Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődnék, hogy 2 gyereket nevelek élettársammal, akinek most járt le decemberben a munkaszerződése, de több mint 9 hónapot dolgozott. Most jelenleg munkanélkülin van. Én is munkanélkülin vagyok, mert nemrég járt le a gyesem.

Hallottam most a napokban, hogy járni fog használt lakásra a szocpol. Én szeretnénk vásárolni egy házat, ami tetőteres. Itt van a közelben, mert jelenleg a szülőknél élünk. A ház 19 éve épült, de nem volt lakott, mert nem volt még teljesen kész. Hiányzott a kémény meg ilyesmi, ezért a lakhatási engedély 2010 után lett kiadva. Nem tudom, hogy ez az ingatlan elfogatható lenne-e? És még ezt a munkaviszonyt nem értem. Most kell dolgozni?

Várom mielőbbi válaszát!
Tisztelettel: Melinda

Kedves Melinda!

A használt lakóingatlan vásárlására igényelhető félszocpol még nem került bevezetésre, illetve a vonatkozó törvényjavaslat még nem került elfogadásra, ezért az igénylés feltételei sem ismertek. Bevezetésre esetén azonban valószínű - mint ahogy a szocpolnál is - feltétel lesz, hogy házastársak és élettársak esetén legalább az egyik fél OEP által igazoltan biztosított legyen. Munkanélküliként azonban ilyen igazolást az OEP nem tud kiadni, tehát a várható jogosultsághoz valamelyiküknek el kell helyezkednie és a 180 napos folyamatos jogviszony után nyílhat lehetőség a támogatás igénylésére.

A félszocpollal finanszírozható használt lakásokra vonatkozó pontos feltételek még szintén nem ismertek. A tervezet szerint maximalizálva lesz a négyzetméterár, így megelőzve a nagyobb értékű lakások félszocpollal történő finanszírozását. A tervezet szerinti maximális négyzetméter árakról IDE kattintva olvashat további részleteket!

A félszocpol igénylésének konkrét feltételeiről a vonatkozó törvény módosítása és kihirdetése után lesznek információink, melyekről holnapunkon beszámolunk. Javasoljuk, hogy addig is kövesse a témában megjelenő új bejegyzéseinket!

A használt ház vásárlásához igényelhető kamattámogatott lakáshitelekről IDE kattintva tájékozódhat. Támogatott lakáshitel igénylése esetén szintén feltétel a legalább 6 hónapos munkaviszony.

A lakásvásárlással kapcsolatban felmerülő további kérdéseivel forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

45 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Uram, Hölgyem!
Azt szeretném kérdezni, hogy nekem most jön a második gyermekem és ha szeretném igénybe venni a félszocpolt, akkor mi szükséges hozzá? Kell önerő a félszocpol igénybevételéhez?
Előre is köszönöm!
Üdv.
Albin

Felújított parasztházra megkapnám-e a félszocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.

130 nm2-es házat építettünk 14 évvel ezelőtt, melyre 3 gyerek után igénybe vettük a szocpolt. Született utána még 2 gyermekünk. Kérdésem az lenne, hogy a 2 gyerek után igénybe vehetjük-e a félszocpolt ugyanarra a lakásra? Csak bővítésre vagy esetleg szigetelésre is feltudnánk-e használni, hiszen igazából bővítésre nincs szükség. Jelenleg még mind az 5 gyermek itt él.
Válaszát köszönöm!

Nem tudom, hogy lesz-e valami a félszocpolból, de ha igen, szeretnénk igénybe venni. Van két gyermekem és szeretnénk bővítésre kivenni, ha lesz egyáltalán. Mivel a férjem Svájcban dolgozik, nem tudom, hogy így igényelhető-e, mivel nem a magyar államnak adózik.
Kérem segítsen.

Üdvözlöm!
Azt szeretném megtudni, hogy használt házra munkahely nélkül jár-e a szocpol? Viszont van önerőnk. 2 kiskorú gyermekem van, az egyik 14 hónapos, a másik pedig 2 hónapos. Már néztünk egy házat, de vályog építésű. Arra jár-e szocpol? 100 m2 a ház.
Előre is köszönöm a segítségét.

46 és 42 éves házaspár vagyunk egy 9 és egy 7 éves gyerekkel.Van egy jelenleg épülő házunk, amin még nincs használatbavételi engedély, mert nem tudjuk befejezni. (más lakástulajdonunk nincs) Az építési engedélyt 2007 júniusában kértük. Szocpolt semmilyen formában nem vettünk igénybe. Hitelünk viszont van, és lakástakarékpénztári megtakarítással is rendelkezünk. Van lehetőségünk még szocpol igénybevételére?

Három gyereket nevelünk, 10, 15 és 18 éves, ő most fog érettségizni. Férjemmel 45 és 46 évesek vagyunk. Jelenleg szolgálati bérlakásban élünk, ahonnan költöznünk kellene, mivel egy évvel ezelőtt megszűnt a munkaviszonyom. Igényelhetünk-e még szocpolt? A fiam szeretne tovább tanulni, tehát még egy ideig eltartott lesz. A férjem négy hónapja dolgozik, nekem nincs munkám.
Köszönöm a választ.

Jó napot!
A kérdésem a következő lenne: a félszocpolt külföldi munkaviszonnyal is meg lehet-e igényelni? Valamint, hogy árverezés alatt lévő házra is fel lehet-e venni a félszocpolt!
Előre is köszönöm.

