Tisztelt Hitelnet Szakértő!

Házaspárként 3 gyermekünk van. Van egy házunk, amit 2008-ban építettünk. Szeretnénk a CsOK-ot igénybe venni, a következőképpen, ha lehetséges:
Házunk mögé, közös lépcsőházzal egy új házat építenénk, kb. 100 nm lenne. Így ha jól tudom, kétlakásos társasházzá kell nyilvánítani és a Csok igényléssel együtt az alapító okiratot is be kell nyújtani. A "régi" házat megtartanánk olyan céllal, hogy esetlegesen betegeskedő nagyszülőket a későbbiek folyamán ideköltöztetünk.

Úgy tudom, hogy ilyenkor mind az ötünk lakcíme az új házban kell, hogy legyen, de attól függetlenül a régit is használhatjuk? (például ideiglenes lakcímmel?)

Ha ez az új ház építése így működne, akkor lenne még pár kérdésem:
– Milyen helyiségeknek kell lenni a Csokos finanszírozott házban? Kötelezően van megadva kikötés? Garázs beleszámít a hasznos alapterületbe?
– Lehet a két lakásnak közös kazánhelyisége (külön almérőkkel természetesen)?
– Kell valamennyi önerő ahhoz, illetve valamilyen készültségi szint, hogy a Csok első részletét folyósítsák?
– Csok igénylésétől, mennyi idő míg használatbavételi engedély kell?

Köszönöm.
Üdv: Dia

Kedves Dia!

A támogatott személyeknek, valamint azon gyermekeknek, akikre tekintettel a támogatást igénybe veszik, a célingatlanban lakóhelyet kell létesíteniük és életvitelszerűen ott lakniuk. A lakcímkártyán állandó lakcímként kell szerepelnie az adott ingatlannak, ideiglenes lakcím bejelentése nem fogadható el.

A helyiségekkel kapcsolatban a vonatkozó kormányrendelet csak azt rögzíti, hogy a lakás rendelkezzen legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel. A 3 gyermekes CSOK igénylésekor a minimális hasznos alapterületnek lakás esetén legalább a 60 négyzetmétert, egylakásos lakóépület esetén a 90 négyzetmétert el kell érnie. A garázs nem számítható bele a hasznos alapterületbe.

Elsőként költségvetést kellene készíteni az új lakás bekerülési költségéről, majd ennek ismeretében határozható meg, hogy mennyi önerőre van szükség. A CSOK és a kölcsön folyósítása készültségi fokkal arányosan, utólag történik, a saját erő beépítését követően.

A használatbavételi engedélyt a támogatási szerződésben meghatározott határidőn, de legfeljebb az építés megkezdésétől számított öt éven belül – vagy ha építési engedélyhez kötött munkálatok esetén az építtető támogatott személy az építésügyi hatósági engedély hatálya meghosszabbítását a hitelintézet részére igazolja, az építési engedély meghosszabbított hatályának lejártáig – kell bemutatni.

Azt, hogy elfogadható-e a közös kazánhelyiség külön almérőkkel vagy sem, az érintett hitelintézettel lenne célszerű egyeztetni, mint ahogy azt is, hogy a meglévő ház mögé történő lakásépítés milyen feltételekkel valósulhat meg. Ebben a kérdésben készséggel állnak rendelkezésükre Szakértőink is, továbbá díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is! Irodáink elérhetőségét ITT találja.

Szakértőink

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése