Mint ismeretes a CSOK használt lakás esetén vásárláshoz, lakáscseréhez és bővítéshez igényelhető. Az igénylés általános feltételein túl számos gyakorlati kérdés merül fel a használt lakáshoz kapcsoló CSOK igényléssel kapcsolatban: vajon tanya vásárlásához igényelhető-e a kedvezmény, milyen fokú közművesítettséggel kell rendelkeznie az ingatlannak, stb. Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi összefoglaló.

Tanyára igényelhető a CSOK?

A CSOK rendelet értelmében használt lakás esetében a kedvezmény lakásvásárláshoz, lakáscseréhez és lakásbővítéshez igényelhető. Lakásnak az az ingatlan minősül a hozzá tartozó földrészlettel együtt, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként tartanak nyilván. Ebből következően a tulajdoni lapon tanyaként, zártkertként, gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására nincs lehetőség.

Lakáscsere fogalma: csereszerződéssel vásárolt lakás, ha egyidejűleg két adásvétel történik, melynek során az egyik lakás eladója a másik lakás vevőjévé válik, és ugyanez történik a másik lakás tekintetében is.

Milyen követelményeknek kell eleget tennie a CSOK-kal finanszírozott lakásnak?

Azon túl, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van feltüntetve, az alábbiakkal kell rendelkeznie:

  • 12 m2-nél nagyobb alapterületű szobával és főzőhelyiséggel – főzőhelyiség hiányában további legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia-szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel – ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik,
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással – ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

FONTOS!

A fűtés szempontjából a központi fűtéssel vagy távfűtéssel rendelkező lakóingatlanok is megfelelőek.

Milyen további feltételeket ír elő a CSOK rendelet a lakásra vonatkozóan?

  • A vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Az adásvételi szerződésben szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
  • A hasznos alapterületnek el kell érnie:

1 gyermek esetén a 40 m2-t,

2 gyermek esetén az 50 m2-t,

3 gyermek esetén a 60 m2-t,

4 vagy több gyermek esetén a 70 m2-t.

Hasznos alapterület: a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyben a belmagasság legalább 1,90 méter: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konya, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiség alapterületét.

  • A lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Hogyan kell igazolni, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas?

A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot a hitelintézetek helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálják. Az alkalmasságot az értékbecslési szakvéleményben rögzítik. Ha azonban a helyszíni szemle alapján a lakás nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.

FONTOS!

Amennyiben a CSOK-kal finanszírozni kívánt lakást a vevő szeretné felújítani, s az eladó hozzájárulásával a felújítást a kérelem hitelintézethez történő benyújtását követően, de még a tulajdonba kerülés előtt megkezdi, ügyelni kell arra, hogy az értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. A lakásnak ekkor is rendelkeznie kell például ivóvízellátással, egyedi fűtési móddal, stb. Ha a felújítási munkálatok miatt éppen a helyszíni szemle időpontjában – átmenetileg ugyan, de – nincs ivóvíz, akkor a lakás nem felel meg a CSOK követelményeknek. Ebből következően tehát a felújítást a helyszíni szemle előtt nem javasolt elkezdeni.Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
325 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kiszemeltünk egy ingatlant, amit szeretnénk CSOK + Hitel-lel megvásárolni. Az ingatlanban közmű szolgáltatás tekintetében csak a szennyvíz nincs bekötve (víz, villany, gáz be van kötve). Jelenleg zárt szennyvíztároló van a területen. Páromnak van 2 gyermeke, melyből 1 közös (25 év alattiak).
Kérdésem az lenne, hogy megvásárolható CSOK + Hitellel az ingatlan, vagy a Hitelintézettel egyezkedni kell, hogy a jelenlegi tulajdonos köttesse rá a szennyvíz-hálózatra – amit gondolom nekem kell finanszírozni?
Köszönöm.

Kedves Zsolt!
Közműves szennyvízhálózat abban az esetben nem feltétele a CSOK jogosultságnak, ha az adott településen vagy településrészen nincs közműves szennyvízhálózat. Amennyiben van, úgy igen, rá kell köttetni még a támogatási kérelem benyújtása előtt. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Jó napot!
CSOK-kal szeretnénk használt ingatlant venni, ahol ideiglenesen konyhát kell kialakítani, hogy megfeleljünk a feltételeknek. Konyhapult, mosogató + csap vízvélvételi lehetőséggel kialakítása nem probléma.
Viszont az lenne a kérdésem, hogy egy sima, egyszerű, pár ezer forintos villanyrezsó megfelel-e a CSOK feltételeinek, mint főzési lehetőség?
Köszönettel.

Kedves Sanyika!
Igen, a villanyrezsó is megfelel főzési lehetőségként. A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Jó napot kívánok!
A CSOK-kal megvásárolni kívánt ingatlanban jelenleg nincs meleg víz, egy gázmelegítős rendszer van a fürdőben, de 4 éve nem lakják az ingatlant, így leszerelték a gáz órát is (A fűtést vegyes tüzeléses kazán biztosítja.)
Az lenne a kérdésem, hogy ebben a formában CSOK szempontból alkalmas az ingatlan?

