Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy milyen feltételei vannak a szocpolnak, félszocpolnak (korhatár, házastárs)? Szeretnénk használt lakást venni (amennyiben lesz félszocpol), de nem vagyunk házasok (ha jól tudom ez korábban feltétel volt). Van egy gyermekünk és még tervezünk egy gyermeket.

A párom idén tölti a 35. életévét, utána is igényelhető a szocpol, vagy még előtte kellene lépnünk?
Mivel édesapám meghalt a családi házunk negyedét örököltem, ez befolyásolja az igénylésünket?
Illetve van-e jövedelemhatár?
Lakáskasszával kombinálható a szocpol?
Kb. mekkora összeget igényelhetünk?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel Eszter

Kedves Eszter!

A szocpol jelenleg csak akkor igényelhető, ha a támogatott személy új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol. Használt lakás vásárlásához még nem került bevezetésre a félszocpol. Erre vonatkozóan ugyan létezik már egy tervezet, de a törvényjavaslat még nem került elfogadásra, ezért használt lakás vásárlásához egyelőre nem igényelhető a támogatás, illetve az igénylési feltételek sem ismertek.

Ha a támogatott személy meglévő gyermekek után igényel szocpolt, akkor nincsen felső életkorhatára az igénylésnek. Amennyiben vállalt gyermekek után kéri a támogatást, vagyis megelőlegező szocpolt igényel, akkor a házaspárok egyikének életkora sem lehet több 40 évnél a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.
Használt lakás vásárlására a fiatalok otthonteremtési támogatását az a személy kaphatta meg korábban, aki még nem töltötte be a 35. életévét. Azt, hogy az új félszocpol bevezetésre esetén milyen életkori feltételeknek kell megfelelni, a tervezet nem tartalmazza.

Arra vonatkozóan szintén nincs utalás a tervezetben, hogy milyen családi állapottal lesz igényelhető a félszocpol. Korábban élettársak és gyermeket egyedül nevelő szülők is jogosultak voltak rá. Szocpolnál jelenleg akkor követelmény a házastársi kapcsolat, ha vállalt gyermek után igénylik.

Az örökléssel szerzett 1/4 lakástulajdon nem nem zárja ki a jogosultságot. Jövedelemhatárra vonatkozó feltételt szintén nem tartalmaz a tervezet. A félszocpol tervezett összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

A félszocpol igénylési feltételeiről a vonatkozó törvény kihirdetése után lesznek pontos információink. Kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Amennyiben a használt lakás vásárlásához lakáshitelt is szeretnének igénybe venni, kérje személyre szóló díjmentes hitelajánlatunkat! Ehhez online ajánlatkérő adatlapunkat szükséges kitölteni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

66 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A szocpol igénybevételekor számít-e az, hogy a házaspár egyike börtönben van? Ez akadály-e? Egy meglévő gyermek vér szerinti édesapjának (én mostoha apja vagyok) is bele kell egyezni abba, hogy a gyermekre igényeljük a szocpolt a vér szerinti édes anyjával?

Hol lehet a szocpol után érdeklődni és mitől függ, hogy megkapja az ember és milyen okmányok szükségesek hozzá?
Előre is köszönöm válaszukat.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mi kellene a szocpolhoz vagy a félszocpolhoz?
Ez alatt azt értem, hogy mennyi kereset és mennyi munkaviszony?
Előre is köszönöm a tájékoztatást!

Mire vehető fel a szocpol, félszocpol? Mik a feltételei? Életkor, gyerek.
Sehol nem találok róla pontos információt.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
A félszocpollal lenne kapcsolatos a kérdésem:
2 vagy több gyermeket nevelő családok esetén a meglévő lakásuk bővítésére a számlákkal igazolt költségek maximum 50%-áig.
Vásárláskor áfás számlát kérjünk vagy a sima számla is elegendő lesz?
Köszönöm válaszát!

Én azzal a kéréssel fordulok önökhöz mivel van négy gyermekem és albérletben lakunk, szeretnék érdeklődni, hogy a szocpol-támogatás mikor lép életbe és hogy használt lakásra lehet-e igényelni és hogy négy gyerekre menyi szocpol jár és mik lesznek a feltételek.
Előre is köszönöm a megértésüket. Kérem írjanak vissza az E-mailemre.

