Tisztelt Hitelnet Szakértő!

2010. augusztusban vásároltunk egy két szobás új ingatlant kamattámogatott hitel mellett. Azóta született egy gyermekünk, illetve úton van a második. Ezért a lakásunkat szeretnénk lecserélni egy nagyobbra. A már meglévő lakásra úgy tudom, nem tudok szocpolt igénybe venni, mert a vásárlás idején a támogatás fel volt függesztve.

A kérdésem az lenne, hogy a nagyobb ingatlan vásárlására fel tudjuk-e használni a szocpolt?
Ha az új ingatlan vásárlása előtt adom el a most meglévőt az megoldás lehet-e a lakástulajdonra vonatkozó előírásra?
Van-e más feltétel még esetleg, ami befolyásolhatja a tervezett lakáscserét?
A jelenlegi lakást az eladása előtt végtörleszteni fogjuk.

Várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel:
Ervin

Kedves Ervin!

A meglévő lakásukra valóban nem tudják igénybe venni a szocpolt később született gyermekük (gyermekeik) után, mert a hitelfelvétel idején (2010. augusztusban) nem volt elérhető ez a gyermekek utáni kedvezmény. Újabb lakás vásárlása esetén azonban elvileg élhetnek ezzel a támogatási lehetőséggel. Kérdés az, hogy újépítésű vagy használt lakást szeretnének vásárolni.

Használt lakás vásárlásához szocpolt jelenleg nem lehet igényelni, de a törvénytervezet szerint 2015 júliusától használt lakások esetén ismét elérhető lesz a "félszocpol". A törvényjavaslatot még nem fogadták el, de ha ez megtörténik és újra lesz félszocpol, akkor jogosultak lehetnek rá. Ebben az esetben viszont várni kellene a lakásvásárlással addig, míg a vonatkozó törvény hatályossá nem válik. Amennyiben lesz új információnk a szocpoltörvény változásáról, honlapunkon be fogunk számolni róla, ezért érdemes követni új bejegyzéseinket!

Amennyiben újépítésű lakóingatlan vásárlásában gondolkodnak, akkor miután a meglévő lakás lekerül a nevükről, jogosulttá válhatnak a szocpolra. Az eladott lakás vételárát tovább kell forgatni az új lakásba. A tovább forgatandó összeg abban az esetben csökkenthető az eladott lakást terhelő kölcsön összegével, ha azt a kapott eladási árból végtörlesztik.

Arról, hogy új lakás vásárlása esetén milyen egyéb személyi vagy lakásra vonatkozó feltételeknek kell megfelelni, IDE kattintva tájékozódhatnak.

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre online, telefonon vagy személyesen!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése