Mikortól számít az elidegenítési és terhelési tilalom szocpol esetén?

Tisztelt Válaszadó !

Nagy tisztelettel köszönöm tegnapi válaszukat. Közben eszembe jutott még egy kérdés.

2008-ban vásárolt lakásunkra, melyhez banki hitelt is felvettünk, 2 gyermek után megkaptuk a 2,4 M Ft szocpolt. Reményeink szerint 2012 év vége felé megszületik a 3. gyermek, mely után, Önök állás foglalása szerint is jogosultak lehetünk a 3. gyermek után járó szocpolra (1,4 M Ft). Ha jól tudom 10 évig nem lenne jó elválni (mert az amúgy sem jó dolog), értékesíteni a lakást (bizonyos feltételek mellett azt hiszem lehet).

A kérdés, hogy mikortól számítódik a 10 év? Az első gyermek születésétől (2007.05.15.) a másodikétól (2009.06.02.) vagy ha megszületik a 3. gyermek és megítélték a 3. gyermek után járó szocpolt, esetleg az ő születési dátumától? Vagy a folyósítások dátumától?

Kérem, ha tudnak, közöljék az erre vonatkozó jogszabályt, hogy utána tudjak nézni más kérdésekben is.
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel, László

Kedves László!

A szocpol után bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalmat új lakás vásárlása esetén a végleges adásvételi szerződés aláírásának dátumától, építés esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától kell számítani.

Utóbb született gyermek után kapott támogatás esetén – információink szerint – a 10 évet attól a dátumtól kell számítaniuk, amikor a támogatási szerződést aláírták.

 
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem az lenne, hogy 2012 december elején kaptuk meg a használatbavételi engedélyt. Jól tudom, hogy attól számolják, most hogy 5 év vagy 10 az építkezés, ez lenne a kérdésem.

Kedves Izabella!
Az építési engedély kiadásától számított 5 év áll rendelkezésre az építkezéshez.
Az elidegenítési és terhelési tilalom 10 évig kerül bejegyzésre a használatbavétel engedélytől számítva.

Kérdésem az lenne, hogy a volt párommal szocpolos lakást igényeltünk 3 gyermekre, a harmadikat bevállaltuk, de elváltunk! Házasságtörés történt. A gyermekeket itt hagyta és a bíróság is nekem ítélte őket! Nem itt tartózkodik, kijelentkezni meg nem akar.
Ilyenkor mit tehetek ez ellen? mi a teendőm ilyenkor?

Kedves Róbert!
A kérdésben a területileg illetékes kormányhivatal megkeresését javasoljuk.

Tisztelt Hitelnet!
Az akkoriban újonnan épített házunk használatbavételi engedélyét 2009.11.09-én kaptuk meg, a szocpol 10 év tehát innentől számolódik.
Most eladnánk a házat, de melyik dátumot kell figyelembe vennünk a 10 év lejártával kapcsolatban ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a szocpol összegét? Az adásvételi szerződés aláírásának dátumát, a teljes összeg (tehát a végleges tulajdonoscsere dátumát), a kijelentkezés dátumát, esetleg valami más dátumot?
Köszönettel,
Péter

Kedves Péter!
Lakásépítésre kapott szocpol esetén a 10 év lejárata a használatbavételi engedély kiadásának dátumától számított 10 év.

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben építkeztünk szocpolból és egyidejűleg vettünk fel hozzá hitelt is. Az lenne a kérdésem, hogy csak addig tartott az elidegenítési tilalom Ön szerint amíg nem telt le a szocpol? Vagy a hitel miatt ami 2027-ben telik le, akkor járna le az elidegenítési tilalom?

Kedves Asszonyom!
A szocpolt biztoító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 év után töröltethető.

Köszönöm szépen a választ. Magyarán, ha fizetjük a tartozást, akkor nem kerül árverezésre, vagyis az állam addig nem kárusul. Hiába biztosítja be magát a végrehajtó a jelzálogjoggal? Akkor felmerjük venni a Csokot?

Kedves Szivike!
Elkerühető a végrehajtás, ha a kölcsön a megegyezés alapján rendszeresen törlesztésre kerül.

Tisztelettel szeretnék érdeklődni sajnos vannak tartozásaink, amit letiltással plusz a végrehajtóval megállapodva törlesztünk. Van lakástakarékunk és van 4 gyermekünk. Szeretnénk a sima Csokot igénybe venni, ami 2.750.000 Ft lenne.
A kérdés az lenne, hogy ha a rendes fizetés mellett a végrehajtó mégis jelzálogot tesz az ingatlanra, akkor mi történik.
Van-e ebben az esetben bármilyen méltányosági lehetőség? Vagy mire lehet számítani?
Köszönöm szépen a választ.

Kedves Szivike!
Ha végrehajtás miatt kényszer-értékesítésre kerülne az ingatlan, akkor a támogatás tekintetében Önöknek visszafizetési kötelezettségük keletkezne. Arról, hogy ebből kifolyólag van-e bármilyen méltányossági lehetőség, a területileg illetékes járási hivatal tud pontos felvilágosítást adni.

Tisztelt Hitelnet Tanácsadó!
2008-ban lekötöttünk egy új építésű lakást. 2008 novemberében kaptuk meg a használatbavételi engedélyt. A végleges adásvételi szerződés 2009 januárban lett aláírva.
Melyik dátumtól számít a 10 éves elidegenítési tilalom? Szeretnénk nagyobbat vásárolni, de a tilalom letelte után.
Köszönöm!