Kedves szakértő!
Párom 8 hónapra van felvéve a hivatalba. Ezt elfogadnák a szocpol feltételekhez, ha majd használt lakást is lehet vásárolni belőle?

Tisztelt szakértő!
Azt tudom, hogy még nincs rá lehetőség, de arról szeretnék felvilágosítást kapni, hogy ha a kedvesem meghalt tavaly balesetben és egyedül maradtam a két gyermekkel, majd akkor is fogom tudni igényelni? 34 éves vagyok és a lakástulajdonom csak 50%, mert a másik fele édesapám tulajdonába van.
Segítségét előre is köszönöm.

Szép napot!
Én 35 éves leszek idén decemberben, párom 42 éves. Élettársi kapcsolatban élünk, erről viszont nincs írásos dokumentumunk. 2010-ben született egy kislányunk. Sajnos valahogy mindig lecsúsztunk vagy pont akkor törölték el a szocpolt, amikor igénybe szerettük volna venni. A kérdésem az volna, hogy jogosultak vagyunk-e a félszocpolra? Van saját tulajdonú ingatlanunk, a félszocpolt nyílászáró cserére fordítanánk.

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy kaphatok-e szocpolt? 2005-ben építettünk a férjemmel egy családi házat. Kettő gyermekem van és a szocpolt nem vettük igénybe. Devizahitelt vettünk fel, amit 2011-ben átváltottuk forintra a takarékszövetkezetnél. Kérdésem az lenne, hogy jelenleg jár-e nekem a szocpol és bele fizethetném-e a forint alapú hitelembe? A második kérdésem az lenne, ha nem kaphatok szocpolt, akkor a félszocpolra van-e lehetőségem lakásfelújításra? (tusoló építése, ház kőporozására, terasz beépítésére, ami teljesen zárt lenne)
Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm.

Üdvözlöm Önöket!
Szeretném megkérdezni, hogyha egyedülálló vagyok és két gyermeket nevelek, 1975-ben születtem, milyen lehetőségeim vannak a szocpol igénybevételére?
Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm.
Marianna

Tisztelt Szakértő!
Van egy családi házam, amit most örököltem és szeretném eladni. Kérdésem annyi lenne, hogy ha egy fiatal pár szeretné megvenni a mostani szocpol törvények szerint, akkor mik az eladandó ház feltételei? Most még gyermektelen házaspár is igénybe vehetné-e ha aláírnak 2-3 gyermeknek? A háznak mennyire kell közművesítettnek lennie? Víz, gáz, csatorna?
Válaszát előre is köszönve maradok tisztelettel:
Krisztina

Annyit szeretnék kérdezni, hogy szocpolt szeretnék igénybe venni. Van egy egyéves kisfiam, de vállalnék még kettőt. Kell-e munkaviszony és hol kell intézni?
Köszönöm válaszukat.

Gyes mellett dolgozom 4 órában. Így igénybe vehetem-e a szocpolt? 4 gyerekem van és hitelt kaphatok-e mivel a gyes + a 4 órás munkám kitesz egy 8 órás fizetést?

Egyedülállóként kell munkaviszonyt felmutatni a szocpolhoz? Két kiskorú gyermeket nevelek. Néztem egy használt lakást. Nagy szükségem lenne rá. Milyen feltételek vonatkoznak az egyedülállókra? Gyest kapok, meg családi pótlékot.
Válaszát előre is köszönöm és várom!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlására lehet-e igényelni a szocpol támogatást? Gyerekenként hány forint járna? Az egyik gyermek 6 éves lesz, míg a másik majd csak augusztus végén fog érkezni. A még meg nem született gyermekre is lehet igényelni a szocpolt? Hol lehet igényelni a szocpolt?
Válaszaikat előre is köszönöm!

