Milyen dokumentummal kell igazolni a külföldi TB jogviszonyt?

Tisztelt Szakértő,

A kérdésem az lenne, hogy milyen dokumentummal kell igazolni a külföldi tb jogviszonyt, illetve milyen külföldi tb jogviszonyt fogadnak el a 10+10 milliós CSOK igényléséhez?

Hány nap megszakítás lehet a magyar és a külföldi jogviszony között? Esetünkben kb. egy éves időtartamot külföldi jogviszonyban töltöttünk, a két évből, tehát két megszakítás volt, kétszer kb. 10 nap. A külföldi jogviszony alatt egyéni hozzájárulásban itthon is fizettünk tb-t.

A CSOK igazolás kikérésekor szembesültünk azzal, hogy ez nem számít bele, ezért szeretnénk most az EGT-s jogviszonyt igazolni, mely nyomtatvány szükséges tehát?

Előre is köszönöm szíves válaszukat és segítségüket!
Tünde

Kedves Tünde!

A CSOK kérelem benyújtásakor az igénylőnek – a CSOK minden fajtájánál – a Tbj. 5§ szerinti társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ennek feltétele, hogy a munkavégzés Magyarországon történjen. Magyarországi társadalombiztosítási kötelezettség ugyanis csak akkor jöhet létre, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés.

A 10 milliós CSOK igényléséhez 2 éves TB jogviszony szükséges, továbbá feltétel, hogy a kérelem benyújtását megelőző 180 napnak az igénylő kereső tevékenysége (Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontjában részletezett kereső tevékenység) alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben (magyar vagy külföldi), de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő.

Ha tehát a kérelem benyújtásakor tudnak magyarországi TB jogviszonyt igazolni, s keresőtevékenységük megfelel a fent leírtaknak, akkor a fennmaradó időszak külföldi társadalombiztosító által kiállított dokumentummal is igazolható, az E 104 nyomtatvány hiteles fordításának csatolásával.

A 2 éves folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás lehet. A kétszer tíz napos megszakítás tehát elfogadható, nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot.

A magyar és külföldi TB jogviszony elfogadásáról, igazolásáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves hitelnet!
Hollandiában dolgozom, kikértem az e104-et az uwv-től (employee insurance agency). Az OTP nem fogadja el a dokumentumot, mert nincsen rajta a munkaadóm, a hatóság pedig nem hajlandó ráírni.
Van esetleg javaslatuk, hogy ebben az esetben mi a teendő?
Köszönöm.

Ismét Attila lennék. Szóval volt 2018-ban Svájcban 3 hónap munka, amit munkaszerződéssel is tudok igazolni és azóta jelenleg is dolgozom itthon Magyarországon. Együttesen lenne a 2 év jogviszonyom, tehát ha beleszámolható, akkor hogy kell elintéznem és milyen papírok szükségesek a falusi csokhoz?
Köszönöm a válaszukat.

Nekem van 3 hónap külföldi jogviszony, a többi jogviszony az Magyarszágon van, szóval együttesen meglenne a 2 év jogviszonyom. Jogosult vagyok a falusi csokra település szerint igen, mivel utána néztem. Ha igen, akkor hogyan? És milyen papírok szükségesek?

Köszönöm!!! Akkor ezek szerint az E 104 formanyomtatvány kikérése elég? Azt elfogadja az állam?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretném a segítségét kérni! Már vagy 3 fajta igazolást küldtem haza és nem fogadja az államkincstár! Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen igazolást fogadnak el és ha tud, honnan lehet kérni! Kértem a cégtől ahol dolgozom, amit az adóhivatal kiküld minden évben ez a p60-as, amin minden fajta kifizetés rajta van! Egyszerűen nem tudom, hogy mit fogadnak el! Itt dolgozom 14 éve! Nem is dolgozhatnánk, ha nem fizetnénk tb-t!
Köszönöm.

Ausztriában dolgozok részmunkaidőben és szeretnék Magyarországon is munkát vállalni 4 órában (a külföldi megtartása mellett). Azt szeretném kérdezni, hogy a háromgyermekes CSOK igényléséhez Ausztriából milyen nyomtatvány vagy “E” típusú dokumentum kell a biztosítási viszony igazoláshoz? Ezt az igazolást elfogadja mindegyik bank, vagy van választási lehetőségük? Hallottam olyat, hogy egy bizonyos bank csak magyar igazolást fogad el!?
Várom szíves válaszát!
Köszönöm!


11
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x