Tisztelt Cím,

A kérdésem a következő lenne:

Lakásvásárlás előtt állunk és találtunk egy számunkra megfelelő használt lakást. Szeretnénk felvenni a CSOK-ot plusz a kamattámogatott hitelt. A meglévő gyermekünk mellé még 2 testvért szeretnék.

A verzió:
Lehetséges-e, hogy most csak 2 gyermekre (1 már meglévő és 1 jövőbeli kistestvér) igényeljük a támogatást és amennyiben érkezik a 3. testvér, akkor kibővítjük a CSOK-ot, amennyiben egy nagyobb új ingatlanba tervezünk költözni?

B verzió:
Megkötjük a CSOK-ot 3 gyermekre és igénybe vesszük a használt lakás vásárláshoz a maximális támogatást, majd a jövőben, ha nagyobb új lakásba tervezünk költözni, átvisszük a CSOK-ot az új lakásra.
Ebben az esetben igényelhető-e a különbözet az új és a használt lakás között? Tehát a (10.000.000 – 2.600.000) 7.400.000 Ft.

Válaszát előre is köszönöm,
Balázs

Kedves Balázs!

A verzió
Amennyiben érkezik a 3. testvér, akkor arra is lenne lehetőség, hogy utána 400.000 Ft összegű utólagos támogatást vegyenek igénybe. Az utóbb született gyermek utáni támogatás a felvett lakáscélú hitel előtörlesztésére fordítható. Erről bővebb információ IDE kattintva olvasható.

Ha 3. gyermek születése után nagyobb új ingatlanba költöznének, akkor a használt lakásra 2 gyermek után kapott 1.430.000 Ft CSOK-ot tovább tudnák vinni és CSOK különbözet tudnának igényelni, melynek összege 8.570.000 Ft. (Ha utólagos CSOK-ot is igénybe vennének előtte, akkor annak összegével is csökkenteni kellene a 10 milliós CSOK-ot.) A kamattámogatott lakáshitel azonban csak olyan ingatlanra vihető tovább, ami már saját tulajdonban van. Ennek továbbvitele tehát problémát jelenthet a későbbiekben.

B verzió
Ebben az esetben a 3 gyermek után kapott támogatás (2.200.000 Ft) és a 10 milliós CSOK különbözete lenne igényelhető 7.800.000 Ft összegben.

Megoldást jelenthet mindkét esetben a CSOK önkéntes visszafizetése, majd a támogatások teljes összegének igénylése az új lakáscél esetén. Kamattámogatott lakáshitel igénybevételére azonban egy alkalommal van lehetőség. Ha most igénybe veszik a CSOK hitelt és egy esetleges lakáseladás esetén visszafizetik azt, nem lesz lehetőség az újbóli igénylésre.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése