Tisztelt Szakértő,

A kérdésem az lenne, hogy milyen dokumentummal kell igazolni a külföldi tb jogviszonyt, illetve milyen külföldi tb jogviszonyt fogadnak el a 10+10 milliós CSOK igényléséhez?

Hány nap megszakítás lehet a magyar és a külföldi jogviszony között? Esetünkben kb. egy éves időtartamot külföldi jogviszonyban töltöttünk, a két évből, tehát két megszakítás volt, kétszer kb. 10 nap. A külföldi jogviszony alatt egyéni hozzájárulásban itthon is fizettünk tb-t.

A CSOK igazolás kikérésekor szembesültünk azzal, hogy ez nem számít bele, ezért szeretnénk most az EGT-s jogviszonyt igazolni, mely nyomtatvány szükséges tehát?

Előre is köszönöm szíves válaszukat és segítségüket!
Tünde

Kedves Tünde!

A CSOK kérelem benyújtásakor az igénylőnek - a CSOK minden fajtájánál - a Tbj. 5§ szerinti társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ennek feltétele, hogy a munkavégzés Magyarországon történjen. Magyarországi társadalombiztosítási kötelezettség ugyanis csak akkor jöhet létre, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés.

A 10 milliós CSOK igényléséhez 2 éves TB jogviszony szükséges, továbbá feltétel, hogy a kérelem benyújtását megelőző 180 napnak az igénylő kereső tevékenysége (Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontjában részletezett kereső tevékenység) alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben (magyar vagy külföldi), de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő.

Ha tehát a kérelem benyújtásakor tudnak magyarországi TB jogviszonyt igazolni, s keresőtevékenységük megfelel a fent leírtaknak, akkor a fennmaradó időszak külföldi társadalombiztosító által kiállított dokumentummal is igazolható, az E 104 nyomtatvány hiteles fordításának csatolásával.

A 2 éves folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás lehet. A kétszer tíz napos megszakítás tehát elfogadható, nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot.

A magyar és külföldi TB jogviszony elfogadásáról, igazolásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Segítő!
Ha szükségem lenne az összes ausztriai tb igazolásomra egy listában, mint ahogyan itthon is le lehet ezt tölteni, akkor azt hogyan tudom megtenni? Online felületen a Gesundheitskassen keresztül lehet-e vagy mi ennek a legegyszerűbb módja?
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Segítő,
az unokaöcsém Németországban él 9 éve, most telepedik haza. Kint soha nem dolgozott ő, csak a feleség, fizettek tb-t, Ő kapott segélyt. Orvosi ellátásban részesültek.
Mit kell csinálnia, ha most hazamegy, hogy beteg ellátásban részesüljön.
Kérem segítségét, tisztelettel Eva

Kedves hitelnet!
Hollandiában dolgozom, kikértem az e104-et az uwv-től (employee insurance agency). Az OTP nem fogadja el a dokumentumot, mert nincsen rajta a munkaadóm, a hatóság pedig nem hajlandó ráírni.
Van esetleg javaslatuk, hogy ebben az esetben mi a teendő?
Köszönöm.

Ismét Attila lennék. Szóval volt 2018-ban Svájcban 3 hónap munka, amit munkaszerződéssel is tudok igazolni és azóta jelenleg is dolgozom itthon Magyarországon. Együttesen lenne a 2 év jogviszonyom, tehát ha beleszámolható, akkor hogy kell elintéznem és milyen papírok szükségesek a falusi csokhoz?
Köszönöm a válaszukat.

Nekem van 3 hónap külföldi jogviszony, a többi jogviszony az Magyarszágon van, szóval együttesen meglenne a 2 év jogviszonyom. Jogosult vagyok a falusi csokra település szerint igen, mivel utána néztem. Ha igen, akkor hogyan? És milyen papírok szükségesek?

Köszönöm!!! Akkor ezek szerint az E 104 formanyomtatvány kikérése elég? Azt elfogadja az állam?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretném a segítségét kérni! Már vagy 3 fajta igazolást küldtem haza és nem fogadja az államkincstár! Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen igazolást fogadnak el és ha tud, honnan lehet kérni! Kértem a cégtől ahol dolgozom, amit az adóhivatal kiküld minden évben ez a p60-as, amin minden fajta kifizetés rajta van! Egyszerűen nem tudom, hogy mit fogadnak el! Itt dolgozom 14 éve! Nem is dolgozhatnánk, ha nem fizetnénk tb-t!
Köszönöm.

Ausztriában dolgozok részmunkaidőben és szeretnék Magyarországon is munkát vállalni 4 órában (a külföldi megtartása mellett). Azt szeretném kérdezni, hogy a háromgyermekes CSOK igényléséhez Ausztriából milyen nyomtatvány vagy „E” típusú dokumentum kell a biztosítási viszony igazoláshoz? Ezt az igazolást elfogadja mindegyik bank, vagy van választási lehetőségük? Hallottam olyat, hogy egy bizonyos bank csak magyar igazolást fogad el!?
Várom szíves válaszát!
Köszönöm!