Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem hasonlít az előzőekhez, azonban pár részlettel/kérdéssel kiegészíteném.

Fiatal házaspár, egyelőre gyermek nélkül. Jövőre házépítésbe kezdünk a 2 gyermekes támogatások igénybevételével. (Megfelelünk minden feltételnek.) Nem zárkózunk el a 3. gyermek vállalásától sem, azonban ezt nem nyomás, illetve az anyagiak hatására szeretnénk eldönteni cca. 7-10 évvel előre.

Jól értelmezem az alábbi válaszokból, hogy:

– Amennyiben igénybe vesszük 2 gyermek után járó CSOK támogatást és hitelt IS, ebben az esetben a 3. gyermek megszületése után 400.000 Ft hiteljóváírást kapunk a meglévő CSOK hitelünkre?

– Viszont ha csak a támogatást igényeljük – szintén 2 gyermek után -, a 3. érkezése esetében a támogatás különbözetét (Jelen esetben 7,4M Ft-ot) igényelhetünk?

– Ha az előbbi állítás igaz, azt bármilyen más lakáscélú hitel törlesztésébe forgathatjuk vagy kizárólag ingatlan építés/bővítés célra felhasználható?

– Végezetül +1 kérdés: A 2021-től érvényes 5%-is ÁFA visszatérítés a CSOK támogatás igénybevételével is lehetséges, vagy kizárólag hitellel bővített konstrukcióban?

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

Új lakás építésére vagy vásárlására felvett CSOK esetén nincs lehetőség az utóbb született gyermek utáni támogatás (400.000 Ft) igénybevételére függetlenül attól, hogy vesznek-e mellé igénybe kölcsönt vagy sem. Ez a lehetőség használt lakás vásárlásánál CSOK és lakáshitel együttes igénybevétele esetén áll fenn. Erről bővebb információt IDE és IDE kattintva olvashat.

Amennyiben az új lakásépítést követően születik 3. gyermekük, akkor a CSOK különbözet kizárólag újabb lakáscél esetén lenne érvényesíthető, a különbözet a meglévő lakáshitelbe nem törleszthető be.

Jelenlegi információk alapján a CSOK-kal új lakást vásárlók számára az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz. Tehát nem feltétel a hitelfelvétel. Az erre vonatkozó kormányrendelet azonban még nem jelent meg. Pontos információt ezzel kapcsolatban a rendelet megjelenése után tudunk majd adni. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket! A témában rendelkezésre álló eddigi információ IDE kattintva érhető el.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és/vagy hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése