Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy harmadik gyermekünk után jogosultak vagyunk-e utólagos szocpolra. A meglévő ingatlanunknál fennálló hitelszerződés kötésekor (2009 május) megelőlegező kölcsönt kaptunk 2 gyermekre, gyermekeink azóta már megszülettek. 2013 nyarán született még egy gyermekünk, akire - ha jól olvastam és értelmeztem az Önök korábbi bejegyzését - jogosultak lehetünk utólagosan is a szerződéskötéskor érvényben levő feltételek alapján szocpolra.

Milyen feltételek vannak, hogy ezt igényelni tudjuk?
Számít ez esetben is a lakás négyzetmétere?
Milyen összegről lehet ez esetben szó?

Előre is köszönöm válaszukat!
Köszönettel:
Ági

Kedves Ági!

A leírtak alapján benyújtható az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelem. A jogosultság megállapításában a hitelnyújtó bank illetékes. Tehát azt, hogy jogosultak vagy sem, a szerződéskötéskor fennálló feltételek alapján fogja vizsgálni a hitelintézet. Alapfeltétel, hogy a vásárláshoz kapott hitelük jelenleg is fennálljon, mert csak az arra felvett lakáshitelből írható jóvá az utólagos támogatás.

További feltétel a méltányolható lakásigénynek való megfelelés. A méltányolható lakásigény az együttköltözők számához viszonyítva határozza meg a minimális és maximális szobaszámokat. 5 együttköltöző (3 gyermek) esetén legalább 2,5 szobának kell lenni. (A lakószoba hasznos alapterülete meghaladja a 12 m2-t. Ha nem haladja meg a 12 m2-t, akkor csak félszobának számít.) A maximális szobaszám 5 együttköltöző esetén: 5. A lakás négyzetmétere nem meghatározó ez esetben. (A lakás négyzetméterének a jelenleg érvényben lévő lakásépítési támogatás igénylésekor van döntő szerepe, jelenleg ugyanis nem a szobaszámok, hanem a lakás hasznos alapterülete alapján kerül meghatározásra a méltányolhatóság.)

Az utólagos szocpol összege megegyezik a szerződéskötéskor érvényes támogatási összeggel. Ez 2009-ben a 3. gyermek után 1.400.000 Ft volt, így jogosultság esetén ekkora összegű támogatást írnak jóvá Önöknek a fennálló hiteltartozásból.

Fentiek alapján javasoljuk, hogy az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság megállapítása érdekében keressék fel azt a bankfiókot, mely a lakásvásárlási hitelt nyújtotta.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék. 2003-ban akkori feleségemmel hitelt vettünk fel lakásvásárlásra. Megkaptuk a szocpolt, az akkor született gyermekünk után. Azóta is megvan a hitel, de időközben született élettársamtól 2 gyermek. Ő rájuk felvehetem-e a szocpolt?
Köszönöm válaszát!

Jó Napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy lányomék 2008. évben deviza alapú kölcsönt vettek fel új lakás vásárlására az Erste banktól. Megelőlegezett szocpolt igényeltek 2 gyermekre, melyet meg is kaptak. Az egyik gyermek 2010-ben született, majd 2012. év elején élve a törvény adta lehetőséggel, a deviza alapú kölcsönüket ugyanannál a banknál felvett forint alapú lakáshitellel kiváltották. Ezt követően 2013. évben iker babák születtek.
Kérdésem az lenne, hogy a 3. gyermekre jár-e az utólagos szocpol?
Köszönettel várom válaszát!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy jár-e nekünk CSOK, ha még soha nem vettünk igénybe szocpolt, de van 3 gyermekünk és 2014-ben vásároltunk egy házat hitelből, amelyet most újítunk fel. Ez az első közös lakásunk.
Köszönettel várom válaszát: Ferenc

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha én már a férjemmel 2006-ban szocpolra vetem 1 házat, de azóta elváltunk 2 hónapja, de időközbe született még 4 gyerek, hogy valamilyen formában fel tudom még venni a szocpolt vagy valami lehetőség van-e ?
Válaszukat várom.
Üdv: Orsolya