A szocpolt szeretném igénybe venni. 30 éves vagyok és 3 kiskorú gyerekem van. Gyesen vagyok. Használt lakáshoz milyen feltételek szükségesek?
Előre is köszönöm.
Lívia

Kedves Szakértő!
Építkezés elején állunk, nagyon várjuk az április 01-re beharangozott szocpol összeg megemelését. Olvasom, hogy még nem fogadták el a módosítást, de várhatóan ez mikor történik meg mégis? Mikor kerül a parlament elé? Valahogy nem lehet ezt megtudni?
Előző válaszukban használatbavételi és lakhatási engedélyekről olvasok. Melyik mit jelent? Feltételezem ha a 2. szint nincs még beépítve, akkor is megkaphatjuk a lakhatási engedélyt, viszont a használati engedély az még előbbi készültségi állapotot jelent?
Nekünk azt mondták a bankban, hogy minimum 90-93%-on kell állnunk az igényléshez! Ez akkor csak „átverés” volt?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
A szocpolt az építkezés melyik fázisában kell igényelni? Azt hallottam, hogy ha csak a végén kérem, akkor már nem kaphatok teljes szocpolt, mert akkor már majdnem kész a ház és csak félszocpol járna.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Jó napot!
Még mindig nem lehet tudni az új szocpol feltételeket?

Tisztelt szakértő!
Egyedülállóként nevelem a lányomat, jelenleg a szüleimmel lakunk, és szeretnénk külön menni. Sajnos munkahellyel nem rendelkezem. Egyedülálló szülőként milyen feltételek kellenek, ha használt lakást szeretnék venni a szocpol segítségével?
Köszönöm a válaszát.
Karolina

Érdeklődnék, hogy egyedülállóként két eltartott gyerekkel – 17 és 7 évesek – 19 éves munkaviszonnyal szeretnék szocpolt felvenni. Életkorom 41 év. Használt lakás érdekelne. Megkapnám-e? Ha igen, akkor milyen összegre számíthatok nagyjából? Szocpolt eddig még nem igényeltem.
Válaszukat kérem e-mailben, ha lehetséges.
Tisztelettel: Valéria

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha majd bevezetik a félszocpolt, abból lehet használt lakható faházat vagy mobilházat venni?
Válaszukat köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Az a kérdésem, hogy várhatóan milyen feltételei lesznek a félszocpol igénylésének?
Üdvözlettel.
Eszter

Kell-e munkaviszony a szocpol igényléséhez?

Tisztelt Szocpol Fórum!
Az lenne a kérdésem, hogy használt ingatlant szeretnénk vásárolni és egy gyermekre szeretnénk a szocpolt igényelni! Házasok vagyunk semmiféle banki vagy akármilyen tartozásunk nincs!
Milyen feltételekkel lehet igényleni, hol? Mennyit kaphatunk? És mikor várható ebbe döntés? 🙂
Köszönöm szépen!

Jó napot!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy egyedülálló 2 gyermekes anyukaként is fel tudom venni a szocpolt?
Ennek pozitív elbírálása esetén milyen összeg járna használt, illetve új ház esetén?
Milyen okmányokra van szükség?
Kell bejelentett munkaviszony hozzá?
Ha igen akkor elég a 4 órás is vagy csak 8 órás a jó?
Pest megyében van több tanya is, esetleg arra is lehetséges lenne?
Utolsó kérdésem az lenne, hol tudom igényelni a Szocpolt?

Szeretném megkérdezni, hogy úgy mint előzőekben igényelhető volt a félszocpol lakásbővítésre, már most nem lehetséges? Mert azt olvasom, hogy új és használt lakás vásárlásra igényelhető lesz. Mi most kezdenénk hozzá a lakásunk bővítéséhez, azért kérdezném, hogy lesz-e ilyen lehetőség, hogy igénybe tudnánk venni.

Tisztelt Hitelnet!
Mint a Messiást, úgy várjuk az új szocpol bevezetését! Április 1-ére volt beharangozva, most van 19. és még semmi. Önök szerint lesz egyáltalán vagy ez csak mézesmadzag volt? Építkezni szeretnénk 2 kiskorú gyerekkel és nem mindegy hogy 1,3 vagy 2,8 milliót kapnék.
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
Mi folyamatban vagyunk az építkezéssel, de nem tudjuk, hogy emelik végül is a „szocpol” összegét, vagy sem? Minden kritériumnak megfelelünk a maximális összeghez, szóval 2 előre vállalt gyerekre most mi a várható összeg, 1,3 millió Ft vagy több?
Köszönettel!
Péter