Tisztelt Címzett!

Igényelni szeretnénk a megelőlegező 10M Ft CSOK + 15M Ft CSOK hitelt. Jelenleg 1 gyermekünk van, és még kettőt vállalnánk.

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy CSOK + CSOK hitel igénylés esetén mikor kell a kérelmet benyújtani?

Telek vásárlás előtt állunk, de meg szeretnénk róla bizonyosodni, hogy alkalmasak vagyunk-e a CSOK igénybevételére. (Babaváró támogatást már az év elején igényeltünk és kaptunk is, ebből vásárolnánk a telket.) Az alapfeltételeknek megfelelünk, úgy mint TB jogviszony legalább 1 igénylő esetén, házastársak vagyunk, stb stb.

Leginkább azt szeretnénk megtudni, ha most belevágunk a telek vásárlásba és az építkezésbe, akkor a saját erő felhasználása után tudjuk csak igényelni a CSOK-ot? Vagy a tervek megléte után már be lehet adni az igénylést, és csak az összeg utalása történne később? Kellemetlen lenne, ha félig elkészülne a ház, aminek az összköltségvetése kb. 50 millió Ft, és kiderülne, hogy sem a CSOK, sem a CSOK hitelre nem vagyunk jogosultak.

Feleségem jelenleg CSED-et és családi pótlékot kap, nekem pedig normál magyar munkaviszonyom van. Elsődleges és másodlagos jövedelmek összeadódnak, a jövedelem 50%-áig (500.000 Ft jövedelem alatt) terhelhető hitellel a jövedelem, ez eddig – jelenleg – rendben is van.
De mi van akkor, ha az igénylés pillanatában kevesebb a jövedelem (mert mondjuk annyira elhúzódik az építkezés, hogy már "csak" GYES-t kapna, ami ötöd-hatod része a jelenlegi jövedelemnek) és az 50% JTM arányból kiszorulunk?
Az utolsó munkahelye és az onnan származó jövedelem befolyásoló tényező-e?

Lehet-e rizikófaktor az utolsó bejelentett munkaadó személye, vagy iparága? (A jelenlegi vírushelyzetre tekintettel, pl. utazási iroda vagy személyszállítási szolgáltatással foglalkozott a cég, és most a megrendeléseik megtizedelődtek, vagy autószerelő vállalkozásnál dolgozik az igénylő, de a munkaadója vérszerinti rokon).

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
István

Kedves István!

A CSOK és CSOK hitel egyidejűleg igényelhető. A kérelem akkor nyújtható be, ha a telek már az Önök nevén van, megtörtént az ÉTDR-be való bejelentés és rendelkezésre áll a tervdokumentáció, költségvetés. A kérelem benyújtásával tehát nem kell megvárni, míg beépítésre kerül a saját erő.

A CSOK-os építkezés jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Ami a jövedelemvizsgálatot illeti, törvényi előírás alapján – 500.000 Ft alatti jövedelem esetén – az igénylők együttes nettó jövedelmének 50%-ába bele kell férni az összes hiteltörlesztésnek. Amennyiben az igényléskor ennek a feltételnek nem felelnek meg, úgy akkora összegű hitel felvételére lehetnek jogosultak, hogy összes hiteltörlesztésük beleférjen a jövedelem 50%-ába. Az igényléskor aktuális jövedelmek alapján történik a jövedelemvizsgálat. Az előző munkahely nem meghatározó a bírálat során, az akutális munkahely iparága viszont igen.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót bővebb információk ismeretében. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése