Mikor lehet elköltözni a CSOK-kal finanszírozott lakásból?

Mint ismeretes a CSOK igénybevételével finanszírozott új és használt lakóingatlan vonatkozásában egyaránt 10 éves életvitelszerű bentlakási kötelezettséget ír elő a vonatkozó kormányrendelet. Több olyan pontja is van azonban ezen előírásnak, mely nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének. E kivételekkel kapcsolatban folyamatosan érkeznek hozzánk olvasói kérdések, melyekre az alábbi cikk adhat választ.

10 éves bentlakási kötelezettség CSOK-kal finanszírozott ingatlan esetében

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nyújtását szabályozó kormányrendelet értelmében a támogatott személyeknek és azon gyermekeknek, akikre tekintettel a támogatást igénybe vették, a folyósítást követő 10 évben életvitelszerűen a célingatlanban kell lakniuk. Erre a 10 évig terjedő időszakra – vásárlás esetén – a támogatási szerződés megkötését – építés, bővítés esetén – az építkezés idejére és a használatbavételi engedély kiadását követően az állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A támogatott személynek a folyósítást követően 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolnia, hogy a lakás mindazon személyek állandó lakóhelye, akiknek együttlakására tekintettel a vissza nem térítendő támogatásokat az állam nyújtotta.

A gyermeknek hány éves koráig kell a célingatlanban lakni?

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a gyermekeket – időközben esetleg nagykorúvá váló gyermekeket – mennyiben érinti ez a korlátozás.

A rendelet egyértelműen rögzíti, hogy gyermekek esetében mi nem számít a bentlakási kötelezettség megszegésének:

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg elköltözik otthonról
  • a gyermeket egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • a gyermek közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a célingatlanban lakik,
  • a kiskorú gyermek nagykorúvá válását követően elköltözik
  • a nagykorú gyermek bármikor elköltözik

Mely egyéb eset nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének?

  • a támogatott személy és a gyermek, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a célingatlan elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik

Ezzel kapcsolatos olvasói kérdések többsége arra vonatkozik, hogy a maximum 5 év indokolt lakhely elhagyás külföldi munkaviszonyra is vonatkozik-e, illetve az 5 év egybefüggő időszak vagy több rövidebb időszak is lehet-e.

Az indokolt lakhely elhagyás külföldi munkaviszony esetén is megengedett. A maximum 5 éves időtartam akár egyszerre, akár több részletben kihasználható a kormányhivatalnál, mint lakástámogatási hatóságnál, valamint a lakcímnyilvántartónál történő ki- és bejelentkezési kötelezettséget szem előtt tartva.  A bejelentési kötelezettség azonban nem csak arra vonatkozik, hogy mikor nem szolgál a támogatott ingatlan lakóhelyül, hanem arra is vonatkozik, hogy mikortól szolgálja újra az életvitelszerű ott tartózkodást. Ha a támogatott személynek a támogatási szerződés alapjául szolgáló bármely igazolványában/okiratában a szerződés fennállása alatt változás áll be, akkor azt köteles a hitelintézetnek rövid időn belül (általában 15 nap) bejelenteni és bemutatni.

Továbbá nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha:

  • a támogatott személy a kormányrendelet 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti.

Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
53 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
A szüleim 1 éve csokot vettek igénybe rám és a testvéremre, aki még kiskorú, én viszont 18 éves vagyok és elköltöztem.
Az lenne a kérdésem, hogy be lehet-e jelentkeznem állandó lakosan az új címre vagy a csok miatt csak ideiglenesen lehet?

Kedves Eugénia!
Nem jelent problémát, ha elköltözött és állandó lakcíme megváltozik.

Kedves Eugénia!
Nem jelent problémát, ha elköltözött és állandó lakcíme megváltozik.

A kérdésem a falusi CSOK-kal kapcsolatos. A szüleim igényelték a falusi CSOK-ot nagycsaládosként. Én 22 éves vagyok, még tanuló. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a lakcímemnek mennyi ideig kell megegyeznie a szüleim lakcímével, illetve hogy elegendő-e az is, ha csak a tartózkodási helyem egyezik meg az ő lakcímükkel?
A választ előre is köszönöm!

Kedves Katalin!
A nagykorú gyermek bármikor elköltözhet a támogatott ingatlanból.

2015 év végén igényeltük és kaptuk meg a csokot. Tartózkodási helyet szeretnék létesíteni egy tulajdonomban lévő ingatlanomban, az állandó lakcímem ugyanaz maradna, vagyis a támogatott lakcím. Életvitelszerűen az állandó lakcímemen élek a támogatott gyermekkel és a rajtam kívül támogatott élettársammal. Az ő lakcímükben semmilyen változás nem történne, csak nekem létesítenék tartózkodási helyet.
Hol kell bejelentenem, kell-e pl.: nyilatkozatot tennem, hogy életvitelszerűen az állandó lakcímen élek? Vissza kellene fizetnem a csokot, ha tartózkodási helyet létesítek?
Milyen szerv tud erre hiteles információt adni?
Köszönöm a választ!

Kedves Magdolna!
Kérdésével a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályon kellene érdeklődni.

Tisztelt Szakértő!
Külföldre kaptunk állást a férjemmel és ott bejelentett lakcímmel kell rendelkeznünk, itthon meg ideiglenes. Ütközik-e valamilyen csok jogszabályba? Gyermekünkre felvettük a csokot.

Kedves Jucus!
Kérdésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Szakértő!
A ház kész, csok megvan, lakhatási megvan! Kaptam egy külföldi munkaajánlatot! Ütközik-e valamilyen jogszabályba, ha részmunkában külföldön dolgozom és minden héten hazajárok kinti ideiglenes lakcímmel vagy nélküle?
Köszönöm.

Kedves Rob!
A külföldi munkavállalás nem ütközik CSOK jogszabályba. Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

Üdvözlöm!
Mi van akkor, ha családtag szeretne a közös házba költözni, de a másik fél nem egyezik bele! Ha válás történik, kinek mennyi jut a közösen vásárolt házból? A Férj vette fel a hitelt, a Csokot a házra, mivel csak ő hitel és csok képes.
Előre is köszönöm.

Kedves Imre!
Első kérdésében irodánk nem illetékes. Arról, hogy válás esetén milyen eljárás lehetséges a CSOK-ot illetően, IDE kattintva tájékozódhat. További tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek adni.

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megkérdezni, ha a csokot 4 gyermekre vettem fel, de a beköltözés előtt a legnagyobb gyermek nagykorú lesz és máshol szeretne lakni. Be kell-e költöznie az új lakásba vagy elég, ha a 3 gyermekkel költözünk be?

Kedves Ferenc!
A nagykorú gyermek bármikor elköltözhet a támogatott ingatlanból, így nem lesz probléma, ha 3 gyermekkel költöznek be.

Üdv!
A kiskorú gyereket a bíróság az anyától elvette és az apának ítélte.A z anya vette fel a csokot. Ebben az esetben az apa is igényelhet csokot, mivel nála lakik a gyerek? Közben a gyerek nagykorú lett.

Kedves Sándor!
Ha az anya már igénybe vette a gyermek után a támogatást, akkor információink szerint az apa már nem lehet rá jogosult.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy az életvitelszerű használatba milyen gyakoriság számít a támogatott ingatlanra vonatkozólag, ha a munka miatt más lakásban kell hétköznapokon tartózkodnunk és csak hétvégén, illetve szünetekben lennénk ott, amíg nem találunk megfelelő állást a közelben.

Kedves Ferenc!
Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

Üdvözlöm.
Mit lehet arról tudni, hogy ha a CSOK-os ingatlanon (telek+ház) nem a lakóépületben végez gazdasági tevékenységet (pl. iroda, műterem, edzőterem … ) a vállalkozó, az is tiltott?
Köszönöm.

Kedves Zoltán!
Ebben a kérdésben a járási hivatal illetékes, a területileg illetékes hivatalt kellene felkeresnie az ügyben.

Jó napot. A kérdésem az 5 évig terjedő beköltözési halasztás! Debrecenben folyamatvan van egy új építésü lakásvásárlásunk. Minden kritériumnak megfelelünk, meg fogjuk kapni a csokot. De! Jelenleg 30km-re lakunk Debrecentől, nőnek a gyerekek, tuvábbtanulnak, odamegyünk lakni mindenképpen. Ehhez még kéne pár év! Párom jelenleg jegyző Debrecentől 70 km-re. Ekkora távra járni dolgozni, iskolába hordani a gyerekeket és értük is járni lehetetlen. Pár éve eltolhatnánk az új lakásba költözést, szolgálati lakásba mennénk ott helybenm, hogy feleségem megtarthassa ezt a munkahelyet, ki tudja meddig! Választások is lesznek, akármi közbejöhet később! Van erre a halasztásra esélyünk, hol és hogyan kell ezt kérjük? Ja… Továbbiak »

Kedves Miklós!
Kérdésével kapcsolatban ITT tájékozódhat.

Kedves Szakértő!
Munkahelyváltás miatt egy vidéki nagyvárosba kötöznénk, viszont ehhez el szeretnénk adni jelenlegi lakásunkat, amelyet 2016-ban vásároltunk újonnan, CSOK-kal. Ilyenkor is érvényes az 5 éves eladási tilalom, ha szükséges a váltás, ha munkaváltás miatt szükséges a költözés, vagy ilyenkor mi a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Mariann!
5 éven belül csak akkor vihető tovább a CSOK, ha a támogatást nem használt, hanem új építésű lakóingatlanra vinnék tovább. Erről bővebb információt ITT talál. Ellenkező esetben a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötelezettségük keletkezik. Erről további pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Üdvözlöm! Mennyi a visszafizetendő összeg az első szülött után, ha 2009-ben már igénybe vettük az első 3 gyermek után használt ingatlanra (akkor még csak 3 gyermek volt) a félszocpolt, 5 év után töröltettük az ingatlan bejegyzéseiből (akkor még csak 5 év volt az elidegenítési stb. tilalom). 2017-ben eladtuk azt az ingatlant, és tavaly csak a különbözetet kaptuk meg a 4. gyermek után. Tehát csak 850 ezer Ft a bejegyzett összeg az ingatlanon. De a papírokon mind a 4 gyermek szerepelt. (?) Mennyi idő van a visszafizetésre? Mi van, ha nem tudom miből kifizetni, és ezért hitelt sem tudok felvenni, hogy… Továbbiak »

Kedves Ági!
Az újabb lakásvásárlás során CSOK különbözetre lehettek jogosultak, vagyis a 4 gyermek után használt lakás vásárlásához igényelhető 2.750.000 Ft CSOK összegét csökkenteni kellett a korábban kapott félszocpol összegével (2009-ben 1.800.000 Ft). Így kaphattak 850.000 Ft CSOK-ot mind a négy gyermek figyelembevételével.
Amennyiben ennek kapcsán visszafizetési kötelezettségük keletkezne, a visszafizetéssel kapcsolatban a területileg illetékes járási hivatal tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Három gyereket neveltünk fel. Már csak a legkisebbet tartjuk el. A két nagyobbik dolgozik. 34 és 30 évesek. A legkisebb 20 éves, külföldön tanul nappali tagozaton.
Kérdésem: Jár-e nekünk a CSOK?

Kedves Erika!
Amennyiben a gyermek lakcímkártyával igazoltan Önökkel egy háztartásban él eltartottként, úgy – véleményünk szerint – külföldön végzett tanulmányok esetén is igényelhető utána a CSOK.

Üdvözlöm!
Mi van akkor, ha a gyermek még csak 16 éves és önkényesen elköltözik a nagyszülőkhöz és a gyámhivatal is engedélyt ad rá neki?

Kedves Ági!
Ha a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt költözik el a kiskorú gyermek, akkor véleményünk szerint a rá jutó támogatás vonatkozásában Önöknek visszafizetési kötelezettségük keletkezik. Javasoljuk azonban az ügyben illetékes járási hivatal megkeresését!

Kedves Szakértők!
2018 márciusában CSOKban részesültünk, így a támogatott ingatlanba költözésünk után az elvártaknak megfelelően az állandó lakcímet is arra jelentettük be. Korábbi otthonunk, ahova addig az állandó lakcímünk szólt, lett a munkahelyem, ahova naponta járok be autóval, s a parkolási engedély kiváltásához szükséges lenne minimum ideiglenes lakcím bejelentés.
Az a kérdésem, hogy jogszabály ellenes-e, ha a CSOK támogatott ingatlan az állandó lakcím, s a korábbi ingatlan szerepel az ideiglenes lakcím alatt?
Köszönettel: Ágnes

Kedves Ágnes!
Véleményünk szerint a fent leírtak alapján egy ideiglenes lakcím bejelentéssel a bentlakási kötelezettséget nem szegi meg, de mindenképpen javasoljuk a területileg illetékes járási hivatallal történő előzetes egyeztetést! További információt ebben a témában IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Szakértők,
Amennyiben a támogatott személy a 10 éves időszak alatt elhunyna, az örökösök eladhatják az ingatlant, vagy ez esetben is vissza kellene fizetni a támogatást?
Köszönöm a válaszukat!

Kedves Zsuzsi!
Az örökösök a 10 éves időszakon belül is értékesíthetik az ingatlant, ám a támogatott személynek a rá eső tulajdoi hányad értékének megfelelően másik lakóingatlant kell vásárolnia. Ellenkező esetben visszafizetési kötlezettsége vonatkozó a rá eső támogatási összeg tekintetében.

Tisztelt Hitelnet!
Fontolgatjuk a 10+10 milliós CSOK felvételét, egyetlen ok miatt bizonytalankodunk. A férjem munkája olyan, hogy a későbbiekben akár áthelyezhetik külföldre, ebben az esetnem az egész család menne vele. Olvastam az összefoglaló írásukban, hogy ez 5 éves időtartamra lehetséges. A kérdésem a következő lenne: az 5 év alatt lehet-e külföldi állandó lakcímet létesíteni, vagy követelmény, hogy a CSOK-kal támogatott lakás maradjon az állandó bejelentett lakcím és a külföldi cím csak ideiglenes lehet?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Barbara

Kedves Barbara!
Az 5 éves külföldön tartózkodás ideje alatt állandó lakcímet is létesíthetnek külföldön. Ezen időszak alatt nem követelmény, hogy a CSOK-kal támogatott lakás maradjon az állandó bejelentett lakcím.

Tisztelt Szakértő!
Két éve igényeltem a CSOK-ot használt lakásra 3 gyermek után, amit akkor folyósítottak is. A kérdésem, hogy van-e jogi lehetőség 1-2 évet külföldön munkát vállalni (egész család átmeneti kiköltözésével) mielőtt a 10 év lejár pl. a jelzálogjog kitolásával, stb.
Köszönettel,
Sándor

Kedves Sándor!
A fenti bejegyzésünkben foglaltaknak megfelelően van lehetőség a külföldi munkavállalásra és külföldi lakóhely létesítésre a CSOK 10 éves elidegenítési és terhelési tilalmának időszaka alatt.

Tisztelt Hitelnet! Az lenne a kérdésem, ha csokot veszünk fel 2018-ban Pest megyébe szeretnénk lakást venni és életvitelszerűen lakni is lehet-e egy Pest megyei lakcím, ami az állandó lakcím, illetve egy budapesti tartózkodási hely ez az iskola, óvoda, bölcsőde, gyerekorvos miatt. Itt abszolút, de nem laknánk. Nekem 3 gyerekem van, abból a 2 nagyobbik Pestre jár iskolába, orvoshoz, de ahhoz, hogy a kicsit is felvegyék bölcsibe, kellene hogy legyen budapesti lakcímünk. Nekünk Pesten van a munkahelyünk, nagyszülői segítségünk, illetve én jelenleg gyeden vagyok és a kismama bérletet is csak úgy adják, ha van budapesti lakcímem ,elég sokat kell bejárnunk a… Továbbiak »

Kedves Mariann!
Információink szerint állandó lakóhelyként a CSOK-kal finanszírozott ingatlannak kell szerepelni és más tartózkodási hely sem adható meg. Javasoljuk azonban, hogy az ügyben a területileg illetékes járási hivatallal (kincstár) egyeztessen ez ügyben.

Tisztelt Hitelnet,
az “A támogatott személynek a folyósítást követően 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolnia…” kötelem esetében mi számít folyósításnak? Számunkra eddig 84%-nyi “előleget” folyósított a bank és a munkálatok még folyamatban vannak, viszont már megkértük és megkaptuk használatbavételi engedélyt.
Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Laci!
Új lakóház építése esetén az utolsó részfolyósítást követő 90 napon belül szükséges a lakcímkártyát bemutatni.

Szép napot!
” a támogatott személy és a gyermek, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a célingatlan elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik”
Ezt a témát szeretném kicsit boncolgatni, mi esetünkben van egy családi ház vidéken, a gyerekek kicsik, munkám mellett tudom őket iskolába és óvodába vinni, későbbiek folyamán költöznénk a lakásba. Őstermelő vagyok, saját földjeinken dolgozom, feleségem 2 műszakban dolgozik Debrecenben és ott szeretnénk kihasználni a Csok-ot.
Hol lehet ezt az 5 éves türelmet kérni? Vagy hogyan működik?
Üdv: Ferenc

Kedves Ferenc!
Javasoljuk, hogy a területileg illetékes járási hivatallal egyeztesse, hogy adott eset indokolt lakhely elhagyásnak minősülhet-e, ebben a kérdésben ők illetékesek.

