Mikor lehet elköltözni a CSOK-kal finanszírozott lakásból?

Mint ismeretes a CSOK igénybevételével finanszírozott új és használt lakóingatlan vonatkozásában egyaránt 10 éves életvitelszerű bentlakási kötelezettséget ír elő a vonatkozó kormányrendelet. Több olyan pontja is van azonban ezen előírásnak, mely nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének. E kivételekkel kapcsolatban folyamatosan érkeznek hozzánk olvasói kérdések, melyekre az alábbi cikk adhat választ.

10 éves bentlakási kötelezettség CSOK-kal finanszírozott ingatlan esetében

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nyújtását szabályozó kormányrendelet értelmében a támogatott személyeknek és azon gyermekeknek, akikre tekintettel a támogatást igénybe vették, a folyósítást követő 10 évben életvitelszerűen a célingatlanban kell lakniuk. Erre a 10 évig terjedő időszakra – vásárlás esetén – a támogatási szerződés megkötését – építés, bővítés esetén – az építkezés idejére és a használatbavételi engedély kiadását követően az állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A támogatott személynek a folyósítást követően 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolnia, hogy a lakás mindazon személyek állandó lakóhelye, akiknek együttlakására tekintettel a vissza nem térítendő támogatásokat az állam nyújtotta.

A gyermeknek hány éves koráig kell a célingatlanban lakni?

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a gyermekeket – időközben esetleg nagykorúvá váló gyermekeket – mennyiben érinti ez a korlátozás.

A rendelet egyértelműen rögzíti, hogy gyermekek esetében mi nem számít a bentlakási kötelezettség megszegésének:

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg elköltözik otthonról
  • a gyermeket egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • a gyermek közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a célingatlanban lakik,
  • a kiskorú gyermek nagykorúvá válását követően elköltözik
  • a nagykorú gyermek bármikor elköltözik

Mely egyéb eset nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének?

  • a támogatott személy és a gyermek, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a célingatlan elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik

Ezzel kapcsolatos olvasói kérdések többsége arra vonatkozik, hogy a maximum 5 év indokolt lakhely elhagyás külföldi munkaviszonyra is vonatkozik-e, illetve az 5 év egybefüggő időszak vagy több rövidebb időszak is lehet-e.

Az indokolt lakhely elhagyás külföldi munkaviszony esetén is megengedett. A maximum 5 éves időtartam akár egyszerre, akár több részletben kihasználható a kormányhivatalnál, mint lakástámogatási hatóságnál, valamint a lakcímnyilvántartónál történő ki- és bejelentkezési kötelezettséget szem előtt tartva.  A bejelentési kötelezettség azonban nem csak arra vonatkozik, hogy mikor nem szolgál a támogatott ingatlan lakóhelyül, hanem arra is vonatkozik, hogy mikortól szolgálja újra az életvitelszerű ott tartózkodást. Ha a támogatott személynek a támogatási szerződés alapjául szolgáló bármely igazolványában/okiratában a szerződés fennállása alatt változás áll be, akkor azt köteles a hitelintézetnek rövid időn belül (általában 15 nap) bejelenteni és bemutatni.

Továbbá nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha:

  • a támogatott személy a kormányrendelet 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
57 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem!
A helyzetünk a következő: MI egy csokos ingatlanban élünk, lakunk a gyerekeink adott városban járnak köznevelési intézményekbe. Nekem sajnos megszűnt a munkahelyem, de egy másik városban tudnának foglalkoztatni, ha tartózkodási helynek be tudok oda jelentkezni, amire lenne is mód. A jelenlegi helyünkön laknánk továbbra is. Lehet-e ilyet meglépni a nélkül, hogy bárminemű büntetés és megrovásban részesítenének minket. Magyarán jelen helyen maradna az állandó lakcímem, csak tartózkodási helyem is lenne munkavégzés miatt, egy közeli településen. Ez megengedett? Bünti nélkül!!??
Köszönöm szépen előre is a segítséget és az útmutatást.

