tulajdonjog a házunk vonatkozásában. Az OTP erre azt mondja, hogy a feleségemnek 1/8-ot át kell adnia a részemre, hogy teljesüljön az 50%-os tulajdonrészt előíró jogszabályi feltétel.
Segítő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: László

Jó napot kívánok!
A fentiekben olvastam, ha valaki gyesen van és a munkahelyről ment gyesre, akkor igényelhető a "csok". Azt szeretnem kérdezni, ha esetleg úgy döntök, hogy a 2 kisgyerekemmel visszaköltözök a szüleim házába és az ő házukat bővíteném ki, hogy kényelmesen elférjünk, akkor igénybe tudom venni úgy, ha gyesen vagyok? Vagy tulajdonnal kell rendelkeznem a házból? Egyedülállóként igazolnom kell, hogy az vagyok? Ha ezek mellett megkapnám a "csok"ot és 2 gyerek után 1.300.000 Ft-ot tudnék igénybe venni a lakásra, ahhoz, hogy ennyi pénzt kifizessenek, számlával mennyit kéne igazolnom? Olvastam valahol, hogy például 2.000000 Ft-ról kell számlát adni ahhoz, hogy 1.000.000 Ft-ot kifizessenek.vagy hogy van ez, levezetné nekem? Mert nem világos ez a százalékos dolog.
Válaszát köszönöm szépen.

Tisztelt Hitelnet!
Igénybe vehető lesz-e a CSOK, ha jelenlegi házunk 100%-ban a férjem tulajdonában van, valamint nem éri el a B energiaosztályt és felújítani, bővíteni szeretnénk? Ha nem, milyen formában lenne igényelhető?
Válaszukat köszönöm!
Üdvözlettel: Szilvi

Tisztelt szakértő.
Ha a párom eladja nekem az ingatlan 50%-os hányad részét, majd házasságot kötünk, megkapható-e használt lakásvásárlásra a szocpol?
Illetve, ha bővítésre szeretnénk igényelni, mekkora helyiséggel kell bővíteni? Ha a lakást toldanánk egy épülettel, ami közvetlenül csatlakozna egymáshoz, de külön bejáratú, az megfelelő lenne?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Használt ikerházrészt szeretnénk vásárolni, osztatlan közös elrendezésben, tehát az egész 50/100-ad részét vennénk meg. Élettársakként, két kiskorú gyermekkel, hitel nélkül vennénk, és minden egyébben is megfelelünk a követelményeknek. Ebben az esetben igénybe tudjuk venni a CSOK-ot, vagy osztatlan közös esetén eleve kizárt? Az ikerház mindkét fele egy helyrajzi számon van.
Esetleg társasházzá alakítás után, igénybe vehető lenne a CSOK ugyanerre az ingatlanra?
Ha egyedülállóként igényelné valamelyikünk a CSOK-ot, kell valahogy bizonyítani az egyedülállóságot?
Köszönöm:
László

Tisztelt szakértő!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni, amely az én tulajdonom lenne. A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudjuk-e venni a 16 éves gyermekem után a csok-ot? Milyen papírok kellenek a csok igényléséhez?
Köszönöm!
Anita

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném kérdezni, meglévő házon a párom a tulajdonos, én pedig holtodiglani haszonélvező vagyok. Egy gyerekünk van és a meglévőt szeretnénk bővíteni. Igényelni tudjuk a CSOK-ot? Egy gyerekre mennyit fizet a CSOK használt lakás bővítésére?
Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel.
Sanyika

Üdvözlöm!
Két gyermekünk van. Az ingatlant szeretnénk bővíteni ahol lakunk. Férjem apukája is ezen a telken, de külön házban él. A férjem, a testvére és az apjuk a tulajdonos. Így, hogy 2 ház van a telken, milyen feltételekkel kaphatunk támogatást, illetve az alapterület a bővített alapterület méretre vonatkozik? A miénk most 40 nm, szeretnénk bőviteni 80 nm-re. Ebben az esetben a 80 nm-hez írt összeggel kell számolni?
Köszönöm!
Adrienn

Tisztelt Szakértő,
abban szeretném a segítségét kérni, hogy jelenleg édesanyám házában lakunk férjemmel és két gyerekemmel. Édesanyám a tulajdonosa a háznak. Milyen módon tudnám igénybe venni a CSOK-ot? Ha nekünk ajándékozná a házat? Férjemmel 50-50%-ban kell tulajdonosnak lennünk? És csak mi lehetünk a tulajdonosok? Vagy közösen 3-an édesanyámmal, Ő 50 %-ban, mi meg 25-25%-ban. Lakásbővítésre szeretnénk felvenni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jár-e a szocpol házbővítésre, ha a ház csak az én nevemen van? Házasok vagyunk. Van 3 gyerekünk. Jelenlegi házunk kb. 70 nm. Szeretném megkérdezni, hogy ezek mellett mekkora összegű szocpol igényelhető, ha jár?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Mi is bővíteni/felújítani szeretnénk már meglévő családi házunkat. Jelenleg a férjemnek 65% tulajdonrésze van, és a testvérének 35%-a. Nekem nincs tulajdonrészem a házban. Ebben az esetben jogosultak lehetünk a CSOK-ra? Ha nem, akkor mi a teendő, vagy jogosultak legyünk rá?
Valahol azt olvastam, hogy egyáltalán nem lehet tulajdonrésze az igénylőnek, akkor most hogy is van valójában?
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlet!
A CSOK-kal kapcsolatosan érdeklődnék:
Élettársammal 3 gyermeket nevelünk az Ő 100%-os tulajdonában lévő házban (melyen a ház vásárlásakor jelzáloghitel keletkezett). Tetőtér beépítésre szeretnénk felvenni – 3 szoba kialakítására.
Kérdésem:
1.) Felveheti-e csak az élettársam a CSOK-ot – mivel a ház is az Ő teljes tulajdonában van? (vagy 1%-os tulajdonnal kell rendelkeznem és akkor viszont a banknál is módosítani kell a szerződést – viszont azt mondták, hogy egy ilyen szerződésmódosítási idő 90 nap – és főleg mennyi plusz költség…)
2.) Sehol nem találom, hogy lenne műszaki kitétele – mikor épült a ház stb. Amit találtam az csak a komfort fokozatra és m2-re vonatkozik. Van-e valamilyen más műszaki kitétel??
3.) Hol tudom a komfortfokozatát megkérni, „minősíttetni”?
Köszönöm a válaszukat!
Üdv,
Szilvia