Tisztelt Hitelnet!

3 gyermekünk van, 9 hónapos, 2,5 éves és 3 éves. Szeretnénk házat venni, mivel most örökölt résztulajdonú házunkban élünk, amely viszont túlzsúfolt.

A ház, amelyet venni szeretnénk, 3 900 000 Ft-ba kerülne 90 nm lakótérrel. Párom 25 éves, én pedig 20. Tehát a fő kérdésem az lenne, hogy kapnánk-e szocpolt és milyen állam által segített kölcsönt kaphatnánk, hogy meg tudjuk venni.

Válaszukat nagyon szépen megköszönném.
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A vonatkozó kormányrendelet alapján szocpol használt ház vásárlásához nem vehető igénybe, ezért a vásárlás során ezzel a támogatási formával nem kalkulálhatnak. Szocpol jelenleg akkor igényelhető, ha a támogatott személy új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol.

Használt ház vásárlása esetén a havi törlesztő részlet megfizetéséhez az állam kamattámogatást biztosít a futamidő első 5 évében. Jelenleg azonban a piaci kamatozású lakáshitelek is hasonló, sőt néhány esetben már alacsonyabb kamatláb mellett érhetők el, mint az államilag támogatott lakáshitelek.

Lakáshitelek fedezete általában a vásárolandó ingatlan, ha annak aktuális forgalmi értéke eléri az adott pénzintézet által előírt minimális értéket. 4-5 millió forint alatti lakás fedezetként történő elfogadására általában nincs lehetőség. Ilyenkor csak másik, megfelelő értékű ingatlan bevonásával valósulhat meg a lakásvásárlás.

Ha az ingatlan megfelelő értékű, a teljes vételár akkor sem vehető fel hitelként, tehát önerővel is rendelkezni kell. Mivel ebben az esetben a 3 gyermek utáni szocpollal nem lehet kalkulálni, ezért saját erőként a készpénz fogadható el, vagy plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást. Azt, hogy mennyi önerő szükséges a lakáshitel pozitív bírálatához Szakértőink a további részletek (ingatlan területi elhelyezkedése, állapota, az igénylők jövedelmi helyzete, stb.) alapján tudják meghatározni. Ezeket az információkat online űrlapunk kitöltésével adhatja meg.

Lakáshitel felvételéhez jövedelemigazolás is szükséges. Támogatott lakásvásárlási kölcsön igényléséhez házaspárok, élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni. A jelenlegi munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonynak kell meglenni és a munkavállaló nem lehet próbaidőn. Piaci kamatozású lakáshitel igényléséhez elég a 3 hónapos folyamatos munkaviszony.

A használt lakás vásárlásához nyújtott hitelek aktuális törlesztő részletéről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

30 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Használt házat vásárolhatunk a vissza nem térítendő támogatással ha betöltöttük a 40- et? Három kiskorú gyerekünk van.

Az új lakás, ház vásárlásához, építéséhez nyújtott segítség valóban rendkívüli és dicséretes, de a szerényebb jövedelműeknek bőven megfelelne a használt is.
Miért nem kaphatnak ők is legalább 4-5 millió Ft kedvezményes kamatozású hitelt?

Használt lakást szeretnék vásárolni szocpolra, de hitel nélkül 2 gyermekre. Az egyik gyermek saját, a másik gyermek állami gondozott. Mi lenne szükséges ahhoz, hogy az állami gyermekre is igényelni tudjam venni a támogatást? Hol tudom igényelni? Mik lennének a feltételek? Mennyi idő a korhatár? Egy gyermekre mennyi összeg jár?
Sürgős választ szeretnék!

Használt lakást szeretnék vásárolni. 600 ezer forint önerőm van és 5 kiskorú gyermekem, akikre még nem vettem igénybe a szocpolt. A lakás régi tömblakás. Mi szükséges, hogy igénybe tudjam venni a szocpolt? Kölcsönt nem szeretnék. 5 gyermekre milyen összeget kaphatok? Még soha nem volt lakásunk.
Kérem minden feltételt írjanak le.
Köszönöm.