T. Szakértő!
37 éves vagyok. Elváltan egyedülálló anyaként 2 gyermeket (6 és 15) nevelek. A párommal (36 éves) 2 éve vagyunk együtt és szeretnénk használt ingatlant venni (60 nm), de együttélésünkről papír nincs. Ha kötnénk élettársi szerződést, annak milyen réginek kell lenni, ha egyáltalán ez számít. Nekem nincs munkám jelenleg, de a páromnak van.
Válaszát előre is köszönöm!

Belterületi, de építési engedély nélküli telken álló régi ház felújítására jár-e a félszocpol?
Egy budaörsi telken áll a kb. 60 nm-es házunk, amelyet felújítani, átalakítani szeretnénk, de a környék ugyan belterület, de egyelőre építési engedélyt tudtunkkal nem adnak ki. Nagyobbítani nem is szeretnénk, amíg ez a helyzet áll fenn, de fejleszteni igen. Kérdés, hogy feltétele-e a szocpol felvételének az építési telken álló ház, illetve a lakhatási engedély.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Az áprilisban tervezett Szocpol igénylésével kapcsolatban érdeklődöm, hogy a félszocpol felhasználható lesz-e korszerűsítésre:
-hőszigetelés
-hőszigetelt nyílászárók
-fűtés korszerűsítése?

Jó napot.
Érdeklődnék, hogy lakásbővítésre, padlástér beépítésre lehet-e igényelni a félszocpolt és milyen feltételekkel, hány éves korig? Két gyermekre.
Köszönöm.

A kérdésem az lenne, hogy 1 gyermek után járni fog-e szocpol? Ha igen, mikortól él?? És mennyi lesz használt lakás vásárlás esetén???
Válaszát nagyon várom, köszönöm!

Jó napot kívánok!
Úgy hallottam, hogy mától vagy április 1-től van félszocpol, csak azt nem tudom, milyen féltételek kellenek hozzá. Kell-e még munkaviszony vagy nem?
Köszönöm szépen.

Tisztelt Hitelnet.hu,
Érdeklődnék, hogy van-e információjuk arról, hogy mikor lesz a fentieken túli további információ a félszocpolról.
Látnak arra esélyt, hogy csak a négyzetméterárat fogják limitálni és a teljes lakás értékét nem?
Elvileg tegnap (márc. 27-én) tárgyalta a kormány több cikk szerint is, de azóta nem találtam új információt.
Köszönöm válaszukat!

Jó napot kívánok!
Én érdeklődni szeretnék, hogy április 1-től törlik a munkaviszonyt, mert ez a hír járja, hogy nem fog kelleni munkaviszony.
Előre is köszönöm.

Nevelőotthonban nevelkedtem, betöltöttem a 18. évemet, van egy élettársam, ki még középiskolába jár, és van egy gyerekünk. Használt lakást szeretnénk venni, amit abból az állami támogatásból fizetnénk ki, amit a Magyar Államkincstártól kapok életkezdési támogatás címén /1.200.000 Ft/ és szeretnénk hozzá igényelni szocpolt, ha jogosultak vagyunk rá. Hitelt nem tudunk felvenni, mivel nincs munkaviszonyunk, és munkából származó bevételünk. Mit tehetünk? Kérem, adjon tanácsot. A megvásárolandó használt lakás 2.000 000 Ft-ba kerül.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Ikerház egyik felének megvásárlását tervezzük. Használatba vételi engedélye nincs, mivel a belső munkák még hátravannak. (válaszfalak, villany, fűtés) Az építési engedélye 2005-ös, tehát lejárt és új sem kérhető, mert nincs már engedélyköteles munka a házban. Szocpol jelenleg nem igényelhető, mert újnak nem új, építésnek nem építés.
Kérdésem, hogy az új félszocpolos szabályok értelmében van-e esélyünk szocpolt igényelni?
Köszönettel:
Gergely

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megtudni, hogy igénybe vehetjük-e férjemmel a szocpolt, ha a mostani hitellel terhelt házunkat eladjuk és egy használt lakást szeretnénk venni? Kettő gyermekünk van és most jön a harmadik. Idáig nem vettünk igénybe semmi támogatást, mert a mostani házat a volt férjemmel vettük és a kora miatt nem kaptunk akkor szocpolt. De most új életet szeretnénk kezdeni, ha lehetséges. Milyen formában tudnánk segítséget, szocpolt kapni??
Köszönöm segítségét!

Egyedülállóként nevelem 10 és 4 éves gyermekeimet. Szeretnék választ kapni, hogy jogosult vagyok-e az új szocpolra, új illetve használt lakás vásárlása esetén?

T. Szakértő!
Egyedülálló, 45 éves anya vagyok 1 gyerekkel. Használt lakás vásárlásához kaphatok-e vissza nem térítendő állami támogatást?

Tisztelt Szakértő!
Az új szocpol tv. még nem létezik úgymond, de az lenne a kérdésem, hogy a tervezet szerint már 2 meglévő gyermek esetén is igényelhető lesz a félszocpol használt ház vásárlásra? (a hatályban lévő szerint csak 3-tól lehet vásárlásra, 2 esetén csak bővítésre, korszerűsítésre, ha jól tudom)
Válaszát előre is köszönöm.

2008-ban svájci frank hitellel vásároltunk lakást. Igénybe vettünk 450E szocpolt az akkor még egyetlen gyermekünk után. 2011 decemberében át tudtuk váltani a frankhitelt forintra 2,5M Ft befizetésével. Akkor az ügyintéző azt mondta, azért kell ennyit befizetni, mert a 450E Ft (ami a szocpol volt), nem hitelezhető. Ez olyan, mintha visszafizettették volna velünk. Ha szeretnénk a szocpol újbóli bevezetése után nagyobb lakásba költözni, az azóta megszületett 2. gyermek után igényelhetünk csak, vagy az 1. gyermek után is?