Tisztelt szakértő! 2005-ben szocpollal épített ingatlanunkat eladtuk,és a szocpolt sikeresen át is vittük a jelenlegi lakásunkra.A kérdésem a következő:a 10 éves elidegenítési tilalom mikor jár le? Az első lakás használatbavételi engedélyének dátumától indul,vagy a második lakásétól újra indul?
Kérdést feltette: Melinda

Kedves Melinda!

Az elidegenítési és terhelési tilalom időtartama az Önök esetében az első lakás használatbavételi engedély kiadásának dátumától számít. Ha 2005-ben szerezték meg a lakhatási engedélyt, akkor legkorábban 2015-ben töröltethető e bejegyzés.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2005-ben felvettük a szocpolt, amit most szeretnék az ingatlanunkról töröltetni. Megvannak a szükséges szerződések és a lakhatási engedélyünk is.
Szeretném megkérdezni, hogy kell most ezt ügyintézni? Államkincstár, Kormányhivatal?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2004-ben építkeztünk és 2 gyerekre felvettük a szocpolt! 2009-ben elváltunk, eladtuk a házat. Én vettem egy másikat és szabályosan letétbe tettem a szocpol rám eső részét, majd 1/1 tulajdonjogon vettem egy másik házat és 2009-ben átjegyeztettem a szocpolt! Ezt az ingatlan 2011-ben eladtam és tovább vittem a szocpolt egy harmadik ingatlanra! Ezt az ingatlant most eladom, a szocpol még rajta van! 2014 -en lejárt az elidegenítés, de nekem csak az utolsó bejegyzési határozatom van meg! Most kértem töröljék az alapján, mert minden mozgást igazol és 2014-ben lejárt a 10 év! De az bejegyzési határozat jogerője is már több mint 10 éves! A hivatal nem törli le és kéri a 2004-es használatbavételi engedélyt és az eredeti szocpol összeg igazolását! De én elváltam és rám már csak a fele vonatkozik, azt tudom is igazolni! Ott van a házamon is! Ugye jól érzem, hibázik az ügyintéző és feljelenthetem, ha miatta elmegy a vevőm! Adásvétel közben vagyok van még 8 napom.

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni felvettük a szocpolt, már letelt a 10 év, szeretném töröltetni.
Mi ennek a menete?

Kedves Szakértő!
Szocpolt szeretném töröltetni. A hitelt a házról végtörlesztéssel kifizettük! Hol és milyen papírok kellenek a törléshez?

Kedves Szakértő!
Szeretném megkérdezni, ha 2007-ben vásároltunk ingatlant, első gyermekre felvettük szocpolt mint önerő. Majd 2012-ben a másik 2 gyermekre is, azt beépíttettük a hitelbe. Szeretnénk eladni az ingatlant.
Kell-e valamit visszafizetni? Törölhető-e?

Tisztelt szakértő!
Lakáseladás előtt állunk, amire még 2014-ben igénybe vettük a szocpolt. Bár a gyerekek megszülettek, de a tíz év még nem telt le. Az Unicreditnél volt a jelzáloghitelünk, amit már végtörlesztettünk, így már csak a szocpol összege van feltüntetve a tulajdoni lapon, mint teher. Az Unicredit telefonos ügyfélszolgálatánál azt mondták, hogy a bankfiókban kell kérelmezni a visszafizetést, de azt nem tudták megmondani, hogy ez mennyi időbe telik.
A kérdésem az volna, hogy hogyan zajlik most 2021-ben egy ilyen visszafizetés, illetve hogy mennyi az átfutási ideje, mikor veszik le a terhet az ingatlanról? (A lakásunk leendő tulajának fontos lenne, hogy ez mielőbb megtörténjen, hogy a vásárláshoz szükséges hitel igénylésénél ez ne okozzon fennakadást!)
Esetleg, ha van igazolás arról, hogy a törlés folyamatban van, az elegendő ahhoz, hogy a hitel igénylését ne akassza meg? (Egyáltalán létezi-e ilyen igazolásra szolgáló irat?)
Köszönöm a választ!

Tisztelt Szakértő!
2003-ban szocpolt támogatást vettünk fel 2,1M Ft-ot. Kilenc év múlva az ingatlant eladtuk és másikat vásároltunk. A szocpol egy részét áttették az új ingatlanra, de közel 1M Ft visszafizetésére köteleztek, mivel az új ingatlan értékét ennyivel kevesebbre értékelték. A visszafizetést nem tudtuk megtenni, a határozatban amiben kivetették, a nemfizetés esetére az adók módjára való behajtást írták. 2012. óta nem történt intézkedés az elmaradt összeg behajtására.
Kérdésem a következő: el tud évülni a nem visszafizetett szocpol, vagy most, mivel ismét eladásra kerül az ingatlan és a rég lejárt szocpol terheit töröltetni szeretnénk, számolnunk kell a visszafizetésével, vagy mint a nem behajtott adó, öt év után elévül?
Válaszát előre is köszönöm!
Kata

Tisztelt Szakértő!
2003-ban építkeztünk, melyre hitelt és szocpolt vettünk fel. A hitelt kifizettük nemrég, a Földhivatal már törölte is a jelzálogot, de azt mondták, hogy a szocpolt is le kell vetetni a házról, de ezt nem ők intézik….Kérdezzem meg az Államkincstárt…‍♀️
Azt szeretném megtudni, hogy mi a következő lépés, konkrétan kihez, hova kell forduli? Tényleg MÁK? Vagy Önkormanyzat intézi?
Köszönöm!

Üdvözletem!
Azt szeretném minél hamarabb megtudni, hogy most mennyi idő alatt és valóban elévül-e a szocpol? Illetve, ha már elévült és fennvan egy régebbi lakásról átvive, hogyan lehet a leggyorsabban – ügyvéd által – levetetni?
Köszönöm!
Sára

2001 szeptemberében vásároltam egy új építésű társasházi lakást. A lakás átadása 2003 októberében volt. ÁFA visszatérítési támogatást vettem igénybe 400.000 Ft erejéig. A tulajdonlapi bejegyzés 2005.04. hóban volt.
Azt kérdezném, mikor lehet kezdeményezni a jelzálogjog törlését, kinek és hol?

Tisztelt Cím!
Kérdésem az lenne, hogy a tulajdoni lapon szerepel egy 2006-os szocpol igénylés miatti bejegyzés, és hozzá egy hitel miatti jelzálog bejegyzés. Szerintem a szocpol miattit már törölni kellett volna, mert ugye az már 2006 óta lejárt. Igaz a hitelt még mindig fizetik.
Addig míg a hitel le nem telik, nem lehet töröltetni, vagy ez teljesen független egymástól? A töröltetést kinek és hol kellene intézni?
Köszönöm.
Györgyi

Tisztelt Szakértő!
2009-ben építkeztünk és két gyerek után megkaptuk a szocpolt /2.400.000 Ft-ot /. 2015-ben újból építkeztünk és átvihettük az új házra is. 2009.05.15.-én jegyezték be a tulajdoni lapra az elidegenítési tilalmat, ez tíz évig érvényes.
Kérdésem az, hogy 2019 januárjában lehet-e kérni a törlést vagy meg kell-e várni a 05.15.-i dátumot?
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
2009-ben vásároltunk egy házat. 2 gyermek után igénybe vettük a szocpolt (2 400 000 Ft-ot). Időközben megszületett a 3. gyermekünk is. Szeretnénk nagyobb házba költözni és igénybe venni a CSOK-ot. Már előszerződést kötöttünk egy építési vállalkozóval, aki pár hónapon belül felépíti az új házat.
A régi házat most áruljuk, de mivel a 10 év még nem telt le a vásárlástól számítva, az eddig igénybe vett szocpolt hogyan tudnánk úgy átvinni a másik házra, hogy a 2 400 000 Ft-ot ne kelljen az Államkincstár letéti számlájára elhelyezni?
Sajnos egymásnak ellentmondó információkat kapunk, ezért kérem a segítségét.

Tisztelt Szakértő!
2017. január 16-val elévült az általunk felvett szocpol, vagyis letelt a 10 éves időtartam. Elmulasztottuk a jelzálogjog törlését kérni, így az lenne a kérdésem, hogy büntetést von-e maga után a mulasztás.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A kérdésem annyi, hogy ha 2006-ban kapott Lakásvásárlási kedvezményt (2,4M) 2014 végén felfüggesztettük és átvittük egy másik vásárolt ingatlanra (2015 elején), akkor a szocpol futamideje milyen mértékben változik? Ha szeretném töröltetni a tulajdoni lapról az Elidegenítési tilalmat és a jelzálogjogot az Állam részére, azt megtehetem-e?
Köszönöm a válaszát előre is.
Üdvözlettel.
László

Hol lehet töröltetni a szocpolt és mennyi ideig tart? 96-ban vettem igénybe és még mindig a házon van. Most szeretném eladni, de ez miatt nem tudom! Félek meghiúsul az adásvétel! Sürgős lenne töröltetni!

Szeretnék érdeklődni, hogy az első (1/1-es saját tulajdonú) lakásomat 2005-ben vettem át, új építésű volt. 2010-ben született gyermekem, így akkor utólag kértem a szocpolt, melyet jóváírtak a meglévő hitelemből. A lakást 2011-ben eladtam és „áthoztam” a bejegyzést a következő ingatlanra, mely már közös férjemmel.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mikor telik le az az idő, amikor is töröltethetném a bejegyzést? Nyilván 10 év, de ebben az esetben mikortól számítandó? Az első lakás vásárlásától számolva, vagy pedig az igénybevételt követően 10 évtől?
Köszönöm válaszát, szép napot kívánok!

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy a szocpolt hol lehet igényelni és hogy gyerek bevállalással lehet-e igényelni?

Kedves Szakértő!
2003 évben jelzálogjog bejegyzés történt a felvett szocpolra az ingatlanon, 10 évre. A használatbavételi engedélyt 2004-ben kaptuk meg. Később kiderült, hogy a támogatást jogosulatlannak minősítették, ezért az Adóhatóságnál végrehajtást kértek, az ingatlanra 2009-évben az APEH végrehajtási jogot jegyzett be. Közben semmi nem történt. Érdeklődöm, hogy lehet-e kérni a Kincstárat a jelzálogjog törlésére, valamint a NAV-ot elévülés miatt, a végrehajtási jog törlésének törlésére?
Köszönettel: Áron

2001-ben vettem fel a szocpolt, gondolom az már lejárt! Szeretném töröltetni, de sajnos nem tudom milyen dokumentumokkal menjek be a magyar Államkincstárba! Ezt azért szeretném tudni, mivel vidéken lakom, de Budapestre kell felutaznom és nem szeretnék hiányos papírokkal menni.
Kérem segítségüket.
Köszönöm.

Többféle verziót hallottam nem szakértőktől. Kérdésem a következő lenne: a szocpol mikor jár le? Egyesek szerint a lakhatási engedélytől számított 10 év, mások szerint a folyósítás utáni 10 év.

Tisztelt Cím!
2014. szeptember 17-én lejár a szocpol! Utána szeretném eladni a családi házamat Milyen papírokat kell beszereznem? Hitelem már 1 éve lejárt! Visszafizetésre került!
Köszönettel venném segítségüket!
Erika

Tisztelt Szakértő!
2000. évben a volt férjemmel a családi házunkhoz egy kicsi szoba, konyha, fürdős lakást építtettünk, illetve kezdtünk el. Ehhez úgynevezett "félszocpolt", 100.000 Ft-ot vettünk fel, amit jelzálogként bejegyeztek. Sajnos közben 2002. évben elváltunk, a volt férjem maradt a családi házban, (az ő tulajdonában van, de eladni nem tudtuk, ezért ő tartozás elismerő nyilatkozatot írt, hogy az értékesítés összegéből mennyivel tartozik nekem, én albérletben lakom a lányommal), de semmit nem fejezett be, és már nem is fogja, az egészségi állapota miatt.
A kérdésem az, hogy ezt a jelzálogot hogyan tudjuk töröltetni, illetve van-e ennek elévülési ideje? Ez azért is merült fel, mert szeretném, ha az ingatlan fele tulajdonjogát lányunknak ajándékozná.
Köszönöm válaszát!
Teréz

Szeretném megtudni, hogy szocpollal terhelt ingatlanunk van a férjemmel, viszont válófélben vagyunk. 2006-ban kaptuk meg a használatba vételi engedélyt . Mikor jár le a szocpol róla és még azt szeretném megtudni, hogy mikor lehet eladni a házat, mert másikat szeretnék venni. Hitelünk is van még rá, mert fele-fele arányban van az ingatlan, de a férjem nem tudja fizetni a fele hitelt, így lemond a házrészéről és így én fizetem tovább és enyém marad a ház.
Köszönöm válaszát!

Két kérdésem lenne.
"Fél" Szocpolt vettünk fel nyolc éve házunk bővítésére. Hitelt is egy banktól. Egy éve, családi kölcsönből végtörlesztettük a hitelt, most mégis el kell adnunk a házat. Sajnos, a körülmények miatt csak kisebb értékű ingatlant tudunk vásárolni.
– Csökkenthető-e ilyen esetben (korábban történt a végtörlesztés) esetén is a visszafizetendő arányos összeg a végtörlesztés összegével?
– A szocpol arányos része általi terhelés átíródik az új házra, de mennyi ideig? A fennmaradó két évre, vagy újabb 10 évvel kell számolni?
Köszönöm!