Kedves Marcsi!
Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik. Ennek megfelelő dokumentálására vonatkozóan a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Cím!
CSOK ingatlan vásárlása esetén 10 éven belül eladhatom az ingatlant és vehetek esetlegesen egy másikat, amelyre átkerülne ez a 10 éves kötelezettség vagy konkrétan 10 évig nincs ilyenre lehetőség és az adott ingatlant meg kell tartani.
Köszönöm előre is válaszukat.

Kedves Viktor!
A CSOK-os ház 10 éven belül is eladható és a támogatás továbbvihető másik lakásra, ha annak vételára és hasznos alapterülete meghaladja a korábbi ingatlan eladási árát és hasznos alapterületét.

Jó napot!
A szüleim 1 éve csokot vettek igénybe rám és a testvéremre, aki még kiskorú, én viszont 18 éves vagyok és elköltöztem.
Az lenne a kérdésem, hogy be lehet-e jelentkeznem állandó lakosan az új címre vagy a csok miatt csak ideiglenesen lehet?

Kedves Eugénia!
Nem jelent problémát, ha elköltözött és állandó lakcíme megváltozik.

Kedves Eugénia!
Nem jelent problémát, ha elköltözött és állandó lakcíme megváltozik.

A kérdésem a falusi CSOK-kal kapcsolatos. A szüleim igényelték a falusi CSOK-ot nagycsaládosként. Én 22 éves vagyok, még tanuló. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a lakcímemnek mennyi ideig kell megegyeznie a szüleim lakcímével, illetve hogy elegendő-e az is, ha csak a tartózkodási helyem egyezik meg az ő lakcímükkel?
A választ előre is köszönöm!

Kedves Katalin!
A nagykorú gyermek bármikor elköltözhet a támogatott ingatlanból.

2015 év végén igényeltük és kaptuk meg a csokot. Tartózkodási helyet szeretnék létesíteni egy tulajdonomban lévő ingatlanomban, az állandó lakcímem ugyanaz maradna, vagyis a támogatott lakcím. Életvitelszerűen az állandó lakcímemen élek a támogatott gyermekkel és a rajtam kívül támogatott élettársammal. Az ő lakcímükben semmilyen változás nem történne, csak nekem létesítenék tartózkodási helyet.
Hol kell bejelentenem, kell-e pl.: nyilatkozatot tennem, hogy életvitelszerűen az állandó lakcímen élek? Vissza kellene fizetnem a csokot, ha tartózkodási helyet létesítek?
Milyen szerv tud erre hiteles információt adni?
Köszönöm a választ!

Kedves Magdolna!
Kérdésével a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályon kellene érdeklődni.

Tisztelt Szakértő!
Külföldre kaptunk állást a férjemmel és ott bejelentett lakcímmel kell rendelkeznünk, itthon meg ideiglenes. Ütközik-e valamilyen csok jogszabályba? Gyermekünkre felvettük a csokot.

Kedves Jucus!
Kérdésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Szakértő!
A ház kész, csok megvan, lakhatási megvan! Kaptam egy külföldi munkaajánlatot! Ütközik-e valamilyen jogszabályba, ha részmunkában külföldön dolgozom és minden héten hazajárok kinti ideiglenes lakcímmel vagy nélküle?
Köszönöm.

Kedves Rob!
A külföldi munkavállalás nem ütközik CSOK jogszabályba. Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

Üdvözlöm!
Mi van akkor, ha családtag szeretne a közös házba költözni, de a másik fél nem egyezik bele! Ha válás történik, kinek mennyi jut a közösen vásárolt házból? A Férj vette fel a hitelt, a Csokot a házra, mivel csak ő hitel és csok képes.
Előre is köszönöm.

Kedves Imre!
Első kérdésében irodánk nem illetékes. Arról, hogy válás esetén milyen eljárás lehetséges a CSOK-ot illetően, IDE kattintva tájékozódhat. További tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek adni.

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megkérdezni, ha a csokot 4 gyermekre vettem fel, de a beköltözés előtt a legnagyobb gyermek nagykorú lesz és máshol szeretne lakni. Be kell-e költöznie az új lakásba vagy elég, ha a 3 gyermekkel költözünk be?

Kedves Ferenc!
A nagykorú gyermek bármikor elköltözhet a támogatott ingatlanból, így nem lesz probléma, ha 3 gyermekkel költöznek be.

Üdv!
A kiskorú gyereket a bíróság az anyától elvette és az apának ítélte.A z anya vette fel a csokot. Ebben az esetben az apa is igényelhet csokot, mivel nála lakik a gyerek? Közben a gyerek nagykorú lett.

Kedves Sándor!
Ha az anya már igénybe vette a gyermek után a támogatást, akkor információink szerint az apa már nem lehet rá jogosult.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy az életvitelszerű használatba milyen gyakoriság számít a támogatott ingatlanra vonatkozólag, ha a munka miatt más lakásban kell hétköznapokon tartózkodnunk és csak hétvégén, illetve szünetekben lennénk ott, amíg nem találunk megfelelő állást a közelben.

Kedves Ferenc!
Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

Üdvözlöm.
Mit lehet arról tudni, hogy ha a CSOK-os ingatlanon (telek+ház) nem a lakóépületben végez gazdasági tevékenységet (pl. iroda, műterem, edzőterem … ) a vállalkozó, az is tiltott?
Köszönöm.

Kedves Zoltán!
Ebben a kérdésben a járási hivatal illetékes, a területileg illetékes hivatalt kellene felkeresnie az ügyben.

Jó napot. A kérdésem az 5 évig terjedő beköltözési halasztás! Debrecenben folyamatvan van egy új építésü lakásvásárlásunk. Minden kritériumnak megfelelünk, meg fogjuk kapni a csokot. De! Jelenleg 30km-re lakunk Debrecentől, nőnek a gyerekek, tuvábbtanulnak, odamegyünk lakni mindenképpen. Ehhez még kéne pár év! Párom jelenleg jegyző Debrecentől 70 km-re. Ekkora távra járni dolgozni, iskolába hordani a gyerekeket és értük is járni lehetetlen. Pár éve eltolhatnánk az új lakásba költözést, szolgálati lakásba mennénk ott helybenm, hogy feleségem megtarthassa ezt a munkahelyet, ki tudja meddig! Választások is lesznek, akármi közbejöhet később! Van erre a halasztásra esélyünk, hol és hogyan kell ezt kérjük? Ja… Továbbiak »

Kedves Miklós!
Kérdésével kapcsolatban ITT tájékozódhat.

Kedves Szakértő!
Munkahelyváltás miatt egy vidéki nagyvárosba kötöznénk, viszont ehhez el szeretnénk adni jelenlegi lakásunkat, amelyet 2016-ban vásároltunk újonnan, CSOK-kal. Ilyenkor is érvényes az 5 éves eladási tilalom, ha szükséges a váltás, ha munkaváltás miatt szükséges a költözés, vagy ilyenkor mi a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Mariann!
5 éven belül csak akkor vihető tovább a CSOK, ha a támogatást nem használt, hanem új építésű lakóingatlanra vinnék tovább. Erről bővebb információt ITT talál. Ellenkező esetben a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötelezettségük keletkezik. Erről további pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Üdvözlöm! Mennyi a visszafizetendő összeg az első szülött után, ha 2009-ben már igénybe vettük az első 3 gyermek után használt ingatlanra (akkor még csak 3 gyermek volt) a félszocpolt, 5 év után töröltettük az ingatlan bejegyzéseiből (akkor még csak 5 év volt az elidegenítési stb. tilalom). 2017-ben eladtuk azt az ingatlant, és tavaly csak a különbözetet kaptuk meg a 4. gyermek után. Tehát csak 850 ezer Ft a bejegyzett összeg az ingatlanon. De a papírokon mind a 4 gyermek szerepelt. (?) Mennyi idő van a visszafizetésre? Mi van, ha nem tudom miből kifizetni, és ezért hitelt sem tudok felvenni, hogy… Továbbiak »

Kedves Ági!
Az újabb lakásvásárlás során CSOK különbözetre lehettek jogosultak, vagyis a 4 gyermek után használt lakás vásárlásához igényelhető 2.750.000 Ft CSOK összegét csökkenteni kellett a korábban kapott félszocpol összegével (2009-ben 1.800.000 Ft). Így kaphattak 850.000 Ft CSOK-ot mind a négy gyermek figyelembevételével.
Amennyiben ennek kapcsán visszafizetési kötelezettségük keletkezne, a visszafizetéssel kapcsolatban a területileg illetékes járási hivatal tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Három gyereket neveltünk fel. Már csak a legkisebbet tartjuk el. A két nagyobbik dolgozik. 34 és 30 évesek. A legkisebb 20 éves, külföldön tanul nappali tagozaton.
Kérdésem: Jár-e nekünk a CSOK?

Kedves Erika!
Amennyiben a gyermek lakcímkártyával igazoltan Önökkel egy háztartásban él eltartottként, úgy – véleményünk szerint – külföldön végzett tanulmányok esetén is igényelhető utána a CSOK.

Üdvözlöm!
Mi van akkor, ha a gyermek még csak 16 éves és önkényesen elköltözik a nagyszülőkhöz és a gyámhivatal is engedélyt ad rá neki?

Kedves Ági!
Ha a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt költözik el a kiskorú gyermek, akkor véleményünk szerint a rá jutó támogatás vonatkozásában Önöknek visszafizetési kötelezettségük keletkezik. Javasoljuk azonban az ügyben illetékes járási hivatal megkeresését!

Kedves Szakértők!
2018 márciusában CSOKban részesültünk, így a támogatott ingatlanba költözésünk után az elvártaknak megfelelően az állandó lakcímet is arra jelentettük be. Korábbi otthonunk, ahova addig az állandó lakcímünk szólt, lett a munkahelyem, ahova naponta járok be autóval, s a parkolási engedély kiváltásához szükséges lenne minimum ideiglenes lakcím bejelentés.
Az a kérdésem, hogy jogszabály ellenes-e, ha a CSOK támogatott ingatlan az állandó lakcím, s a korábbi ingatlan szerepel az ideiglenes lakcím alatt?
Köszönettel: Ágnes

Kedves Ágnes!
Véleményünk szerint a fent leírtak alapján egy ideiglenes lakcím bejelentéssel a bentlakási kötelezettséget nem szegi meg, de mindenképpen javasoljuk a területileg illetékes járási hivatallal történő előzetes egyeztetést! További információt ebben a témában IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Szakértők,
Amennyiben a támogatott személy a 10 éves időszak alatt elhunyna, az örökösök eladhatják az ingatlant, vagy ez esetben is vissza kellene fizetni a támogatást?
Köszönöm a válaszukat!

Kedves Zsuzsi!
Az örökösök a 10 éves időszakon belül is értékesíthetik az ingatlant, ám a támogatott személynek a rá eső tulajdoi hányad értékének megfelelően másik lakóingatlant kell vásárolnia. Ellenkező esetben visszafizetési kötlezettsége vonatkozó a rá eső támogatási összeg tekintetében.

Tisztelt Hitelnet!
Fontolgatjuk a 10+10 milliós CSOK felvételét, egyetlen ok miatt bizonytalankodunk. A férjem munkája olyan, hogy a későbbiekben akár áthelyezhetik külföldre, ebben az esetnem az egész család menne vele. Olvastam az összefoglaló írásukban, hogy ez 5 éves időtartamra lehetséges. A kérdésem a következő lenne: az 5 év alatt lehet-e külföldi állandó lakcímet létesíteni, vagy követelmény, hogy a CSOK-kal támogatott lakás maradjon az állandó bejelentett lakcím és a külföldi cím csak ideiglenes lehet?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Barbara

Kedves Barbara!
Az 5 éves külföldön tartózkodás ideje alatt állandó lakcímet is létesíthetnek külföldön. Ezen időszak alatt nem követelmény, hogy a CSOK-kal támogatott lakás maradjon az állandó bejelentett lakcím.

Tisztelt Szakértő!
Két éve igényeltem a CSOK-ot használt lakásra 3 gyermek után, amit akkor folyósítottak is. A kérdésem, hogy van-e jogi lehetőség 1-2 évet külföldön munkát vállalni (egész család átmeneti kiköltözésével) mielőtt a 10 év lejár pl. a jelzálogjog kitolásával, stb.
Köszönettel,
Sándor

Kedves Sándor!
A fenti bejegyzésünkben foglaltaknak megfelelően van lehetőség a külföldi munkavállalásra és külföldi lakóhely létesítésre a CSOK 10 éves elidegenítési és terhelési tilalmának időszaka alatt.

Tisztelt Hitelnet! Az lenne a kérdésem, ha csokot veszünk fel 2018-ban Pest megyébe szeretnénk lakást venni és életvitelszerűen lakni is lehet-e egy Pest megyei lakcím, ami az állandó lakcím, illetve egy budapesti tartózkodási hely ez az iskola, óvoda, bölcsőde, gyerekorvos miatt. Itt abszolút, de nem laknánk. Nekem 3 gyerekem van, abból a 2 nagyobbik Pestre jár iskolába, orvoshoz, de ahhoz, hogy a kicsit is felvegyék bölcsibe, kellene hogy legyen budapesti lakcímünk. Nekünk Pesten van a munkahelyünk, nagyszülői segítségünk, illetve én jelenleg gyeden vagyok és a kismama bérletet is csak úgy adják, ha van budapesti lakcímem ,elég sokat kell bejárnunk a… Továbbiak »

Kedves Mariann!
Információink szerint állandó lakóhelyként a CSOK-kal finanszírozott ingatlannak kell szerepelni és más tartózkodási hely sem adható meg. Javasoljuk azonban, hogy az ügyben a területileg illetékes járási hivatallal (kincstár) egyeztessen ez ügyben.

Tisztelt Hitelnet,
az “A támogatott személynek a folyósítást követően 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolnia…” kötelem esetében mi számít folyósításnak? Számunkra eddig 84%-nyi “előleget” folyósított a bank és a munkálatok még folyamatban vannak, viszont már megkértük és megkaptuk használatbavételi engedélyt.
Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Laci!
Új lakóház építése esetén az utolsó részfolyósítást követő 90 napon belül szükséges a lakcímkártyát bemutatni.

Szép napot!
” a támogatott személy és a gyermek, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a célingatlan elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik”
Ezt a témát szeretném kicsit boncolgatni, mi esetünkben van egy családi ház vidéken, a gyerekek kicsik, munkám mellett tudom őket iskolába és óvodába vinni, későbbiek folyamán költöznénk a lakásba. Őstermelő vagyok, saját földjeinken dolgozom, feleségem 2 műszakban dolgozik Debrecenben és ott szeretnénk kihasználni a Csok-ot.
Hol lehet ezt az 5 éves türelmet kérni? Vagy hogyan működik?
Üdv: Ferenc

Kedves Ferenc!
Javasoljuk, hogy a területileg illetékes járási hivatallal egyeztesse, hogy adott eset indokolt lakhely elhagyásnak minősülhet-e, ebben a kérdésben ők illetékesek.

Már minden általunk gondolt hivatalt felkerestünk, de sehol nem tudtak válaszolni, van ahol már 3 hónapja megígérték, hogy utánanéznek és felhívnak, ha esetleg tudják, hogy hol érdeklődjünk Debrecenbe, azt nagyon megköszönnénk.
Üdv: Ferenc

Kedves Ferenc!
Információink szerint ebben az ottani járási hivatal illetékes.

Érdeklődni szeretnék a Csok-al kapcsolatban. Három gyermeket nevelünk a családban. Úgy tudom jogosultak vagyunk a Csok-ra. Azt láttam, hogy a lakhatással kapcsolatosan vannak olyan kitételek, hogy abban az esetben ha a gyerek tanul, vagy munkaviszony miatt adhatnak arra engedélyt, hogy egy ideig ne abban a lakásban lakjanak a tulajdonosok. Ez milyen helyzetekben érvényes? Mi Budapesten lakunk, itt van a munkánk és a gyerekek ide járnak iskolába. Viszont a lakásvásárlást vidéken tervezzük. Meg lehet azt csinálni, hogy a CSok segítségével veszünk egy lakást, de csak pár év múlva költözünk be? Illetve ha igen, akkor azt a lakást addig bérbe lehet adni?… Továbbiak »

Kedves Veronika!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatott személyeknek és gyermekeiknek a CSOK folyósítását követő 90 napon belül a lakcímkártya bemutatásával kell igazolniuk, hogy a célingatlanban állandó lakóhelyet létesítettek. A vonatkozó kormányrendelet értelmében megengedett, hogy a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodjon. A CSOK igénybevételével vásárolt lakás használatát ezen időszak alatt sem lehet átengedni 3. személynek, tehát az ingatlan bérbe nem adható.

Tisztelt hitelnet!
Engem érdekelne, hogy pontosan hol is írja a rendelet, hogy nem lehet bérbe adni amíg másik városban dolgozunk! Előre is köszönöm!
További tiszteletteljes kérdésem, hogy ha én és a feleségem is Budapesten dolgozunk, vidéken vesszünk lakást, bejelentkezünk oda gyerekestül, de egy napot se lakunk ott, mert miattam 5 év, feleségem miatt 5 év, akkor hogyan derül ez ki? Ki ellenőrzi? És hogyan? Mi lesz a bizonyíték, hogy nem ott élünk?
Köszönöm!

Kedves Csaba! A c) pont alapján nem lehetséges a CSOK-os lakás bérbeadása. “Ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett a) lakást az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – vagy elidegenítik, b) lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál, akire tekintettel a támogatást igénybe vette, c) lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak, vagy d) lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják, a támogatott személy – a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésének felfüggesztése és a (2) bekezdésben meghatározott eset kivételével –… Továbbiak »

Tisztelt Szakértő! 2008 tavaszán két gyermekre után igénybe vettük a szocpolt, ami 2,4M Ft volt. Építkeztünk és 2009 novemberében megkaptuk a használatbavételi engedélyt. Ha jól tudom a szocpolnak van egy olyan kritériuma, hogy 10 évig abban az ingatlanban kell életvitelszerűen lakni, amire azt megkaptuk. Ez ugye 2019-ben járna le. Építkezni szeretnénk újra, ugyanis közben született harmadik gyermek is, és kicsi a ház. Viszont ha lehetséges ezt Csokkal, és idén el is kezdenénk. A kérdésem a következő: – Lehet-e úgy benyújtani Csok kérelmet, hogy közben egy másik házban még lakhatási kötelezettségünk van? (Ha idén ősszel benyújtanánk, terveink szerint csak 2010 nyarán… Továbbiak »

Kedves Dia!
A korábban igénybe vett szocpoltámogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget a vonatkozó kormányrendelet értelmében a CSOK-kal érintett új lakásban kell teljesíteni, így nem szükséges megvárni, míg az előző támogatás során előírt bentlakási kötelezettség lejár.


57
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x