Már minden általunk gondolt hivatalt felkerestünk, de sehol nem tudtak válaszolni, van ahol már 3 hónapja megígérték, hogy utánanéznek és felhívnak, ha esetleg tudják, hogy hol érdeklődjünk Debrecenbe, azt nagyon megköszönnénk.
Üdv: Ferenc

Kedves Ferenc!
Információink szerint ebben az ottani járási hivatal illetékes.

Érdeklődni szeretnék a Csok-al kapcsolatban. Három gyermeket nevelünk a családban. Úgy tudom jogosultak vagyunk a Csok-ra. Azt láttam, hogy a lakhatással kapcsolatosan vannak olyan kitételek, hogy abban az esetben ha a gyerek tanul, vagy munkaviszony miatt adhatnak arra engedélyt, hogy egy ideig ne abban a lakásban lakjanak a tulajdonosok. Ez milyen helyzetekben érvényes? Mi Budapesten lakunk, itt van a munkánk és a gyerekek ide járnak iskolába. Viszont a lakásvásárlást vidéken tervezzük. Meg lehet azt csinálni, hogy a CSok segítségével veszünk egy lakást, de csak pár év múlva költözünk be? Illetve ha igen, akkor azt a lakást addig bérbe lehet adni?… Továbbiak »

Kedves Veronika!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatott személyeknek és gyermekeiknek a CSOK folyósítását követő 90 napon belül a lakcímkártya bemutatásával kell igazolniuk, hogy a célingatlanban állandó lakóhelyet létesítettek. A vonatkozó kormányrendelet értelmében megengedett, hogy a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodjon. A CSOK igénybevételével vásárolt lakás használatát ezen időszak alatt sem lehet átengedni 3. személynek, tehát az ingatlan bérbe nem adható.

Tisztelt hitelnet!
Engem érdekelne, hogy pontosan hol is írja a rendelet, hogy nem lehet bérbe adni amíg másik városban dolgozunk! Előre is köszönöm!
További tiszteletteljes kérdésem, hogy ha én és a feleségem is Budapesten dolgozunk, vidéken vesszünk lakást, bejelentkezünk oda gyerekestül, de egy napot se lakunk ott, mert miattam 5 év, feleségem miatt 5 év, akkor hogyan derül ez ki? Ki ellenőrzi? És hogyan? Mi lesz a bizonyíték, hogy nem ott élünk?
Köszönöm!

Kedves Csaba! A c) pont alapján nem lehetséges a CSOK-os lakás bérbeadása. “Ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett a) lakást az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé – vagy elidegenítik, b) lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál, akire tekintettel a támogatást igénybe vette, c) lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak, vagy d) lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják, a támogatott személy – a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésének felfüggesztése és a (2) bekezdésben meghatározott eset kivételével –… Továbbiak »

Tisztelt Szakértő! 2008 tavaszán két gyermekre után igénybe vettük a szocpolt, ami 2,4M Ft volt. Építkeztünk és 2009 novemberében megkaptuk a használatbavételi engedélyt. Ha jól tudom a szocpolnak van egy olyan kritériuma, hogy 10 évig abban az ingatlanban kell életvitelszerűen lakni, amire azt megkaptuk. Ez ugye 2019-ben járna le. Építkezni szeretnénk újra, ugyanis közben született harmadik gyermek is, és kicsi a ház. Viszont ha lehetséges ezt Csokkal, és idén el is kezdenénk. A kérdésem a következő: – Lehet-e úgy benyújtani Csok kérelmet, hogy közben egy másik házban még lakhatási kötelezettségünk van? (Ha idén ősszel benyújtanánk, terveink szerint csak 2010 nyarán… Továbbiak »

Kedves Dia!
A korábban igénybe vett szocpoltámogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget a vonatkozó kormányrendelet értelmében a CSOK-kal érintett új lakásban kell teljesíteni, így nem szükséges megvárni, míg az előző támogatás során előírt bentlakási kötelezettség lejár.


53
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x