Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy a férjem jövőre tölti be a 40. évet és jövőre születik meg a 3 gyerekünk. A szocpolt igényelhetjük utána is?
Kell bejelentett állás a támogatás igénylésre vagy elég, ha tb biztosításod van?
Mennyire kell, hogy legyen a ház készültsége (építés esetén), hogy tudjuk igényelni?

Előre is köszönöm!
Üdv: Judit

Kedves Judit!

A meglévő gyermekek mellett a támogatás a még meg nem született gyermek után is igényelhető. Ennek feltétele, hogy a megelőlegező szocpolt igénylő személyek házastársi kapcsolatban éljenek és egyikük életkora se legyen több 40 évnél a szocpolkérelem benyújtásakor. Így elvileg már a gyermek megszületése előtt megkaphatják az utána járó összeget is. A 3 gyermek utáni szocpolkérelem benyújtására a használatbavételi engedély megszerzéséig van lehetőség. Miután megkapták a használatbavételi engedélyt, a támogatás nem kérhető. 3 gyermek után igényelt szocpol esetén a jogosultság feltétele, hogy az építendő új ház hasznos alapterülete elérje legalább a 70 négyzetmétert.

A gyermekek számától, a ház hasznos alapterületétől és az épület energetikai minősítési osztályától függő támogatás összegéről IDE kattintva tájékozódhat!

Az OEP-nek a 180 napos biztosítási jogviszonyt az alábbi kormányrendeletnek megfelelően kell igazolni: a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel.

A szocpolkérelem már a jogerős építési engedély, tervdokumentáció, műszaki leírás, költségvetés megléte esetén benyújtható. A támogatás első része azonban csak akkor kerül folyósításra, ha a saját erő már beépítésre került, vagyis elérték a műszaki szakértő által megállapított, folyósításhoz szükséges készültségi fokot. A szocpolt a hitelintézet több részletben folyósítja, mindig készültségi foknak megfelelően.

Feltételként előírja a kormányrendelet, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés - ahol az ÁFA nélkül, az ingatlan teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladhatja meg a 300.000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású épület esetén a 350.000 Ft-ot - 70%-át számlával kell igazolni. A számláknak a támogatott személy saját nevére kell szólnia, melyeket legkésőbb a támogatás utolsó részfolyósításáig be kell nyújtani.

Amennyiben az építkezéshez kölcsönt nem kívánnak igénybe venni, szocpolkérelmükkel a hitelintézetekhez fordulhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
2 éve kaptam egy házat ajándékozás jogcímen, de még nincs a nevemre bejegyezve. Szeretnénk a szocpolt igénybe venni élettársammal. 2 gyereket nevelünk. 28 évesek vagyunk. 3 hónapja dolgozom és az lenne a kérdésem, hogy ebben a stádiumban mik a teendőink? Ha a 6 hónapos munkaviszony megvan, akkor intézkedhetünk vagy már rég kellett volna tennünk valamit? Ha összejönne a támogatás (szocpol) és ha önerőm nincs, így mit tudok tenni? Illetve a házat át kell íratnom? Új házat szeretnénk építeni.
Válaszukat előre is köszönöm.