Tisztelt ügyintéző!
Van 3 gyermekem. Fel tudnánk venni a szocpolt használt lakásra? Komfortos az ingatlan, amit szeretnénk megvenni.
Köszönöm válaszát.
Mária

Vidéken lakom az élettársammal, második gyermekünk jön! Huszonévesek vagyunk! Szülőknél élünk! Volna lakás amit megvehetnénk, de sajnos önerővel sem rendelkezünk!
Az a kérdésem, hogyan tudnánk egy 1-2 millió forintos lakáshoz jutni a szocpol kihasználásával?

Jó napot kívánok.
Cecília vagyok. Én arra szeretnék rákérdezni, hogy igénybe vehetnem a szocpolt használt lakásra? 24 éves vagyok, két gyermekem van, egy 3 éves és 2 éves.
Előre is köszönöm.

Tisztelt úr, hölgy!
Érdeklődnék, hogy milyen feltételek szükségesek a szocpol igényléséhez, amit használt lakás vásárlásához szeretnék igénybe venni!
Előre is köszönöm!
Maradok sok tisztelettel!
Balázs Albin!

Ingatlant szeretnék venni, de sajnos nincs önerőm. Szocpolra, hitelátvállalással milyen lehetőségeim vannak?

Jelenleg albérletben lakunk a kislányommal és az édesapámmal. Nem volt még lakásunk, de szeretnénk saját házat. Sajnos önerővel nem rendelkezem és érdeklődnék, hogy szocpolt igényelhetnék-e, ugyanis 90.000 Ft az albérlet, amit fizetek és inkább a saját házamat fizetném, mint ezt, ami sosem lesz a miénk. A kislányom lenne a kedvezményezett és rá is szeretném majd íratni a házat. Mi – ahogy néztük – 3.900.000 Ft-ba kerülnek azok a házak amik lakhatók.
Válaszukat előre is köszönöm.
Irén

Szeretnék venni egy panel lakást Veszprémben. Van rá 4 millió forintom és még a szocpol összege hiányozna hozzá. Ilyenkor mit lehet tenni?

Tiszteletem.
2 meglévő gyermekem van. Mint önerő, egy 54 nm-es háznak az egyharmad része szeretném a szocpolt igénybe venni a harmadik gyermek bevállalásával.

Házat szeretnénk venni (én a és a házastársam), de csak abban az esetben, ha jár szocpol. Mind a ketten 36 évesek vagyunk, illetve 3 gyermekünk van:
egy 19 éves, aki folytatja a tanulmányait tovább az egyetemen, egy 7 éves és egy 3 éves.
Az ingatlanért 7 milliót kérnek. Falusi házról lenne szó.
A kérdésem az lenne, hogy használt lakásra ilyen feltételekkel (mármint a mi életkorunk) milyen támogatást kaphatunk?
Várom a mielőbbi választ.
Előre is köszönöm.

Jogosult vagyok-e félszocpolra, ha én 34 éves, párom 27 éves és 3 éve közös háztartásban élünk, van egy gyerekünk, de ez évben (2014. 12. hó) tervezésben van a második, majd a harmadikat 4 éven belül. A problémám az, hogy van egy másfél szobás lakásom, amin még van hitel és így kicsi lenne a bővülő családnak. Kazincbarcikán hol kaphatok ezzel kapcsolatban felvilágosítást? Kérdésem második fele az, hogy használt lakás vásárlásra 2 év múlva is igénybe veheti a párom (amikor ő 29 éves lesz, én 36 és két gyerek, a harmadik pedig tervezésbe)?
Előre is köszönöm válaszát.

1 gyerekem van és majd évek múlva szeretnénk még egyet. Mennyit tudnánk így felvenni használt ház vásárlásra és kell-e önerő?
Válaszukat előre is köszönöm!