Milyen feltételekkel kaphatunk falusi CSOK-ot bővítésre?

Tisztelt Hitelnet!

Minket a lakásbővítés érdekelne. 4 gyermekünk van. Amikor vásároltuk a családi házunkat akkor 2 gyermek volt és 1.3M Ft CSOK támogatást kaptunk. Jelenleg 100 m2 alapteruletű az ingatlanunk. Be szeretnénk építeni a tetőteret, 3 kisebb szobát szeretnénk és egy külön fürdőt. A településünk rajta van a listán.

Mi igényelhetünk falusi csokot így, hogy már két gyerekre kihasználtuk? Ha igen, mennyit?
A bővítésnek milyen feltételei vannak? (Szobák alapterülete, vállalkozóval kell csináltatni vagy elég az anyagokról számla…)

Válaszukat előre is köszönöm.
Mariann

Kedves Mariann!

Ha olyan településen laknak, ahol a népességcsökkenés a 2013. január elsejei adatokhoz képest nagyobb volt az országos átlagnál, akkor jogosultak lehetnek használt lakáscél esetén is az új lakásra vonatkozó támogatási összegre – illetve adott esetben annak különbözetére – a falusi CSOK keretében.

Várhatóan 2019. július elsejétől 3 vagy több gyermek után 10 millió forint összegű falusi CSOK lesz igényelhető meglévő használt lakóingatlan bővítése esetén is. Mivel Önök korábban már kaptak 2 gyermek után családi otthonteremtési kedvezményt, ezért egy esetleges bővítés során a 10 milliós falusi CSOK és a korábban kapott 1,3 millió forintos CSOK különbözetére lehetnek jogosultak. Így maximum 8,7 millió forint lehet elérhető. A maximálisan kapható falusi CSOK összegét befolyásolja a bővítés költségvetése is. A támogatás összege ugyanis nem lehet több a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségnél. Ha az 8,7 millió forintnál kevesebb, akkor az alacsonyabb támogatási összeg vehető igénybe.

A falusi CSOK keretében történő bővítésre információnk szerint ugyanazon feltételek fognak vonatkozni, mint a jelenlegi, bővítésre vonatkozó CSOK feltételek. Bővítésnek minősül, ha a lakóingatlan legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával bővül hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés, emeletráépítés által. 4 gyermek után igényelt támogatás esetén a kialakított lakás hasznos alapterületének minimum 70 m2-nek kell lenni.

Ami a számlabemutatásra vonatkozó előírást illeti, a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-áról számlát kell bemutatni. Ez anyagszámla és munkadíj számla egyaránt lehet az elfogadott költségvetésnek megfelelően.

A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. A falusi CSOK pontos feltételei a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után válnak ismertté, amiről honlapunkon be fogunk számolni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék falusi csok iránt. Az ingatlan Horton van. Igényelhető is a falusi csok.
Mennyi hitelre van szükségünk? Az ingatlan 20 millió forintba kerül, illetve szeretnénk bővíteni is.
Köszönöm.
Arnold

Üdvözlet.
Adott egy szoba, és hozzá terasz. A teraszt nem használjuk, ezért szeretnék beépíteni a szobához, aztán ezt a beépített terasz szobát ketté választani.
Kérdésem, hogy ez csak bejelentés köteles (ha igen, akkor hol?) vagy terveztetni kell. Falusi csokból szeretnék szigetelést és színezést. De ez a fal is bele esne.
Köszönöm szépen válaszát.

Kedves Edit!
Ha az alap térfogat nem növekszik, úgy véleményünk szerint nem szükséges a bejelentés, azonban mindenképpen javasolt érdeklődni a területileg illetékes építésügyi hatóságnál az üggyel kapcsolatban.
Amennyiben önerőből beépítik a teraszt és utána nyújtják be Falusi CSOK-ra az igénylést, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra a szigetelés és színezés finanszírozásához, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek. Ezekről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hitelnet.

Az lenne a kérdésem, hogy találkoztak-e már olyannal, aki a fedetlen teraszát elbontotta, mivel a falusi csokot nem tudta felhasználni bővítésre és miután elbontotta és benyújtotta a szükséges dokumentumokat, megkapta a falusi csokot. Sajnos mi is a szokásos falakba ütköztünk, de feleslegesen nem szeretnénk elbontani a fedetlen teraszt.

Előre is köszönöm a választ.

Kedves Gitka!
A CSOK terasz beéptésére nem igényelhető, azonban a terasz lebontása után szoba hozzáépítésével jogosulttá válhatnak a támogatásra. A szobának legalább 8 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tisztelt hitelnet!
Jelenleg egybenyílnak a szobák egy fedett tetős folyosó van előtte, amit befalaznánk és a szobák ajtaját ide nyitnánk ki.
Radiátorokat is kapna a folyosó és ablakokat is persze. A csoknál ennek az összegét visszaigényelhetjük majd?

Tisztelt hitelnet!
Esetleg arra tudnának-e választ adni, hogy bővítjük a házat kb. 20 négyzetméterrel, tehát tetőt is kell felhúzni majd.
Milyen engedélyekre lehet szükség a bővítéshez?
Érdemes-e neki futni? Sokan azt mondják, hogy anyagilag nem éri meg.

Kedves Kitti!
Az engedélyekkel kapcsolatban a területileg illetékes építési hatóságnál kellene érdeklődni. A szükséges dokumentumok listáját CSOK bővítés esetén IDE , Falusi CSOK esetén IDE kattintva láthatja. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK illetve Falusi CSOK ügyintézést!

