Tisztelt Szakértő!

Egyedül nevelek 3 kiskorú gyermeket! 400.000 Ft önerőm van, de a megvásárolandó ingatlan 3 millió Ft. A különbözetet, ami 2.6 millió Ft CSOK kedvezmény /július 1./ segítségét venném igénybe. Az ingatlan kb. 100-110 nm, tégla építésű és szerintem C vagy D energetikának felelne meg. /Pontosan csak a szakértő mondja majd meg./

Kérdéseim a következők:
1. Ön szerint mikor kellene a köztartozásról, energetikáról, tb biztosításról az igazolásokat kikérni? /mivel az érvényességük 30 nap/
2. Mekkora összeget kaphatok?
3. Mikor írjak szerződést az eladóval? Mit írjunk a szerződésbe? /Nem szeretném, ha elúszna az önerőm!/ Milyen kikötés szerepeljen benne?
4. Mire kell a 120 nap? /Ezt a részét nem értettem, ugyanis a CSOK július 1-től lesz érvényben/
5. Ön mit tenne az én helyemben?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Brigitta

Kedves Brigitta!

1. A köztartozás-mentes igazolás, valamint a TB jogviszony igazolás nem lehet 15 napnál régebbi a CSOK kérelem benyújtásakor, ezért ezeket a dokumentumokat június vége előtt nem érdemes kikérni.

2. Jogosultság esetén 100-110 négyzetméter hasznos alapterületű, "C" vagy "D" energetikai minősítésű lakóházra a 3 gyermek után adható támogatási összeg 2.000.000 Ft. Amennyiben az energetikai minősítés kedvezőtlenebb lesz "C"-nél, akkor a jogosultsághoz - egylakásos lakóépületről lévén szó - a területileg illetékes építési hatóságnak 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolnia kell, hogy az épület állapota közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot.

3-4. Az adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül nyújtható be a CSOK iránti kérelem azokhoz a hitelintézetekhez, melyek a CSOK nyújtására vonatkozó szerződést a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a Kincstárral megkötik. Arról, hogy pontosan melyek lesznek ezek a hitelintézetek, egyelőre nincs információnk. Amennyiben a CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül nem kerül benyújtásra, a lakásvásárló elesik a kedvezménytől. Ha a pénzintézetek július elsejétől - a CSOK rendelet hatályba lépéstől - már befogadnak CSOK kérelmet, akkor a mostantól kötött adásvételi szerződések esetén a lakásvásárló belefér a 120 napos igénylési időbe.

Fontos, hogy a CSOK összegét a hitelintézet a vételár utolsó részeként utalja, amikor már a teljes önerő kifizetésre került. Az adásvételi szerződésbe rögzíteni kell, hogy a vételár egy része CSOK kedvezményből kerül megfizetésre. A CSOK ügyintézés várható átfutási idejét nem tudjuk megmondani, az adásvételi szerződésbe célszerű a CSOK kérelem benyújtásától számított 60 napos határidőt írni.

Azt, hogy Ön valóban jogosult lesz-e a kedvezményre, az érintett hitelintézet fogja tudni megmondani a rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

48 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy mi május 10-én adtuk be az OTP-be a Csok igénylést. Minden papírunk rendben volt, de a bank a mai napig (Június 10.) nem jelzett vissza semmit.
Lehet-e kártérítést igényelni?

Jó napot.
Férjemmel van egy közös gyermekünk. Szeretnénk leszerződni még plusz 2-re és egy 2 milliós házat venni csokra. Én gyeden vagyok, munkahely fizet, a férjem most váltott munkahelyet, de folyamatosan dolgozik.
Kérdésem az lenne, hogy mindkettőnknek szükséges minden papír vagy csak neki?

Mikor kell/ajánlott benyújtani a CSOK iránti kérelmet új családi ház építése esetén? Amikor az ingatlan még csak papíron létezik (építész terv, költségvetés, stb.) vagy, amikor az építkezés már elkezdődött és a beépített önerőt fel lehet már mutatni?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Én egyedülállóként szeretném igényelni a csok-ot 3 kiskorú gyermek után. A kérdésem a következő: ha nem élek a gyermekeim apjával, de nincs sem birósági, sem pedig gyámhatósági papírom arról, hogy nálam vannak a gyerekek elhelyezve, de a családi pótlék az én nevemen van, ez esetben igényelhetem-e a csok-ot és elég-e egy csok-ról lemondó nyilatkozat a gyermekek apjától?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Mi egy gyerek után szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot használt lakás vásárlásakor, E energetikai besorolású, 61 nm. A kérdésem az, hogy van Fundamenta megtakarításunk, amire felvennénk a hitelt is. A személyi bankárunk azt mondta, hogy most májusban jár le a megtakarítás, ha igénybe akarjuk venni a CSOK-ot, akkor azt ugye július 1-gyel lehet igényelni és azt mondta augusztus 30.-án fizetik ki és utána fogja kiutalni a Fundamenta a pénzt a hitellel mint utolsó kifizet majd november 30.-án. Most ki akkor az utolsó kifizető?
A másik kérdésem, a CSOK-ot akkor lehet csak igényelni, ha mindkettőnk nevén lesz az ingatlan, csak azért, mert a feleségemnek már volt egyszer 50%-ban ingatlan a nevén és ha nem csak az én nevemen lesz, akkor nem jár az illetékre az 50%-os kedvezmény.
Köszönöm.
István

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekkel házat vennénk, van egy most felmondásra kerülő OTP LTP-nk, melynek kiutalása így 2015. július 20. lesz kb. Van önerőnk készpénzben, hitelt nem igénylünk, és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot.
Kérdésem, hogy ha a CSOK-nál is alapelv, hogy csak akkor utalják, mikor az összes önrész igazoltan kifizetésre került, és az LTP-nél is alapelv ez a tény, akkor a kettőt hogyan tudjuk kombinálni a szerződésben, időrendben, stb.
Köszönöm:
Zsófi

Tisztelt szakértő !
Azzal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy új ház vásárlásakor, ha a ház az én és a 2 gyerekem nevén lesz, akkor jogosult vagyok-e szocpolra egyedülállóként?
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Abban az estben, ha 80-85 m2 hasznos alap területű ingatlanra, 3 gyermekere szeretném igénybe venni a CSOK-ot, az ingatlan ára 3M Ft és kapna egy „E” vagy „F” besorolást, akkor mekkora összeget tudnék igénybe venni?
Ez számunkra nagyon fontos kérdés!
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy elváltam, két gyermekem van, akik velem élnek. A jelenlegi párommal június hónapban kívánunk összeházasodni, és vállalni még egy közös gyermeket (nem töltjük még be a kérelem benyújtásáig a 40 évet). A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jogosultak vagyunk-e három gyermek után járó CSOK támogatásra?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy munkahelyi kölcsönt is igénybe vennénk a lakásvásárlásához, és ebben az esetben a CSOK önerőnek számít-e, vagy rendelkezni kell a 20% önerővel.
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő.
A kérdésem az lenne, hogy van egy ingatlan, amiben 1/3 részben tulajdonos vagyok. Szeretném megvásárolni a maradék 1/3-1/3 részt a nagynénémtől és az unokatestvéremtől (aki az édesapja után örökölte). Szeretném igénybe venni a Csok-ot. A maradék kétharmad rész értéke 4.4 millió Ft. Házastársi kapcsolatban élek, van két gyermekünk. Fundamenta lakáscélú hitelt szeretnénk igényelni. A mi számunkra lehetséges-e a Csok felhasználása? Az ingatlan 150 nm, B energiabesorolású.
Köszönöm a segítséget és válaszát.
Csaba

Tisztelt Szakértő!
Mit jelent pontosan az, hogy alacsony energiafogyasztású egy ingatlan? Már mint D-E-ig van-e besorolva?!
Vagy pedig A, A+ besorolású?! Minél rosszabb egy ingatlan állapota, annál alacsonyabb energia fogyasztású vagy annál magasabb?!
Segítő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 6 millió Ft értékű 100 nm-es használt lakást vásárolnék férjemmel. A lakás a nagynéném tulajdona. Jól tudom, hogy ő nem minősül közeli hozzátartozónak?
Az adásvételi szerződést úgy kötnénk meg, hogy egy minimális önerő mellett a CSOK kihasználásával a fennmaradó összeget törlesztjük neki, amit szerződésbe is foglalnánk. Ez így is megoldható lenne?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Eszter

Az a kérdésem lenne, hogy 4 gyermekem van, szeretném igénybe venni a szocpolt, de élettársi kapcsolatban élünk. Lehet-e így is igényelni és mikortól lehet intézkedni, mivel már az ingatlan ki van nézve. Milyen iratok szükségesek hozzá? Mikortól érdemes intézkedni?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg olyan ingatlanban lakom, amelynek 1/2-1/2 arányban én és a fiam vagyunk a tulajdonosai. Szeretném megvásárolni a nagykorú (25 éves) fiamtól (édesapja halála után örökségként került a tulajdonjog hozzá) az ingatlan 1/2 részét, ezáltal a tulajdonközösséget megszüntetni. Egy kiskorú gyermeket nevelek házastársammal.
Kérdésem, hogy erre felhasználható lesz-e az új CSOK?
Válaszát megköszönöm!

