Tisztelt Hitelnet!

A szocpollal kapcsolatban lennének kérdéseim, hogy milyen feltételek szükségesek hozzá.

A feleségemmel van egy közös gyermekünk, és mivel nevelőszülők vagyunk, így kettő nevelt gyermek van nálunk, és még tervezünk egy saját gyermeket. Így mekkora összeget adnak? Hol lehet ezt pontosan igényelni?

Olvastam, hogy az egyik fő feltétele az, hogy fél éven keresztül vonják a tb-t és a nyugdíjat. Nekem speciel van egy egy órás, hivatalos takarítói munkám, ami után vonják ezeket a járulékokat. Ez is megfelel hozzá?

És az utolsó kérdésem az lenne, hogy a szocpolt mennyi idő alatt szokták folyósítani? Mi használt lakást szeretnénk venni, de ugye nekik nem mondhatom azt, hogy várjanak x hónapig, mert még nem folyósították az összeget.

Várom tisztelt válaszukat.
Üdvözlettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

A vonatkozó kormányrendelet - mely a használt lakás vásárlása esetén is elérhető szocpol, egész pontosan Családok otthonteremtési kedvezménye nyújtását szabályozza - 2015. július elsején válik hatályossá. Ezt követően lesz benyújtható a szocpolkérelem azokhoz a hitelintézetekhez, amelyek a támogatás nyújtására vonatkozó szerződést a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral megkötik.

A kormányrendelet kimondja, hogy szocpol 2015. július 1. után igényelhető:
- a 24. terhességi hetet betöltött magzat vagy ikermagzat után
- az után a gyermek után, aki az igénylő eltartottja és
a) a 16. életévét még nem töltötte be,
b) a 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el, vagy
c) a 16. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

További feltétel, hogy a gyermek az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott és vele együtt beköltöző
- vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke, vagy
- gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együtt élő és általa eltartott gyermeke, s az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a családok otthonteremtési kedvezményét visszafizeti,
- 40. év alatti házaspároknak van lehetőségük - a meglévő gyermekei számától függetlenül - legfeljebb két születendő gyermek vállalására is.

A támogatási összegről - fentiek figyelembevételével - IDE kattintva tájékozódhatnak. A jogosultság további feltételeit is megtalálja oldalunkon. Többek között azt, hogy legalább az igénylők egyikének minimum 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Arról, hogy az Ön bejelentett munkaviszonya alapján az OEP ezt az igazolást ki tudja-e állítani, a területileg illetékes Egészségbiztosítási Pénztárat kellene megkérdeznie.

A szocpol folyósítása a hiánytalan szocpolkérelem benyújtásától számítva körülbelül 1 hónap. Használt lakás esetén azonban - mint, ahogy fent is írtuk - csak július 1. után lesz lehetőség a kérelem benyújtására.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Hitelintézeti hitel + CSOK igénylésénél a hitelt nem a CSOK-ot adó hitelintézet adja. A CSOK bírálatánál fedezethiány miatt (fedezet: célingatlan + pótfedezet, fedezethiány oka: hitelt folyósító hitelintézet egyetemlegesen terhel a két ingatlanra) hiánypótlást vagy elutasítást adhat a CSOK-ot bíráló hitelintézet? Hiánypótlás esetén mennyi idő áll rendelkezésemre a hiány pótlására? Elegendőnek kell-e lennie egy igazolásnak a követő bejegyzésről a hitelt folyósító hitelintézettől?

Üdv!
Érdeklődnék, hogy mi 2015.07.02.-án adjuk be a kérelmet, akkor mikor tudjuk meg, hogy sikerült vagy nem? Mennyi idő ez a bírálat?
Válaszát várom minél hamarabb.
Előre is köszönöm.

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne, milyen dokumentumokat kell új ház építése esetén benyújtani a banknál igényléskor?

Tisztelt Hitelnet!
Az után érdeklődöm, hogy új családi ház építésnél a CSOK igénylése ugye nincs hitelhez kötve? Mi vettünk fel szabad felhasználású hitelt, amiből el kezdtünk építkezni pár hete. Házasok vagyunk és bevállalnánk egy gyereket. Mikortól lehet a kérelmet beadni? Nyilván használatbavételi engedélyünk nem egy hónap múlva lesz a házon, tehát akkor jogosultak vagyunk az igénylésre? Persze a többi feltétel mellett.
Köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy tavaly vásároltunk a férjemmel egy ingatlant (amin hitelünk is van) és most átalakítást szeretnénk végezni és a kertet szeretnénk megcsináltatni. Augusztusra várjuk a kisbabánkat és így igényelhetünk mi is CSOK-ot? Július 1-től lehet majd megigényelni az önkormányzatnál? Milyen iratokat kell összeszedni az igényléshez?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ilona

Tisztelt Hitelnet!
Az új támogatási formával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy elő van-e az írva, hogy mindkét félnek (házastársnak vagy élettársnak) valamekkora tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a vásárolandó vagy építendő lakóingatlanban? Ha elő van írva, akkor meg van-e határozva, hogy minimum vagy maximum hány %-ot kell elérnie a tulajdoni hányadnak. Számunkra ez a későbbi illeték miatt lényeges.
Várom megtisztelő válaszukat!
Köszönettel:
Koma

