Jó napot!

Együtt élek a gyermekeim apjával nem bejegyzett élettársként, se nem házastársam, de a nevén van 2 gyermek és a 3. úton. 2 év munkaviszonnyal rendelkezik, BAR és egyéb listán nem szerepel, viszont 40 éves elmúlt. Én 31 éves vagyok, viszont csak gyessel rendelkezem egyelőre. Előtte is itthon voltam és idővel a 3. gyermek megszületése után hivatásos anyaságin leszek, de majd a gyes letelte után.

Szocpol támogatást soha nem vettünk egyik gyermek után sem igénybe. Viszont a páromnak van ingatlan a nevén, ezért gondolom ő esélytelen a szocpol igénylésére. Viszont énnekem egyedüli akadály a munkahely hiány.

A kérdésem az lenne, hogy hitelt nem szeretnénk felvenni új lakás építéséhez, én mint egyedülálló, gyesen lévő, de önerővel rendelkező igényelhetem-e a szocpolt?
Telket vehetek-e előre a nevemre és arra kérni idővel a szocpolt, amire építkeznék 3 gyerekkel vagy ha ajándékba vesz nekem édesanyám egy bontandó házat és én azt elbontatom, arra kérhetek-e szocpolt?

Köszönettel: Rita

Kedves Rita!

Ha meglévő gyermekek után igénylik a szocpolt, akkor nincsen a támogatott személyekre vonatkozó életkorhatár.

A meglévő lakástulajdon kizárhatja a szocpol igénybevételének lehetőségét, de nem minden esetben. Az alábbi lakástulajdon nem jelent problémát:
-együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
-a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
-a lakóingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Ön akkor lehet jogosult szocpol igénybevételére egyedülállóként, ha OEP által igazolni tudja a legalább 180 nap, folyamatos TB jogviszony fennállását. Továbbá igazolnia kell, hogy a gyermekek az Ön eltartásában vannak. A párja együttköltözőként sem szerepelhet, mert a támogatott személy együttköltöző családtagjainak sem lehet lakástulajdona (fentieket kivéve).

Ha valamennyi jogosultsági feltételnek megfelel, akkor a nevére vásárolt telken, illetve az ajándékba kapott ház elbontása után építkezhet szocpol igénybevételével. A szocpolkérelem a hitelintézetekhez nyújtható be abban az esetben is, ha az építkezéshez nem vesz igénybe kölcsönt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

46 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Én azt szeretném megkérdezni, hogy 6 hónapom megvolt és azután 38 nap kiestem, de jelenleg 4 hónapja dolgozom. Egyedülállóként 3 gyerekkel így igénybe tudom-e venni a szocpolt vagy újra kell a jelenlegi munkahelyemen a 6 hónap?

Jó napot.
2 gyermekünk van a párommal és bevállalnánk meg egyet. 10 milliós támogatást szeretnénk kapni és építkezni szeretnénk. Össze is vagyunk házasodva. A párom aktív bar listás.
Így is kapunk támogatást? Ha igen, mennyi tb jogviszony kell hozzá?

A ferjem lemond a szocpol jogarol a javamra epithetek

Tisztelt Cím!
A segítségüket szeretném kérni néhány számomra nyitva álló kérdésben:
A dilemmám a következő:
Új házat szeretnék építeni a férjemmel (cca 100 m2), 1-2 éven belül. Mindenképpen lakástakarékos hitel felvételét tervezzük az önrész mellett. Azonban még az építkezés előtt szeretnénk gyermeket vállalni.
Abban az esetben, ha a szabályok nem változnak, van-e esélyünk szocpol igénybevételére? Mire kell odafigyelnünk a jövőnk tervezésekor?
A segítséget előre is köszönjük.
Nóri

Munkaviszony kell majd a szocpol igénybevételéhez? És két gyermek esetén pontosan mennyi támogatásra lehet számítani? Meg ha lakást szeretnék építeni, akkor mennyi lenne a támogatás két gyermekre?

Jó napot!
Szeretném tudni, hogy nekünk a 4. gyerek születik és nem volt szocpol kihasználva. 2015-től úgy hallottuk, újra építenek szocpolra.
Szeretnénk tudni, hogy mi igaz ebből, mert mikor én kicsi voltam a szüleim építettek és nem kellett hozzá semmi, például munkaviszony és mit tudom én mennyi fizetés, hogy meg legyen. Mi nem valami jó házban lakunk és úgymond egy álom válna valóra, ha új házunk lehetne, ahol a gyerekeknek is szoba lenne és nem szólva a fürdőszoba lehetőségéről. Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Jani

Jó napot!
Kérem legyenek szívesek írjanak már nekem vissza, hogy lehet-e szocpolra teljesen új téliesített fa anyagból házat építeni vállalkozóval? Elég sürgős lenne, csak tudjam már meg. Mert én úgy tudom, mindegy milyen anyagból készül a ház.
Köszönöm!