Tisztelt Cím,
2008 novemberében vettem fel egy jelzálog alapú ingatlanhitelt újépítésű 60,7 nm-es lakásra. Akkor még egyedülállóként 1/1 tulajdoni hányadban vettem a lakást. Ez a hitelem azóta is megvan. Mindig fizettem időben.
Azóta megnősültem és feleségemmel ikerbabákat várunk, akik hamarosan megérkeznek.
Van-e lehetőség utólag a szocpolt felvenni, vagy FOT-támogatást?
Sokféle véleményt olvastam már a neten, úgyhogy nem tudok eligazodni. Olyat is hallottam már, hogy csak akkor lehetne, ha úgy vettem volna fel a hitelt, hogy vállalom, hogy lesz gyerekem.
Köszönettel:
Gábor

2006-ban vásároltam lakást. 2 gyermek szocpolját igénybe vettem + hitelt. A hitelt nem tudtam törleszteni. Ma az eszközkezelő programban vagyok és bérlő vagyok. Azóta van +2 gyermekem. Azokra jár-e valami szocpol kedvezmény és lehet-e szocpolt igénybe venni, ha munkanélkülin vagyok?
A válaszát előre is köszönöm.

2006-ban vásároltunk egy ingatlant hitellel és szocpollal. 3 gyerekünk volt, de utána született a 4. és bővítettük, tetőtér beépítés volt. Én azt szeretném megkérdezni, hogy a 4. gyerek után mi nem tudjuk igénybe venni? Mi kell hozzá?

T.Hölgyem/Uram!
Mi a férjemmel 2008 december 22-én vásároltunk egy 78 nm-es kis házat hitelből megelőlegezett szocpollal 2 gyerekre. A 2 gyermek meg is született, de időközben lett még egy babánk! Bementünk a kölcsönt folyósító bankunkhoz, hogy a 3. gyermek is után szeretnénk igényelni és azt a választ kaptuk, hogy ők már nem foglalkoznak szocpol igényléssel. Kérdésem, hogy kihez fordulhatok az igénylésemmel?
Előre is köszönöm.

2009 májusában új építésű ingatlant vásároltam részben önerőből, részben forint alapú hitelből (a hitel csak az én nevemen van). Ezt követően élettársi kapcsolatból 2010-ben megszülettek gyermekeink (ikrek). Párommal azóta sem házasodtunk össze.
Jelenleg még fennáll a hiteltartozás.
Kérdésünk, hogy jogosultak lehetünk-e az utólagos szocpolra. (jelenleg én 30 éves vagyok, a párom 39) Amennyiben igen, milyen összegre számíthatnánk?
Válaszát előre is köszönjük.

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Új lakást építettünk, 2009-ben kezdtük. Építési engedélyt 2008. november 20-án kaptuk meg. Már bent lakunk a házban és használatba vételi engedélyt is megkaptuk 2013-ban! Szocpolt nem igényeltünk! Született azóta 2 gyermekünk. Igényelhetjük utánuk most a szocpolt?
Válaszukat köszönöm.
Éva

Kérhetem-e a bankomtól, ha gyerek születik a szocpol jóváírását később? Benne kell-e lenni a szerződésben, hogy igénybe venném gyermek születése esetén?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Hitelnet!
2002-ben már igénybe vettük a szocpolt 3 gyermekre, de tavaly májusban születtek ikreink. Jogosult vagyok-e a szocpolra a kettő után, ha a jelzáloghitelt nem együtt vettük fel a szocpollal, hanem rá három évre vettünk fel jelzáloghitelt? Előtörleszteni szeretnénk a már meglevő hitelünket.
Üdvözlettel: B. Csabáné

2006 februárjában az ERSTE Banktól igényeltünk lakáshitelt, melyre már a két meglévő gyermekünkre fel tudtuk venni a szocpolt. Utána megszületett harmadik gyermekünk, akire még nem igényeltük a támogatást. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e erre lehetőség még? És ha igen, hol és hogyan intézkedhetnék? A hitelt 2021-ig kell törlesztenünk. A férjem jelenleg 41 éves, én magam 39.
Tisztelettel: Ildikó

Üdvözlöm kedves hölgyem/uram!
A tiszteletteljes kérdésünk az volna, kaphatunk-e szocpolt a következő feltételek mellett:
Fiatal házasok vagyunk, mindketten 35 év alattiak. Most vásároltunk egy használt házat, mely 200 m2-es és 5,5 millió Ft-ba került. Még nincsenek gyermekeink, de szeretnénk. Nos? Utólag is felvehető a szocpol? Vagy nekünk nem is jár? Ha mégis jár(na), akkor hol lehet érdeklődni felőle?
A választ előre is köszönjük.
Tisztelettel és üdvözlettel: László és felesége