Tisztelt szakértő!
Az utolsó kérdésem arra vonatkozik, hogy a megvásárolandó ingatlan vételára 3 millió Ft! 400 ezer Ft önerőm van, amit beleírnánk a szerződésbe is, a fennmaradó összeget a CSOK-kal egészítenénk ki! Mivel C illetve D energetikai minősítést fog szerintünk kapni, olyan kb. 2,6 millió Ft-ot kaphatunk rá? Igaz ez? /3 gyermek és egyedülálló vagyok!/
Április 6.-án kötnénk meg a szerződést és július 1. után 60 napos fizetési határidőt adnánk meg.
Az adás-vételi szerződéshez kell az energetikai tanúsítvány?
A többi igazolás az már július 1..re kell?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Brigitta

Kedves Szakértő!
Férjemmel használt családi házat szeretnénk venni április első felében kötött szerződés alapján és 3 (már meglévő) gyermekre felvenni a CSOK-ot. A mostani lakásunk eladásáról április 1-jén kötjük meg a szerződést, a vevő szintén felvenné a CSOK-ot. Kérdésünk, hogy kifuthatunk-e a 120 napos határidőből, ha a vevőnk július 1-jén igényli a CSOK-ot, de annak az átfutását és a tulajdonjog törlésének procedúráját figyelembe vesszük? Illetve, hogy beadhatjuk-e mi is július 1-jén a CSOK igénylést?
Köszönettel: Dorottya

Illetve még egy kérdés, a házat már lefoglalóztuk, és elkezdhetjük a felújítást. Ez esetben kell valamire figyelnünk? Adásvételi szerződés csak júliusban lesz.

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel használt házat szeretnénk venni, 2 gyermekünk van. Ez esetben is igénybe vehető a CSOK?
Köszönettel, Anett

A fiamék most szeretnének használt házat venni. Fundamenta áthidaló hitelből és a nyolc éven belül vállalt 2 gyerekre járó CSOK-ból szeretnék megvenni. Már kinéztek egy 80 nm körüli házat. Működhet így nekik?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő,
olyan kérdésem lenne, hogy hamarosan vásárolunk egy kb. 80-90 m2-es lakóingatlant, Fundamenta áthidaló kölcsön segítségével. Az adás-vételi szerződés biztos, hogy április 6. után kerülne megkötésre. Az ingatlan vételára 6 millió Ft lenne és ennyi áthidaló kölcsönt is vennék fel a Fundamenta-tól. Ilyen esetben, jogosult lennék-e a CSOK-ra is mint lakásvárásló? Mikor kellene benyújtani a kérelmet? A Fundamenta áthidaló kölcsönbe bele lehet-e forgatni a CSOK összegét, persze ha jogosult lennék rá vagy ilyen esetben, már csak bővítésre lehetne felhasználni?
Sajnos nem tudunk várni július 1-ig a vásárlással, mert az első baba június közepén fog érkezni és addigra szükségünk van egy lakásra.
Tisztelettel.
Zsuzsa

Köszönöm a gyors válaszát!
Esetleg bővítésre? Értem ezalatt a félkész tetőtér befejezését, mint bővítési lehetőség.

Tisztelt Hölgyem/ Uram,
Édesanyám házában (két külön bejáratú lakóház egy telken) élek élettársammal és két gyermekemmel (14 és 2 évesek), úgymond szívességi lakáshasználatban. Az egyik gyermek az élettársammal közös. Élettársam édesapja halála után 25% tulajdonjoggal rendelkezik egy ingatlanban. Érdeklődnék, hogy ebben az esetben igényelhetünk-e lakásfelújításra szocpolt az egy közös gyermekünk után? Illetve én igényelhetem-e a lányom után szintén erre a lakásra lakásfelújításra?
Megtisztelő válaszát köszönöm!
Andrea

Tisztelt Szakértő!
Használt lakást szeretnénk vásárolni, ami téglaépítésű, kb. 100-110 m2 “C” vagy “D” energetikának felelne meg és 3 kiskorú gyermekre venném igénybe a támogatást. 400.000 Ft önerőm / ez lenne a foglaló/ a fent maradó összeget a CSOK kedvezménnyel egészíteném ki/ ami az eladó számlájára kerülne utalásra/
Mekkora összeget kaphatok egyedülállóként?
Mikor kössek szerződést az eladóval és mit tartalmazzon a szerződés?
Mikor kérjem ki a tb-igazolást, energetikai tanúsítványt, köztartozásról az igazolásokat, hogy még érvényesek legyenek a CSOK igénylésekor?
Mi az a 120 nap? /ezt nem értem, mert a CSOK-ot július 1.-től lehet igényelni nem?/
Az eladó mennyi idő elteltével kapja meg a számlájára a fennmaradó összeget? /határidőt mennyit írjunk/
A csok hány % át teheti ki a megvásárolandó ingatlannak?
A megvásárolandó ingatlannak el kell érnie a piaci ingatlan vételárát? /vidéken 5M Ft/
Köszönettel: Brigitta81