Tisztelt szakértő!
Használt lakásra vennék igénybe az új szocpolt, de már most tavasszal kötnénk a lakásvételi szerződést (július 1-ét megelőző 120 napon belül a törvény szerint). Kérdésem, hogy még az újabb lakás vásárlását megelőzően, vagy csak a szocpol kérelmet megelőzően (július 1. előtt) kell eladnunk a korábbi meglévő lakástulajdonunkat – hogy megfeleljünk a feltéteknek (mármint annak, hogy nincs más lakástulajdonunk).
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a szüleimtől örököltem a házat, ami csak az én nevemen van. Valamikor szocpolra épült kb. 20 éve. Nekem van 1 gyerekem, de a párommal szeretnénk még egyet, így kettőre szeretném igényelni a szocpolt. Mi a feltétel ahhoz, hogy igénybe tudjam venni és mikor vehetem igénybe?
Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogyha férjemnek van lakástulajdona, az kizár minket a CSOK-ból?

Tisztelt szakértő!
Férjem nevén két (több mint 2 éve) örökölt lakóingatlan van: egyik 1/18, másik 1/6 arányban, mindkét ingatlant másik tulajdonos lakja. Ezen kívül van a nevén egy (nem örökölt) külterületi (zártkerti) telek harmada (faházzal). Ugye ezek nem kizáró körülmények CSOK igénybevételénél?
Köszönöm:
B.

Mit jelentenek az alábbiak: Alapösszeg, A energiamin., A+ energiamin., Alacsony fogy.? Ezekben a "kategóriákban" lévő használt lakás vásárlása esetén, mik a feltételek? Mi a feltétele annak, hogy az Alapösszeget kapja meg az ember? Ugyanígy a többinek is? Milyennek kell lennie a lakásnak? Én egy olyan tájékoztatást szeretnék kérni, amiben szerepelnek ezek jelentései, és, hogy mi szükséges ahhoz, hogy bármelyik "kategóriába" is belesorolható legyen az a ház, amit szeretnénk vásárolni.
Remélem elég érthetően tudtam fogalmazni.
Előre is köszönöm a tájékoztatást és várom válaszukat!
Tisztelettel: Kitti

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a 2015.-től egy gyermekre is igényelhető CSOK-ot fel lehet-e használni üdülőövezetben elhelyezkedő használt lakás vásárlására úgy, hogy a család mindhárom tagjának állandó lakcíme azon az ingatlanon lenne? Illetve mekkora lehetne a támogatás összege Bács-Kiskun Megye területén lévő városban,ha az ingatlan 145.000 Ft/nm ár körül lenne?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: László

Tisztelt szakértő!
Szeretném tudni, hogy 4 gyermekere, használt lakás vásárlásra falún mekkora összegből vásárolhatnék családi házat kb. 80 m2 felett? Kötelező banki hitel, s ha igen, akadálya-e a BAR lista?

Olvastam igen hasznos írásukat a július 1-től bevezetendő CSOK-kal kapcsolatban. (https://hitelnet.hu/szocpol/hasznalt-lakas/)
Érdeklődnénk, hogy milyen hivatalos közlemények alapján dolgozott a cikkszerző – röviden hol olvashatok a használt lakásra bevezetendő újfajta támogatás részletes szabályairól.
A legfontosabb kérdésem az lenne, hogy a támogatást az eladónak utalja a bank vagy a CSOK-ot igénybe vevő vevőnek.
Köszönöm.

Szeretnék családi házat venni, de nem tudom, hogy mik a feltételek és megkapnám-e. Van egy 4 éves kislányom és 4 hónapos várandós vagyok. Mennyi összegre számíthatunk 2 gyerekre?

Jó reggelt!
Én egy olyat szeretnék kérdezni, hogy van 3 gyerekem és még nem vettem igénybe a szocpolt, hogyan lehetne elintézni, mert albérletben lakunk és jobb lenne a saját lakásunkat fizetni! Ha tud valaki segíteni, megköszönném.

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy volt férjemmel 2006-ban vettük fel a szocpolt 2 gyermekre. Mi elváltunk és a volt férjem maradt a házban, mi költöztünk el a gyerekekkel. Azóta nekem is lett egy élettársam és most fog születni babánk. Most mi albérletben lakunk, de szeretnénk házat vásárolni és az lenne a kérdésem, hogy a most születendő baba után igényelhető-e szocpol? A meglévő szocpol 2016 novemberben jár le. Hitel nincs mellé. A volt férjemtől kérhető-e a szocpol, hogy lakást biztosíthassak a gyermekeimnek?

Üdvözlöm,
első lakásunkat szeretnénk megvásárolni a férjemmel, amelyre igénybe vennénk a CSOK-ot. 2 gyermekünk van, akiket saját háztartásban nevelünk. Jelenleg szülői ingatlanban élünk. A szerződéskötés 2015 áprilisában lenne, az ingatlan vételára 15 millió Ft és Budapest agglomerációjában található. Kizáró ok-e, ha nekem van egy építési telkem, máshol az országban? Vagyoni helyzettől is függ a jogosultság? Hitellel vennénk az ingatlant, (amely 70 nm) emiatt kérdésem az is, hogy hogyan zajlana a CSOK igénylés? Melyik lenne a legkorábbi dátum, amikor elindíthatnánk az igénylést? Férjem 40, én 36 éves vagyok. Jól tudom, hogy nincs korhoz kötve a jogosultság?
Válaszát előre köszönöm!