Tisztelt Szakértő!

Első család:
Az általam képviselt család 2016-ban lakásvásárlásra, 2 gyerekre vette fel az 1.430.000.-Ft-ot. Közben 2018 decemberében megszületett a 3. gyermek. A megvett ház mellett egybeépítve volt egy másik házrész, amit időközben a család hitelből megvásárolt, így már a nevükön van.

Kérdéseim a következők:

– Ezt szeretnék most a csok-ban megvásárolt családi házzal együtt a falusi csok-ban korszerűsíteni, mivel ez nem számít bővítésnek, mert meglévő épületről van szó és egybeépítve van a megvásárolt házzal. De ha az az épületrész is felújításra szorul és a meglévő házból ajtó kivágásával új szoba kerül kialakításra, miért nem számít bővítésnek?

– Mivel 3 gyermek van, így a falusi csok esetében ez 10 millió Ft-ot jelent, ebből a bank tájékoztatása szerint levonandó a csok-ban már kapott 1.430.000.-Ft, tehát marad 8.570.000.-Ft. Ennek az összegnek a fele 4.285.000.-Ft használható fel a bank szerint korszerűsítésre. Szerintem nem, mert az itt feltett kérdésekben böngészve azt találtam, ha vásárlásra lett felvéve a sima csok, akkor azt nem kell levonni a falusi csokból korszerűsítés esetén.
Így van ez?

– Falusi csok-ban, ha családi házat vásárolnának, akkor 5 MFt lehetne vásárlásra, 5 MFt bővítés, korszerűsítésre. Amennyiben nem kerül a családi ház 5 MFt-ba, hanem csak 4 MFt-ba, akkor a megmaradó 1 MFt felhasználható bővítésre, korszerűsítésre, így összesen 6 MFt-ot lehet erre költeni. A fenti esetben a meglévő családi ház korszerűsítésére ez miért nem alkalmazható, tehát 10 MFt, 3 gyerek esetén bővítésre, korszerűsítésre?

– Ha az 5 MFt mellé kedvezményes falusi csok hitelt is igényelne a család, abból kiváltható-e az a meglévő hitel, amiből megvette a szomszédos házrészt?

– Mennyi a banki szemle költsége egy-egy részteljesítés esetén?

Második család:
– Az anya 45 éves, az élettársa 58 éves, 2 gyermekük van, ők igényelhetik a falusi csok-ot? A gyerekek nem közösek, csak az anyáé, együtt nevelik őket.

– Olyan családi házra, amelyben jelenleg nincs fürdő és wc, de vállalják, hogy támogatás esetén megcsinálják, kaphatnak-e falusi csok-ot?

– Az ő esetükben a falusi csok összege 2.600.000.-Ft, melyből fele vásárlás, fele pedig csak korszerűsítés lehet, mert bővíteni nem akarnak?

Harmadik család:
– Nekik szintén 2 gyermekük van, élettársak, van saját családi házuk preferált településen, falusi csok esetén korszerűsítésre igényelhetik az 1.300.000.-Ft-ot?

– Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást. Ezek közül bármelyik megvalósító, kombinálható?

– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig. Itt lehet új építése, ha jelenleg nincs melléképület (pl. garázs, tároló) a családi házhoz?

– Itt is alkalmazható a 70%-os számlával történő igazolás, a 30%-ot pedig nem kell igazolni?

Köszönettel.
Csaba

Kedves Csaba!

Első család:
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a meglévő ház átalakítása nem minősül bővítésnek. Bővítésről akkor beszélhetünk, ha a meglévő lakóingatlanhoz vízszinten irányban legalább 8 m2 hasznos alapterületű szobát építenek hozzá, vagy a tetőteret építik be.

A jogosultság szempontjából meghatározó, hogy a házrész és a már meglévő lakóingatlan közös vagy külön helyrajzi számon van-e.

Korszerűsítésre igényelt falusi CSOK esetén az adott lakás vásárlásához igényelt CSOK összegét valóban nem kell levonni a korszerűsítésre adható összegből. Erre a célra a hatályos kormányrendelet értelmében maximum 5M Ft összegű támogatás vehető fel 3 gyermek után.

A falusi CSOK mellé igényelhető támogatott hitel meglévő lakáshitel kiváltására nem nyújtható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A helyszíni szemle költsége hitelintézetenként eltérő összeg, mértékét a bankok aktuális hirdetménye tartalmazza. Általában 15-20.000 Ft körüli összeggel lehet számolni alkalmanként.

A második és harmadik család esetében a leírtak alapján igényelhető a falusi CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva olvasható részletes leírás.

Két gyermek után korszerűsítésre maximum 1,3M Ft-ot kaphatnak. Egyidejűleg többféle korszerűsítési munkálat is finanszírozható a támogatásból. Garázs, tároló, melléképület építésére azonban nem jár a támogatás.

Falusi CSOK korszerűsítésénél szintén a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges igazolni számlával. A fennmaradó 30%-ról nem szükséges számla benyújtása.

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
75 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
A konyha felújításában a konyhabútor cseréje is beletartozik?
Azt is le lehet igazolni számlákkal vagy csak a konyhai berendezések jöhetnek szóba?

Üdvözlöm,
Korábban igénybe vettük a falusi CSOK-ot 2 gyermek után, korszerűsítésre. 2022 januárban születik a 3. gyermekünk.
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetem-e a falusi CSOK-ot a 3. gyermekre egy újbóli korszerűsítésre? 5 millió-1,3 millió=3,7 millióra összegre gondolok.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Tibor

Kifizetésre kerül-e a falusi CSOK támogatás, ha pl. a felújítással kapcsolatban csak alapanyag számlát nyújtok be az elszámoláskor?
A szerelési munkálatokat saját kezűleg végezném, így ez esetben a költségvetésben is csak az alapanyag költségeket tüntetném fel (amennyiben lehetséges).

Érdeklődni szeretnék, ha a családi ház korszerűsítésének folyamatában szeretnénk igénybe venni a falusi csok-ot, már meglévő 2 gyermek után (1.300.000), úgy van-e lehetőség az esküvő és az egyik fél tulajdonszerzése előtt a leendő férj nevére kiállított számlát elfogadtatni. (tetőcsere)

Üdvözlöm!
Meglévő ingatlanom tetőcserére szorul.
Igénybe vehetem a csokot?
Ha nem, akkor hogyan vagy mire tudnám igényelni?

2008-ban két gyerekre szocpolt igényeltünk, ezt büntető kamattal visszafizettük 2018-ban, de most 13 hetes terhes nejem ikrekkel.
Igényelhetjük az 1.3M Ft falusi csokra?
Válaszukat köszönöm.

Szeretnék jelzáloggal vagy hitelt felvenni a házamra újítani. Valamikor szocpolra építettem és utána még született 2 gyermekem és érdekelne, mik a lehetőségeim evvel kapcsolatban.

Üdvözlöm.
Költségvetés beadása előtt vagy után kell a kivitelezővel szerződést kötni korszerűsítésnél?
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm.
A szerződött bank- OTP – azt a feltételt támasztotta felénk, hogy a felújítási munkálatokról e-építési naplót kell vezetnünk. Bontási munkák lesznek (válaszfal, új ablak létesítése, födém bontás lépcső miatt), új fűtési rendszer kiépítése, terasz építés!
Valóban kell e-építési napló?

A tulajdonunkban van egy preferált kistelepülésen lévő ingatlan, amit 2 hónapja vettünk. Az ingatlan lakatlan, mi jelenleg nem ott élünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy kizárólag korszerűsítésnél feltétel-e, hogy az említett ingatlanban tartózkodjunk életvitelszerűen?
Ilyen esetben is igényelhető-e a Falusi CSOK + támogatott hitel, illetve egyidejűleg felvehető-e az Otthonfelújítási hitel is ugyanerre az ingatlanra.

Tisztel hitelnet
Adott egy 20 m Ft meghirdetett ház, saját önerő 3 m Ft, az ingatlan becsült értéke 17.5 m. Az ingatlant 1+2 vállalt gyermekkel szeretnénk megvenni. Az lehetséges, hogy 3 m Ft önerőből plusz 5 m Ft falusi csok + 12 m Ft támogatott hitellel megvegyük, de mi csak 2 milliót szeretnénk használni korszerűsítésre? A kérdés az, hogy ilyenkor kötelesek vagyunk 5 m Ft-ért korszerűsítési is?
Köszönöm mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel.
István

Tisztelt Szakértők!
Falusi CSOK-ot használhatom meglévő, rosszul záródó, de már hőszigetelt műanyag ablak cseréjére? A mostani ablakok huzatosak, de a gumírozást nem lehet benne cserélni. A szakértő honnan fogja megállapítani, hogy ki lett cserélve? Kell valami nyilatkozat?
Érdeklődnék, hogy a ház alatti pince/kazánház gipszkatonozása, illetve a padló járólapozása, a teteje hungarocellel történő hőszigetelése finanszírozható-e a Falusi CSOK-ból max 30%-ig? (“a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig”)
Üdv, Viktor

2018-ban új ház építkezésre kaptunk 2 meglevő és 1 vállalt gyerekre csokot (10M Ft). Ekkor éltünk az 5M Ft-os áfa visszatérítessel is. Még nem teljesítettük sajnos a vállalt gyermeket. Mivel ahol építkeztünk a falusi csok preferált települési között van, így érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetjük-e a felépített ingatlan esetben a korszerűsítésre fordítható falusi csok keretben a 2 gyermek után elérhető 1.3M Ft-os támogatást? Valamint az ezzel kapcsolatos áfa visszatérítést megkapjuk-e, ha már korábban igénybe vettünk hasonlót?
Köszönöm segítségüket!

Tisztelt hitelnet.hu!
A kérdésem az lenne, hogy a szülők akkor is igényelhetik a falusi csok-ot, ha a már meglévő ház a két kiskorú gyerek nevére van íratva? A házat ajándékba kapták, ezért lettek a gyerekek a tulajdonosok! Az apukának évek óta folyamatos teljes munkaidős állása van, az anyuka csak úgy 1 éve állt újból munkába, és csak 4 vagy 6 órás a munkaviszonya.
Valamint, hogy ez is úgy működik-e mint korábban a Fundamenta, tehát, hogy nekik kell előre megfinanszírozni az összeget, és az állam csak a számlák után fizet?
Köszönettel: Eszter

Tisztelt Cím!
Falusi Csok-ot korszerűsítésre igényeltünk és a bank elfogadta a költségvetést, amely tartalmazza a nyílászárók cseréjét is.
Jelenleg régi fa nyílászárok vannak és ezeket műanyagra szeretnék kicserélni.
A kérdésem az lenne, hogy megoldhatóm a cserét bontott műanyag nyílászárókkal, amelyekről természetesen számla is lenne.
Válaszukat előre is köszönöm.
Jenő

Jogosultak vagyunk falusi CSOkra 2 gyermekünk után, amit meglévő lakás korszerűsítésre szeretnénk felhasználni. Egyéb munkák mellett a konyha teljes körű felújítása (konyhabútor csere, gépek cseréje, burkolatok cseréje) valósulna meg. A beépített konyhabútor és beépített háztartási gépek költsége finanszírozható-e a falusi csokból (korszerűsítési munkának számít-e ez) ?

Üdvözlöm:
A falusi csokot szeretnénk igénybe venni. A kérdésem az lenne, hogy van egy emeletes családi házunk,a felső szint mellett van egy terasz, ezt szeretnék befedni, illetve egy korláttal körbe keríteni. Falusi csok-ot erre a munkára igénybe tudjuk venni?
Köszönettel: Attila

Üdvözlöm!
Férjem a szüleitől megkapta a családi házat 1/1 tulajdonban, a saját nevére, ajándékozással. a szülőknek halálig szóló haszonélvezeti joguk maradt az ingatlanon. Két gyermekünk van, mindketten elmúltunk 40 évesek, több gyermeket nem tervezünk. Az ingatlan felújítását, korszerűsítését tervezzük; azt szeretném tudni, jogosultak vagyunk-e Falusi CSOK-ra? Ha igen, mik a feltételei.
Köszönettel, Niki

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Falusi csokot szeretnénk igénybe venni, három gyerekre, meglévő ház korszerűsítésére. A gyerekek 12,16 és 19 évesek. A nagyobbik gyermek dolgozik, van saját keresete 200 ezer forint, de ő is velük él egy háztartásban.
Szeretném kérdezni, hogy a falusi csok így miért nem jár.
Köszönöm szépen.

