Tisztelt Hitelnet!

2 kiskorú (2 éves és 9 éves) gyermeket nevelő házaspár vagyunk. Szeretnénk igénybe venni a 2015. július 1-vel életbe lépő CSOK-ot tetőtér bővítésre/beépítésre (födém szigetelése, héjazat cseréje, lakószoba /lakószobák kialakítása…). – ennek összege 2 gyermek és 99 m2-es családi ház esetén: 1.300.000 Ft. Az alábbi ütemezés Ön szerint elfogadható lehet (a Bank egyenlőre nem tud választ adni a kérdésemre, így ismét Önhöz fordulok):

2015.07.01. CSOK igénylés: 1.300.000 Ft
2015. 08. hónap jelenlegi padlásfeljáró elbontása és új kialakítása és új lépcső a feljáróhoz kb. 200.000 Ft (önerő most)
2019. 10. hónap lakástakarék kiutalása: ebből lenne alapanyag vásárlás, munkálatok kivitelezése (1.300.000 Ft értékben)
2020. 04-06. hónap további munkálatok CSOK-ból: kivitelezés és átvétel (1.300.000 Ft) (lakhatási engedély kiadása és engedélyezés)
2020.07.01. jelzálogjog lejárta

További kérdéseim:
– statikus felmérését, tervezés költségét, sitt elszállítást, anyagokhoz tartozó fuvarköltségeket el lehet számolni önerőnek (öreg ház, meg kell nézetni elbírja-e a tető a változásokat)(ha a padlásfeljáró marad ahol van, nem kell terveztetni és ha a tető héjazatán sem változtatunk csak cseréljük (esetleg szigeteljük), akkor nem engedélykötelesek a munkálatok (így csak bejelentés kötelesek) – ha valami ettől eltérne, akkor terveztetnénk, engedélyeztetnénk – csak ha muszáj)
– szükségük van a bővítési engedélyre, ha a munkálatok nem engedélykötelesek, csak bejelentés kötelesek (mennyi lehet ennek költsége)?
– mennyi időn belül kell felhasználnom az igényelt CSOK-ot?
– mennyi időnk van kivitelezni a munkálatokra (a CSOK bejelentésétől) – elfogadják, ha ily módon menne az ütemezés?
– elegendő ez az ütemezés?
– az általam felsorolt tervezett munkálatokat el lehet számolni számlával CSOK-ra is?
– vannak elvárásaik a lépcsőfeljáróval vagy a bővítendő tetőtéri szobával kapcsolatosan (ablakok száma, anyagok amiket használhatunk vagy amiket semmiképp sem… stb.)
– hány m2-es helységet kell kialakítani a támogatáshoz a tetőtér bővítésekor (mi a minimum)?
– a tetőtér kialakításakor a padlásfeljárónak elkülönített helység kell vagy érkezhetünk egyből a kialakított szobába?

Válaszát előre is ismételten köszönöm, Renáta

Kedves Renáta!

A bővítési munkák elvégzésének határidejével kapcsolatban a vonatkozó kormányrendelet annyit tartalmaz, hogy a bővítési munkálatoknak a szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb öt éven belül vagy az ezt indokolt esetben − amennyiben építési engedélyhez kötött munkálatok esetén az építtető támogatott személy az építésügyi hatósági engedély hatálya meghosszabbítását a hitelintézet részére igazolja − legfeljebb egy évvel meghosszabbított határidőig kell elkészülni.

A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségről a támogatott személy saját nevére kiállított számlák lesznek elfogadhatók azzal a feltétellel, hogy a számlák a CSOK kérelem benyújtását követően kerültek kiállításra. Arról tehát, hogy a költségvetésbe mely tételek vehetők be, az érintett hitelintézet tud majd pontos tájékoztatást adni.

A bővítéshez kapcsolódóan nincs meghatározva sem az ablakok száma, sem a felhasználható anyagok típusa. Bővítésről akkor beszélhetünk, ha a lakóingatlan hasznos alapterülete legalább egy szobával növekszik. A szoba alapterülete legalább 8 m2.

Mivel a CSOK-kal kapcsolatban egyelőre egy - jelenleg még nem hatályos - kormányrendelet áll rendelkezésünkre, s a hitelintézetek részletes eljárási szabályzata nem ismert, ezért - mint ahogy a hitelintézetek sem - egyelőre sajnos nem tudunk választ adni további kérdéseire.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Padlásfeljáró lépcsőt cserélnek le, de a tetőtér nincs beépítve. Ez akadály?
Mosókonyhában van egy csap, nem fürdőhelyiség, de a WC közvetlenül mellette van.
Konyhában nincs ablak, de az étkező és a folyosó innen nyílik, nincs ajtó felrakva, ezt így egybe lehet venni, elfogadható?
Belső ajtókra igényelhető a csok?
Köszönöm a segítségüket.