Szép napot!
Adott egy hosszú paraszt ház közepén egy zárt előtérrel, amin keresztül jutunk be a lakásba. Ezt az előteret hosszabbítanánk meg hátrafelé, igy a folyosó is beépítésre kerülne. Egybenyitnánk az előtérrel az új fel húzott részt, így kapnánk 1 nagy szobát vagy nappalit.
Remélem elég érthető, ha nem, akkor akár képet is tudok mellékelni, csak kérem segitsenek, mert nagyon szeretnénk a bővítést 3.gyermek vállalás miatt.
A kérdésem az lenne, hogy ez vajon megfelelne-e a falusi csok feltételének.

Tisztelt szakértő!
Használt házat vásároltunk, ami 59 négyzetméter, s van 3 gyerekünk. Bővíteni, korszerűsíteni szeretnénk a házat falusi csok igénybevételével. A bővítendő rész helyén egy összeesés szélén álló tároló áll.
Számít ez vminek (építmény)?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
Tető felújítása és korszerűsítés céllal szeretnék falusi csok-ot felhasználni. A meglévő terasz kb. 8 nm külön álló a tetőtől (anyagban is), ha az új tető rákerülni a házra, szeretném a teraszt 20 nm-re bővíteni (oszlopokkal) és persze egybe hozni az új tetővel.
A kérdésem annyi volna, hogy a támogatás igényelhető így az egészre?

Tisztelt Hitelnet!
Nekem van egy ingatlanom, amit el szeretnék adni egy házaspárnak. Ők a falusi csokra szeretnék megvenni. Egy részét házvásárlásra költenék, a másikat pedig korszerűsítésre és bővítésre. Van már két gyermekük és egyet még vállaltak.
Az lenne a kérdésem, hogy amíg nincs meg a harmadik gyermek, akkor is meg kell legyen a 60 m2 alapterületnek mikor megveszik az ingatlant? Mert konkrétan most 3 m2 hiányzik, hogy meglegyen a 60 m2. Azt nem lehetne úgy megoldani vagy a szerződésbe beleírni, hogy x-időn belül vagy mire megszületik a harmadik gyermek, addigra meglesz a 60 m2?
A válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő! Feleségemmel augusztusra várjuk iker gyermekeinket. Mivel már van egy gyermekünk így egyből nagycsaládosok leszünk. Szeretnénk igényelni majd Falusi CSOK-ot meglévő házunk bővítésére, felújítására (5 millió forintot.). Hitelt nem szeretnénk felvenni mellé, rendelkezünk valamennyi önerővel. Kerestünk már tervezőt is, de sajnos csak 2 hónap múlva tud nekiállni a tervezői munkának. Szeretnénk megcsinálni az egyik szobát mire érkeznek a picik. Cserépkályha fűtésünk van, de ezt szeretnénk majd központi fűtésre cserélni. Ehhez viszont már szeretnénk előre a fűtéscsöveket ebben a szobában beszerelni. Illetve ablak és villamos vezeték cserét is megcsinálnánk még a CSOK igénylés előtt ebben a szobában. A kérdésünk, hogy… Továbbiak »

Szeretném megkérdezni, hogy már meglévő ingatlanunkat bővítenénk! Két szobát szeretnénk! Falun lakunk, érdekelne, hogy lehetséges-e bármiféle támogatás, vissza nem térítendő támogatás?

Üdvözlöm!

Családi ház vásárlása előtt állunk, amit a K&H Banknál igényelt babaváró hitelből finanszírozunk!
1 gyermekünk már van és 1 gyermeket még szeretnénk vállalni, de a 2 sincs kizárva!
Leginkább bővítés céljából szeretnénk plusz “segítséget” igénybe venni! Viszont tanácstalanok vagyunk, hogy csokkal vagy falusi csokkal járunk a legkedvezőbben!

Köszönöm szépen előre is válaszát!

Kedves Heléna,
IDE kattintva részletesen tájékozódhat a Falusi CSOK feltételeiről, illetve IDE kattintva a CSOK feltételeiről.
Irodáinkban Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak adni Önöknek!

Jó napot kívánok.
A fiam 2017-ben vásárolt egy kis házat hitelre. Az idén született egy gyermeke. Szeretnének egy szobát hozzáépülni a házhoz. A falusi csokban a falunk is szerepel.
A bővítést megcsinálhatnák ebből a támogatásból?

Üdvözlöm!
A fenti példa aktuális? Bővítésre járna a teljes 10 millió?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy évekkel ezelőtt 1 gyermek után megkaptuk a szocpolt, melyet használt lakás vásárlásra fordítottunk. Ezt a lakást azóta eladtuk, és egy családi házat vásároltunk. 100 m2-es. Ezt szeretnénk 1 szobával bővíteni. Azóta született még egy gyermekünk.
Kérdésem, hogy megigényelhetjük a 2. gyermek után a csok-ot? Ha igen, mennyit kaphatunk? Milyen lehetőségeink vannak? A ház 50%-50% saját tulajdonban van.

Mindkét fél részéről kell erkölcsi bizonyítvány?

Jó estét!
Ha mi nem vagyunk házasok, csak élettársak, van három gyermekünk, adott a folyamatos munkaviszony mindkettőnk, tehermentes és olyan helyen vásárolnánk az ingatlant, ami szerepel a falusi csok listán, akkor kell, hogy házasok legyünk? Családi pótlékot nem egyedülállóként kapjuk.


34
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x