Tisztelt Hitelnet!

Van 1 telkünk a tulajdoni lapon: kivett lakóház (kb. 20 m2), udvar szerepel. Építeni vagy építtetni szeretnénk rá csok 10+10 segítségével 1 családi házat, ami még belefér a beépítettségi %-ba. A családi ház félkész vagy elkészülte előtt elbontanánk ezt a kis házat, mert csak felvonulási épületnek tartanánk meg.

Van-e megoldás ezt a lehetőséget kihasználni, mert az Erste Bankot kérdeztem és náluk ez nem megy, csak kivett beépítetlen telekre. Átminősíttessük melléképületté, esetleg van másik megoldás?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Gábor

Kedves Gábor!

A 10+10 milliós támogatás igénybevételének egyik feltétele - a vonatkozó kormányrendelet értelmében -, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként kerüljön feltüntetésre az építendő ingatlan. Fontos tehát, hogy a építési engedély (egyszerű bejelentés) lakóház építésére szóljon. Emellett a kedvezménnyel nem csak beépítetlen telken történhet az építkezés. A tulajdoni lapon a "beépítetlen terület", a „kivett beépítetlen terület” mellett a „lakóház, udvar” vagy a „kivett lakóház, udvar” megnevezés is elfogadható CSOK-os építkezés esetén. Így az ingatlan melléképületté nyilvánítását nem javasoljuk.

A CSOK rendelet 2016. szeptember 16.-tól hatályos módosítása óta az osztatlan közös tulajdonon megvalósuló lakásépítés újra finanszírozható úgynevezett használati megállapodással is, tehát az sem szükséges, hogy a támogatás igénybevételével épített lakóházat külön helyrajzi számra kiemeljék.

A 10+10 milliós támogatással épülő ingatlannak az alábbi feltételeknek kell eleget tennie:
- 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel kell rendelkeznie,
- közműves villamos energia szolgáltatással kell rendelkeznie,
- egyedi fűtési móddal kell rendelkeznie,
- közműves szennyvíz-elvezetéssel kell rendelkeznie, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvíz-elvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
- közműves ivóvíz-szolgáltatással kell rendelkeznie, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Javasoljuk, hogy személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz töltse ki online adatlapunkat vagy keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink díjmentesen vállalják a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése