Tisztelt Ügyintéző!

Szeretném megigényelni a szocpolt. Jártam a lakóhelyemhez tartozó polgármesteri hivatalban, ahonnan elküldtek, mondván, a bankok foglalkoznak vele. Ezért elmentem a CIB Bankba, ahol azt válaszolták, hogy jelenleg még nincs szerződésük a szocpolra, és nem is tudják, hogy mikor lehet majd náluk megigényelni. A K&H Banknál pedig egyszerűen arra hivatkoztak, hogy még nincs is ilyen kormányrendelet, úgyhogy addig ne is akarjam megigényelni.

Mindeközben a tv,internet, újságok arról szólnak, hogy 2012. január 1-től már igényelhető a szocpol. Most akkor hogy is van ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Adrienn

Kedves Adrienn!

A lakásépítési támogatást szabályozó 256/2011. (XII. 6.) Kormányrendelet 2011. december 06-án került kihirdetésre a Magyar Közlönyben, s 2012. január 01-től vált hatályossá. A kormányrendelet tehát létezik.

A lakásépítési támogatást (szocpolt) a hitelintézeteknél lehet igényelni. Azok a hitelintézetek jogosultak a szocpol nyújtására, melyek az erre vonatkozó szerződést megkötik a Kincstárral.

A szocpolra vonatkozó eljárási rend kialakítása jelenleg még folyamatban van a pénzintézeteknél, ezért nem kerülhet sor konkrét szocpolkérelem benyújtására. Remélhetőleg a szocpolügyintézés néhány héten belül ténylegesen is elkezdődhet.

A szocpol igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem!
Voltunk a hitelintézetekben az Erste és a Budapest Bankoknál februárban és azt mondták, hogy áprilisban érdeklődjünk, mert akkor tudnak többet mondani és még azt mondták, hogy körülbelül júniusban vagy júliusban jön vissza a szocpol.
Most akkor már lehet igényelni hétfőtől és ha lehet, melyik bankot tudnák ajánlani?
Válaszukat előre is köszönöm.
András

Üdvözletem!
Lehet már lakásvásárláshoz is igényelni? Bérházi lakáshoz is már most? Akár 1+2 fél szobásat is?
Hol lehet igényelni? Önkormányzathoz és utána a Bankba?
Egyedülállóként 4 kisgyermekkel igényelhető szocpol? 2 év bedolgozva.
Hitelt lehet-e felvenni rá?
Beszámítsák-e a szocpolt önerőnek?
Válaszukat előre is köszönöm.
András

Üdvözletem!
A kérdésem az lenne, hogy a szocpolt lehet-e most igényelni? Vagy melyik hónaptól lehetséges? Lehet-e már tudni valamit róla?
Válaszukat előre is köszönöm.
András

Üdvözletem!
Nagyon szépen köszönöm a válaszukat, és ha nem haragszanak kérdeznék még.
Tehát akkor várjuk meg a baba születését? Nem fogunk kifutni az időből?
A fizetés összege befolyásolja a szocpol igénylését?
Nekünk készpénzünk sajnos nincsen, úgy szeretnénk megoldani, hogy a szocpol legyen az önerő. Erre van lehetőség? Esetleg tudnának ajánlani olyan intézményt, ahol segítenek intézkedni? A szüleim nekem adnák a telkük felét, ha ez meglenne, mire lehet igényelni a szocpolt, ha építésre, akkor mik a feltételek?
Ha ez nem kedvező új lakásvásárlásnál mi a teendő?
Segítségüket nagyon köszönöm.
További jó munkát és szép napot!
Amina

Üdvözletem!
Az előttem írókhoz hasonlóan én is az igénylés időpontjáról érdeklődnék! Illetve érdekelnének a feltételek is: Egy kiskorú gyermekem van, a másodikat nyárra várom. Mekkora összeg igényelhető, ha még egy gyermek születését bevállalnánk 8 éven belül, mire igényelhető, mik a feltételek, elegendő-e az élettársi kapcsolat, vagy célszerűbb házastársaknak igényelni? Én veszélyeztetett terhes vagyok, így a jelenlegi jövedelmem a táppénz, melynek összege minimális. Férjem most helyezkedett el bejelentve, de mint oly sok helyen a keresetének csak bizonyos részét utalják. Mit tegyünk? Közös számlát nyissunk, vagy jobb, ha külön-külön vezetjük számlánkat?
Segítségüket előre is köszönöm! Minden jót!

Én egy új lakást szeretnék építeni, de van egy házam. Ez már rég volt vásárolva, de már nagyon kicsi. Mikor várható, hogy visszahozzák a szocpolt? Már ideje lenne. Csak hitegetik az embereket.
Kérem válaszoljon vissza.

Üdvözletem,
azt szeretném kérdezni, hogy mikortól lehet igényelni a szocpolt, mert a bankokban azt mondják még nincs.
Köszönöm.

Mikortól igényelhető? Mert voltam az egyik bankban igényelni, de azt válaszolták, hogy egyenlőre nem igényelhető, mert még nem kaptak hozzá engedélyt. 3 gyermekünk van, mindegyik kiskorú és lakás bővítésre szeretnénk igénybe venni a támogatást.
Várom válaszukat. Köszönöm előre is.

Melyik banknál lehet és mikortól lehet igényelni a szocpolt?

Tisztelt Szakértő!
Tudnak olyan hitelintézetről, ahol már foglalkoznak az igényléssel, mert én bárhol érdeklődtem elhajtottak, hogy a Kormány részéről semmilyen tájékoztatást nem kaptak még a lebonyolításról.
Érdekelne, hogy az új lakás vásárlásakor (teljes vételár kifizetve 2011. december 30-án) a lakás a nevünkre van bejegyezve (házastársak 50-50%), más tulajdonunk nincs két eltartott gyerekkel beköltöztünk. Nincs hitel a lakáson. Ilyen esetben (minden feltételnek megfelelünk) a folyósítás a mi számlánkra kerül és a felhasználásáról van-e bármi kötöttség?
Köszönöm válaszukat.

Ha a jogszabály 2012. január elsejei hatályú és az ígéret is az volt, hogy januártól él a rendszer, hogyan lehet az, hogy a bankok – akik jogszabály alapján intézik az ügymenetet – még csak azt sem tudják, hogy mit kéne tenni szocpol kérdésben? Ez már csak azért is visszás, mert bízva a rendeletben (ami december 6-án jelent meg) megkötöttem az adásvételi szerződést, melyben az utolsó vételárrészletet szocpolból kell kifizetnem – a határidő meg napokon belül lejár…