Tisztelt HitelNet!
A párom egyedül neveli két fiát (20 éves-dolgozik és 16 éves-még nappali tagozaton tanul), egy háztartásban élnek. A párom nevén van egy másik családi ház (jelenleg nem lakik benne senki), egy kicsi településen, amit szeretnénk felújítani.
A két gyerek után igényelhető falusi csok támogatás?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm Önöket!
A kislányunkra még nem használtuk ki a CSOK-ot. Ez használt lakás vásárlásra 600 ezer forint. Mivel rendelkezem önerővel és hitelképes is vagyok, azt szeretném kérdezni, hogy a CSOK mellé, milyen hitelre lenne szükségem, ha korszerűsítésre szeretném felhasználni?
A legkedvezőbb hitelkonstrukcióra gondolok. Szeretném a fürdőszobát bővíteni, illetve a gázt bevezettetni.
Válaszukat előre is köszönöm. További szép napot.
Tisztelettel : Atis

T. Cég,
Jelenleg 4-en lakott ingatlan korszerűsítése lehetséges 21 és 19 éves gyermekek után járó CSOK-ból?
Üdv, Zoltán

Tisztelt Szakértő!
2016 októberében vásároltunk egy falusi ingatlant, mely a támogatott település listában szerepel. Készpénzben fizettük, mivel egy hónappal korábban eladtunk egy nagyobb értékű városi ingatlant. A különbözet nagyjából 2,5 millió Ft, amelyet már rég elköltöttünk, de akkor még nem volt falusi CSOK. A falusi ház felújítása azóta is folyamatban van, lassan be tudunk költözni, de már ott van az állandó címünk. Két gyermekünk van, akikre elvileg igényelhetnénk 1,3 milliót a Falusi CSOK keretében bővítésre/korszerűsítésre, de egymástól eltérő infókat találok a beforgatási kötelezettségre vonatkozóan. Ki kell várnunk 2021 őszét (5év) az igényléssel, vagy ezt már eltörölték?
Köszönettel: Laci

Egy gyermekünk van. Jogosultak vagyunk-e a falusi csokra tizenegyéve vásárolt családi házunk tetőcsréjéhez.
Köszönöm.
Krisztián

Üdvözlöm.
Falusi Csok-ra szeretnénk házat vásárolni. A kérdéseim a következők: víz csak az udvarban, a villany be van vezetve, csak át kell húzni a vezetékeket, illetve a leendő ebédlón nincsenek ablakok, csak a helye van meg. Így is megfelel az előírásnak?
Válaszát előre is köszönöm.
Csilla

Jó napot kívánok,
érdeklődni szeretnék a falusi csokról. Van 3 gyermekem, egy 6 éves, egy 7 éves és egy 20 éves. 2019 évben igényeltünk csokot a régit, meg is kaptuk lakásvásárlásra 2.200.000 Ft-ot, akkor még nem volt falusi csok. Szeretném kérdezni, hogy ezek után is jogosultak lennénk-e a falusi csokra? Ha igen, milyen feltételekkel? Korszerűsíteni szeretnénk pl. tetőcsere, stb. Kell-e önerő a megvalósításukhoz? És utólag fizetik-e ki, ha jogosultak vagyunk rá? Vagy munkálatok közben is?
Köszönettel.
Eszter

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy Falusi CSOK kereteiben vásárolnánk egy ingatlant, mely ingatlant szeretnénk egy konyhával és terasszal bővíteni. A korszerűsítésre járó Falusi CSOK-t a tető cseréje keretein belül szeretnénk igénybe venni, mind a régi és új épületrészre.
Ez lehetséges-e? Ha igen, a költségvetést a régi területre vagy a végleges méretre kell elkészíteni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Balázs

Üdvözlöm!
Tetőfelújításra szeretném igénybe venni a támogatást. A felújítandó ingatlan egyedüli tulajdonosa vagyok. Saját gyermekem 23 éves, dolgozik. Tarcalon van az ingatlan. Szeretném megtudni igényelhetek-e Csok támogatást?
Tisztelettel: K-né

Üdv.
Falusi csokra az 5+5 millió szeretnék igényelni. Adott egy ingatlan, amiben nincs bent a vezetékes víz.
Ez probléma a csok igénylésénél?

Villamos hálózat bővitést szeretnénk falusi csokból megvalósitani.1 fázisúról 3 fázisúra.
Ez lehetséges-e, támogatott-e?