Tisztelt Szakértő!

Hamarosan vásárolunk egy, a feltételeknek megfelelő használt lakást, amelyre a szerződéskötés 1-2 héten belül történne meg. A szerződéskötéstől 120 napon belül kell beadni az igénylést? Bele kell foglalni a szerződésbe a CSOK részt? Pontosan mit? Az lenne az utolsó összeg, ami még akkor hiányzik a vételárból. Ha július 1-jén igényeljük, akkor mennyi idő alatt bírálják el az igénylést? Fontos, hogy melyik banknál igényeljük? Ha kifutnánk az időből, fel lehet-e használni a támogatást Lakáskassza hiteltörlesztésre?

Milyen igazolásokat kell beszereznünk addigra, hogy gyorsan elinduljon az igénylés?
A CSOK kiutalása, kifizetése közvetlenül az eladónak történik?
Hol kaphatunk ezekről a kérdésekről hivatalos állásfoglalást, hogy a szerződésben védve legyünk? A MÁK semmit nem tud hivatalosan.

Köszönöm szépen a válaszokat!
Tisztelettel.
Eszter

Kedves Eszter!

1. Az adásvételi szerződés megkötésétől számítva 120 nap áll a lakásvásárló rendelkezésére, hogy igényelje a Családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK). A 120 nap letelte után nincs mód az igénylésre. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kiegyenlítésre. Az átfutási időről egyelőre nincs információnk, de a korábbi szocpolügyintézéseket alapul véve kb. 1 hónapos átfutási idővel lehet kalkulálni. Július elsején benyújtott CSOK kérelem esetén azonban az adásvételi szerződésbe célszerű augusztus végi fizetési határidőt megadni, mert véleményünk szerint a beadott CSOK kérelmek számától függően az ügyintézési idő elhúzódhat. A CSOK mindazon bankoknál igényelhető lesz, amelyek az erre vonatkozó szerződést a kincstárral és a lakáspolitikáért felelős miniszterrel megkötik. A CSOK-ot a vételár kiegyenlítéséhez lehet felhasználni, lakáskassza hiteltörlesztésre nem.

2. A CSOK igényléshez szükséges hivatalos igazolások - például a NAV köztartozás mentességet igazoló dokumentum, vagy a legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás - nem lehetnek 15 napnál régebbiek a CSOK kérelem benyújtásakor, tehát ezeket úgy érdemes kikérni, hogy ne fusson ki a 15 napos érvényességi időből.

3. A CSOK összegét az eladó adásvételi szerződésben rögzített számlájára utalják.

4. A CSOK igényléssel kapcsolatban a hitelintézetek tudnak majd további tájékoztatást adni. A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet a Magyar Közlöny 2014. december 18.-ai számában olvasható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

65 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
A kérdésem az, hogy szeretnénk megvenni egy családi házat. Az ingatlan vételára 7M Ft, amit hitelből és CSOK-ból (3 gyerek) fizetnénk, azaz a CSOK az önerőnk és a fennmaradó rész hitel. Foglaló, előleg nincs. Ezt meg lehet így is oldani?
Válaszukat köszönöm!
Lina

Üdv.
Érdeklődnék, ha 3 millióban egyeztünk meg a lakás tulajával és igényelnénk a csokot, akkor 2.200.000 Ft-ot kapnánk a 3 gyerekre, de a fennmaradó 800.000 Ft-ot részletre tudnánk le, akkor megkapnánk-e a csokot? Mivel az önerő részletekbe lenne letudva.

Én nem adtam kauciót, sem foglalót a lakásba, viszont a két gyermekre járó csok összegben egyeztünk meg és a módosított adásvételi tartalmazza. Ez gond? Vagy nem?
Köszönöm.

Én egyedülállóként intézem a takarékszövetkezetnél, 2 gyermekre adtam be az igénylést használt lakásra, de módosítani kellett az adásvételi szerződést, ami folytán egyesével járnak le a tb és a nav-os igazolások. Eddig 93 ezer Ft, amiben én álltam a tulaj energetikai tanúsítványát is és a tulajdoni lap másolatokat is és az értékbecslő még sehol sincs, meg a banki ügyintézésre való 23 ezer Ft. Csak a 2 gyermekre jutó csok összeget igénylem.
Kérdésem, hogy az energetikai tanúsítvány meddig érvényes?

Szeretnék érdeklődni afelől, hogy hogyan lehetne igénybe venni a szocpolt két gyermekre. Mi vettünk egy ingatlant, részletre, de még híja van. A földhivatalban be van regisztrálva.
Tisztelettel.
Mihály

Jó napot kívánok!
Milyen papírokra lenne szükségem régi lakás tetőtér-beépítésére és miképp tudom igényelni?
Előre is köszönöm.