Kedves Zsuzsanna!
Információink szerint az ingatlan így nem fog megfelelni a lakhatási feltételeknek, hogy leszerelték a gázórát. Javasoljuk, hogy szereljék vissza az értékelős előtt a gázórát.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Kedves Ügyintéző!
Falusi csoknál hány szobásnak kell lennie az ingatlannak? Mindenképp kell a 3 szoba?

Kedves Vivien!
Nem feltétel a 3 szoba. Amivel mindenképpen rendelkezni kell, az egy legalább 12 m2 hasznos alapterületű szoba. Ezen túlmenően gyermekszámtól függően el kell érni az ingatlannak egy bizonyos hasznos alapterületet. Erről és a további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
Használt ingatlanra szeretnénk Csokot felvenni. A felújítást a tulajok megkezdték. Minden feltételnek megfelel az ingatlan (új ablakok, víz, villany, gáz), azonban a 2 szoba nincs leparkettázva. Emiatt elutasították a kérelmet.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban nem jár a csok, ha a szobákba még nincs lerakva a parketta? A fürdő, konyha, előszoba le van burkolva.

Kedves Andrea!
Információink szerint szükséges a szobák is burkolva legyenek. Amennyiben ezt a feltételt tudják teljesíteni, működhet a CSOK igénylés.

Tisztelt cím!
Megvan a kiszemelt használt házunk, amit csok bevonásával szeretnénk megvásárolni. Az ingatlanos szerint csokra alkalmas, de az előzetes szakértő vizsgálat után azt állította, hogy nem alkalmas csokra, mert gáz tüzelésű kazán külön a melléképületben van. És az csak külső bejáratú. Nem nyílik egybe a főépülettel.

Kedves Tibor!
Ha a térképmásolaton a melléképület (ugyanazon a helyrajzi számon) fel van tüntetve, ahol a kazán van, minden egyéb feltétel teljesítése mellett a CSOK igényelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Jó napot kívánok!
Árulom megörökölt családi házamat. A Csok feltételeinek egy szempontból nem felel meg. Nincs állandó meleg víz. A fürdőszobában fa fűtéses bojler található. A konyhában hideg víz vehető.
Az a kérdésem, hogy konyhai bojler bekötése után megfelel-e az ingatlan a CSOK feltételének?
Előre is köszönöm válaszukat!

Kedves Asszonyom!
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőink pontos tájékoztatást tudnak adni Önnek arról, hogy az ingatlanra igénybe vehető-e a CSOK.

Jó napot kívánok!
Ha a tulajdoni lapon kivett lakóház, vendéglő szerepel az ingatlan megnevezésénél, ami egyéb jellemzőiben egyébként megfelelne a csok követelményeinek, igénybe vehető-e a csok?
Köszönöm előre is válaszukat!

Kedves Enikő!
A vendéglő megnevezés kizárja a CSOK jogosultságot.

Szép estét!
A feleségemmel házvásárlás előtt állunk és azt szeretnénk tisztán látni a CSOK-kal kapcsolatosan, hogy igénybe tudjuk venni úgy, hogy az ingatlan (használt lakás), amit kinéztünk, annak a belmagassága 220-230 magas. Több helyről hallottunk már sok mindent, hogy 250-nek kell lenni, ezért inkább megkérdezném, ne hogy az legyen, amikor kijön az értékbecslő, akkor derüljön ki, hogy mégse tudjuk igénybe venni és így megvenni sem. Addig nagyon foglalót se szeretnénk letenni.
Előre köszönjük segítő válaszukat!

Kedves Gergő!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén nem feltétel a 2,5 méter belmagasság. Bővebb információért kérjük, kattintson IDE.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő. Örököltünk egy kis családi házat. Falun. Egy gyermeket nevelünk.
Az iránt érdeklődnénk, hogy falusi csok keretein belül alkalmasak vagyunk-e a 600 ezer forintos támogatásra? Az ingatlan 30 m2-es, egy szoba konyha. Ivóvíz, áram, bevezetve. Önerővel szeretnénk egy fürdőszobát kialakítani és ehhez jól jönne a csok támogatás.
De mivel az ingatlan hasznos alapterülete nem éri el az előírt 40 m2 (egy gyermek esetén) így, nem tudjuk hogy egyáltalán érdemes-e próbálkozunk?
Talán, ha a csok segítségével hozzáépítünk legalább 10 m2-t? Lehetséges ezt így igényelni vagy halott ügy?
Segítségüket előre is köszönöm.

Kedves Jónás!
Amennyiben vállalnák, hogy a szoba hozzáépítését követően a lakóingatlan hasznos alapterülete eléri a 40 m2-t és a további falusi CSOK feltételek is teljesülnek, úgy igényelhető lenne a korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó falusi CSOK, melynek összege 1 gyermek után 300.000 Ft. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

1 4 5 6