Milyen feltételei vannak a szocpolnak, félszocpolnak?

Üdvözlöm!

Érdeklődnék, hogy milyen feltételei vannak a szocpolnak, félszocpolnak (korhatár, házastárs)? Szeretnénk használt lakást venni (amennyiben lesz félszocpol), de nem vagyunk házasok (ha jól tudom ez korábban feltétel volt). Van egy gyermekünk és még tervezünk egy gyermeket.

A párom idén tölti a 35. életévét, utána is igényelhető a szocpol, vagy még előtte kellene lépnünk?
Mivel édesapám meghalt a családi házunk negyedét örököltem, ez befolyásolja az igénylésünket?
Illetve van-e jövedelemhatár?
Lakáskasszával kombinálható a szocpol?
Kb. mekkora összeget igényelhetünk?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel Eszter

Kedves Eszter!

A szocpol jelenleg csak akkor igényelhető, ha a támogatott személy új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol. Használt lakás vásárlásához még nem került bevezetésre a félszocpol. Erre vonatkozóan ugyan létezik már egy tervezet, de a törvényjavaslat még nem került elfogadásra, ezért használt lakás vásárlásához egyelőre nem igényelhető a támogatás, illetve az igénylési feltételek sem ismertek.

Ha a támogatott személy meglévő gyermekek után igényel szocpolt, akkor nincsen felső életkorhatára az igénylésnek. Amennyiben vállalt gyermekek után kéri a támogatást, vagyis megelőlegező szocpolt igényel, akkor a házaspárok egyikének életkora sem lehet több 40 évnél a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.
Használt lakás vásárlására a fiatalok otthonteremtési támogatását az a személy kaphatta meg korábban, aki még nem töltötte be a 35. életévét. Azt, hogy az új félszocpol bevezetésre esetén milyen életkori feltételeknek kell megfelelni, a tervezet nem tartalmazza.

Arra vonatkozóan szintén nincs utalás a tervezetben, hogy milyen családi állapottal lesz igényelhető a félszocpol. Korábban élettársak és gyermeket egyedül nevelő szülők is jogosultak voltak rá. Szocpolnál jelenleg akkor követelmény a házastársi kapcsolat, ha vállalt gyermek után igénylik.

Az örökléssel szerzett 1/4 lakástulajdon nem nem zárja ki a jogosultságot. Jövedelemhatárra vonatkozó feltételt szintén nem tartalmaz a tervezet. A félszocpol tervezett összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

A félszocpol igénylési feltételeiről a vonatkozó törvény kihirdetése után lesznek pontos információink. Kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Amennyiben a használt lakás vásárlásához lakáshitelt is szeretnének igénybe venni, kérje személyre szóló díjmentes hitelajánlatunkat! Ehhez online ajánlatkérő adatlapunkat szükséges kitölteni.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
66 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A szocpol igénybevételekor számít-e az, hogy a házaspár egyike börtönben van? Ez akadály-e? Egy meglévő gyermek vér szerinti édesapjának (én mostoha apja vagyok) is bele kell egyezni abba, hogy a gyermekre igényeljük a szocpolt a vér szerinti édes anyjával?

Kedves Tibor!
Amennyiben a gyermek, aki után a támogatást igényelnék, az édesanya eltartásában van, jogerős bírósági határozat igazolja az édesanyánál történt gyermekelhelyezést, akkor a vér szerinti édesapa hozzájárulása nem szükséges a szocpol igényléséhez.

Hol lehet a szocpol után érdeklődni és mitől függ, hogy megkapja az ember és milyen okmányok szükségesek hozzá?
Előre is köszönöm válaszukat.

Kedves András!
Szocpol jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető. Ennek feltételeit honlapunkon megtalálja.
Az új szocpol részletei szintén elérhetők lesznek honlapunkon, ha elfogadásra kerül a törvénytervezet.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mi kellene a szocpolhoz vagy a félszocpolhoz?
Ez alatt azt értem, hogy mennyi kereset és mennyi munkaviszony?
Előre is köszönöm a tájékoztatást!

Kedves Andrea!
Félszocpol igénylésére 2009. július 1. óta nincs lehetőség.
Szocpol igénybevételéhez legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszony szükséges, mely időtartam alatt legfeljebb 15 nap megszakítás lehet. A jövedelem összegét a hitelintézetek nem vizsgálják szocpol igénylésénél.


66
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x