Szeretnék érdeklödni hogy passziv barosok a csokot igényelhetik e és 800.000 forintot vehetünk e fel

Üdvözlöm!
Ön szerint reális, hogy az ingatlanok eladói várni fognak arra, hogy a pénzük (vételár) utolsó részét majd az állam fogja nekik utalni? Vagy esetleg van valami más megoldás is? Kifizethető-e a teljes vételár az eladónak, használt ingatlan esetén? Az nem megoldás, hogy utána majd nekem utalják a CSOK-ot, miközben én már kifizettem a fennmaradó részt?
Üdvözlettel: Gergely

Kedves Hitelnet!
Én szeretnék igényelni csok-ot, de a Fundamentátol veszek fel hitelet a vásárláshoz (ebben van önerő is). Ha hitel van beírva a közleménybe, akkor is adják a Csok-ot?
A megvenni kívánt ház teljesen tehermentes lesz, a felvett hitel fedezete egy másik ingatlan. Az önerőt a vételárból igazolni kell?
Várom válaszát!
István

Lázár miniszter úr minapi nagy port felvert bejelentése után, a 3 gyerek utáni CSOK jelentős megemelése kapcsán komolyan felvetődött bennünk, hogy hazatérnénk Magyarországra, mivel a külföldi letelepedésünk fő oka az volt, hogy Magyarországon nem láttam biztosítottnak a családom lakhatását, saját tulajdonú ingatlana se nekem, se szüleimnek nincs. Jelenleg Párizsban élünk. Ez a rendelet azonban lehetővé tenné az otthonteremtést Magyarországon, így a hazatérést.
Két kérdésem lenne.
1. Beszámít-e a már meglévő két gyerek, ha vállalnánk még egy harmadikat, vagy csak új gyerekre működik?
2. A lakcímkártya problémája: kell-e már rendelkezni magyarországi lakcímmel (mivel ez ugye nekünk nincs), vagy úgy is lehetséges, ha a megvásárolandó majdani ingatlan lenne a magyarországi cím?
Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet.
Szeretnék érdeklődni. Én gyest, kiemelt családit és kiemelt ápolásit kapok. Két gyermekem van, az egyik súlyos szivbeteg.
Jogosult vagyok-e a Csokra?

Tisztelt Hitelnet!
Három tulajdonostól vesszük az ingatlant, ők külön bankszámláikra kérik a vételár kiutalását, így a CSOK összegét is három számlára kellene utalni.
Lehetséges ez? Tudom, hogy technikai akadályai nincsenek, csak a szabályok egy összegben történő kifizetésről szólnak, és számomra nem egyértelmű, hogy az mit takar.
Köszönöm!

Tisztelt cím! Érdeklődnék a csok felől! Az a problémám, hogy én Bar listán vagyok, de a páromnak semmiféle tartozása nincs. Ebben az esetben ő mint egyedülálló is igényelheti-e a csok támogatást használt lakás vásárlásra? Két gyermekünk van, az egyik 5 éves, a másik pedig 9 hónapos!
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2013 szeptemberében költöztem abba a családi házba, ahol most élünk. 50%-os tulajdonom van, másik 50% édesanyám párjáé, a haszonélvezeti jog 100%-ban édesanyámé. Gyermekemet egyedül nevelem, bővítésre szeretném felvenni a CSOKot.
Van-e rá lehetőségem, hitelre nincs szükségem.
Köszönöm válaszát.

Szeretném a csokot használt lakás vásárlásra felvenni, de én csak gyest és családi pótlékot kapok, mert egyedül nevelem a négy gyermekemet és a ház 3.300.000 forintba kerül. Hogyan lehetne elintézni?

Tisztelt Cím!
Köszönöm szépen válaszukat, minden kérdésre megkaptam. Nagyon sajnálom, hogy ilyen szigorú feltételeknek kell megfelelni, így bármennyire is szeretnénk kihasználni, minden oldalról csak falba ütközünk! Az a legborzasztóbb, hogy olyan emberek találták ki ezeket a feltételeket, akik nincsenek rászorulva erre a támogatásra. Egy egyszerű ember pont azért szeretné igénybe venni, mert önerőből képtelen megvalósítani akár egy bővítést, akár egy vásárlást! Az is nagyon felháborító, hogy annyira reklámozzák, és az egész egy kész ÁTVERÉS! Úgy van kitalálva, hogy ne lehessen kihasználni, de el tudják mondani, hogy itt az „ÚJ SZOCPOL”! Nagyon sajnálom! Tudom, hogy ez nem idevaló hozzászólás, de muszáj vagyok leírni, mert mélységesen fel vagyok háborodva!

Tisztelt Cím!
Ismét felmerült bennem egy kérdés. A lányom, aki felsőoktatási intézményben tanul, és 25 év alatti, rendelkezik 50 % lakástulajdonnal, melyet a szüleimtől kapott ajándékozás címén.
Ebben az esetben igénybe tudom-e venni a lakásbővítési támogatást rá?
Köszönöm szépen előre is válaszukat!

Tisztelt Cím!
Először is szeretném megköszönni, gyors és érthető válaszát. Még mindig lenne egy pár kérdésem a lakásbővítéssel és a tulajdonjog viszonyokkal kapcsolatban.
A kérdésem a következő:
Abban az esetben, ha a férjemnek ajándékozás címén átadok 1%-ot a lakástulajdonból, akkor jogosultak leszünk-e a kedvezményre? Nincs-e olyan előírás, hogy a családi otthonteremtési támogatás igénylését megelőzően már valamennyi éve a nevére is legyen bejegyezett tulajdonjog. Nem gond-e, ha ezt most intézzük? Még az is kérdésem lenne, hogy az ajándékozási szerződést, ha beadjuk a földhivatalhoz, még csak széljegyként jegyzik be a tulajdoni lapra a tulajdonjogát, és ez elegendő-e az ügyintézést megkezdéséhez, vagy már rendesen a bejegyzés szükséges?
Köszönöm szépen válaszukat előre is! További szép napot kívánok!