Kérem szíves segítségét, hogy a nemzeti eszközkezelő által átvett ingatlan visszavásárlására a CSOK-ot igénybe tudom-e venni?

Tisztelt Cím!
Meglévő melléképület – aminek közös fala van a házzal, de külön udvari a bejárata -, lakótérré alakítása, egybenyitása bővítésnek minősül-e? (fűtés beszerelése, új tető, új ajzat, nyílászáró, stb.)
Köszönöm válaszát!

Üdvözletem!
Sorházban lakunk 2 kisgyermekkel, amit bővíteni szeretnénk.
Az lenne a kérdésem, hogy megkaphatjuk-e lakásbővítésre a CSOK-ot, ha megvásárolom a szomszéd lakást és egybe nyitom a mostanival? (Így a falon egy új ajtó kialakítása után a mostani 80 nm-es lakásból 120 nm-es lenne.)

Üdv!
Bővítéshez szeretnénk CSOK-ot igényelni. Nekem van még egy fél házrészem, ami kb. 25 éve került a nevemre ajándékozásként. Ez kizáró ok lehet?

Üdv!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a gyesre megadják a CSOK-ot?

Üdvözletem.
A mi „szocpol történetünk 2009-ben kezdődött. Akkor vettünk fel használt lakáskölcsönt 20 évre. Az ügyintéző szerint ha hétfőn és nem csütörtökön adjuk be a szocpol igénylést, akkor befogadják, de így már nem, magyarul 3 nap híján lecsúsztunk. Most 2015-ben már megszülettek a gyerekek, egy fiú és egy lány. A használt lakást a hitel mellett önerőből korszerűsítettük, felújítottuk, a biztosításba A+-al van jelölve. Szeretnék a tetőteret befejezni a CSOK-kal. Jelenleg új tetőszerkezet és sík ablakok kész vannak. Szigetelés, gépészet, orom falba két darab nyílászáró, összenyitás az alsó résszel, feljáró építése, stb várat magára. A kérdésem, ha a Csok által adott összeg fedezi a munkálatokat, akkor miért kell önerő? Mert számításaim szerint elég lenne rá! Vagy mindenképp plusz hitelbe kell verni magunkat, mert egyszerre ennyit nem tudok felmutatni, 50%-nál. A másik kérdés, ha ezt nem tudjuk kivitelezni 50% pénz hiány miatt, akkor kivonható a meglévő hitelemből a CSOK összege? Mivel akkor is jogosultak voltunk rá amikor felvettük. A harmadik kérdés mindeközben 2009 és 2015 között a párom 41 éves lett, én meg 39 éves lettem. Igénylésnél jelent-e problémát? A véleményem az, hogy nem szabadna a szocpol befagyasztás és az újra induló CSOK között eltelt éveket semmisnek venni! Mivel biztos jó sokan vagyunk, akik nem fértek hozzá a támogatáshoz, de a gyerekek megszülettek és mi időközben öregedtünk.
Várom megtisztelő válaszuk.
Köszönöm: Zsolt

Ki méri meg a helyiségek magasságát? Ha 181 cm beleszámít a lakóterületbe, ha 2cm aljzat betont csinálok, 179 cm lesz, már nem számít bele?
Mi a fűthető helyiség? Ha van egy kéménylyuk, az fűthető? Ha befalazom a lyukat, már nem fűthető? És ha csak egy konnektor van? Az fűthető, hiszen be lehet dugni egy olajradiátort.

Bővítés esetén CSOK igénybevételével van-e felső határ a lakóterületre vonatkozólag a teljes ingatlan nagyságára?

Üdv!
1 kiskorú gyermekem van és 8 éven belül be szeretnénk vállalni még egyet.
Érdeklődnék, hogy lakásbővítéshez – tetőtér-beépítés – jogosultak vagyunk-e CSOK támogatásra?

Üdv!
Két kiskorú gyermekünk van (11 illetve 9 évesek), szigetelésre, ablakcserére, valamint két szobából három szoba kialakítására felvehető-e a CSOK?
Milyen bankoknál érdemes érdeklődni az esetleges részletekről?

Üdvözlöm!
Felújításra is jár a csok? 2 gyerek van. Szülői házban lakunk, ahol több mint a fele tulajdon az én nevemen van.

4 kisgyermekünk van (szül.: 2005, 2006 ikrek, 2014). 3 gyermekünk után szocpolt kaptunk építkezéshez. 42 éves vagyok, feleségem 35.
Érdeklődnék, hogy lakásbővítéshez – tetőtér-beépítés – jogosultak vagyunk-e CSOK támogatásra? Ha igen, mennyire? A lakás energiabesorolása B.