Milyen támogatást kaphatok?

Tisztelt Hitelnet!

Házaspár vagyunk 32 és 35 évesek, mindketten rendelkezünk munkahellyel évek óta. Családot szeretnénk alapítani hamarosan. Mindkettőnk nevén van lakás. Az egyiket szeretnénk eladni (vagy akár mindkettőt) és egy használt családi házat venni, azt felújítani, tetőteret kialakítani, korszerűsíteni.

Mire lehetünk jogosultak? Megyeszékhelyen lakunk. Ha már van esetleg előszerződés, amit már aláírtunk, az befolyásol-e valamit? Mikor lehet ezt igényelni, ha jogosultak lehetünk rá egyáltalán.

Köszönöm szépen.
Aquarius

Kedves Aquarius!

Használt lakásra egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás – félszocpol, szocpol – sajnos nem vehető igénybe. Használt lakásra – amennyiben lakóingatlan vásárlása vagy bővítése (tetőtér beépítés) volt a cél – korábban félszocpolt lehetett igénybe venni. Ezt a támogatási formát azonban 2009. július 1-től megszüntették. A közelmúltban ismét volt szó a félszocpol esetleges bevezetéséről, ám az ezzel kapcsolatos tervezet azóta sem került elfogadásra. Felújításra és korszerűsítésre korábban sem lehetett támogatást igényelni. Szocpol jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan megvételéhez kérhető.

A használt lakás kapcsán Önök állami kamattámogatású lakáshitelre lehetnek jogosultak. Míg a használt lakás vásárlás és bővítés (tetőtér beépítés) az 5 éves kamattámogatású lakáshitellel, addig a korszerűsítés 5 és 20 éves kamattámogatott lakáskölcsönnel egyaránt finanszírozható. Az egyik esetben az állam 5, a másik esetben 20 éven át biztosít támogatást a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. A kamattámogatás mértékét nem befolyásolja az eltartott gyermekek száma. Gyermektelen személyek, egyedülállók, élettársak és házastársak is igényelhetik.

Az 5 éves kamattámogatású lakáshitelnél az igénylőnek lehet másik lakástulajdona, de a 20 éves kamattámogatásúnál a korszerűsíteni kívánt lakáson kívül az igénylő nevén nem lehet másik lakóingatlan.

A kamattámogatott lakáshitelekről vásárlási hitelcél esetén IDE, bővítési cél esetén IDE, korszerűsítési hitelcél esetén IDE kattintva olvashat további részleteket.

Az aláírt előszerződés nem befolyásolja a támogatott lakáshitelre való jogosultságot.

A forint alapon elérhető támogatott lakáshitelek aktuális törlesztő részletét online Hitelkalkulátorunk segítségével ismerhetik meg. Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot is! Ehhez a honlapunkon található ajánlatkérő adatlapot kell kitölteni.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, milyen lehetőségeim vannak, ha fiam használt ingatlant szeretne venni, melynek összege 500.000 Ft. Egy gyermeke van, a jövedelme bruttó 75.500 Ft, melyből 60.000 Ft-ot kap kézhez. Élettársa 37.500 Ft-ot kap, ez a gyes és a családi pótlék.
Milyen lehetőségeik vannak?

Kedves Gabi!
500.000 Ft értékű ház nem fogadható el lakáshitel fedezeteként, így arra lakáshitel nem vehető fel. Használt lakás vásárlásához vissza nem térítendő állami támogatás, vagyis szocpol sem vehető igénybe.
Fedezet nélkül személyi kölcsönt igényelhet a fia. 60 ezer forintos fizetéssel kb. 300-350 ezer forint érhető el, ha nincs meglévő hitele.
Gyessel és a családi pótlékkal nem igényelhető személyi kölcsön.

Szép Napot!
Mi 2007-ben vettünk fel lakáshitelt (CHF) 47 nm-es használt lakásra, amit azóta is nagy nehézségek árán törlesztünk. Akkoriban született az első fiunk. Akkor nem vettünk fel a gyerekre semmilyen támogatást, szocpol meg ilyenek. Most várandós vagyok a második gyermekünkkel. Az érdekelne, hogy van-e valamilyen támogatás, amit kérhetnénk a banktól vagy bárhonnan?
Olvastam a szocpolt, de szerintem ahhoz kevés a 47 nm, a félszocpolt meg úgy olvastam, hogy nem lehet vele a tőkerészt csökkenteni. Jól gondolom ezeket? Ha aláírnánk 3. babára az változtatna valamit?
Mit lehetne esetleg még?
Köszönöm a válaszukat.

Kedves Brigitta!
A leírtak alapján sajnos nem jogosultak szocpol, félszocpol utólagos igénybevételére. Jelen esetben 3. gyermek vállalásával sem lennének jogosultak lakástámogatásra.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk lakást vásárolni, két kisgyerekkel. 30 alatti házaspár vagyunk, a nevemen 100% tulajdonú lakás van.
Van valamilyen lehetőség félszocpol, vagy szocpol támogatást igényelni?
Esetleg hasonló állami, nem vissza fizetendő lakástámogatást igényelni?
Válaszukat köszönöm!

Kedves Zoli!
Az egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatások közül jelenleg a szocpol érhető el. Ez a támogatás akkor vehető igénybe, ha a támogatott személyek újépítésű lakást vásárolnak vagy új házat építenek, használt lakás vásárlásához sajnos nem jár. Az új lakáshoz igényelhető szocpolról bővebben IDE kattintva olvashat.
Használt lakás vásárlásához állami kamattámogatású lakáshitelt igényelhetnek. Erről további részleteket ITT talál.

Üdvözlöm!
Egyedül nevelem 9 éves fiamat. Egy régi házunk van, ami elég rossz állapotban van. Korszerűsítésre, felújításra szorul. Jelenleg édesanyámnál élünk.
Részmunkaidős munkakörben dolgozom, illetve még rehabilitációs járadékos is vagyok.
Van valami esélyem támogatáshoz vagy valamilyen hitelhez?
Köszönöm válaszát!
Gabriella

Kedves Gabriella!
Korszerűsítéshez, felújításhoz egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás sajnos nem vehető igénybe.
A hitelfelvételhez legalább a 8 órás minimálbér összegét elérő kereset szükséges.

Üdvözlöm!
2000-ben vettünk fel hitelt OTP banktól + megkaptuk a 2 gyermekre járó szocpol támogatást új családi ház építésére. Azóta már a kölcsönünket kifizettük. Én elváltam az akkori férjemtől és a ház 1/1-ben az én tulajdonomba került. Azóta már új kapcsolatom van (élettárs), melyből megszületett a 3. gyermekem. Bővítenénk egy szobával a házat.
Jár-e valamilyen támogatás így Ön szerint!
Válaszát előre is köszönöm!
Mária

Kedves Mária!
Mivel a felvett építési hitelt már visszafizette, ezért a később született gyermek utáni szocpol sajnos nem érvényesíthető.
Lakóház bővítéséhez egy összegű, vissza nem térítendő támogatás jelenleg nem jár, tehát a félszocpol sem vehető igénybe.
A bővítési munkálatok finanszírozásához állami kamattámogatású bővítési hitel igényelhető, melyről bővebbet IDE kattintva tudhat meg.

A kérdésem az, hogy ketten neveljük 3 gyermekünket, egy 4 éves, egy 3 éves és egy másfél éves. Van munkahelyem több mint 6 hónapja. Munkáltatóit tudok igazolni. Nincs házam, anyósomnál lakunk. Lehet-e ezzel kezdeni valamit vagy jogosult vagyok-e a szocpolra?


12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x