Tisztelt Cím!
Én a következőt szeretném kérdezni: lefedheti-e csok a használt ingatlan teljes árát? Ha E minősítést kapott az ingatlan, jár-e rá a teljes csok? Körülbelül mennyi idő míg lefut az ügyintézés a beadott papírok után, ha nem szeretnék hitelt felvenni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!
Elváltam, így került a tulajdonomban a lakás másik 50 %-a. Jelenleg házas vagyok. Így akkor nem igényelhetem a CSOK-ot, ha az ingatlan csak az én tulajdonomban van?

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK lakásbővítésre igényelhető-e abban az esetben, ha tulajdonközösség megszüntetése során lett a lakástulajdonom 100 %-os, tehát az ingatlan az én nevemen van.
Köszönettel: Ildi

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy szükség van-e az adóhatóság 15 napnál nem régebbi igazolására arról, hogy nincs nekem és férjemnek köztartozásunk (én közalkalmazott vagyok, férjem alkalmazott). Az egyik bank honlapján azt írjak, hogy az igazolás benyújtása nem szükséges, ha az igénylők szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában.
Köszönettel,
Dóra

Üdv!
Elvált vagyok, 2 gyermeket nevelek egyedül! Szeretnem igényelni a CSOK támogatást! Lakáshitelre nem lenne szükségem! Az ingatlant a csok támogatásból és készpénzből szeretnem kifizetni! 5 éve vagyok Gyesen 9 hónap megszakítással, ezáltal van TB biztosításom! 7 hónapja saját Kft.-t alapítottam! Kizárólag az én tulajdonom! A Kft.-ből nem veszek fel havi fix jövedelmet! A Kft. köztartozás mentes. Kérdésem az lenne, hogy van esélyem igényleni az új csok támogatást? Kft. után kapok TB jogviszony igazolást?
Köszönöm.

Jó napot.
Richárd vagyok. Érdeklődnék, hogy milyen dokumentumok kellenek a csok intézéséhez bővítés esetén (az ingatlannal kapcsolatban is) meg a személyes iratokkal kapcsolatban.
Előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
A köztartozás mentességgel kapcsolatban szeretnék tájékozódni. Miszerint a támogatást igénylőnek nem lehet tartozása az állam felé. Jelen esetben én lennék az igénylő, és minden feltételnek meg is felelek, de az élettársamnak van kiegyenlítetlen számlája a MÁK felé. Ebben az esetben már nem vagyok jogosult a támogatásra?
Vagy van olyan lehetőség, hogy nyilatkozatot tehetünk az adósság 1 éven belüli rendezésére és akkor megkaphatjuk a támogatást?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv.: Imre

Tisztelt Hitelnet!
A legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás: megkapható, ha az igénylú munkanélküli jelenleg, de fizeti a havi eü.járulékot – viszont nem esik a 1997.é.LXXX/5 alapján „biztosított” körbe?
Köszönettel:
Attila

Tisztelt Hitelnet,
A Csokot abban az esetben igénybe tudnám venni, ha válást követően a férjem 50 % tulajdoni hányadát szeretném kivásárolni. Ehhez hitelre lesz szükségem, de mivel a régi szocpolra nem voltunk jogosultak (mivel használt volt az ingatlan már amikor vettük), így most járna. Kizáró ok lehet, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan fele már így is az én tulajdonom?
Köszönöm a választ.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy a CSOK összeget mikortól lehet akkor biztosan igényelni? Itt van némi ellentmondás. A tájékoztató szövegében március 4. van feltüntetve, az előző kérdezőnek viszont július 1. volt a válasz. Továbbá a régi szocpolnál kritérium volt, hogy nem lehet meglevő ingatlan, de itt ezt nem olvastam a tájékoztatóban. Mi jelenleg 1 szobában lakunk 2 gyerekkel (ami saját tulajdon), szeretnénk nagyobba költözni. A jövő héten szerződnénk és pont a feltüntetett összeg hiányzik a vételárhoz, kérdés hogy így is igényelhető-e? Illetve a férjem néven nincs ingatlan.
Nagyon köszönöm!

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, használt családi ingatlant szeretnék vásárolni. Adásvételi-előszerződést megkötöttük február 2-án, melyben a csok támogatást is beleírtuk. 3 kiskorú gyermekük van és még egyet bevállalnák. Mikor kell beadnunk a támogatáshoz a kérelmet, hogy mihamarabb meg tudjuk vásárolni az ingatlant? A lakás 126 négyzetméteres, 4 szobás. Most jelenleg egy 48 négyzetméteres másfél szobás lakásban lakunk öten, ami albérlet.
Válaszát előre is köszönöm.
Béla