Tisztelt Hitelnet!

Gondolkodóba estem a minap, hogy 2 gyermekem után bevállaljuk-e a harmadik babát is. Ha így döntünk, mihamarabb bele kell vágnunk (még ez év vége felé), mert én betöltöm a 38-ik évemet az idén, férjem pedig a 43-at. Mindenféle fórumon nézelődtem már, de még pontosan nem tiszta számomra a CSOK 3 gyermek után járó támogatási lehetőségei.

2 gyermekem már megszületett, de eddig nem tudtuk igénybe venni az otthonteremtési támogatásokat. (Első gyereknél nem volt itthon a férjem TB jogosultsága németországi munkavégzés/bejelentés miatt, én akkor már betegállományban voltam, ezért az én TB jogosultságomra nem igényelhettük meg a házunk vásárlásánál. Ezt készpénzből oldottuk meg)

Második gyermekem születése előtt már csak bővítésre vehettük volna igénybe a lehetőséget a két gyerekre, de nekünk akkor már felújítani kellett a házat. Közben ez is megoldódott. (családi segítséggel) Már csak a tető felújítása-cseréje maradt. Erre a bankban azt mondták, hogy a CSOK-ot nem vehetjük fel, ha csak nem bővítjük a házat felfelé vagy oldalra. Arra pedig nem lenne elég a 2 gyerek után járó CSOK. (tető + bővítés)

Falusi CSOK-ban is gondolkodtunk, de sajnos a mi településünk (2533 Bajót), nem szerepel a listán, mert nincsen meg a demográfiai csökkenés a településen.

Szeretném megkérdezni, hogy ha bevállalnánk a 3. gyereket, akkor milyen lehetőségeink lennének a CSOK kapcsán?

Azt olvastam, hogy ha már megvan a 3 gyermek visszamenőleg a 10 milliós hitellehetőség feltételei nem lehetségesek. Ha a 3 gyerek után vennénk fel a 10 millió forint hitelt (ez most babaváró hitel?) és mellé a 10 millió állami támogatást (CSOK-ot), akkor nem engednék el a gyerekek után a hiteltörlesztést, a hitelt. Csak előre lehet felvenni a hitelt, amíg nincs meg a minimum 3 gyermek? És ha akkor vesszük fel a hitelt, ha még nincs meg a 3. gyermek, de tervben lenne és megszületne, akkor igénybe vehetnénk a 10 milliós kölcsön elengedését a gyermek születése után?
Akkor viszont már építkeznünk kellene, nagyobb házba gondolkodva, ami telekvásárlással is járna. Kihasználható lenne rá így a lehetőség? (telekvásárlás + építkezés)

A plusz 10 milliós CSOK támogatást (ami csak a támogatás az államtól 3 gyerekre minimum), csak a 3. gyermek megszületésétől igényelhető, vagy az orvos által igazolt 12. terhességi hét követően lehetséges? Arra gondolok, hogy a telekvásárlásához és az építkezéshez mindenképpen szükséges legalább mind a kettő támogatás (10+10 millió). Szükségünk van önerőre bármelyik feltételhez?

Mégis így döntünk, autót is kell váltanunk, mert a mostani kombi típusú már nem elég nagy a 3 gyerek számára.
Hogyan működik a rendszer? Milyen lehetőségünk van, ha bevállaljuk a 3. csemetét? És, ha mégis úgy döntünk, hogy ketten maradnak a gyerekek, akkor milyen lehetőségeink lennének a továbbiakban a CSOK területén, vagy egyéb más területeken?

Válaszukat köszönöm,
Üdvözlettel,
Emese

Kedves Emese!

Jelenleg az alábbi gyermekek utáni támogatások érhetők el: babaváró kölcsön, CSOK, tartozáscsökkentő támogatás.

A babaváró kölcsön egy maximum 10 millió forint összegű szabad felhasználású hitel, amely a futamidő végéig kamatmentesen törleszthető, ha 5 éven belül legalább 1 gyermekük születik. A hitelből megvalósulhat adott esetben a telekvásárlás is. A jogosultság egyik feltétele, hogy olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 41. életévét. A jogosultsághoz egyikük részéről legalább 3 éves TB jogviszony igazolása szükséges. Erről a lehetőségről részletes leírást IDE kattintva olvashat.

A CSOK összege 3 gyermek után 10 millió forint, ha új lakást építenek vagy vásárolnak. A CSOK megelőlegező formában is igényelhető, tehát 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után. Ebben az esetben jogosultsági feltétel, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor a házaspár legalább egyik tagja 40. év alatti legyen. A magzat a 12. terhességi hét betöltése után már meglévő gyermeknek számít. Ekkor nincsen a támogatott személyek életkorára vonatkozó korlátozás. A CSOK összegét nem utalja előre a bank, az építkezés során a készültségi foknak megfelelően történik a folyósítás. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Amennyiben a támogatások együttes összege nem fedezi az építkezés bekerülési költségét, akkor önerőre van szükség. Ennek hiányában lakáshitel segítségével oldható meg a kívánt lakáscél.

A 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódóan maximum 15 millió forint összegű kamattámogatott lakáshitel igénylésére is van lehetőség.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A tartozáscsökkentő támogatás nem banknál, hanem a területileg illetékes kormányhivatalnál igényelhető. A támogatás meglévő lakáshitel csökkentésére fordítható. Akkor igényelhető, ha a család 2. vagy további gyermeke, akire tekintettel igénylik, 2019. július 1. után született és a kölcsönszerződés még a gyermek születése előtt aláírásra került. Ennek összege 3. gyermek után 4 millió forint. Erről bővebb információt ITT talál.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban a területileg illetékes kormányhivatal tud pontos tájékoztatást adni.

Ha nem szeretnének további gyermeket vállalni, de mégis felveszik a babaváró hitelt, akkor arra kell számítani, hogy az 5 év lejárata után a kamatmentesség megszűnik és az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. CSOK két gyermek után új lakásra 2,6 millió forint értékben igényelhető, melyhez a 3% kamatú lakáshitel maximum 10 millió forint összegben vehető fel.

Tartozáscsökkentő támogatásra nem lehetnek jogosultak, ha nem születik több gyermekük, illetve a nagycsaládosok gépjármű vásárlása sem támogatható 2 gyermek esetén.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Én a 2 gyerek után már kihasználtam a csokot és most lett egy harmadik. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem a házon van 2 millió forint hitel. Azt olyankor beleszámítják a tartozásba?
Előre is köszönöm a választ.