9 éve élettársi kapcsolatban élünk. 5 gyermekem van. Új építés esetén mik az igénybevétel feltételei?

Tisztelt Hitelnet!
Én az után érdeklődnék, hogy mi építkezünk a Szülői telken, ahol két családi ház van. Az egyik a szülőké, ami 2003-ban épült és a másik a miénk lesz, amit most fejezünk be nyáron. A kérdésem az lenne, hogy mi nem kaptunk az Erste Banktól hitelt, mivel a két ház elvileg nem ér annyit és így a bank sajnos nem tudott építési hitelt folyósítani. Így mi személyi hitelt vettünk fel a Cetelem banknál, hogy be tudjuk fejezni az építkezést. Van 1 gyermekünk, 5 éves és mi szeretnénk igényelni a szocpolt, ha lehet így is, hogy nem építési hitelünk van? A ház 82 nm lesz! Sajnos nem rajtunk múlt, 3 évig harcoltunk a bankkal, de hiába.
Köszönöm előre is válaszukat.

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Segítségét szeretném kérni. Jelenleg építkezünk, építési engedélyt 2011-ben kértük meg. A gondom csak az, hogy a telek a nevemen van 100 %-ban, de van élettársam és három gyermek is. Igényelhető-e így a szocpol vagy az élettársamnak is kell tulajdonrészt szereznie az újonnan épült ingatlanban?
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Nekem több kérdésem is felmerült a jelenlegi szocpol támogatással kapcsolatban.
Házasok vagyunk, decemberre várjuk első babánkat. A párommal szeretnénk igénybe venni a szocpolt. Magyarországon élünk, de a párom Ausztriában dolgozik. Ott adózik a jövedelméből. Én nem dolgozom. Van 1 lakásunk, amit 2012-ben vásároltunk. Mivel elég kicsi, most már szűkös nekünk. Szeretnénk építtetni egy új építésű házat. Sajnos a jelenlegi lakásunkat még nem tudjuk eladni, mivel még nem tudunk hova költözni.
– Van-e esélyünk a szocpolra?
– Esetleg utólag igénybe vehetjük?
(Még 1 baba bevállalása is tervbe van.)
Várom tanácsát.
Köszönettel:
Vera

Tisztelt Szakértő!
2008-ban kezdtem az új ház építkezését, még a lakhatási nincs meg. Idén jön az első gyerek. Hogyan vehetnénk igénybe a szocpolt?
Előre is köszönöm válaszát.
Balázs

Jelenleg építkezésben vagyunk. A ház 80%-os készültségű. Hitel van rajta. A szocpolt most szeretnénk igénybe venni. A kérdésem az lenne, hogy a megkapott szocpol összegében elszámolható az építkezésen eddig felmerült költségek számlákkal.
Vagy csak az összeg kiutalásától számított számlákat fogadják el?
Üdv: Gabriella

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a feltétele a szocpol igénylésnek? Most szeretnénk építkezni. 2 gyerekünk van, a férjem vállalkozó, én munkanélküli vagyok. A férjemnek van egy ingatlan a nevén, nekem nincsen. Így is megoldható?
Köszönettel!
Üdv: Mónika

Jó napot!
Azt szeretném megtudni, hogy jogosultak vagyunk-e szocpolra! Van egy 50 m2-es házunk, amibe a részesedés aránya: menyasszonyom 1/2 vásárlás, anyukája 1/4 ajándékozás 2012, nekem 1/4 ajándékozás 2012. 1 közös gyerekünk van, aki az én nevemen van! Nem vagyunk összeházasodva. A meglévő ház mögé szeretnénk építeni egy kb. 70 m2-es épületet, amibe lesz 2 szoba, fürdőszoba, konyha!
Az építési engedély most van folyamatban, a menyasszonyom és az én nevemen lesz.
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot! Érdekelne építkezés szempontjából milyen típusú házhoz igényelhető a szocpol. Úgy értem csak téglaépítésű, vályog vagy esetleg lehet teljes komforzatú téliesített fából készült családi házhoz is?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Andrea

