Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdésem lenne a szocpollal kapcsolatban, hogy a párommal idővel ha szeretnénk felvenni, ez csak új lakás építésére vehető fel? Csak házaspárok vehetik fel?

Vannak már lakásvásárlásra új lehetőségek is, banki hitel nélkül, megállapodással, mintha albérletet fizetnénk az eladónak, 10-12 éves távlatban a megegyezett ár szerint és utána a nevünkön lesz a lakás, mikor kifizettük. Ilyen esetben is vehető fel szocpol, ha nem építkezik az ember, csak vásárol? (Ha időközben több pénz befolyik, nagyobb összeg belerakható a lakásba és hamarabb lefolyik a törlesztés.)

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.
Móni

Kedves Móni!

Szocpol jelenleg csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új lakóház építéséhez vehető fel. Arról, hogy szocpol szempontjából mely lakás minősül újnak vásárlás esetén, IDE kattintva tájékozódhat. Használt lakás vásárlásához azonban a hatályos kormányrendelet értelmében nem igényelhető szocpol. Az Ön által vázolt, banki hitel nélkül, megállapodással, 10-12 éves albérlet fizetéssel történő lakásszerzéshez szocpol szintén nem vehető igénybe.

A szocpol folyósítása a saját erő kifizetését követően történik. A hitelintézetek tehát a szocpolt a vételár utolsó részeként utalják, banki hitel nélküli vásárlás esetén akkor, ha a vételár fennmaradó részét a lakásvásárló teljes mértékben kiegyenlítette.

Ha a támogatott személyek meglévő gyermekeik után igénylik a szocpolt, akkor nem feltétel a házastársi kapcsolat. Ez esetben élettársak is jogosultak lehetnek szocpolra. Ha azonban nincs még gyermekük és megelőlegező szocpolt vennének igénybe, akkor ennek feltétele a házastársi kapcsolat. Vállalt gyermekek után igényelt szocpolkérelemnél életkorhatár is van. A megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor a támogatott személyek egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet.

Lakáshitellel történő vásárlás esetén előtörlesztési lehetőség is van minden pénzintézetnél. Ha a háztartás egy nagyobb bevételhez jut, akkor a futamidő lejárata előtt a hitel részben vagy teljes mértékben visszafizethető. Az elő- illetve végtörlesztés mértékét a bankok aktuális Hirdetménye tartalmazza.

Amennyiben a lakásszerzéshez igényelhető hitelekről részletesebben szeretne tájékozódni, javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, s Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önnek az elérhető konstrukciókról! Ha a lakáshitelek aktuális törlesztő részletét szeretné megismerni, számoljon online lakáshitel kalkulátorunkkal!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Fiatal házasok vagyunk és van egy gyermekünk. Szeretnénk saját házat venni vagy építeni. A szocpolról szeretnék érdeklődni, hogy mik a feltételek, lehet-e igényelni, kell-e hozzá munkahely?
Köszönöm válaszát előre is.

Tisztelt szakértő!
Szocpolt csak új házra/lakásra lehet felvenni? Kettő gyermek már megvan.

Tisztelt Hitelnet Csoport!
Az esetemben fennálló helyzet kapcsán kérem a segítségüket:
Eladtuk a lakásunkat, és új építésű ingatlan vásárlásában gondolkodunk. Az eladott lakásunk megvételekor az akkor meglévő 2 gyermekünk után igényeltünk szocpol támogatást. A helyzetünk annyiban változott még, hogy időközben megszületett 3. gyermekünk is.
Azzal tisztában vagyok, hogy az új ingatlan megvásárlásáig a meglévő szocpol támogatást letétbe kell helyeznünk. Az új ingatlan vásárlásához bank hitel felvételére lesz szükségünk, mely az előzetes érdeklődés alapján nem fog gondot okozni.
A kérdésem az, hogy a fentiekben leírtak alapján a 3. gyermek után jogosultak vagyunk-e szocpol igénylésére, és ha igen mekkora összegre számíthatunk, illetve a letétbe helyezett szocpol mennyiben komplikálja a helyzetet?
A választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Tamás

Mik a feltételei, hogy igénybe lehessen venni a szocpolt?

Társasházban félig kész lakást vásárolnánk, ami 126 m2. 3 gyerek van. 27.500.- Ft ért vettük, nekünk annyi pénzünk van, de be kell fejezni, amire hitelt veszünk fel. Jár-e szocpol?

2008-ban vettünk egy használt lakást CHF hitellel. 2009-ben összeházasodtunk. 2013-ban megszületett első gyermekünk. Most eladnánk lakásunkat és annak értékéből vennénk egy újépítésű, használt házra ráépítéssel épített 85 nm-es lakást. Lakhatási engedély meg nincs rajta, de készen van. A ház a tetőtérrel együtt kerül eladásra részünkre és a tulajdonrész csak megosztási szerződéssel lenne szétszedve. A használt földszinti lakás sógoromé lesz. A tetőtéri lakás fele-fele arányban az enyém és férjemé.
Kaphatunk így szocpolt?
Köszönöm szépen a választ.

Magyar állampolgár vagyok. Van egy kislányom, szinten magyar állampolgár. A férjem indiai, de regisztrált a házasságunk Magyarországon. Vehetünk fel szocpolt? Mennyit kapnánk? Ha jól értelmeztem, két gyerek után lehet csak, szóval beleegyeznénk a későbbi meg egy gyerekbe. Hány négyzetméteres lakásra lennénk jogosultak? Mennyit kellene nekünk kifizetni?
Köszönöm.