Kedves Attila!
A végleges adásvételi szerződés aláírásának dátumától számít a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időtartama.

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk eladni a szocpollal terhelt lakásunkat és építeni egy nagyobbat. A szocpol 10 éves lejártát a kölcsön felvételétől és szocpol igénylésétől vagy a használatbavételi engedélytől számítják? Illetve utólagos szocpolnál annak felvételétől vagy a kölcsön felvételétől számolják? Ha még nem járt le a 10 év, és új házat építenénk, de ahhoz el kell adni a régit, hogy vihetjük át az új házra? Ténylegesen vissza kell fizetni, vagy van valami mód, hogy annak összegét is fel tudjuk használni az építkezés során?
Köszönettel.

Kedves Dia! A szocpol 10 éves lejáratát lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától, lakásépítés esetén a használatbavételi engedély kiadásának dátumától számítják. Arról, hogy az utóbb született gyermek utáni szocpol lejáratát mikortól számítják, a utólagos szocpolszerződés tartalmazza vagy az illetékes bank tud felvilágosítást adni. Ha még nem jár le a 10 év, de a lakás helyett nagyobbat építenének, akkor a szocpol visszafizetése 3 évre felfüggeszthető. A lakás eladásakor a támogatás összegét egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni, majd amikor megszerezték a használatbavételi engedélyt, a kincstár dönt a támogatott személy részére visszafizethető összegről, majd átutalja a támogatott személy bankszámlájára és intézkedik… Továbbiak »

Peresztegen építkeztünk szocpolt igénybe véve, ahol 2003-ban kaptunk használatbavételi engedélyt, aztán ezt eladtuk, vettünk Kőszegen házat, amit felújítottunk, hozzáépítettünk, itt 2008-ban kaptunk használatbavételi engedélyt. Erre az ingatlanra átvittünk a szocpolt.
Mikortól számítódik a 10 év elidegenítési tilalom? Az első ház használatbavételijétől vagy újraindult a 10 év a második ház miatt?
Köszönöm.
Gyula

Kedves Gyula!
Információink szerint a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom a 2003-as használatbavételi engedély kiadásának dátumától számít. De mivel ebben a kérdésben irodánk nem illetékes, javasoljuk, hogy érdeklődjön a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál vagy esetleg a szocpolszerződésben nézhet utána.

Azt szeretném kérdezni, hogy a szocpol folyósításának dátumától vagy a lakhatási engedély dátumától kell számolni a 10 évet?
Várom válaszát.

Kedves Csaba!
Lakásépítés esetén a szocpolt biztosító, 10 éves jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamát a lakhatási engedély kiadásának dátumától kell számítani.

Tisztelt Hitelnet csoport!
2003-ban vásárolt új lakás, 11 éve törlesztett jelzáloghiteléhez kapcsolódóan, kapunk 500.000 Ft úgynevezett utólagos lakásvásárlási kedvezményt, mivel 2013-ban gyermekünk született és megfeleltünk a fent nevezett szocpol feltételeinek. A szerződés aláírása következik a napokban. A kérdésem az elidegenítési tilalomra vonatkozik. Minden bizonnyal lesz ilyen feltétel, de vajon mennyi időre? 5 és 10 évről hallottam, eleve nekünk 9 év van hátra a hitelből. Akkor lehet, hogy a lejáratig fogják meghatározni? Köszönöm válaszát!
Ágnes

Kedves Ágnes!
Kérdésükre az érintett hitelintézettől kaphatnak pontos választ, amit a szerződésük is tartalmazni fog.

Házat építettünk, de nem voltunk csak utólagos szocpolra jogosultak. A ház használatbavételi engedélye 2006. szeptemberi. Gyermekünk lett 2008-ban. Érdeklődöm, hogy a szocpol bejegyzésétől hány év elidegenítési tilalom áll fent?
Köszönöm.

Tisztelt Tanácsadó!
A fenti 10 év utóbb született gyermek után járó szocpol esetén is a vásárlástól számít?
2003-ban vásároltunk lakást, 2 gyerekre megelőlegező hitelt vettünk fel a szocpolra. Egy gyerek a határidőn belül megszületett, a második azonban a határidő után. Ezt jeleztük a banknak, aki “utóbb született gyermek” alapján elindította a szocpol intézését. Az ügyintéző azt állítja, hogy a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalmat mostantól számítják majd.
Ebben az esetben is az adásvételi szerződés aláírásától kellene számítani?
Köszönettel: Ferenc

2005-ben elváltam és 3 gyermekemre igénybe vettem a fél szocpolt, használt lakás vásárlására.
Érdeklődnék, az akkori elidegenítési és terhelési tilalom hány évre szólt? Most szükségből eladásra szántam az ingatlant, ami most nem tudom sikerül-e.
Az Államkincstárban csodálkoztak, hogy nem 5 évre, hanem 10 évre van a tilalom, arról nem is beszélve, hogy egyik helyen lakásépítési támogatásként, másik helyen bővítésként van bejegyezve, holott használt lakásvásárlás történt.
Így most már nem értem az egészet. Tanácsot szeretnék kérni ez ügyben, mielőtt elindulnék intézkedni.
További szép napot!
Üdv: Kata


28
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x