Jó napot!
Én a szocpollal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni önnek. Most szeretnék építkezni. Van két kiskorú gyermekem és az élettársammal szeretnék vállalni még egyet. Ennek mik a feltételei? Össze kell házasodni? Az önerőhöz, hogy tudjak építkezni, mik a feltételek?e
Előre is köszönöm megértését.
Tisztelettel.
Enikő

Férjem 42 éves, én 31 vagyok. Van 2 gyermekünk (2,5 éves és 7 hónapos). Tulajdonunkban lévő kis családi házunk mellé szeretnénk építeni egy 35-40 nm alapterületű, tetőteres, önálló lakrészt (konyhával, fürdőszobával). Jogosultak vagyunk-e a szocpol igénybevételére?
Az építkezésre összeköltözés miatt van szükség, nagyszülő költözne a mostani ingatlanba, és mi pedig az új építésű lakásban laknánk. Amennyiben a jogszabály nem engedi a szocpol igénybevételét, van-e mód méltányossági alapon azt megigényelni?
Előre is köszönöm a válaszát!

Szeretnék érdeklődni, hogy az építendő háznál van-e maximális m2 korlát a szocpol igénybevételéhez, vagy csak a m2 árban vannak korlátozások?
Kb. 220 m2 alapterületű házról lenne szó, amiből kb. 40 m3 garázs!
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdv.

Azt szeretném megkérdezni: házépítés előtt állunk, kaphatunk-e szocpolt? Én 44, a férjem 46 éves, két gyermekünk van, 16 év alattiak.
Köszönöm: Ildikó

Kedves Szakértő!
Szeretném megkérdezni,hogy vettem egy telket és azon áll egy nyaraló és tervem szerint lebontanám és egy új energiahatékony házat tennék rá esetlegesen oldal irányban még megtoldva is.Szeretném az alapot,pincével megtartani mert a statikus elmondása szerint mehet rá az új ház.Kérdésem az lenne,hogy ha idáig bontom le az épületet akkor is vonatkozik -e rám az új lakásokra érvényes szocpol támogatás ami a 3 gyermekem mellett kb. 4 millió Ft.Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék. Én egy egyedülálló, 22 éves, 2 gyermekes anyuka vagyok. Sajnos munkaviszonnyal nem rendelkezem, jelenleg gyesen vagyok. Azt szeretném tudni, hogy megjárna-e a szocpol ház építésre vagy ház vételre? Építkezési lehetőségnél mekkora házat lehet épülni 2 gyermekre?
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Mariann

Közös, 3 lakásos házat épít egy család: testvérek és a mama.
Az egyik pár férfitagja 40 feletti, egy gyerekük van (akarnak még). A feleség nevén jelenleg egy 35 nm-es panel és egy 90 nm-es, haszonélvezettel terhelt lakás 50 %-a van (melyet a mamája vett kb. 20 évvel ezelőtt, és amelyben a mama bent lakik). Mindkét lakást eladják az építkezéshez.
A másik pár mindkét fele 40 alatti, 2 gyerekük van, a férj nevén a fent leírt lakás másik 50%-a van, a feleségnek egy üdülőben van 50%-a.
A telekvásárláshoz vagy a ház építéséhez kaphatnak szocpolt?
Ha igen, mennyit?
Köszönettel:
Mária

Tisztelt Szakértő!
Az áprilisban tervezett Szocpol igénylésével kapcsolatban érdeklődöm. Helyzetünk speciális, mert már beadtuk a kérelmet a jelenleg érvényben lévő szocpolra, viszont mivel még a ház építés alatt áll, valamint a kifizetésről szóló nyomtatványokat még nem töltöttük ki, elviekben törölhető a jelenlegi kérelem. Nagyon bízunk abban, hogy újra igényelve mi is részesei lehetnénk a tervezett emelt támogatásnak.
A ház kb. 75%-os készültségű, 1 gyermekünk van és még egyet bevállalunk. Minden feltételnek megfelelünk a mostani és az áprilisi szocpolban foglaltaknak is (<35 év, 110m2 fűtött terület, stb).
– Megoldhatóvá válik Ön szerint az újraigénylés? (Bankok nem egyértelmű válaszokat adnak.)
– Ha töröltetjük az igénylést, van valami időlimit a következő igénylés beadásáig? (vagy bármi buktató?)
Várjuk kedves válaszát, köszönjük előre is.
Üdvözlettel,
Balázs